
Huittisten mandaattineuvottelut on käyty läpi ja puolueet ovat päässeet yhteisymmärrykseen tulevan valtuustokauden luottamuspaikoista.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus säilyy kuluvan kauden tapaan keskustalla, valtuuston puheenjohtaja tulee jatkossakin kokoomuksesta.
Kaupunginhallituksen yhdeksän paikkaa jakautuvat niin, että keskustalla ja kokoomuksella on valtuustossa kolme paikkaa, SDP:llä ja perussuomalaisilla yksi. Yksi paikka on jaettu SDP:n ja vasemmistoliiton kesken niin, että ensimmäiset kaksi vuotta paikalla istuu vasemmistoliiton edustaja, jälkimmäiset kaksi vuotta SDP:n.
Myös sivistyslautakunnan puheenjohtaja tulee jatkossa keskustasta. Lautakunnassa on yhteensä kolme keskustan ja kaksi kokoomuksen ja SDP:n jäsentä. Perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla kummallakin on yksi jäsen.
Teknisen lautakunnan puheenjohtajana jatkaa kokoomuksen edustaja. Kokoonpanossa on kolme keskustan, kaksi kokoomuksen, yksi SDP:n ja yksi perussuomalaisten jäsen.
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja on jatkossa SDP:stä. Kokoonpanoon kuuluu kolme keskustalaista, kaksi kokoomuslaista, yksi SDP:läinen ja yksi perussuomalainen.
Kokoomus ja kristillisdemokraatit olivat vaaliliitossa, joten he jakavat luottamuspaikkansa sen mukaan.
Neuvottelut läpi hyvässä yhteishengessä
Mandaattineuvottelut vetäneen keskustan mukaan luottamuspaikat jaettiin hyvässä hengessä.
”Neuvottelut käytiin sopuisasti ja ratkaisukeskeisesti. Yhteisymmärrykseen päästiin nopeasti ja kaikki ovat tyytyväisiä lopputulokseen”, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Laura Airila kertoo.
”Uskon, että tämä lupaa hyvää myös tulevaa valtuustokautta ajatellen, kun yhteistyö toimi jo nyt niin hyvin”, keskustan tulevan valtuustoryhmän puheenjohtaja Annika Eklöf jatkaa.
Naiset kertovat, että neuvotteluiden lähtökohdaksi valittiin valtuuston paikkajaon sijaan vaalien kokonaisäänimäärät.
”Tämä ratkaisi sen, että vasemmistoliitto sai hallitukseen SDP:n kanssa puoliksi jaetun paikan”, Airila kertoo.
Luottamuspaikkajako noudattelee varsin pitkälti puolueiden saamia äänimääriä, joitakin kompromisseja on kuitenkin tehty. Esimerkiksi kokoomus luovutti yhden sivistyslautakunnan paikkansa SDP:lle.
”Meillä oli keskustassa alusta asti sellainen ajatus, ettemme halua viedä kaikkia puheenjohtajuuksia, vaan jakaa vastuuta ja valtaa muillekin”, Airila kertoo.