Sudet aiheuttavat pelkoa Huittisten Vampulassa

Vampulan Kalkkitehtaan läheisyydessä asuva Tähtisen perhe sai taannoisena lauantaiaamuna puhelun, joka sai perheen äiti Susannan pitämään sekä lapset että koiran sisällä.
”Kalkkitehtaan nurkalla olleet metsämiehet olivat tehneet susihavainnon ja ilmoittivat, että eläimet ovat matkalla meidän suuntaamme. Tehtaalle on linnuntietä enintään kilometri, joten sudet kulkivat korkeintaan muutaman sadan metrin päästä talostamme. Päinvastaisesta suunnasta, parin kilometrin päästä havaintoja on tehty useamminkin”, Tähtinen kertoo.

Susihavaintojen myötä lapsiperheen arki on muuttunut ja he ovat hakeneet lapsilleen koulukuljetusta. Viime viikolla Tähtiset saivat ilmoituksen, että Huittisten kaupunki ei järjestä koulukyytiä. Syynä oli esimerkiksi se, että petojen esiintyminen ei ole yksin peruste maksuttomalle koulukuljetukselle. Susien ei ole havaittu käyttäytyneen uhkaavasti. Vastaavan vastauksen oli saanut myös Tähtisistä puolen kilometrin päässä asuva ekaluokkalainen.

Antti Eskolan riistakamera on taltioinut Vampulassa kulkevia susia useaan otteeseen kuluneen syksyn aikana. Ruokintapaikalta otetuissa kuvissa kaksi sutta kulkee noin 500 metrin päässä Eskolan kotoa. Osassa kuvista sudet ovat liikkeellä kirkkaassa päivänvalossa, eivätkä suinkaan yön pimeinä tunteina.
”Kuva, jonka Alueviestille lähetin, on otettu puolentoista kilometrin päässä Sallilan koululta, aamulla kaksikymmentä vaille kahdeksan. Samaan aikaan, kun koululaiset ovat liikenteessä. Omat lapseni joutuvat kulkemaan koululle noin 2,5 kilometrin matkan ja siitä riskialueeseen kuuluu noin puolet. Suden jälkiä on nähty kolmenkymmenen metrin päässä paikasta, josta lasten tavallinen koulureitti kulkee. Eivätkä kaikki jäljet suinkaan jää näkyviin, joten susien reitit ovat aivan varmasti kohdanneet jossain kohtaa lasten polkujen kanssa”, Eskola uskoo.

Koulutusjohtaja Eija Mattila kertoo, että Huittisten kaupunki on saanut syksyn aikana muutamia yksittäisiä petoihin liittyviä koulukuljetushakemuksia.
”Yhtään kyytiä ei tästä syystä ole vielä myönnetty,” Mattila toteaa. ”Olemme lautakunnassa pohtineet susi-asiaa paljon ja vanhempien huoli on ymmärrettävää. Ratkaisumme on, että pelkkä petohavainto ei riitä. Sudet liikkuvat laajalla alueella, eikä esimerkiksi sillä perusteella voida myöntää kyytiä, että viiden kilometrin päässä sudet ovat hyökänneet lammaslauman kimppuun. Toinen juttu on, jos sudet ovat omassa pihapiirissä uhaksi vaikka kotieläimille”, Mattila sanoo.

Lue aiheesta lisää Alueviestistä 16.10.

Antti Eskolan riistakamera taltioi neljän suden lauman viime torstaiaamuna kahtakymmentä vaille kahdeksan Vampulassa.
  • Nimetön

    nyt sitten niitä koulukyytejä lapsille! Petohavaintoja on sillä suunnalla jo ihan riittävästi…pitääkö vampulan olla se eka paikka jossa tapahtuu jotain kamalaa?? Ja jos toi neljän suden poppoo kohtaa metsätiellä pienen lapsen niin kyllä tapahtuukin.

    • Nimetön

      Itse olen nähnyt iltapäivästä, jolkottel nykyisen Pornainen -Järvenpää tiellä.Iltapäivästä noin kahden mais ol aurinoinen talvi sää.Ja sen kyl näkee et ei oo koira!!

    • Nimetön

      Ei mekään koulukyytiä pojalle saatu, vaikki kaksi sutta meni pojan koulumatkalla 10 metrin päästä ohi, poika pysähtyi niitä katsomaan. Onneksi menivät tällä kertaa ohi. Poika oli silloin kolmannella luokalla.

  • Nimetön

    Niinpä niin : sudet kulkee öiseen aikaan….näyttääpä kulkevan muulloinkin!

    • Terno

      Mitä sitten? Eikö ne sais liikkua päivisin sen takia, kun sinä liikut? Et ole yhtään sen parempi kuin sudetkaan. Älä pelkää susia, ne pelkää sinua enemmän. Luonto kuuluu susille ei sinulle.

      • Jallu

        Niin kauan on kiva mussutella kun asustelee kehäkolmosen sisällä. Entäs jos olis kyse sun lapsista TERNO?????

  • Nimetön

    Eihän susi ihmisten/ lasten päälle käy. Kiertää vaan kaukaa ”sanotaan”! Vasta sitten asialle ehkä tehdään jotain kun joku menettää pedoille henkensä 🙁 Säälittää että lapsille ei koulukyytejä järjestetä.

    • Terno

      Mitä ihmettä? Eiköhän koirat ole ihmisiä enemmän vahingoittaneet kuin sudet? Sulla ei taida tieto olla hallussa. Ei kannata uskoa punahilkka satua, se on vain satu.. kuten kolme pientä porsastakin. Ei sudet ihmisiä syö tai tapa. Enemmän tuolla liikenteessä ihmisiä kuolee ja, jopa sinun oma lajisi tappaa ihmisiä ei SUDET.

