
Huittisten elinvoimajohtaja Riikka Peippo laskee, että huittislaisissa elintarvikealan yrityksissä on nopeasti ynnäiltynä yli 400 työpaikkaa. Lisäksi sesonkityöntekijöitä tarvitaan kausittain vähintään parisataa.
”Meillä on neljän suuren, Kivikylän, Korpelan, Saarioisten ja Jepuan Perunan lisäksi useita pienempiä elintarvikealan yrityksiä. Kun mukaan laskee vielä marjatilat ja alkutuotannon suoramyynnin, niin ruokaketjun työllistävä vaikutus on todella merkittävä.”
Peippo onkin halunnut tuoda elintarvikealan toimijoita lähemmäs toisiaan. Elinvoimajohtaja tietää, että alalla kaikki toimijat kamppailevat samojen haasteiden parissa.
”Olemme istuneet yhdessä alas ja miettineet, millaista koulutus- ja työvoimatarvetta alalla on.”
Heti ensimmäisessä palaverissa selvisi, että elintarvikealalle kaivataan yhteistä koulutusta. Syksyn aikana Huittisissa käynnistyykin elintarvikealan perustutkintoon johtava oppisopimuskoulutus, joka on tarkoitettu yrityksissä tällä hetkellä työskenteleville henkilöille. Koulutuksen järjestää SASKY.
”Koulutus tapahtuu hyvin pitkälle työpaikalla ja jokaisen on mahdollista erikoistua omien työtehtävien mukaan joko lihaan tai vaikka marjanjalostukseen”, Peippo kertoo.
”Tällä hetkellä monen yrityksen kohdalla suurin kasvun este on osaavan työvoiman puuttuminen. On aivan totta, että yrityksissä mietitään kiivaasti sitä, mistä työntekijöitä saadaan nykyiseen tarpeeseen ja tulevaisuudessa.”
Vaikka vaihtuvuus elintarvikealan työpaikoissa on todella pientä, Peippo arvioi, että sesonkityöntekijöiden lisäksi yritykset rekrytoivat vuosittain yhteensä reilut kymmenkunta henkilöä.
”Yksi tai kaksi työntekijää vuodessa voi tuntua pieneltä määrältä, mutta kun kaikki laskee yhteen, puhutaan varmasti vuosittain lähemmäs 15 työpaikasta.”
Elinvoimajohtaja pitää huittislaista elintarviketeollisuutta yhtenä kaupungin ehdottomana vahvuutena. Hän toivookin, että tulevaisuudessa sitä nostetaan entistä vahvemmin esiin.
Kivikylä valmis palkkaamaan heti 12 työntekijää
Kivikylän kotipalvaamon Huittisten tehtaalla on parhaillaan käynnissä laajennus. Sen myötä yritykseen muodostuu myös tarve uudelle työvoimalle. Huittisten tehtaanjohtaja Markku Matikkalan mukaan Kivikylään tarvitaan lähiviikkojen aikana 12 uutta työntekijää.
”Huittisten tehdas on makkaratehdas ja tarvitsemme taitavia ja osaavia käsipareja nimenomaan makkaran valmistukseen. Vaikka puhutaan tehtaasta ja tuotanto on todella nykyaikaista, moni työvaihe vaatii edelleen käsityötä”, Matikkala kertoo.
Koska työvoimaa tarvitaan nopeasti, koulutuskin käynnistyy heti käytännön kautta.
Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.
Kivikylässä on kyllä hyvät tuotteet.