Ajankohtaista, ArtikkelitLaura Haavisto

Sudet aiheuttavat pelkoa Huittisten Vampulassa

Sudet aiheuttavat pelkoa Huittisten Vampulassa

Vampulan Kalkkitehtaan läheisyydessä asuva Tähtisen perhe sai taannoisena lauantaiaamuna puhelun, joka sai perheen äiti Susannan pitämään sekä lapset että koiran sisällä.
“Kalkkitehtaan nurkalla olleet metsämiehet olivat tehneet susihavainnon ja ilmoittivat, että eläimet ovat matkalla meidän suuntaamme. Tehtaalle on linnuntietä enintään kilometri, joten sudet kulkivat korkeintaan muutaman sadan metrin päästä talostamme. Päinvastaisesta suunnasta, parin kilometrin päästä havaintoja on tehty useamminkin”, Tähtinen kertoo.

Susihavaintojen myötä lapsiperheen arki on muuttunut ja he ovat hakeneet lapsilleen koulukuljetusta. Viime viikolla Tähtiset saivat ilmoituksen, että Huittisten kaupunki ei järjestä koulukyytiä. Syynä oli esimerkiksi se, että petojen esiintyminen ei ole yksin peruste maksuttomalle koulukuljetukselle. Susien ei ole havaittu käyttäytyneen uhkaavasti. Vastaavan vastauksen oli saanut myös Tähtisistä puolen kilometrin päässä asuva ekaluokkalainen.

Antti Eskolan riistakamera on taltioinut Vampulassa kulkevia susia useaan otteeseen kuluneen syksyn aikana. Ruokintapaikalta otetuissa kuvissa kaksi sutta kulkee noin 500 metrin päässä Eskolan kotoa. Osassa kuvista sudet ovat liikkeellä kirkkaassa päivänvalossa, eivätkä suinkaan yön pimeinä tunteina.
“Kuva, jonka Alueviestille lähetin, on otettu puolentoista kilometrin päässä Sallilan koululta, aamulla kaksikymmentä vaille kahdeksan. Samaan aikaan, kun koululaiset ovat liikenteessä. Omat lapseni joutuvat kulkemaan koululle noin 2,5 kilometrin matkan ja siitä riskialueeseen kuuluu noin puolet. Suden jälkiä on nähty kolmenkymmenen metrin päässä paikasta, josta lasten tavallinen koulureitti kulkee. Eivätkä kaikki jäljet suinkaan jää näkyviin, joten susien reitit ovat aivan varmasti kohdanneet jossain kohtaa lasten polkujen kanssa”, Eskola uskoo.

Koulutusjohtaja Eija Mattila kertoo, että Huittisten kaupunki on saanut syksyn aikana muutamia yksittäisiä petoihin liittyviä koulukuljetushakemuksia.
“Yhtään kyytiä ei tästä syystä ole vielä myönnetty,” Mattila toteaa. “Olemme lautakunnassa pohtineet susi-asiaa paljon ja vanhempien huoli on ymmärrettävää. Ratkaisumme on, että pelkkä petohavainto ei riitä. Sudet liikkuvat laajalla alueella, eikä esimerkiksi sillä perusteella voida myöntää kyytiä, että viiden kilometrin päässä sudet ovat hyökänneet lammaslauman kimppuun. Toinen juttu on, jos sudet ovat omassa pihapiirissä uhaksi vaikka kotieläimille”, Mattila sanoo.

Lue aiheesta lisää Alueviestistä 16.10.

Antti Eskolan riistakamera taltioi neljän suden lauman viime torstaiaamuna kahtakymmentä vaille kahdeksan Vampulassa.
 • avatar Anna

  voin sanoo että enemmän pelkään punkkejä kuin susia,ja niitä punkkeja on paljon enemmän kuin susia!
  susi voi joskus sattua kohdalle,mutta kävelepäs niityllä…niin voit kuvitella että kuin monta vaarallista punkkia sua ympäröi! poikani onneksi sai suonen sisäisen lääkityksen borrelioosiin,,mutta ei silti ihan parantunut kokonaan..

  • avatar Rauni

   Entä kun kuljet niityllä ja susilauma piirittää sinut? Suonen sisäistä lääkitystä ei sen jälkeen tarvita, mutta ilmeisesti et pelkää silloinkaan!