      • emäntä

        Voi Terno,
        tutustuppa uudestaan suomen historiaan ja siihen koska susi on viimeksi tappanut ihmisen! Ja todellakin on. Kyllä susi käy ihmisen päälle yhtälailla, ei se osaa erotella onko lapsi ihmisen vai esim lehmän/hirven.
        Ja Terno, ihminen on ihan yhtälailla oikeutettu kulkemaan täällä.
        Sinulla itselläsi taitaa se tieto olla kadoksissa ja pahasti.

      • Basty

        Hohhoijakkaa…
        Viimeiseen sataan vuoteen ei ole ollut yhtään susiin viittaavaa henkilövahinkoa suomen mailla. Vaikka varovaisuutta pitääkin noudattaa niin tälläinen super hysteeria suden pelko on aiheetonta.

        Sudet välttävät ihmisiä useimmiten kuin ruttoa.

      • Anna

        olet niin oikeessa! ja mitäs oot mieltä punkeista? niitä on paljon enemmän ja aiheuttaa minusta suurempaa vahinkoa ihmiselle,kuin susi..

  • Nimetön

    sit voi vasta tapahtua jotain ku susi/sudet käy ihmisen päälle, ei ennen ainakaan tapahdu mitään. ja se on kyl kumma ku aina täytyy tapahtuu ekaks jotain et viittitään tehdä asialle jotain.

    • Terno

      Hei sinä viisauden torvi! Minua päin ajettiin eilen liikenteessä. Nyt tahdon, että kaikki joilla on ajokortti tapetaan ja autot hävitetään. Hyvin toimiva logiikka sinulla =) On tainnut koulut jäädä kesken? =)

    • Basty

      Monestakos susiin liittyvistä henkilövahingoista olet viimeaikoina lueskellut?
      Sitä vain paskotaan hysteerisesti housuihin by custom kun kuullaankin sana Susi vaikkei elikko ole kauheammin uhkaa ihmisille viimeaikoina aiheuttanut.

      On paljon todennäköisempää joutua karhun raatelemaksi tai törmätä hirveen autotiellä.
      Kaiketit tässä pitäisi lemmikkikoirat ampua ensinmäisenä sillä niistä johtuvia henkilövahinkoja on rekisteröity liki sata per vuos.

  • Nimetön

    Siispä nuo poliitikot jotka ovat kyydit evänneet voisivat aamutuimiin kävellä lasten kulkeman matkan ihan kokeilumielessä.Laitetaan vielä sykemittarit matkaan niin nähdään onko pelättävää?

    • Terno

      Eiköhän ne lapset pelkää enemmän sitä pimeää kuin susia? Ja eiköhän tuo ”pimeän” pelko johdu ihan aikuisten vellomasta susipelosta ja kauhusta? Ennemmin laittasin lapsen suden mukana kouluun kuin vieraan ihmisen.

      • Nimetön

        Arvoisa Terno kaupunkilainen viherpiipertäjä mikä lie eläin aktivisti oletkaan mikä olet hienosti kerrostalossa tuleppa tänne maalle noiden susien kanssa muutamaksi viikoksi oman pikku muppesi kanssa minkä susi alku paloiksi syö, niin muuttuuko sinun suhtautumisesi kyseisiin eläimiin sen jälkeen kun itse olet melkein ollut pää ruoka. T Metsässä asuva

      • Basty

        Noh arvon metsässä asuva.
        Montako ihmistä sudet ovat syöneet tässä viimeaikoina?

      • Nimetön

        No Ternolla taitaa tuo sisälukutaito tai ymmärrys olla neljän paksun betoniseinän takia hieman heikohko.

        Tuli toisaalta selväksi myös sekin että Terno mitä luultavammin asuu kaupungin keskustassa missä valot palavat 24h ja sähkö tulee töpselistä.

  • PUHDAS SUSI...

    …karttaa ihmistä ja ihmisasutuksia! Noi Huittinen-Köyliö-Eura-Yläne-alueella liikkuvat on 99%:sella varmuudella KOIRAsusia, esimerkiksi ihmispelottomuus antaa siihen melko vahvan vinkin…

  • Nimetön

    Eikös tolla alueella nyt ilman muuta pitäisi olla mahdollisuus koulukyytiin??? Ihmeellista saivartelua nyt Huittisissa

  • Ihmettelee...

    Jos ne on koirasusia, niin eikös sitten saa ampua pois kuleksimasta, eihän sellaset kuulu vapaana luontoon…

  • Nimetön

    Onko Huittisten koulukuljetuksista päätävät todellakin KOMMUNISTEJA, nimet esiin, kyllä yksityissektorilta löytyy tarvittava raha ja tarvittaessa autokin lapsien turvalliseen koulukuljetuksiin. Hävetkää KOMMUNISTIT, teidän lihanne ei maistu edes susillekkaan.

    • Basty

      Öh… Mitä hemmettiä kommunismi liittyy koulukuljetuksiin?
      Tiedätkö edes mitä kommunismi tarkoittaa?

  • Hukka perii

    Kaupungin työntekijät menevät töihin autolla ja valoisaan aikaan.Ei kai niillä olekaan hätäpäivää,ei ne ymmärrä mitä on asua susien keskellä. Kaikki ketkä asuvat isommissa taajamissa/kaupungeissa ovat sitä mieltä ettei susi ole riski.Ei kukaan voi sanoa, että susi on riski tai riskitön,sehän on peto.Jos jonkun lemmikki kulkee irrallaan, niin johan on meteli.On eri asia kohdata susi kuin koira.Päättäjille vaan iloinen retkipäivä metsään ja metsäteille, kun haluavat virkistäytymään.Kannattaa kulkea tietä pitkin, saattaa tassutella hukka vastaan.

    • Jeesus

      Ja Huiitisten kaupungissa lapset menevät kouluun pimeässä ennen henkilökuntaa?

  • Tuntematon

    Ilmeisesti kyytiä ei saa, vaikka suostuisi itse maksamaan osuutensa… ei sovi kyytireitille!!

