Mainiokoti Marttilanharju – ”Tavoitteemme on mielekäs ja hyvä arki”

Marttilanharjun kokki Sisko Saikalle myönnettiin Tähtisuorittaja-palkinto. Moniosaaja Saikalta hoituvat sekä laitoshuoltajan että kokin työt.

Kodinomainen ja lämmin tunnelma tulee vastaan heti, kun astun Mainiokoti Marttilanharjun ovesta sisään. Pullan ja itse valmistetun ruuan tuoksu tulvahtaa nenään.

Toinen Marttilanharjun omista kokeista häärää parhaillaan keittiössä valmistelemassa lounasta. Kuulen vilkasta puheensorinaa. Yksi hoitajista lukee eräälle asukkaalle paikallislehteä ääneen. Asukkaat ovat kokoontuneet odottamaan pian alkavaa ruokailuhetkeä.

”Täällä itse tehty ruoka ja pyrkimys rauhallisiin ruokahetkiin ovat valttimme, josta olemme saaneet asukkailta kiitosta”, sanoo yksikönjohtaja Minna Kollin.

Avarissa, esteettömissä ja nykyaikaisissa tiloissa ei ole laitosmaista – sisustus on kodikas. Yhteisissä tiloissa on mukavia nojatuoleja, sohvia ja pöytäryhmiä. Suurista ikkunoista voi seurata kadun vilinää.

”Täällä on elämää ympärillä. Meillä on myös oma piha, jossa on marjapensaita”, kertoo tiiminvetäjä Nina Halminen.

”Sekä asukkaat että henkilökunta osaavat arvostaa hyviä ja turvallisia ulkoilumahdollisuuksia”, hän tietää.

Mainiokoti sijaitsee keskeisellä paikalla aivan Sastamalan keskustan tuntumassa lähellä kauppakeskuksia ja muita palveluita.

Ulkoilu virkistää mieltä. Hoitajien ja asukkaiden turvallinen ulkoilu onnistuu oman pihan lisäksi lähiympäristössä. Lähihoitajaopiskelija Ailene Jacinto ja lähihoitaja Jonalisa Gabaldon asukkaiden kanssa ulkona.

Mainiokoti Marttilanharjussa on 30 asiakaspaikkaa, ja se on tarkoitettu ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville ikäihmisille.

Kodin arki suunnitellaan asukkaiden toiveet ja tarpeet huomioiden ja omatoimisuutta tukien.

Säännöllisestä päivärytmistä pidetään kiinni ja päiviin sisällytetään toiminnallisia hetkiä, sillä ne tukevat asukkaiden toimintakykyä.

”Jokaisella asukkaalla on omahoitaja, ja jokainen hoitaja saa myös olla vaikuttamassa siihen, minkälaisia merkityksellisiä hetkiä asukkaille järjestetään. Omahoitajuus on tämän vuoden kärkihanke kodissamme”, kiteyttää Kollin.

”Se, että omaan työhönsä voi vaikuttaa lisää sitä, että kokee työnsä mielekkääksi. Se on työntekijöillemme tärkeää”, hän lisää.

”Haluamme antaa asukkaille aikaa ja läsnäoloa – liian kiire ei saa olla. Kohtaaminen on tärkeää”, painottaa Halminen.

”Jokainen hoitaja voi tuoda omalla vahvuusalueellaan sisältöä ja tehdä ehdotuksia mitä aktiviteetteja asukkaille tarjotaan”, hän täsmentää.

Asukkaille järjestetään lukuhetkiä, liikunnallisia tuokioita, erilaisten pelien pelaamista, musiikillisia tilaisuuksia – ja jopa tansseja.

”Hengellisyys on monille tärkeää, ja täällä järjestetään myös paikallisten kristillisten seurakuntien kanssa yhteistyössä hengellisiä tilaisuuksia. On jumalanpalveluksia, lauluryhmien esiintymistä ja diakonissan käyntejä”, luettelee Kollin.

”Täällä on vieraillut työntekijöiden ja läheisten koiria ja jopa yhden hoitajan terapiaponeja sisällä asti. Niistä on pidetty valtavasti”, hymyilee Halminen.

”Mielekäs ja hyvä arki on tavoitteemme. Panostamme siihen, että päivissä on sisältöä asukkaillemme.”

 

Minna Kollin, Sisko Saikka (ylhäällä), Nina Halminen, geronomiopiskelija Kirsi Virkki ja Juliette Huovinen (alhaalla) kokoontuivat yhteiskuvaan toimittajan vierailuhetkellä.

Henkilökunnan suhteen tärkeää on tiimihenkisyyden vaaliminen.

”Sitä halutaan aina vahvistaa. On tärkeää tuntea kuuluvansa joukkoon”, Kollin selvittää.

”Kuuntelemme herkällä korvalla henkilökunnan näkemyksiä, ideoita ja toiveita. Jokaisella on omat vahvuutensa, ja meillä on mahdollisuus myös syventää osaamistaan – ja vaikka lisäkouluttautua työn ohella – esimerkiksi lääkevastuulliseksi.”

Yhteydenpito omaisten suuntaan on myös tärkeää, samoin kuin läheisten vierailut.

”Haluamme, että Marttilanharjuun kokevat olevansa tervetulleita niin asukkaat, läheiset kuin työntekijätkin,” Kollin ja Halminen sanovat.

”Kaipaamme tiimiimme hoitajia, joilla on koulutus ja aitoa kiinnostusta ikäihmisten hoidon pariin. Mikäli kiinnostuit kodistamme, ole yhteydessä Minna Kolliniin.”

Omahoitajuuteen sisältyviä tärkeitä asioita hoitajien näkemysten mukaisesti.

Mainiokoti Marttilanharju

Työtiimiin kaivataan lisävahvistusta – tule meille töihin!

-etsimme ammattitaitoiseen joukkoomme lisää hoiva-alan osaajia

-myös kesätyöpaikkoja vielä auki

Mikäli kiinnostuksesi heräsi, ota rohkeasti yhteyttä!

Yhteydenotot:

Yksikönjohtaja

Minna Kollin

p. 040 186 68 57

Jätä kommentti