   • avatar niikuin

    En pelkää mutta kun joku selvästi huumeissa oleva tulee vaatimaan esim tupakkaa keskellä kylää niin kyllä paskat tulee housuihin.

   • avatar Nimetön

    Niin, tässähän tämä ristiriita juur onkin! Sinun ongelmasi on tupakkia pummailevat huumehörhöt, eikä suinkaan pelko lapsestasi kun hän kulkee näitä pieniä mettäteitä, joissa sudetkin kuljeksivat.
    Huumehörhöt eivät ole esim. minulle minkänlainen uhka. En ole ikinä huumehörhöä nähnytkään täällä metsäseuduilla.
    Siltikään en ala vähättelemään pelkoasi, vaikken sitä itse ole ikinä kokenut, enkä koe sellaista mitenkään potentiaaliseksi uhaksi näillä seuduilla.
    Miksi sinä vähättelet uhkaa/pelkoa, jota joku kokee ja jota ei ole ikinä itse kokenut tai todennut?

   • avatar Harmittaa

    Tuskin täällä kukaan sitä pelkoa vähättelee, toivon ainakin niin. Tämä susi juttu on vaan nyt lähtenyt pahasti hanskasta. Omille lapsilleni koitin saada koulukyydin vaarallisten autojen (kuskien) vuoksi, 50 rajoitus, vauhti vähintään sen 70 – 80km/tunnissa. Itsemaksavina oisivat kulkeneet. En saanut! Ja tämän mukaan uskon tietäväni mitä se pelko lasten puolesta on. Uskon ja toivon kuitenkin, että susi väistää lasta, auto ja autoilija ei sitä mutkaisella tiellä ehdi tehdä. Kissalle laitetaan kulkunen kaulaan, varoittaa lintuja vaarasta. Voisiko lapsille ajatella jotain matkaan mukaan mikä metelillään varoittaisi susia ja karkoittaa ne pois? Viestilläni EN vinoile!! Huoli lapsista, oli sitten kyse vihainen koira, levoton susi tai hervoton kuski…

   • avatar niinkuin

    Kyllä voi. Kaupungeissa, joissa muuten valtaosa lapsista koulua käy, ovat juuri tuollaset uhat olemassa. Niistä on jo myös näyttöä. Joten se pelko ei liene perusteeton. Siitä huolimatta viranomaiset eivät juurikaan toimi asian hallintaan ottamiseksi.
    Maalla tuo koululaisten joukko on huomattavasti vähäisempi. Mutta tuo susiuhka on kovin epärealistinen. Pelko on varmasti todellisuutta mutta sitä ei pidä virhetoimin lisätä ja lietsoa.

 • avatar Nimetön

  Eikö siellä ihmiset omista aseita että saisivat sudet hengiltä? Varsinki jos tulevat kotipihoille ja erehtyvät käymään kotieläimien päälle. Ei ainakaan pohjoisempana odotella kovin ptkään viranomaisia!!!

  • avatar vertailija

   Kotipihalla ammuskelu on tähänkin mennessä tappanut monia koululaisia Suomessa. Susi ei ainuttakaan.

 • avatar vertailija

  Kaikkien lasten koulumatkoilla vaanivat monet vaarat jotka todennäköisyydellään realisoitua ovat monituhatkertaisia susien vahinkojen aiheuttamiseen. Rattijuoppojen yliajot, pedofiilit, koulukaverit tekosineen, salamaniskut, namusedät, koirat,kissat,varikset,hevoset, huumehörhöt, lapsikaapparit. Näitä uhkiakin tulisi koulukyydeillä vähentää mutta kun ne koulukyyditkin itsessään ovat vaarallisuudeltaan susiuhkaa moninkertaisemmat.

  • avatar plimplom

   Eli jos tiedossa on, että pedofiili pyörii lapsesi koulutiellä, niin sille voidaan hymähtää vaan että; “heh, kuule rattijuopot tappavat suomessa paljon enemmän lapsia kuin pedofiilit, että’ älä siellä hysterisoi.”
   Ja sinä tyydyt sitten siihen, että kun joku toinen uhka on potentiaalisempi, niin voidaan unohtaa se pienempi uhka? Pedofiileja ei täälläpäin ole ikinä ollut, eikä narkkareita, eikä tällä alueella ole rattijuoppokaan ajanut lasten yli. Salamakaan ei ole lyönyt ketään.
   Ja myöskään susi ei ole käynyt päälle. Mutta tyhmempikin näkee ihan omilla silmillään, että nuo sudet ovat tulleet TODELLA pelottomiksi ja lähenevät ihmistä kokoajan.
   Jos joku alkaisi nyt ryyppäämään ja ajelemaan autolla, niin kyllä siihenkin pitää puuttua jo ennenkuin mitään sattuu. Ihan samoin pitää toimia nyt tässä susiasiassa.