    • Juunas

      Ei mitään kyytejä teijän penikoille. Ei ne sudet niille mitään tee. Ne haluaa raikasta luonnon lihaa, eikä E-koodattuja lapsia 😀 Että voitte ihan rauhassa ne penikkanne sinne luontoon päästää, sanokaa vaan niille ettei kiusaa susia ja muita luonnon eläimiä, kuten linnunpoikasia jne..

  • Nimetön

    on ne outoja villieläimiä kun noin ruokintapaikalle tulee..huh huh

    • Nimetön

      Pakko kysyä! Oliko kommenttisi vitsi vai oletko todella tyhmä tai hienosti sanottuna tietämätön? Veikkaan eduksesi vitsiä:)

    • Nimetön

      suden pääasallinen ravintohan on kaura mitä noissa ruokintapaikoilla on!

  • huolestunut äiti

    Me lapsen kanssa nähty silmästä silmään aamulla kun vein kouluun….koulutusjohtajan mielestä minun pitää nyt vaan osata rohkaista lastani kulkemaan se reitti yksin..kyytiä ei heru vaikka itse maksettais, matka jää muutaman sata metriä vajaax 5km…niinpä niin laittaisko omansa kulkeen ei varmasti!

    • Nimetön

      Ongelma vaan kasvaa koska susia ei metsästetä. Tämä tekee sen, että eivät enää pelkää ihmisiä vaan hakeutuvat koko ajan lähemmäksi. Susi on viisas eläin ja ymmärtää varmasti että ihmistä on turha pelätä, koska ei mitään teekään… Muutaman ongelmasuden poistaminen rauhoittaisi tilannetta jo huomattavasti ja säädelläänhän muidenkin eläinten kantoja metsästämällä. Ei sudet kuole sukupuuttoon mikäli muutamia harkitusti metsästetään. Jos niitä ei aleta metsästämään ohjatulla ja valvotulla tavalla, tulee vanhat metsän lait voimaan jolloin salametsästys nostaa varmasti päätään.. ennemmin tai myöhemmin.

      • Ongelmasusia?

        Missäs niitä ongelmasusia nyt sitten on?
        Jutussa kerrotaan, että susia on kuvattu automaattikameralla ruokintapaikalla 1,5km päässä koulusta. Tässähän nyt särähtää korvaan pari seikkaa.

        1) Ruokintapaikka 1,5km päässä koulusta. Järki käteen nyt. Eikö näitä voi sijoittaa kauemmas? Ja ei, se ei ole SUSIEN ruokintapaikka, mutta saaliseläimen haju houkuttelee paikalle myös saalistajia.

        2) Susia on kuvattu automaattikameralla ja jälkiä on nähty siellä ja täällä, mutta KUKAAN ei ole nähnyt susia livenä. Eli susi tekee niin kuin sen luontoon kuuluu; väistää ja pelkää ihmistä. Silloin se ei ole ongelmasusi.

        Lapsille voi opettaa, että jos pelottaa, niin koulumatkan voi kulkea kaveriporukalla. Samalta suunnalta löytyy varmasti luokkakavereita, jotka kulkevat saman matkan. Ja jos susia näkyy, niin ne lähtevät karkuun kun pitää meteliä porukalla. Susi ei ole edelleenkään tappanut ihmistä Suomessa 1800-luvun lopun jälkeen, eikä tapa nytkään.

        Ja kaupungille vinkumisen sijaan huittislaiset voisivat järjestää lapsilleen kimppakyytejä IHAN ITSE, sen sijaan että mölyävät isoon ääneen kun kaupunki ei kyytejä järjestä. Onhan teilläkin autot. Jos oikeasti pelottaa, että lapset joutuvat susien suuhun niin kuvittelisi silloin että lapsen vie autolla kouluun, vaikka se pitäisi tehdä itse. Ja joo joo, on varmasti työt esteenä ja blaa blaa blaa, mutta eiköhän sieltä joku vuorotyöntekijä löydy joka on aamulla vapaalla ja toinen joka tulee iltapäiväksi kotiin? Vaan kun ei, pitää vaan saada itkeä että ”kaupunginpäättäjät on niin idiootteja, blaa blaa blaa.”

      • Nimetön

        1. ruokintapaikoilla on viljaa omenoita sokerijuurikasta porkkanoita ja muuta sellaista mikä valmistaa peuroja ja kauriita talviruokintaan. Haja-asutusalueella ei ole ihan helppo siirtää ruokintapaikkoja minnevaan koska peuroja/kauriita on jopa puutarhoissa. käsittääkseni kyseisellä ruokintapaikalla ei ole talviruokinta alkanut. TIEDÄN ASISTA JOTAIN !
        2. Kuvia on saatu automaattikameralla, koska ihmisen tarvii käydä töissä eikä päivystää kamera kädessä karvapersettä. susia on nähty livenä tänäkin syksynä useampaan otteeseen niin minä kuin muutkin. Perehdy asiaan äläkä höpötä jos kerran et edes ole sutta nähnyt. 1877-1881 sudet tappoivat 24 lasta. sen jälkeen ne kaikki karvaprseet ammuttiin. OMA ONGELMASI ON EHKÄ PARVEKETUPAKOINTI.

      • Basty

        Ja tämäkin tapahtui reilusti yli satavuotta sitten jonka jälkeen ei ole kauheammin henkilövahinkoja susien syteiltä kuulunut.

        Jopa tuolloinkin suden kitaan joutuminen oli lähinnä paskaa munkkia.

      • pee

        En ymmärrä tätä puolesta ja vastaan taistelua, kun kukaan ei ole menossa ampumaan koko susikantaa. Ja ongelma on paljon laajempi kuin Huittisten. Itse vien lapseni kouluun (Nlassa) koska he ovat jo kerran ”törmänneet” peuroja ajavaan suteen ja onneksemme peurat olivat kiinnostavampia. Lapsia oli kolme ja taatusti pitivät meteliä, eikä susi silti heitä kaihtanut. Pidän susista ja karhuista ja muista eläimistä, mutta en halua asua niiden kanssa. Pelkään välillä koirienikin puolesta. Ja susihan ei tapa aina syödäkseen, koira voi olla sille myös uhka reviirissä, ja siksi hyökkää. Onneksi meidän susihavainnot on vain satunnaisia, mutta yksikin iso vahinko on liikaa. Ja lopuksi, mielestäni kaikki,jotka ”huutelevat” kaupungin vilinästä, voisivat näiden aiheiden kohdalla laskea vaikka sataan ja sulkea koneensa, ettei tule kirjoitettua mitä sattuu.

