
Kinkku pitää pintansa suomalaisten joulupöydissä, mutta joulun ruokakulttuurissa on havaittavissa muutosta, sanoo Kivikylän Kotipalvaamon Huittisten tehdaspäällikkö Markku Matikkala.
Suomalaiset syövät noin 6 miljoonaa kiloa kinkkua tänäkin jouluna. Matikkalan mukaan Kivikylän suolattua joulukinkkua katoaa parempiin suihin noin 120 000 kiloa.
“Se on paljon, mutta toisaalta ihmiset ostavat vähemmän possua kerralla. Eniten kysytään pieniä, noin 2 – 3 kilon kinkkuja.”
Matikkala arvelee muutoksen heijastelevan sitä, että yhä harvempi viettää sukujoulua isolla porukalla. Myös perhekoot ovat pienentyneet, jolloin pienempi joulukinkku riittää.
“Viime vuosina kalkkunan menekki on ollut pientä suhteessa kinkkuihin, mutta tänä jouluna se on suosittu, sitäkin ostettaneen sellaiset 60 000 kiloa. Perinteisten jouluruokien rinnalle on tullut myös uusia herkkuja, ja eri ruokalajien määrä jouluaterialla on kasvanut.”
Kinkunhakureissu jouhevasti
Kivikylän Hullulenkki -myymälässä on riittänyt viime päivinä hulinaa. Ja aatonaattoa kohti meno näyttäisi vain kiihtyvän.
Matikkalan mukaan ensimmäisiä kinkkuvarauksia Kivikylälle tehtiin jo kuukausia sitten. Mutta ilman kinkkua tuskin jäävät nekään, jotka vasta nyt havahtuvat haalimaan tarjottavaa joulupöytään.
Huittisissa asiakkaiden kinkunhakureissu sujuu uusien tilojen myötä entistä jouhevammin.
“Enää ei tarvitse jonottaa ulkona, ja meillä on vuoronumerojärjestelmä. Ruokaostoksien lomassa voi hörpätä glögiä, moikata joulupukkia ja pihalla on makkaragrilli kuumana”, kertoo myymälässä häärivä keittiömestari Kristian Sularanta.
Silavasta makua
Kivikylän miehet hallitsevat niksit joulukinkun oikeaoppiseen valmistamiseen.
“Sanon diplomaattisesti niin, että kinkkuja ja kinkunpaistajia on moneen lähtöön. Jokaisella on omat perinteensä”, Sularanta tuumaa.
“Olen huomannut, että jotkut kaapivat silavan pois kinkun päältä. Niin ei kannata tehdä ennen paistamista, sillä silava antaa kinkulle makua. Kinkun kanssa ei myöskään pitäisi hätäillä. Liian korkeassa lämpötilassa possu kuivuu liikaa. Alle 80 astetta riittää mainiosti”, Matikkala opastaa.
Oman joulukinkkunsa tehdaspäällikkö aikoo hauduttaa leivinuunissa, sopivalla jälkilämmöllä ja ajan kanssa.
Juu. On se kommee tuo Kivikylän herkkukeidas. Jää kyllä Korpela kaikin mittarein jälkeen. Eihän sitä kahta hyvvää sammaan kylään mahdu. Sano.
Tilasimme Sastamalan S-Marketista muutama viikko sitten Kivikylän kinkun. Tänään saimme iltapäivällä kaupasta soiton, että ikävä kyllä kinkkua ei ole, koska Kivikylä ei ole toimittanut heille yhtään kinkkua. Onneksi on vielä muitakin toimittajia, joten ensi vuonna tiedämme varata kinkun varmemmalta toimittajalta!
Oli mukava asioida kun ei tarttenu jonottaakaan kauvaa. Komee oli pytinki.
Minäkin paistan leivinuunissa ja nyt jo odotan tulosta vesi kielellä. Ja kinkku on juuri kivikylästä.
Ei kinkkua tilata tarvi kaupasa se on kylmäaltaassa!!!
Kivikylän uusi pytinki johti siihen.että entisestään karseet hinnat on viäläki noussu.kiitos HK:n mukaantulon bisneksiin.Korpelan myymälästä saa sentään tavallinenki duunari rahoille vastinetta.Ja hymyn viä kaupan päälle:)
Samaa miältä minäkin,että meidän lapsiperheemme ei pysty maksamaan kivikylän koreita seiniä.Korpelan hintoihin verrattuna pualta kalliimpaa.NI!
HK:n osittainen omistus ei takaa enää suomalaisuutta lihatuotteissa Kivikylässä!
Ei se omistus takaa, vaan se joutsenmerkki.
No, ei kyllä Korpelan suomalaiselta kuulostava nimikään takaa suomalaisuutta…
Korpela ei mainostakkaan kaikissa tuotteissa Suomalaisuuttaan, koska.. Aivan, ei ole kaikkien tuotteiden osalta.
Joka kerta käydessäni Huittisissa käyn myös Kivikylässä ja aina on tuoretta ja laadukasta toisin kuin…. Ja hinnat todella kohtuulliset ainakin tarjoustuotteissa, mutta muutenkin vaikken rikas olekaan.