   En tiedä onko tässä joillain ihmisillä oletus, että näitä susia jotenkin vainotaan ihan vaan huvikseen ja koulukyytejä vaaditaan ihan vaan piruillakseen?? Ilmeisesti nämä epäilijät ja toisten pelon väheksyjät ovat niin epärehellistä ja kieroa porukkaa, että olettavat kaikkien muidenkin ihmisten sellaisia olevan?
   Huittisiin saa tulla katsomaan tilannetta. Ottakaa lapset mukaan!

   • avatar vertailija

    Lasten pelon tunteminen on hyvin vakavasti otettava asia. Niin vakavasti että aikuisten tulisi välttää omien perusteettomien pelkojensa siirtäminen lapsiin.
    Nyky lapsilla on paljon pelkoja ihan omasta takaa ja nyt en tarkoita noita muita ilmoittamiani markinaaleja kuten salamat ja rattijuopot ja pedofiilit uhan aiheuttajina.
    Niillä nyt ei onneksi lapsia juuri pelotellakkaan. Markinaalien markinaalilla susiuhalla peloteelu menee lastenkin korviin ja aiheuttaa täysin turhaa pelkoa.

 • avatar Nimetön

  Minusta tämä aikuisten kiistely on naurettavaa, mielipiteitä on varmasti laidasta laitaan. Miksi kukaan ei kysy lasten mielipidettä asiasta? Mitä he pelkäävät? Eikä kaikilla suinkaan ole mahdollista kaveriporukalla kulkea kouluun.

  • avatar vertailija

   Opettakaa lapsillenne että sudet pelkäävät niitä. Silloin puhutte lapsillenne totta.
   Ja tehostakaa tuota susien ihmistä kohtaan tuntemaa pelkoa ajamalla ne pois lähiseudultanne. Käyttäkää ääntänne ja ottakaa keppi turvaksenne jos pelkäätte. Niin tekivät paimenpojatkin aikoinaan kun katraita susilta varjelivat.
   Näin älkää toimiko jos kyseessä onkin koira joka jostain syystä on agressiivinen, se voi käydä kimppuun. Susi ei koskaan.

   • avatar plimplom

    Tuleppas sitten tänne näyttämään un SINUN LAPSESI hätistelee yksinään susilauman kauemmas. Odotamme täällä kovasti, että tulet ohjeistamaan ihan paikanpäälle, kun kerran homman osaat. Vai etkö välitäkään lähimmäisistäsi? Jos arvata pitää, niin arvaan että et tule näyttämään ikinä tänne, että miten sinun pieni lapsesi(tai jos sinulla ei ole pieniä lapsia, niin ota joku sinulle läheinen pikkulapsi mukaasi) häätää susilauman kepin ja äänensä avulla matkoihinsa.
    Joko olet tulossa? Vai tuliko joku este? Laita vaikka tähän alueviestiin ilmoitus koska ja mihin tulet, niin tulemme ottamaan ilolla sinulta näitä niksejä ja oppeja vastaan.
    Lupaamme laittaa sinulle oman patsaan keskelle huittista! “Ihminen, joka sai suden ja ihmisen elämään sulassa sovussa”.

   • avatar vertailija

    Tulen heti kiun ilmoitat missä susia täällä on tavattavaksi asti. Olen etsimällä etsinyt ja lähelle pyrkinyt että pääsisin hätistämään. Kerran onnistuin pääsemään lähelle autolla, ei pelännyt varoi vain ja odotteli koska jatkaisin autoineni matkaa. Nousin autosta hyvin varovasti jotten sitä pelottaisi, Autosta noustuani tuo “peloton” otti jalat alleen ja hävisi kovaa kyytiä.
    Pikkulapsen mukaanottaminen vain lisää susien pelkoa, mitä useampi henki sitä vaikeampi niitä on lähestyä

 • avatar Nimetön

  Ihan vaan yksinkertaisesti ammuttaisiin nämä ihmisten läheisyyteen tulevat sudet pois niin päästäisiin tästäkin riesasta! Kyllä susia mettissä riittää!