      • Nimetön

        Lapsille voi opettaa, että jos pelottaa, niin koulumatkan voi kulkea kaveriporukalla. Samalta suunnalta löytyy varmasti luokkakavereita, jotka kulkevat saman matkan. Ja jos susia näkyy, niin ne lähtevät karkuun kun pitää meteliä porukalla. Susi ei ole edelleenkään tappanut ihmistä Suomessa 1800-luvun lopun jälkeen, eikä tapa nytkään.

        Haja-asutusalueella voipi olla niin, että niitä lapsia ei suureksi ryhmäksi ole.
        Ja ehkä on hieman mutu-tuntumalla sanottua, että ei tapa nytkään. Onko käytössäsi kristallipallo vai mikä oikeuttaa olemaan molopää – besserwisseri?

  • Nimetön

    Mihin Suomen luonto tarvitsee susia? Kyllä me ihmiset voidaan pitää peura, hirvi yms kannat metsästyksellä kurissa. Asialla olisi monta hyvää puolta, ei pelkoa liikkua metsässä, uskaltaa päästää lapsia esim sinne koulumatkalle kevellen jne jne…

      • Nimetön

        Kirjoittaja on hyvä ja tekee sitten omasta kirjoituksestaan tarpeelliset johtopäätökset ja poistuu joukostamme, kiitos!!

      • Nimetön

        En saanut vieläkään vastausta mihin Suomen luonto tarvitsee sutta? Mikä olisi toisin jos meillä ei olisi Suomessa susia? Oltaisiinko joku katastrofimaa? Mutta en myöskään ole missään välissä sanonut, että ne kaikki pitäisi hävittää. Jos tulee pihapiiriin lähelle asutusta jne niin ehdottomasti ammuttava! Ilmeisesti se susi on viisas eläin joka kyllä oppii ettei kannata tulla liki. Ja valitettavasti me ihmiset emme voi täältä maailmasta lähtee vain sen takia et luonto kärsii. Evoluutio on meidät luonut tälläisiksi, joten eiköhän se jotain kanssa kerro (toki me ihmiset voimme tehdä ja olisimme jo voineet tehdä toisin luonnon puolesta) . Ammutaan ne karhutkin jotka asutuksen pariin tulevat!

      • Basty

        Se ettet näe tarvetta sudelle ei tarkoita sitä ettäkö koko elikko kuntaa tarvitsisi ampua pois mailmanjärjestyksestä.
        Jos et tiennyt niin suomessa asuva susikanta on omiaan muualla mailmassa oleviin susikantoihin verrattuna. Sudet ovat myöskin raadonsyöjiä ja pitävät luontoa paremmin kurissa kuin muutama puusilmäinen metsästäjä jotka eivät erota kohdetta toisistaan ja räiskivät kaikkea mikä pikkasenkaan liikahtaa.

        Sutta ei tarvitse ampua pois vain muutaman hysteerisen paskahousun vuoksi vain siksi, että sitä pelätään enemmän kuin oikeasti ihmiselle vahinkoa aiheuttavia tekijöitä.

      • Nimetön

        Harmi ku en ole rikas. Maksaisin mielelläni metsästäjien sakot, yms kulut ja kivan korvauksen jokaisesta ammutusta sudesta!!

  • Nimetön

    Susi kuuluu suomen luontoon mutta kanta olisi pidettävä kurissa. Tolla suunnalla on suurempi lauma liikkeellä , liekö peräti seitsemän. On selvää että sitä on harvennettava .

  • Nimetön

    Huittisissa osataan yleensä kääntää asiat jotenkin parhain päin niin miten ois jos joku rupeis nyt järjestään petoeläinsafareja tai jotain koppikyttäystä ja susikuvausta

  • juksu

    Hahhhaahhhaa! Juu, kyllähän ne sudet saa houkuteltua peurojen ja hirvien ruokintapaikalle kun niiden ei tarvitse kuin odottaa että riista kulkeutuu suoraan suuhun. Ja riistakameralla otettu kuvia, eli ei itsekään ole päässyt lähellekään sutta. Hysteriaa kerrakseen, jatkakaa ihmeessä, ja tartuttakaa lapsiinnekin.

    • Nimetön

      kyllä täällä on kuule moni nähnyt susia ihan livenä että tervetuloa vaan tänne ja tuo pienet lapsesikin mettäretkelle!

    • Nimetön

      Kannattaako niitä ruokintapaikkoja perustaa ihan asutuksen viereen?

  • Punahilkka

    Muuttaisin pois tolta seudulta, lähemmäksi koulua. Itse en lapsiani laittaisi kouluun kävelemään jos on susihavaintoja eikä sen puoleen lapset edes uskaltaisi mennä, ovat sen verran ”säikkyjä”. Itsekkään en uskaltaisi mennä niin miksi lapsien pitäisi… Muutenkin 4 km koulumatka on pienelle ihmiselle mielestäni liikaa, ilman susiakin.

    • Tuntematon

      Ihmisen pitää siis muuttaa pois kotoaan, koska sudet ahdistelevat? Aika vähän jäisi asukkaita Vampulaan, kun sudet liikkuvat n. 1,5 kilometrin päässä koululta.

      • Ihmettelijä läheltä

        Itse olen kanssa aina miettinyt, että ketä pakottaa lapsensa asumaan jossain keskellä ei mitään?!! Jos vanhempi päättää lapsensa hankkia jonnekin perähikiälle, niin mielestäni on siinä kohtaa valmis myös kuljettamaan lapsensa kouluun!!!!

