”Etsikää aurinkovoimaloille toinen paikka!” – Karkkulaiset kutsuivat luontoretkelle, Sastamalan maankäyttöjohtaja yllättyi

Arviolta yli 100 ihmistä lähti kiertämään Hurttion luontoreittiä sunnuntaina.

”Etsikää voimaloille toinen paikka!” oli Karkun Hornion maisemiin, Hurttion luontoreitille kokoontuneiden kyläläisten viesti.

Karkkulaiset kutsuivat sunnuntaina kaikkia tutustumaan alueeseen, jonne italialaisten pääomasijoittajien omistama yhtiö on kiinnostunut rakentamaan energiatuotantoa. Rafadven 2 -niminen yhtiö haluaa vuokrata Sudenmulkkauksentieltä 77 hehtaaria ja Horniontieltä 53 hehtaaria aurinkovoimaloille.

Ensin mainittu voimala-alue menee pitkälti päällekkäin suositun luontoreitin kanssa, ja toisenkin alueen valjastaminen teollisen mittakaavan voimalalle herättää huolta. Alueen muokkaaminen energiatuotantoa palvelemaan muuttaisi maisemaa ja pahimmillaan peruuttamattomalla tavalla, sanoivat Ritva Kallio, Eeva Puumala, Heli Vesamaa ja Teresa Herrero Vidfelt.

”Ei uusiutuvan energian tieltä saisi kaataa metsää. Aurinkovoimalan rakentaminen tänne ei olisi mikään ekoteko”, Herrero Vidfelt kiteytti.

Teresa Herrero Vidfelt, Ritva Kallio, Heli Vesamaa ja Eeva Puumala toivovat kaupungin löytävän muualta sopivaa maata energiatuotannolle.

”Tämä on ollut järkytys”

Heli Vesamaan mukaan tieto voimalasuunnitelmista tuli karkkulaisille yllätyksenä. Hurttion luontopolun maastot ovat asukkaille tärkeää viristysaluetta. Siellä retkeillään, sienestetään ja suunnistetaan.

”Se on meidän kaunista lähiluontoamme. Usein siellä tapaa lapsiperheitä tai ihmisiä koiriensa kanssa. Tämä suunnitelma on ollut järkytys”, Vesamaa totesi.

Karkkuun perheineen kesällä muuttanut Ossi Ollinaho ihmetteli, miten Hurttiota ei ole määritelty luonnonsuojelualueeksi.

”Metsä on vanhaa ja luonto monimuotoista. Löytyy bio- ja geodiversiteettia. Mitä vanhempi metsä, sitä tärkeämpi se on säilyttää.”

Karkkuun Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa opettavan Olinahon sai asettumaan luonnonläheisyys ja raideyhteys. Kiskoja pitkin pääsee kätevästi pääkaupunkiin, ja kylällä on kaikki tarvittava.

”Tällä tavalla ei Sastamalan elinvoimaisuutta lisätä”, sanoi Ollinaho aurinkovoimaloihin viitaten.

Riikka Pylvänen, Ossi Ollinaho ja Verna Ollinaho ovat olleet juhannuksesta asti tyytyväisiä karkkulaisia. Nyt tuttujen retkeilymaastojen tulevaisuus huolettaa.

”Kaikki eivät tiedä”

Hurttion lenkille osallistuneiden kyläläisten toiveena on, että kaupunki löytää joutavampia alueita uusiutuvan energian tuotantoon. Toivettaan he perustelevat myös hallitusohjelman kirjauksella, jossa aurinkovoimatuotantoa ohjataan rakennettuun ympäristöön, turvetuotannosta vapautuneille alueille ja joutomaille. Tuotannossa olevien peltojen ja metsämaan merkittävää käyttöä tähän tarkoitukseen olisi suotavaa välttää.

Kyläläisten mielestä kaupungin ja yhtiön välinen maanvuokraussopimus olisi joutanut romukoppaan saman tien. Ympäristölautakunnan päätös asian pöydälle jättämisestä sai toisaalta myös ymmärrystä osakseen.

”Kaikki eivät tiedä, millainen alue tämä on. Mielellään tulemme oppaaksi ja esittelemään aluetta, jos joku viranhaltija tai päättäjä ei nyt päässyt paikalle ja haluaa vielä tulla”, Teresa Herrero Vidfelt lupasi.

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pentti Jarkko tutustui Hurttion maastoihin ja nappasi välillä valokuvan.

Tarpeellinen aikalisä

Aikalisä oli paikallaan, tuumaili puolestaan ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pentti Jarkko aluetta tutkaillessaan.

”Yleensä aurinkopaneeleita asennetaan tasaiselle maalle. Täällä maasto on välillä epätasaista”, hän sanoi.

”En ole nähnyt, että vastaavaan ympäristöön olisi aurinkovoimaloita rakennettu. Ei tämä ihan tyypillistä ole”, Jarkko lisäsi.

Lautakunnan puheenjohtaja kiersi luontoreittiä kartan kanssa mietteliään näköisenä. Hän kertoi lähteneensä liikkeelle avoimin mielin.

Milloin asian tiimoilta voi odottaa päätöstä?

”Ei tälle asialle ole lukittu mitään aikataulua. Vuokrasopimus on pöydällä niin pitkään kuin se on”, Jarkko totesi.

”Valaiseva jalkautuminen”

Hurttion reitillä kulki sunnuntaina yli sata ihmistä. Joukossa oli muutamien kuntapäättäjien lisäksi myös asiaa valmistellut maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila.

Mitä Mattila ajattelee asiasta nyt?

”Olihan se valaiseva jalkautuminen. On myönnettävä, että reitin virkistysarvo on suuri, eikä alue siltä osin ja siitä näkökulmasta sovi energiatuotannon käyttöön. Oikeastaan Hurttio oli enemmän minun mieleeni kuin Ritajärvi”, kertoo puhelimitse tavoitettu Mattila.

”Maaston avoimuus yllätti. Ei sinne saa aurinkopaneeleita mitenkään piilotettua. Puustoisemman maaston kanssa olisi toisin”, hän miettii.

Mattilan mukaan alueen käyttöä ratkotaan ympäristölautakunnassa aikanaan. Ensin kaupunki aikoo tehdä kenttätyötä ja lisäselvityksiä alueella.

Vaikka osa nyt esillä olleista alueista rajattaisiin pois suunnitelmista, puhutaan Mattilan mukaan niin isoista tuotoista kaupungille, useammasta sadasta tuhannesta eurosta vuodessa, että kokonaan aurinkovoimalahanketta ei ole syytä vielä hylätä.

Reitti kulkee myös Hurttionjärven maisemissa.
Välillä maasto on tasaisempaa, paikoin korkeuserojakin löytyy.

Kallion päällä Hurttionjärven läheisyydessä oli hyvä pitää evästauko.
Kuvassa näkyvällä aukiolla häämöttää Tanssikallio, jossa on joskus laitettu jalalla koreasti.
Kallioisilla alueilla on mukava kiipeillä.
Reitin varrella on monenlaista maisemaa.

Hurttion luontoreitin varrella näkee paljon erilaisia sammalia ja jäkäliä.

Jätä kommentti