 • avatar Nimetön

  Sääli on sairautta… Mämmät juoksee vieraissa ja sudet metsässä… =) luonto on sekaisin…

 • avatar Nimetön

  Luotia vatsasta läpi vaan kävelee pari päivää sitten nitkahtaa pois.

  • avatar Harmittaa

   miltä itestäs tuntus luoti vatsassa pari päivää? Eikö eläimellä ole oikeus kuolla nopeasti ja kivuttomasti???

  • avatar vertailija

   Tuollaisen vastuuttoman ja taidottoman metsästyksen seuraukset on niin nähty. Lähes kaikki nuo ns. pihasudet jotka on asiallisesti selväjärkisten metsästäjien tai viranomaisten toimesta lopetettu ovat olleet juuri näitä joita rikollisesti ja vielä osaamattomasti vain haavoitettu aiemmin. Ovat sitten kuitenkin eläneet kauemmin kuin tuon kirjoittajan arvioiman pari päivää. Ovat kuitenkin vammojensa vuoksi joutuneet turvautumaan helpommin saataviin ruokiin ihmisten pihapiireistä.

   • avatar no just!

    nimenomaan juuri nämä idioottiammuskelijat aiheuttavat itse näitä pihasusia! Ja sitten porataan täällä kun susia pyörii pihoissa!

  • avatar vertailija

   Asuinpaikkanäkökulmasta ajatellen sudet ovat perussuomalaisempia kuin perussuomalaiseen puolueeseen kuuluvat perussuomalaisena itseään pitävät juttilaproot.

 • avatar pohtija

  Voisiko näiden peurojen ruokintapaikkojen perustamisen asutuksen läheisyyteen kieltää? Susi on viisas elukka, kyllä se huomaa, että tässähän on joka päivä samassa paikassa peuroja sapuskoimassa. Helppo saalis pedolle.

  • avatar vertailija

   Ei voi. Rohkea metsämies joutuisi ajelemaan liian kauas kotoaan peuroja ampumaan. Taitaa olla niin että nämä meidän “valkohäntäpeuramme” ovat lisäksi vieraseläimiä Suomen luonnossa. Riittävän kauas viedyt ruokintapaikat (ja peurojen metsästyskielto) olisivat mainioita susien ja ilvesten ( alkuperäis luontokappaleitamme) ruokintapaikkoja, tulisivat nuo peuratkin hyötykäyttöön.

   • avatar Nimetön

    Ai? pelkästään valkohäntäpeurat vai?
    Eiköhän täällä oo muitakin hirveä pienempiä hirvieläimiä…
    Esim kauriit ja kotoperäiset peurat yms. !!

   • avatar vertailija

    Kotoperäinen peura ei Vampulan ruokinnalle tule, on senverran matkaa asuinsijoiltaan.
    Metsäkauris on istutettu Suomeen mutta on täällä kyllä joskus taannoin luontaisestikin elänyt.
    Ja tuo lisäsi yms. onkin sitten pelkkä nolla.

 • avatar Sakari Lehtinen

  Autoliikenne on suurempi vaara koulutiellä kuin sudet. Vähemmän koulukyytejä-> vähemmän liikennettä. Hitaampi riski on lasten liikkumattomuuteen totuttaminen. Meidän koululainen lähtee läheltä tuota kuvauspaikkaa polkupyörällä. Löysin netistä ohjeet suden karkottamiseen: http://www.ehow.com/how_8647738_scare-away-wolf.html. Eli pitää näyttää isolta ja kuulostaa pahalta, samalla tulee hälyttäneeksi apua. Noihin voisi lisätä, että polkupyörä kannattaa pitää itsen ja suden välissä. Omalla koulutielläni oli ongelmia erään koiran kanssa, joka oli ottanut pätkän maantietä reviiriinsä. Viime aikoina seudulla on kulkenut vapaana suuria koiria, joita varmasti luullaan hämärissä susiksi, minäkin kerran. Koirat ovat myös usein taustalla susivihamielisissä puheissa. Koirat ovatkin todellisessa vaarassa, kun sudet kokevat ne kilpailijoikseen. Varsinainen susimagneetti on seudun valtava valkohäntäkauris =”peura”kanta. Metsästäjät ovat niistä mustasukkaisia ja lietsovat susivihaa ja heidän koiransa ne vasta vaarassa ovatkin. Teoria ruokintapaikoista suden ihmisiin totuttajina vaikuttaa oikealta, miksi kuvan ruokintapaikka on edelleen tuossa, jos se aiheuttaa haittaa? Koirien pito on vapaaehtoista ja Suomen ilmastoon sopeutumattomien riistaeläinten kasvatuksenkin plussia/miinuksia kannattaa pohtia kaikkien kansalaisten.