      • Ihmettelijä läheltä vielä

        Ajatuskin siitä, että itse laittaisin 7vuotiaan lapseni pyöräilemään/kävelemään vaikka parikin kilometriä jotain metsätietä kouluun on kuvottava. Vanhempien TODELLA siinä kohtaa pitäisi tehdä jotain eikä vain ottaa puhelinta käteen ja valittaa huittisiin.

      • Nimetön

        Luuletko todellakin että täällä vanhemmat vain ovat puhelin kädessä, valittavat päättäjille ja ovat tekemättä mitään??
        Tässä lehtijutussa on vain pieni osa asiasta, vanhemmat todellakin tekevät asian eteen muutakin, mm. kuljettavat lapsiaan sovittamalla työvuoronsa. Periaatehan on, että kaupungin tulee järjestää turvallinen koulumatka lapsille. Ei pitäisi tuomita, kun ei tiedä asian kaikkia puolia!
        Ja ei, lapsille emme kerro näistä asioista, mutta esimerkiksi lapset puhuvat keskenään koulussa ja hoitopaikoissa. Esimerkkinä tapaus, jossa vampulan lammas”tilalla ” sudet raatelivat lampaat.. Perheessä on pieniä koululaisia, jotka varmasti ovat puhuneet luokkatovereilleen tapahtumasta koulussa jne.
        Ja ketään ihmistä ei saisi tuomita siitä, että minkä alueen on valinnut asuinpaikakseen. Täällä vampulassa susia on nähty myös taajama-alueella.

      • Ihmettelijä läheltä vielä

        Ei pitäisikään tuomita tai edes niputtaa ihmisiä samaan nippuun mutta kun on kuullut läheltä yhdestäkin tapauksesta missä todella fillaroidaan kauhea matka pienenä lapsena kouluun niin kyllä herättää tunteita. Todellakin toivon, että JOKAINEN vanhempi kuljettaa lapsensa kouluun, eikä anna yksin mennä. Sitä lähinnä ihmettelin..jos on valinnut syrjämetsän lapsen tulevaisuuden kodiksi on myös valinnut, että huolehtii lapsen kaikista menoista ym.

      • Nimetön

        Ehkä ihmiset valitsivat paikan missä ei susia ole, mutta sudet valitsivat paikan myöhemmin, perähikiälle (EN OLE KOSKAAN KÄYNYT).Mielestäni kirjoitus oli Varsinais suomesta Vampulasta.

      • Nimetön

        Ei tarvitse mennä kuin 5 km Huittisten ABC:ltä, niin paljon susia liikkuu. Ei mielestäni niin kamalan kaukana sentään ole keskustan asutuksesta. Kuuluuko ihmisten muuttaa sen vuoksi, kun alueella on niin paljon susia, että liikkuvat ihmisten nurkissa ja kun ampua ei saa, niin eivät enää pelkää ihmisiä. Kun 10 vuotta sitten tänne muutimme, eli täällä liikkunut susia! Ja muuten Vampula kuuluu Huittisiin ja on kuulunut jo ajat sitten Satakuntaan.

  • Nimetön

    meidän metsässäkin on parikin sutta liikkunut niin uskaltaisi noita lapsia päästää yksin kouluun?

  • Nimetön

    Me asutaan myös tällaisen ruokintapaikan lähellä ja kyllä, sudet on liikkuneet ruokaeläinten perässä ruokintapaikan läheisyydessä. Ihmisille susista ei ole ollut mitään haittaa, eikä edes tuotantoeläimille.

  • juksu

    Asun myös itse paikassa jossa susia, ilveksiä ja karhuja lähistöllä, kun isot metsät ympärillä. Eivät ole häirinneet meitä.

  • Nimetön

    Asun myös susialueella ja olen havainnut peurojen ja kauriiden hakeutuvan pihapiiriin entistä useammin. Joka ilta ja aamu niitä on pihassa ihan muutaman metrin päässä talosta. Parhaimmillaan jopa kymmenkunta elikkoa eivätkä säikähdä vaikka menee ulos katsomaan. Taitaa metsässä pelottaa enemmän…

  • Nimetön

    Haloo Huittinen! Ei ne pienet lapset ja sudet samalle koulupolulle sovi kävelemään. Koittakaahan saada asiat tärkeysjärjestykseen, kun päätätte mihin niitä rahojanne jaatte. Koulukyydit on tärkeämpiä, kuin patsaat. Iloisempia veronmaksaja-isiä ja-äitejä saatte, jos heidän lapsillaan on turvallinen koulumatka, ei tarvis susiasioilla stressata! Hyviä päätöksiä Huittisiin toivoo täti Kangasalta.

  • Scotti

    Ei susi ihmisen päälle käy…älkää hysterisoiko

    Naurettavaa toi susi hysteeri

    IIIIK SUSI!!!

  • Metsäsuden suojelija

    Suden tyypilliseen elämäntapaan kuuluu ihmispelko (luonnonlaki: jos et pelkää vihollistasi, sinulle käy köpelösti), ja jos tämä ihmispelko on kadonnut, niin silloin voidaan puhua häirikköeläimestä, oli se sitten karhu, hirvi tai vaikka susikin.

    Mistä alkaen on tullut voimaan käsitys, että suden tyypilliseen elämään ei kuulu pelätä ihmistä? Tämän pitäisi olla selvää, että jos susilaumat eivät pelkää ihmistä, niin tilanne on todella pahasti pielessä, ja luonnossa olevilla ihmisillä on silloin välitön hengenvaara, koska kylläinen susi makoilee paikoillaan päiväkausia ja sitten kun se lähtee liikkeelle, susilauma pyrkii vain saalistamaan ja tappamaan itselleen uutta evästä. Ei susi liikuskele ympäriinsä ajan kulukseen (eläimeltä puuttuu aikakäsitys!) eikä huvikseen (koska silloin kuluu energiaa hukkaan ja tämä on vastoin tarkoituksenmukaisen käyttäytymisen mallia!).

