Huittisten Hulluksi Mieheksi 2023 valittu Pekka Ollula kannustaa tavoittelemaan hullujakin unelmia

Hullun Miehen henkilöllisyyden paljastuttua Pekka Ollula ulkoilutti saamaansa Hullu Mies -patsasta pitkin Huittisten keskustaa.

Ihmeelliseltä, mukavalta, kivalta ja liikuttavalta, muun muassa niiltä Huittisten Hulluksi Mieheksi valitun Pekka Ollulan elämä on viime päivinä tuntunut. Pinnalla on ollut vahvasti myös ylpeys.

”Vasta nyt alan kunnolla hahmottaa, miten ainutlaatuisesta ja arvostetusta nimityksestä on kyse.
Onnittelut ja selkään taputukset ovat saaneet minut ymmärtämään, että Hullun Miehen titteli todella ansaitaan, sitä ei anneta”, Ollula pohtii muutama päivä nimityksensä jälkeen.

Joka toinen vuosi valittavan Hullun Miehen tulee olla joko huittislainen tai muutoin tavalla tai toisella Huittisten hyväksi toiminut henkilö, joka on tehnyt Huittista ja huittislaisuutta myönteisessä mielessä tunnetuksi.

Tällä kerralla tittelin saajaa pääsivät sivistysvaliokunnalle ehdottomaan myös kuntalaiset.

Ehdotuksissa Ollulan kohdalla merkittävimmäksi palkitsemisen perusteeksi nousi Huhtamon elokuvafestivaalien perustaminen. Esille nousi etenkin huittislainen positiivinen hullunrohkeus luoda täysin uudentyyppinen kulttuuritapahtuma.

Pekka Ollula otti yleisönsä täysillä Hullun Miehen julkistustilaisuudessa Huittisten uudistetulla torilla viime perjantaina.

Ollula ei kiellä Huittisten ja etenkin kotikylänsä Huhtamon eteen tekemäänsä työtä, vaikka aluksi satakuntalainen, itseään ja omia saavutuksiaan vähättelevä asenne uhkasikin nostaa päätään.

”Tällainen arvonimi ei ollut käynyt edes mielessäni. Jollain tavalla Hullun Miehen titteli tuntui todella kaukaiselta, joltain sellaiselta, mikä saavutetaan pitkän ja menestyksekkään uran jälkeen. Ajattelin, että en ole vielä sellaisessa vaiheessa.”

Tarkemmin asiaa mietittyään Ollula kuitenkin oivalsi ansainneensa nimityksen.

”Toivon valintani saavan minuakin nuoremmat tyypit uskomaan itseensä ja tekemään asioita unelmiensa eteen. Tämä on myös minulle itselleni osoitus siitä, että tekemiseni on huomattu ja sitä arvostetaan.”

Hullun Miehen titteli on Ollulalle ennen kaikkea otodiste siitä, että hän voi uskoa siihen, mitä ja miten on tekemässä. Toisaalta nimitys tuo myös uudenlaista vastuuta jatkaa sillä tiellä, mille hän on astunut.

”Kulunut vuosi on ollut siinä mielessä merkityksellinen, että Huhtamo International Film Festivalin neljäs kerta osoitti aidosti, että tapahtumalle on paikkansa. Se on haluttu, odotettu ja tykätty.
Ensimmäistä kertaa tunne siitä, että pitäisi jollain tavalla todistaa tapahtuman tarpeellisuus, loisti poissaolollaan.”, Ollula sanoo.

Hullun Miehen tittelistä tullut rohkaisu oli oiva jatko aiemmalle onnistumisen kokemukselle.

”Tällainen palaute on todella tärkeää, sillä ihminen minäkin olen, vaikka Hullu olenkin. Vaikka itse uskoisi omaan juttuunsa täysillä, on tärkeä saada myös muualta tunne, että on tekemässä oikeita asioita. Varsinkin, kun tekee jotain näin uutta ja erilaista.”

Hulluksi Mieheksi julistamisen jälkeen Pekka Ollulan elämä on ollut melkoista hulinaa. Sulateltuaan uutta titteliään ja levähdettyään hetken Ollula aikoo kiertää esittätymässä huittislaisissa vanhainkodeissa. Hän myös toivoo, että hänet kutsutaan kylään mahdollisimman moneen paikkaan ja porukkaan.

Pekka Ollula kertoo halun tehdä töitä Huittisten ja Huhtamon eteen kumpuavan kotiseuturakkaudesta. Huittislaisista ihmisistä, yhteisöllisyydestä ja talkookulttuurista.

”Olen lapsesta asti kasvanut sellaisella asenteella, että yhdessä pärjätään ja toisia autetaan. Myöhemmin olen oivaltanut, että tämä ei toimi, ellei sitä jatka itsekin. Koen tietynlaista vastuuta olla esimerkkinä omalla tekemiselläni ja kutsua muitakin mukaan.”

Ollulan mukaan on myös tietyllä tavalla koukuttavaa oppia tuntemaan kylä, sen ihmiset ja ennen kaikkea itsensä.

”Ajattelen tekemiseni sellaisena korkoa korolle -ilmiönä. Minulla ei ole rahallisesti mahdollisuuksia toimia enkelisijoittajana, niin tämä on se minun tapani tehdä jotain oman kylän hyväksi ja ikään kuin kiittää siitä, mitä itse olen sieltä aikanaan saanut.”

Hullu Mies päätyi illan aikana myös Ympyrähullujen keskelle.

Tulevaisuudessa Ollula haluaa viedä Huittisten elokuvauniversumia yhä voimakkaammin eteenpäin. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa Huittisten kaupungin ja huittislaisten tarinoiden näkymistä valkokankaalla.

”Toinen ajatukseni on tavoite viedä Huhtamo pois Huhtamosta. Siirtää kylätapahtuma kaupunkiin, jossa itsekin tällä hetkellä asun ja näyttää aivan uusi tapa tehdä kuntamarkkinointia”, Ollula paljastaa ja lupaa, että suunnitelmasta tullaan kuulemaan lisää myöhemmin.

Ollula on ideoinut tulevaisuuteen myös niin maalaisromanttisen zombielokuvan kuvauksia kuin Tappajahain näyttämistä Huittisten uimahallissa.

Mistä Hullun Miehen ideat ja rohkeus viedä niitä eteenpäin kumpuavat?

”Pohjimmiltaan kyse on ehkä siitä, että junnuna Huittisissa ei ollut niin paljon tarjontaa. Oli aikaa tylsistyä ja viihdyttää itseään mielikuvituksen voimalla. Jo silloin opin ajattelemaan, mitä kaikkea voisi olla. Asiat ovat tapahtuneet, kun niitä kohti on lähtenyt tutkailevalla ja innostuneella asenteella”, Ollula pohtii.