Oppia ja onnistumisia – Marraskuiseen tulvatilanteeseen reagoitiin Huittisissa nopeasti

Vesi tulvi myös Huittisten ydinkeskustan läpi kulkevassa Pukinojassa.
Vesi tulvi myös Huittisten ydinkeskustan läpi kulkevassa Pukinojassa.

Huittisissa koettiin marraskuun lopulla poikkeuksellinen tulvatilanne.

Jokien tulviminen ei ole Huittisissa ole tavatonta, mutta yleensä tulvat ajoittuvat kevääseen.
26. marraskuuta vesi oli aamulla noussut Kivirannassa Emännänkadulle ja virtasi Isännänkadun rivitalon pihan poikki. Myös keskustan läpi kulkeva Pukinoja tulvi ja Jokilevonkadun sillalla vesi oli noussut tielle asti.

Päivän mittaan tilanne Kivirannassa eteni kehnompaan suuntaan. Huittisten kaupungin tekninen johtaja Seija Holmi kertoo, että yhdentoista aikaan jätevesikaivot tulvivat Isännänkadulla kadulle.

”Puoli kahden aikaan vesi nousi edelleen ja paikalle soitettiin kaivonkone. Kaikki kevytliikenneväylät suljettiin liikenteeltä”, Holmi kertaa.

Isännänkadun ja Emännän kadun väliselle pellolle alettiin nopeasti kaivaa 15 metriä leveää tulvauomaa, joka ohjasi vettä alueelta Punkalaitumenjokeen. Lisäuomaa tehtiin Renginpolun päästä ja pääosa puiston kevytväylistä katkaistiin tulvauomiksi.

Holmin mukaan tulvauomien kaivuut ennätettiin päivän aikana lopettaa jo kertaalleen, mutta aloitettiin pelastuslaitoksen tekemän arvion perusteella illalla vielä uudelleen.

”Töitä jatkettiin yli puolenyön”, Holmi kertoo.

Ennallistamistöihin heti veden laskettua

Veden nousu jatkui edelleen keskiviikkona 27. päivä, jolloin Kivirantaan tuli isompi kaivinkone syventämään uomia.

”Aamupäivän aikana jokiveden pinta saavutti lakipisteen ja tulvapatojen rakentaminen päästiin varovasti aloittamaan”, Holmi kertaa.

Aamupäivän aikana Emännänkadun ja Isännänkadun välille rakennettiin tulvavallit.

”Iltapäiväkolmelta totesimme, että vesi oli jatkanut laskuaan, eikä jätevesiviemäri tulvinut enää Isännänkadulla”, Holmi sanoo.

Torstaina veden todettiin laskeneen normaaliin tasoon.

Tulvan jälkeen Kivirannan alueella on tehty ennallistamistöitä, jotka saatiin valmiiksi juuri ennen itsenäisyyspäivää.

”Pellon, Renginkujan ja kevytväylien ennallistamistyöt aloitettiin heti, kun vesi oli laskenut alueelta. Pelto saatiin ennallistettua jo joulukuun toisena päivänä, Renginkujassa meni muutama päivä pidempään”, Holmi kertoo.

Kiitosta työntekijöiden joustavuudesta

Nyt, kun tilanne on kokonaisuudessaan ohi, tekninen johtaja osaa summata tapahtunutta. Hänen mukaansa monessa asiassa onnistuttiin hyvin, mutta tilanteesta otettiin myös opiksi.

”Havaitsimme esimerkiksi, että ensimmäiseksi tilatun kaivinkoneen koko oli arvioitu liian pieneksi tarpeeseen nähden. Lisäksi veden alta oli mahdoton nähdä, paljonko pintoja oikeasti kaivettiin.”

Hivenen huolestuneena Holmi toteaa, että alueella liikkuneet ihmiset eivät suhtautuneet turvallisuusasioihin riittävällä vakavuudella.

”Kulkureittien suluista ei välitetty lainkaan. Aamuisin huomasimme, että kaikki aidat oli siirretty sivuun ja alueella pyöräiltiin myös tulva-aikana normaalisti, vaikka sortumavaara oli todellinen.”

Onnistumisena Holmi pitää esimerkiksi sitä, miten nopeasti tarvittava kalusto ja murskeet alueelle saatiin.

”Lisäksi työntekijät joustivat poikkeustilanteessa hienosti työajoista ja pidensivät päiväänsä tarvittaessa”, Holmi kiittelee.

Jätä kommentti