    Onkohan tämä liian yksinkertainen asia tajuttavaksi luonnosta vieraantuneelle ihmiselle? Metsästämällä pihoilla pyörivät häirikkösudet=pihasudet pois, jää jäljelle ihmispelkoinen osa populaatiosta ja laji säilyy luonnossa siinä ekolokerossa, johon se kuuluu ja johon luonto on sen tarkoittanut.

  • Nuuka Huittisista

    Jokaiselle koululaiselle kuuluu turvallinen koulumatka! Mutta susi kyydit on sitten muutenkin vähistä verorahoista pois. Kyllä niitä susia pitää pystyä hätistämään/hävittämään kunnes pysyvät pois pihoista ja kouluteiltä. Suomi on iso maa kyllä tänne susiakin mahtuu mutta miksi niitä ei voi asuttaa alueilla jossa koulukyydit kuuluvat muutenkin välimatkojen vuoksi kaikille.

    Jos kunnat ja kaupungit joutuvat järjestämään susi kyytejä siksi että valtio suojelee susia pihapiireissä on se taas yksi kulu erä lisää jo ennestään taloudellisesti ahdistetuille kunnille. Nyt Katainen ja Virkkunen töihin oikeasti karsimaan kuntien menoja eikä lisäämään niitä.

  • Huolestunut koululainen.

    Mitä pitäisi tehdä kun susi jolkottelee vastaan, tai menee edestä tai jotain muuta vastaavaa?
    Ei siinä vaiheessa osaa mikään ala-aste ikäinen tehdä mitään. Eikä välttämättä yläaste ikäinenkään. Nyt niitä koulukyytejä sellasille joita niitä tarvitsevat! Ei se ole niin paha homma, kun pitää koululaisia hakea, kun tietää että ne pääsee turvallisesti kouluun.

    • Basty

      Anna mukaan soihtu, opasta mukulaa sytyttämään se ja huutamaan YAAAH! YAAAH!

  • Nimetön

    Hain kyyditystä 5 ja 7 vuotiaille lapsilleni, kaupungintalolta annettiin kieltävä vastaus ja oltiin sitä mieltä, että ”kyllä veli (5-vuotias) tuo turvaa ekaluokkalaiselle siskolleen kävellessään pysäkille!!!” Että näin kaupungin tahot toimivat…

  • Metsäsuden suojelija

    Mikäli susi toistuvasti änkeää pihaan ja ei tunnu mahtuvan metsään on niitä paikallisesti liikaa ! Susi on suurpeto ja mikäli jollakin alueella sille ei ole tilaa olla pois ihmisten näkyvistä on kyseessä siedätyshoito ihmistä kohtaan. Koska susi tykkää yksin hallinnoida reviiriään voi syntyä tilanteita, että lapsi loukkaa suden reviiriä. Mikäli susi tässä tilanteessa toimii lasta kohtaan samoin kuin koiria ja kettuja on murhenäytelmä valmis. Siksi sanonkin, että ne sudet, jotka eivät metsään mahdu tulee kaataa välittömästi

  • kasvanut koululainen

    Jollei kyytiä, nii sitte haulikot joka koululaiselle käteen.

  • Äly hoi

    Jos Huittisten päättäjät eivät puolla koulukyytiä (mikä on ihme) niin kuljettakaa hyvät vanhemmat itse lapsenne kouluun. Sopikaa omien työnantajienne kanssa tästä, jos vaikka sillä suunnalla olisi enemmän empatiaa ja ymmärtämystä.

    Susi-asiassa on sama ajatusmaailma kuin liikenteessäkin, ennen ei tule korjausta kuin joku menettää henkensä. Liian suuri hinta on lasten maksaa aikuisten päättäjien typeryydestä.

    Ja ne kirjoittajat täällä, jotka väittävät ettei susi käy ihmisen kimppuun; menkääpä TE näyttämään mallia, kuinka huolettomasti teillä voi kulkea, susien seassa. Tulkaa sitten kertomaan tänne, miten kävi.

  • Metsäsuden suojelija

    Aseistako uudelleen turva susialueiden ihmisille, vapaa aseen hankinta susialueilla?
    Me ihmiset pidämme suurpetoja tarkoin silmällä. Teemme niin, koska kehityimme niiden saaliseläimenä. Ikiaikainen kohtalomme on ollut joutua niiden tappamiksi ja syömiksi, tärkein pyrkimyksemme taas on ollut välttyä tältä kohtalolta. Vaistotoimintomme ovat yhä vireessä tätä tehtävää varten.
    Yllä oleva teksti on suoraa lainausta kanadalaisen eläinekologian professorin Valerius Geistin kirjoituksesta Fair Case-lehdessä. Geist on kiinnostunut erityisesti susista saatuaan omakohtaisia kokemuksia ”kiltistä” susilaumasta, joka oli tappaa hänet eräällä tutkimusmatkalla.
    Historiaa tutkimalla on käynyt selväksi, että suden käyttäytyminen on melko hyvin ennustettavissa erilaisissa olosuhteissa. Kaikkialta on löydettävissä historiallisia dokumentteja susien hyökkäyksistä ihmisten kimppuun. Ruutiaseiden yleistyessä 1800-luvun loppupuolella susilaumat joutuivat uuden tilanteen eteen ja viisaina eläiminä ”kiltistyivät” eli alkoivat karttaa ihmisiä. Kun sodat tai poliittiset järjestelmät riisuivat kansalaiset aseista, tilanne palautui nopeasti ennalleen susikannan kasvaessa. Sudet alkoivat taas käyttää ravinnokseen aseettomia ihmisiä ja heidän kotieläimiään hyödyntäen erityisesti lasten kyvyttömyyttä puolustaa itseään. Niin Euroopan Unionin kuin Suomenkin päättävissä elimissä on unohdettu nämä historiasta löytyvät faktat. Tällä suuntauksella susien invaasio on varmasti edessä ja maksajatkin ovat selvillä eli ne, jotka asuvat alueilla, missä on eniten susia

  • haloo

    Siinä oikein pullamössösukupolvi. Puolet porukasta mankuu kyytejä ja odottaa että joku MUU järjestää kakaroilleen kyytejä.

