
Jännittynyt tunnelma oli käsinkosketeltava, kun Pellonpuiston peruskoulun 9. luokan oppilaat pääsivät viime keskiviikkona esittelemään ideansa Hui!Hackathon -kilpailun finaalissa.
11 joukkuetta oli saanut ratkottavakseen erilaisia ongelmia Huittisissa toimivilta yrityksiltä. Tehtävät liittyivät tämän vuoden teeman mukaisesti tekoälyyn tai kiertotalouteen.
Haasteet vaihtelivat koirankarvojen jatkojalostuksesta aina tuotteiden kuluttajahintaseurantaan. Yhtä monipuolisia olivat myös nuorten ratkaisut.
Vuosi toisensa jälkeen parempaa tekemistä
Kilpailun tuomareina olleiden Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peipon, Huittisten Yrittäjien puheenjohtaja Juha Suomelan, Huittisten 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kankaanrannan ja aiemmin yrityskilpailussa tutorina toimineen Samu Matintalon mukaan kilpailun taso oli korkea, mutta voittaja erottui tänä vuonna joukosta selvästi.
Amanda Koivuranta ja Liinu Tammela saivat ratkottavakseen LähiTapiolan liikenneturvallisuuteen liittyvän ongelman. LähiTapiolan asiantuntija Esa Nummi kertoo, että nuorille sattuu paljon puhelimen käytöstä johtuvia liikenneonnettomuuksia. Tästä syystä vakuutusyhtiö tahtoi oppilaiden keksivän uuden idean, miten puhelimen käyttöä liikenteessä saataisiin vähennettyä.
Koivuranta ja Tammela suunnittelivat tähän ratkaisuksi puhelinsovelluksen.
“Osuva nimi, omaperäinen idea ja iloista ja hyväntuulista esiintymistä”, Peippo kehui ennen voittajan julkistusta.

Kädet ratissa ratkaisee LähiTapiolan ongelman
Voitto tuli Koivurannalle ja Tammelalle yllätyksenä. Aluksi LähiTapiolalta saatu haaste tuntui valtavalta kakulta ratkaistavaksi.
“Kyllä me kauhistelimme, että tämä on kauhean laaja ongelma. Ihan ensin mietimme jotain valistusvideota, mutta totesimme, että niitä on jo olemassa vaikka miten paljon, eikä niistäkään ole varsinaista hyötyä. Aika nopeasti syntyi ajatus puhelimeen ladattavasta sovelluksesta”, kaksikko kertoo.
Kädet ratissa -sovellus tunnistaa, jos nuori liikkuu ajaa yli 15 kilometriä tunnissa nopeudella. Tällöin puhelin sulkee automaattisesti some-kanavat kuten Instagramin, TikTokin ja Snapchatin sekä puhelimen kameran. Sovellus on mahdollista sulkea pois päältä, jos joku muu ajaa nuoren autoa, nuori on jonkun toisen kyydissä tai julkisessa ajoneuvossa.
“Puhelut tulevat perille, mutta niihin ei pysty vastaamaan ellei nopeus laske alle 15 kilometriin tunnissa tai käytössä ole hands free:tä”, Tammela esitteli.
Sovelluksen visuaalisen ilmeen suunnitteluun kaksikko oli hyödyntänyt tekoälyä.
“Vaikka sovelluksen tekeminen on varmasti aika hintavaa, sillä voidaan estää henkilövahinkoja ja sitä kautta se maksaa itsensä takaisin”, Tammela sanoi.
Porkkanaksi sovelluksen käyttöä ajatellen Koivuranta ja Tammela olivat ajatelleet huomattavat alennukset vakuutusmaksuihin.
“Sovellus on erittäin helppo ladata ja käyttäjätilin saa päälle useampaan tiliin niin, että toinenkin henkilö voi ajaa autoa vakuutuksen ollessa voimassa”, Koivuranta lisäsi.
Lisäksi kaksikko uskoi, että moni vanhempi lataisi sovelluksen mielellään lastensa puhelimiin.
“Teimme kartoitusta ja kyselimme sovelluksesta mielipiteitä opettajilta, vanhemmilta ja muilta oppilailta, kaikki olivat kiinnostuneita ja moni oli valmis lataamaan sovelluksen puhelimeensa”, Koivuranta ja Tammela kertoivat.

Nummi kehui vuolaasti Tammelan ja Koivurannan ideaa.
“Onhan meillä toki olemassa myös lentotila, minkä voi laittaa päälle ajon ajaksi, mutta se ei ole sama, sillä silloin puhelimeen ei tietenkään tule mitään läpi ja se mahdollistaa kameran käytön. Tässä ideaa on jalostettu hyvin ja huomioitu asiaa monelta kantilta.”
Ennaltaehkäisevä riskienhallinta pyörii vahvasti Nummen työpöydällä, nuorilta tulevat, boxin ulkopuolelta olevat ideat ovat hänen mukaansa enemmän kuin tervetullutta ajattelua.
“Nuoret osaavat huomioida nuorten keinoja. Olemme olleet Hui!Hackathon-kilpailussa mukana aiemminkin juuri siitä syystä, että heiltä tulee uudenlaisia, tuoreita ideoita, joita pystymme oikeasti hyödyntämään.”
Nummen mukaan Hui!Hackathon tarjosi LähiTapiolalle kolme kärpästä yhdellä iskulla.
“Yrittäjäyhteistyö on meille tärkeää ja tässä pääsimme jälleen hienosti osaksi sitä, teemme mielellämme myös oppilaitosyhteistyötä ja tässä saimme kaupan päälle vielä hyvän ratkaisun yhteen yrityksen suureen haasteeseen.”
Lukion tutoreista iso apu kilpailijoille
Yläkoululaisten kilpailujoukkueet saivat tukea ongelmanratkaisuun Lauttakylän lukion yrityskurssilta tulevista tutoreista. Tänä vuonna yrityskurssilaiset olivat ensimmäistä kertaa sellaisia oppilaita, jotka ovat itsekin päässeet ottamaan osaa Hui!Hackathoniin kilpailijan roolissa.
“Heistä oli iso apu. Lukiolaiset osasivat neuvoa, mihin kilpailussa kannattaa panostaa ja mitä huomioida”, Koivuranta ja Tammela kiittelivät.
Ennen kilpailutyön alkamista oppilaat vierailivat tutustumassa yritykseen, jonka ongelmaa pääsivät ratkomaan.
“Vaikka aluksi tämä ongelma kauhistutti, niin nyt jälkeenpäin muut kilpailutyöt kuultuamme, tuntuu hyvältä, että saimme juuri tämän tehtävän”, Tammela ja Koivuranta naurahtivat.
Voittajajoukkue palkittiin peräti 500 euron suuruisella rahapalkinnolla. Hui!Hackathonin lisäksi Koivuranta ja Tammela ovat olleet mukana kansainvälisyyskurssilla, joten rahapotti laitetaan todennäköisesti matkakassaan.