  • avatar Nimetön

   Kenellä teillä päin niitä suuria koiria on? Jotka näyttävät sudelta! Onko hyvä mieli päästää lapsesi koulutielle näillä ohjeilla. Minulla ei olisi! Olihan teilläkin kyyti aikoinaan!

   • avatar Sakari Lehtinen

    Koirat eivät taida olla “meiltäpäin” ja “viime aikoina” on luokkaa 2 vuotta. Sudet ovat mitätön riski verrattuna kaikkeen muuhun, erityisesti autoliikenteeseen, myös lasten liialliseen pelotteluun ja liikkumattomuuteen oppimiseen.

 • avatar marko

  Päättäjien muksut kulkemaan vaan samaa reittiä pitkin kouluun ja koiriaan ulkoilluttamaan ja harrastamaan.

 • avatar Nimetön

  Mää asun tääl Vampulas ja ei kyl kovin kiva oo mennä joka aamu pimeellä kouluu .. 😀

  • avatar vertailija

   Minäkin asun Vampulassa ja ei ole minunkaan kiva mennä joka aamu pimeellä töihin. Auton saan kyllä lämpimäksi ja valotkin toimivat, mutta töihin meno, se närästää.

 • avatar Hubert

  Ehkä suomalaiset joskus oppivat elämään pelkäämättä ja vihaamatta, luontoa kunnioittaen.

 • avatar Nimetön

  Onko kellään tietoo? Millaisella coktaililla saisi kulkuri- kissat pysymään poissa tontiltaan? Joku neste, jota voisi suihkia pihapiiriinsä. Silloin ei edes kotiovi narahtanut, kun kissat tontilta lähti.

  • avatar Harmittaa

   Etikkaa nurkkkiin, ainoa huono puoli, että haihtuu nopeaan. Kissa inhoaa vahvoja ja väkeviä hajuja…

 • avatar Nimetön

  Omalla tontilla saa loukuttaa ja toimittaa katti eläinsuojeluun. Jos ommaiset ei kysele kattinsa perään pariin viikkoon–>nukkuun.

 • avatar Nimetön

  Toivoisin et nuo susien suojeliat ja taksi kuljetuksista päättävät, jotka ovat sitä mieltä ,ettei susi tee mitään menisivät turvaamaan lasten koulumatkaa. Olemaan lasten kanssa pihalla, Mutta eivät taida uskaltaa…kyllä sieltä autoista ja toimistopöytien takaa on helppo huudella. Ja Annalle joka pelkää punkkeja,niihin on erittäin hyviä karkotteita ja jos vaikka pitäisit pellolle mennessäs pitkä lahkeisia/hihasia vaatteita…susiin moiset ei tepsi!

 • avatar vertailija

  Minkähän ihmeen takia sellaiset ihmiset jotka ajattelevat ettei susi tee mitään ihmiselle, menisivät turvaamaan ihmisiä niiltä?

  Punkit ovat näillä Vampulan seuduilla vielä senverran harvassa populaatiossa että niistä vain joka 50.s kantaa tuota virusta joka noita pelättyjä tauteja aiheuttaa. Varsinais-Suomessa tartuntoja oli 152 (painottuen voimakkaasti eteläiseen osaan), mikä on ihmisten määrään verrattuna 32,31 / 100 000 ihmistä (2012).

  Susia näillä seuduilla on joitakin kymmeniä(arvio yläkanttiin). Ihmisiin kohdistuvia hyökkäyksiä 0/100 000 ihmistä, tällä ja viimevuosisadalla ja koko Suomessa.

 • avatar Nimetön

  Sen takia viime ja tällä vuosisadalla ei ole ollut susihyökkäyksiä kun aikoinaan tapettiin minimiin, kohta alkaa loppuun susien ravinto mettistä. Eipä ole enään näkynyt paljoa noita peuroja.