    Roudatkaa itse muksunne kouluun. jos niin pelottaa. Tai muuttakaa sivistyksen pariin jos ette osaa syrjäseudulla asua.

    • Nimetön

      ONKO NÄMÄ VÄLTTÄMÄTTÄ NIIN SYRJÄSEUTUJA.kauppaan ja pankkiin pari minuttia joku MUU SAA JÄRJESTÄÄ KYYDIN KOULUUN ,KOSKA TÄHÄNSAAKKA SE ON PYSTYTTY HOITAAN TURVALLISESTI OMIN KEINOIN. VERON MAKSAJA MINÄKIN

  • Harmittaa

    Miten nuo itäraja ja lapinkansa pärjää näiden suurpetojen kanssa? Kaikenlaisia kamaluuksia se luonto kasvattaa. Suomessako ne 24 lasta sudet tappo? Uutta tietoa, olen kuullut vain yhdestä… hmm aina oppii jotain uutta. Kerran jouduin vihaisen koiran kanssa vastatusten, koitin perääntyä hissukseen, koira seurasi, sitten huusin ja lujaa , mutta päällehän se tuli. Suden kanssa en ole kokeillut. Peuroja ja helppoja saaliita ne ruokintapaikoilta hakevat. Vie siilille ruokaa niin naapurin kissa sen syö.

    • Hm-02

      Siinäpä sitä on miettimistä miten pärjäävät 🙂 🙂 Muutama tuttava kun noilla suunnilla asuu niin jos noita susia sattuu näkymään niin jotenkin ne vaan nopeasti häviävät ,taitaa vielä isompi suurpeto syödä ne 🙂 🙂 . Ja pohjalaisuus tässäkin asiassa kunniaan LAPUALAISTA se susikin tottelee 🙂 🙂 🙂

  • Nimetön

    Käsitykseni mukaan lapset ovat tähänkin asti kulkeneet kouluun pyörällä/kävellen ilman ongelmia. Saman tien kun riistakamerassa näkyy susia niin pitää saada koulu kyyti ja sudet pitää hävittää. Kun kerran ollaan selvitty hyvin ilman ongelmia niin miksi sudet nyt yhtäkkiä alkaisi ihmisiä/lapsia syyömään.

  • Nimetön

    Käsitykseni mukaan lapset ovat tähänkin asti kulkeneet kouluun pyörällä/kävellen ilman ongelmia. Saman tien kun riistakamerassa näkyy susia niin pitää saada koulu kyyti ja sudet pitää hävittää. Kun kerran ollaan selvitty hyvin ilman ongelmia niin miksi sudet nyt yhtäkkiä alkaisi ihmisiä/lapsia syyömään.

  • n

    ”susi ei oo käyny ihmisen kimppuun yli sataan vuoteen” , johtuisko vaikka siitä, että susia ei ollut Suomessa montaa sata vuotta sitten. Sudet tapettiin melkein sukupuuttoon Suomessa. Sen jälkeen rauhotettiin koko laji Suomessa ja nyt ne saa lisääntyä kaikessa rauhassa. Mun mielestä tommoset kaupunkilais- pellet vois tulla hetkeks tänne maalle, missä lähimmät katuvalot on 10km päässä ja sudet tappaa 18 lammasta sun takapihallas ja kävelee sun muksujas vastaan kouluaamuisin, eikä juokse karkuun, koska ei pelkää ihmistä. Sen jälkeen ku oikeesti tiedätte vähän enemmän tästä susien touhusta ja ootte kokenu sen itse, voitte mun puolesta tulla uudestaan väittämään että pelko on turhaa. Hyvä se on kaupunkilaiset huudella, ku ainoot petoeläimet ootte nähny korkeasaaressa.

    • Basty

      Silittämäänkö niitä susia menet kun törmäät?
      Kyllä ne sudet välttävät kaksijalkaisia kuin ruttoa hyvin tietäen, että ovat vaarallisempia elikoita kuin yksikään nelijalkainen petoeläin.

      Henkilövahinkoja ei ole kauheasti kuulunut johtuen siitä, että teuraseläimet ovat helpompaa saalista eikä niitä ole varustettu haulikolla elikkä turhaa hysteeriaa siinä nyt jauhat.
      Jatketaan asiasta sitten lisää kun henkilövahinkoja sattuu vuoden välein sadan vuoden sijaan.

    • Nimetön

      Onko muka jonkun lasta vastaan kävellyt aamulla susi???? Enpä usko kyllä ne sudet ihmistä pelkää. Jos ei pelkäisi onnettomuudet olisi tapahtunut aikaa sitten sillä vampulan metsissä on ollut susia jo monta vuotta.

      • Nimetön

        8 Suden lauma käyttäytyy eri tavalla kuin pari joka jostain vaeltanut. Reviirit laajenee päällekkäin asutuksen kanssa tällä menolla, josta syntyy ennemmin tai myöhemmin konflikti.

  • ANTITILTU

    Satakuntalaiset ovat typerä ihmiskunta. En sylkäisekään koskaan enää satakuntaa kohti, YÖK!

