Sastamalassa pohditaan talouden haasteita

Taloussuunnittelun linjaukset ovat esillä Sastamalan kaupunginhallituksessa.

Elokuussa käydyissä talouden seurantaneuvotteluissa prosessit ennakoivat tämän vuoden käyttömenoihin noin kahden miljoonan euron ylityspainetta. Siitä huolimatta ennusteen mukainen nettomenoarvio on edelleen viime vuoden toteutuneita menoja pienempi.

Verohallinto ennakoi laskemissaan Sastamalan verotuloihin loppuvuodelle noin kolme miljoonaa edellisvuotta suurempia miinusmerkkisiä oikaisuja. Toisaalta alkuvuoden verokehitys on ollut kohtuullinen, joten verotuloarviota ei tässä vaiheessa olla muuttamassa.

Valtuuston päätöksin investointien nettomäärärahaa on Sastamalassa korotettu tänä vuonna 0,8 miljoonaa ja lainanoton määrää 0,7 miljoonaa.

Realisoituessaan käyttötalousmenojen ylityspaineet johtaisivat noin kahden miljoonan alijäämään ja lainarahoituksessa vastaavaan lisäystarpeeseen. Ennusteluvuilla kaupungin lainojen kokonaismäärä olisi kasvamassa 50,7 miljoonaan euroon. Asukasta kohden laskettuna se on 1 986 euroa.

Ensi vuodelle käyttötalousraamin pohjalta laadittu tuloslaskelma osoittaa 2,6 miljoonan alijäämän kattamistarvetta. Vuoteen 2018 ulottuvan suunnitelmakauden painelaskelmissa on oletuksena maltillinen kahden prosentin menokehitys. Kauden lopulla katettavaa alijäämää kertyisi tämän hetken oletuksilla 3,5-4 miljoonaa.

Talousarvioraamin vahvistamisen lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään, että prosesseille annetaan tehtäväksi valmistella vuosien 2015-2018 taloussuunnitelmaan uusia toiminnallisia ja rakenteellisia tuottavuustoimenpiteitä sekä kehittämiskohteita. Niiden jatkovalmistelu ja toimeenpano käynnistyisivät ensi vuoden alussa.

  • vanhempi kunnallishies

    Kaikki investoinnit jäihin, vain lakisääteiset ja välttämättömät toiminnat toteutetaan. Velkaa ottamalla ei talous parane, vaan miinukset siirtyvät seuraavalle vuodelle.

  • Nimetön

    Porkkanarahat on syöty ja kuntaliitosten huonot puolet alkavat hiljakseen toteutua.
    Punkalaidun kun vielä saadaan tahdottua liitokseen Sastamalan kanssa, niin eiköhän konkurssi ala olla ovella.

  • Nimetön

    Tehdään vammalalaisille uusi iso uimahalli ja isonnetaan lentopalloilijoitten hallia että vammalan mahtava henkikin mahtuisi paremmin
    niin varmasti talous nousisi ja jos tulisi vaikeuksia otetaan uusien liitoskuntien asukkailta niin vammalalaisilla on hyvä olla.

  • Nimetön

    Kyllä rahaa tuntuu olevan: On monta terveysasemaa vaikka yksi riittäisi, on kolme lukiota vaikka yksi riittäisi, on pomoja niin paljon että riittäisi kolme kertaa suurempaan kaupunkiin, on kaksi remonttia vaativaa uimahallia vaikka yksi kunnollinen olisi kustannustehokkaampi ja on liikaa kiinteistöjä vaikka vähempikin riittäisi. Vaikka omia tiloja on, niin silti vuokrataan lisää muilta ja käytetään kalliimpia ostopalveluja (Oivapaja ym). Lisäksi on näitä Kiikoisia, joiden alijäämää nyt sitten maksetaan yhteisistä varoista. Toivottavasti Sote-uudistuksen myötä joku ulkopuolinen päättäjä karsii edes joitakin palvelupisteitä, kun oma valtuusto ei siihen pysty.

    • Nimetön

      Jaa mitä Kiikosten alijäämiä??!! Ne oli kyllä ylijäämiä jottas tiedät! Ei kannattaisi kirjoittaa asioista joista ei mitään ymmärrä…!

    • Nimetön

      Vammalan talous on niin kuralla etteivät Mouhijärvi ja Kiikoinen millään pysty sitä pelastamaan!

      • Nimetön

        Porkkanarahat loppuu kohta, pitäisi pian tehdä uusi kuntaliitos jotta taas saataisiin rahaa Vammalaan! Ja samalla viiden vuoden irtisanomissuoja kaupungin työväelle! Jaa niin, yksityistämällä toimintoja (lue: Ilola) työväki saadaan irtisanottua…

  • Nimetön

    Jos oikein huonot ajat koittaisi Sastamalassa, saattaisi Mouhijärvi itsenäistyä ja kunnanjohtajaksi tulisi Maire V. Ja hammaslääkäriin pääsisi helposti punaisella kirjalla Ajan Hampaaseen. Ei tarvittaisi ely keskusta kehityksen jarruksi, kaikki olisi sisäsyntyistä kuten hyvään aikaan 1980-luvulla. Vähän niinkuin laviassa , tosin sillä pienellä erolla , että mouhijärvellä sentään loppui ylpeys ennen kuin rahat. Ämpärin pohjalle jäi kymppi, lehtiä selanneet ehkä muistavatkin. Vielä tulee aika jolloin ihmiset muistavat kenenkä isit oli häijään jarruja tai ketkä laskivat karhijärvestä vedet!

    • Maire V vastaa

      Kylläpäs olin hämmästynyt kannaotostasi. Häijään pattitilanne kesti 20 v ja nyt se kasvaa. Ei tarvittaisi muitten apua, Mouhijärvi pärjää ja ämpärin pohja peittyisi manista. Huomenna on huutokauppa Seuratalolla. Saanhan tarjota sinulle kahvit. TERVETULOA!! Maire

  • Nimetön

    Rahaa hakataan tolkuttomasti sellaisiin hankkeisiin joista ei sitä pakosti saa takaisin.
    Oliko se nyt niin että esim. Hakkaraisen talon liikennepuistoon oli varattu 6000€ ja menikin 60000€ . Mielestäni esimerkiksi musiikkiopisto tarvisi uudet tilat ja tilaa on keskustassa tarjolla esim. Ex. Alko , ex.posti, ex. Matkapojat. Nyt kaupunki näivettyy kun pääkadun varrella on isoja liikehuoneistoja tyhjänä.

  • Jooppeelli

    Rahaa hakataan tolkuttomasti sellaisiin hankkeisiin joista ei sitä pakosti saa takaisin.
    Oliko se nyt niin että esim. Hakkaraisen talon liikennepuistoon oli varattu 6000€ ja menikin 60000€ . Mielestäni esimerkiksi musiikkiopisto tarvisi uudet tilat ja tilaa on keskustassa tarjolla esim. Ex. Alko , ex.posti, ex. Matkapojat. Nyt kaupunki näivettyy kun pääkadun varrella on isoja liikehuoneistoja tyhjänä.

Kommentointi ei ole käytössä.