  • avatar vertailija

   Tuo on totta että sudet tapettiin minimiin. Se ei kuitenkaan ole selitys sille ettei ollut susihyökkäyksiä.Mikään ei vahvista sitä että niitä olisi ilman tapporulianssiakaan ollut.
   Et sano mutta vihjaat että metsästä loppuu ruoka ja sitten kelpaa ihminenkin. Enpä usko.
   Toki peurat katoavat sieltä missä susia liikkuu, valtaosa kuitenkin omasta tahdostaan tai metsämiehen luodin vuoksi, osa vahinkoittuu kolareissa ja sitten joutuvat petojen saaliksi. Osa toki ihan susien ravinnonon tarpeen takia.

 • avatar Harmittaa

  jos kirjoittaa peurojen ruokintapaikalle lapun “vain kasvissyöjille, sudet pysykää pois!!!” Vaikutus sama kuin kyltillä koulujen edessä ÄLÄ AJA PÄÄLLE! Autoilijat yhtä lukutaidottomia kuin sudetkin… Miten joku oikeasti voi kuvitella ja ajatella ettei saalistaja tule tarjotulle saaliille??? Miksi ei kissa söisi siilille tarkoitettua ruokaa? Miksi orava ei söisi linnuille tarkoitettuja siemeniä? NIILLÄ ON NÄLKÄ ja vaisto elämiseen…
  Karhulle raato ja Sudelle elävä saalis peurojen ruokintapaikoilla… Me vaadimme että ne elävät meidän ehdoillamme ja jos se ei onnistu niin kuula kalloon ja sillä siisti…. Viestini voit ottaa miten vaan, vinoiluna ja vittuiluna tai jäädä miettimään olisiko osa viestistäni tottakin………

 • avatar vertailija

  Tämänhän sai ymmärtää miten vain. Älä ota liian raskaasti sitä etteivät sudet elä meidän ehdoillamme, eivät syö meidän tarjoilemiamme peuroja jne. Harkitse nyt kuitenkin viälä sitä “kuula kalloon” ajatusta. Olen varma että elämälläsi on vielä tulevaisuudessakin paikkansa.

  • avatar Nimetön

   sinä Vertailija ymmärsit asian juuri niin kuin ei pitänyt ymmärtää. En suinkaan koe raskaana sitä jos susi ei syö tarjoamaani peuraa tms. En ole laittamassa susille kuulaa kalloon vaan ihmettelen kun nämä kuulan tarjoajat eivät halua ymmärtää miksi joku eläin tulee valmiille saaliille. Kissa siilin kupille, susi peuran ruokintapaikalle… kun nälkä sanelee ehdot tai saalistusvaisto vie voiton ja toimii eläin sen mukaan…Joten Vertailija, lukisitko ensimmäisen viestini oikein ajatuksella ja miettisit mitä kirjoitin. Mitä kirjoitin väärin?

 • avatar Nimetön

  eihän se susi nyt ihan tuollainen “tappaja” ole mitä tässä nyt vouhataan onhan se harvinaista, että susi kenenkään kimppuun kävisi. itseäni ei tämä susi uhka kyllä pelota, mutta myöskin ne jotka vähättelevät uhkaa voisivat ajatella hiukan eri kantista, en itse ainakaan haluaisi löytää omaa tai kenenkään muunkaan lasta revittynä ympäri pusikkoa…

 • avatar Nimetön

  Susi väistää ihmistä ja nykyjään ihminen haisee jo niin paljon kemikaaleita että susi kyllä kiertää kaukaa. Susiuhka ei ole kovinkaan suuri kun viimeksi on susi tappanut ihmisen 1800-luvulla. Susia on myöskin suomessa todella vähän, eli uhka on enemmän siellä asenteissa kuin todellisuudessa. kaikkein vaarallismpia ovat juuri nämä salaa vahingoitut sudet, jotka sitten kituessaan etsivät helppoa ruokaa ja voivat tulla pihapiiriin. Susi ei myöskään osaa tehdä eroa villin ja kasvatetun eläimen välillä. Sille ne ovat kaikki ruokaa. Ja jos peurojen rukintapaikka on kodin nurkalla niin susi taatusti fiksuna eläimenä keksii mistä helposti löytää ruokaa. Paljon suurempi on uhka että se lapsi kaatuu kypärättä polkupyörällä taikka jää auton alle kuin että näkisi vilaustakaan sudesta vaikka asuisikin susireevillä.

Kommentointi ei ole käytössä.

css.php