  • tuntematon

    Kaupunkilaispellet ei oo nähnyt vissiin edes kunnon metsää koskaan, saati kuullut susien ulvovan kun huutaa lapsia ulkoa illalla sisälle. Ei ole Ei! Siinä tulis kakka kaupunkilaisen housuun jo pelkästä ketusta tai supikoirasta, jotka juosta jolkottelee pihoilla tuon tuosta. Miksei siis sudetkin? Eipä tarvitse kovin kauas historiassa mennä kun vauvoja vaunuistakin vietiin, Nyt ollaan valveutuneita, sivistyneitä ja lapset pidetään poissa varaatilanteista, onneksi! Vielä ei ole uhria tullut, se on kuitenkin ajan kysymys niin kauan kun tämän asian kanssa hyssytellään! Aina ei pysty aikuiset valvomaan, eikä susikaan tyhmä ole, Tottahan se valitsee uhrinsa varmasti siten, että pärjää sille eli pienelle ihmiselle mieluummin kuin isolle. Niinhän ne kunnatkin näyttää tekevän. Pienet uhrit ei pidä niin isoa meteliä kun niiden kimppuun käydään. Aikuinen voisi ärähtääkin… Kunnathan harrastaa tätä jo ihan joka saralla pienten kimppuun käymistä kuten Valtiokin. Valitettavasti meillä ei lapset ole missään arvossa 🙁 Uskonpa, ettei kyseisessä lautakunnassa ole päättäjien lapset vaaravyöhykkeellä, ettei tartte tehdä asioille mitään! Mutta muistakaa niitä edes vaaleissa, ettei samoja pellejä oteta sinne enää. Toki se on pieni lohtu kun joku lapsi jää suden uhriksi koulutiellään.

    • Nimetön

      Ai sulta on ehkä susi vienyt lapsen kärryistä joskus 1881 Turussa… Silloin viimeinen susi kontakti kirjattu.

    • Basty

      Voi kuule, enemmän saat pelätä kissasi kuin lapsesi puolesta, että lakkaappas nyt hysterisoimasta siinä niin. Riistan perässä nämä elikot enemmänkin juoksee.
      Jos nyt välttämättä jostain haluat panikoida niin panikoi sitten oikeista uhista mitkä ovat toden näköisempiä kuin yksi susiturma sitten sataan vuoteen.

  • niisillai

    Se, että susi ei ole noin 200 vuoteen hyökännyt ihmisen kimppuun Suomessa johtuu yksinkertaisesti siitä, että eipä niitä kauhean paljon ole ollut liikkeellä metsästyksen vuoksi. Nyt sitten odotellaan sitä että susi hyökkää jonkin kimppuun, niin varmaan alkaa sama ajojahti kuin historia on aikaisemminkin näyttänyt ja kaikki sudet hävitetään. Ennen vanhaan ajettiin yhtä sutta takaa useampi kymmenen kilometriä monen ihmisin voimin. Pientä harvennusta voitaisiin tehdä ihan pelottelumielessä ettei lähdetä taas ääripäästä toiseen, (susien äärimmäisestä suojelusta niiden hävittämiseen) vaan pysyttäisiin ns. kultaisella keskipolulla.

  • Jyrki

    Sudet tulevat asutusalueelle, koska metsässä ei ole riistaa niille kaikille ja nälkäisenä tappavat ja syövät kaikki syötäväksi kelpaavat, niin kotieläimet kuin ihmisetkin.
    Vaikka suomesta tapettaisiin kaikki sudet, niin sillä ei olisi käytännössä maailman susikantaan mitään vaikutusta sillä niitä tulee itärajan takaa meille lisää liikaakin.
    Mikäli näille asutusalueella pyöriville susille ei anneta kaatolupia, niin on aivan selvää, että salametsästys pääsee vauhtiin, rangaistuksista huolimatta.

  • gkp

    En nyt oikein ymmärrä kun täällä vinkuu kaikki lapsettomat ihmiset ja on suurinpiirtein sitä mieltä että lapset pitäisi susille syöttää siinä koulumatkalla. Hei haloo. Ymmärrän kyllä isänä että jos lapseni koulumatkalla olisi susiriski niin pakkohan siihen olisi jonkinlainen kyyti hommailla. Nää jotkut city ihmiset vaan luulee että susi saattaa kädestä kiinni pitäen pienen lapsen kouluun. Ja seki viellä noille rutisijoille ja kaikkitietäville niin luuletteko tietääkö 7 vuotias jo kaikki maailman niksit jos tulee joku susi vastaan. Epäilen. Oman lapseni henki on ainakin minulle tärkeämpi kuin miljonan suden

  • gkp

    Niin ja lisättäköön sekin viellä tähän kun citypellet täällä uhoo että ” ei se susi nytkää mitää tee ku ei oo tehny sataan vuoteenkaa”. Herätkää !!

  • Nimetön

    Oma papu paras apu… Ei ne lapin pojatkaan siellä huutele jos on susi nukkunut jänkhälle… Ja onhan niitä peuroja löytynyt miltä on vaan kieli syöty… Huvikseen tappavat…

  • piiku

    kyllä kesykoira on aiheuttanut enemmän haavereita ihmiselle kuin susi. Ymmärrän hyvin vanhempien pelon kun lapset ja sudet tepastelevat samalla alueella, mutta ei se susi ihmisen päälle käy. Toki susi saattaa kokea ittensä uhatuksi jos sille antaa aihetta, jota tuskin kolmasluokkalainen sille antaa. Itse kannattaisin ihan kesykoirien ajokorttia ennen koiran hankintaa ja hyvät perustelut miksi ja mihin tarkoitukseen se hankitaan. Tällä säästytään haavereilta ja koiran hyökkäykset ihmisen päälle. Niitä tapahtuu niin paljon enemmän kuin susihyökkäyksiä, siitä meidän pitäis enemmän huolissamme olla. Tietämättömiltä koirat pois ja kielto vaativien koirsrotujen risteyttämimen. On todella typerää risteyttää pitbull ja esim. cane corso ja luovuttaa pennut idiooteille. Lopulta corso-pitti pilataan ja se puolustautuu.

    • Nimetön

      Tässäkö on fakta tietoa? Koirien omistamisesta olen toki samoilla linjoilla.
      Olettaisin että, suden kohdatessaan lapsi ja varmasti aikuinenkin reagoi juoksemalla karkuun. Sudella (myös koiralla) herää tällöin saalistusvietti ja vaara on olemassa.
      Kenenkään pelkoa ei saisi vähätellä. Vähiten lasten.

Kommentointi ei ole käytössä.