Virtamiehen limonaadikärry tuo mukavaa poretta katukuvaan – “Maailma on makuja täynnä”

Limonaadikärry liikuttaa porejuomat potentiaalisten asiakkaiden luokse. Juoman valmistuksen taitavat Bäckmanin lisäksi Heidi Buckingham ja Lauri Ailo. Yrjö Pihlajamäki on kärrymestari.

Virtamiehen Limonaaditehtaassa Sastamalan Kaukolassa porisee punaherukkajuoma. Sitä ja muita Apteekkari Bäckmanin perinteitä vaalivia juomia, inkiväärilimonaadia ja mansikkalimonaadia voi kesällä tavata Vammalan katukuvassa pyörien päällä.

Jutuntekohetkellä tuo puuseppä Yrjö Pihlajamäen nikkaroima hauska kapine, Virtamiehen limonaadikärry, on testiajossa Kaukolan kylätalon pihapiirissä.

Kivasti kulkee, vaikka jonkinlaiset työntöaisat täytyy vielä lisätä. Muutakin pientä tuunattavaa Pihlajamäki ja limonaaditehtailija, taiteilija Veli-Pekka Bäckman kärrystä keksivät.

”Visio oli Veli-Pekan, hän lähetti minulle kuvaluonnoksen mittoineen kaikkineen. Tässä on saanut käyttää luovuuttaan, ja monia pieniä yksityiskohtia olemme ratkoneet yhdessä”, Pihlajamäki kertoo.

Tärkeä oivallus oli sijoittaa pyörät laatikkomaisen kärryn päiden sijaan keskemmälle, lähemmän toisiaan.

”Kärrystä uhkasi tulla notkea kuin norsu”, Pihlajamäki naurahtaa.

Mutta missä kaikkialla limonaadikärryn voi kesällä nähdä?

”Missä milloinkin, mutta todennäköisesti toripäivinä Vammalan torilla sekä erilaisissa tapahtumissa. Kärry liikkuu ihmisten luo, ja saattaa se piipahtaa kuntarajojen ulkopuolellakin”, kertoo Bäckman.

Tervehenkisiä sihijuomia apteekkarin malliin

Virtamiehen Limonaaditehdas käynnisti tuotantonsa viime kesänä inkiväärilimonaadilla. Sen rinnalle Bäckman halusi kehittää vähemmän eksoottisen, marjaisen ja makean tuoteen.

”Tavoitteemme on kehittää erilaisia juomia, eihän kahdessa samantyylisessä olisi ollut mitään järkeä, kun maailma on makuja täynnä”, hän toteaa.

Mansikkalimsassa on myös puolukkaa. Yhdistelmän idea on peräisin Bäckmanin anopilta, jolla on tapana laittaa mansikkamehuun aina myös puolukkaa.

Keväällä tuotevalikoima laajeni puna- ja valkoherukkajuomilla. Jälkimmäistä ei tosin saada nautittavaksi ennen syksyä, sillä valkoherukka on Suomesta loppu. Syksyn uutta satoa odotellen siis.

Ehkä jonain päivänä Virtamiehen Limonaaditehdas pystyy viljelemään tarvitsemansa raaka-aineet. Bäckman kertoo suunnitelleensa mansikkaviljelmää ja herukkapensaiden istuttamista, mutta asian eteneminen ottaa aikansa.

”Herukkalimonaadeissa avainasia on Apteekkari Bäckmanin alkuperäisten makuvalintojen herättäminen henkiin. Apteekkarin puutarhassa oli runsaasti herukkapensaita, ja niistä valmistetut tervehenkiset sihijuomat olivat paikkakuntalaisille tuttuja.”

Kili-kili hyvälle mielelle

Perinteikästä, makoisaa ja käsityönä lähiseudun raaka-aineista valmistettua porejuomaa voi Marttilankadulla sijaitsevan Prykin ja liikkuvan myyntipisteen lisäksi ostaa hanasta Pukstaavin kahvilasta ja Tyrvään Pappilasta.

Virtamiehen Limonaaditehtaan tunnuslause, hyvää poretta, kertoo pitkälti mistä koko touhussa on kyse. Bisnes se on kotiseudun erikoisuuksista ammentava limonaadibisneskin, mutta kantavana ajatuksena taustalla on hauskuus ja hyvän mielen luominen.

”Maailmassa on niin paljon ikäviä, vaikeita ja raskaita asioita, että iloa ja hyvää mieltä tuottavia juttuja ei koskaan ole liikaa”, Bäckman tuumaa.

Ja kesäkuun alusta alkaen hyvää poretta on tarjolla myös katukuvassa, pyörien päällä.