Miksi lääkärille pääseminen on niin vaikeaa Sastamalassa?

Mikäli Sastamalassa mielii lääkärin vastaanotolle, on syytä ensin varmistua kuinka akuutista vaivasta kärsii. Äkkinäinen ongelma ratkeaa Vammalan aluesairaalan päivystyksessä, terveysasemalta saa kiireettömän avun.

”Terveysasemilla on varattu terveyskeskuslääkärille päivittäin muutamia aikoja ns. puolikiireellisiä potilaita varten. Nämä ajat on tarkoitettu ensisijaisesti potilaille, joiden asia ei ole päivystyksellinen, mutta lääkäriin pitäisi päästä viikon sisällä. Vammalan aluesairaalan päivystys vastaa kiireellisestä hoidosta kokonaisvaltaisesti ympäri vuorokauden, myös päiväsaikaan”, selvittää Sotesin johtava ylilääkäri Jussi Korkeamäki. Hän myöntää, että nykyinen tilanne aiheuttaa ajoittain kuntalaisissa epätietoisuutta oikeasta hoitopaikasta.

Tällä haavaa kiireettömissä asioissa ensimmäiset vapaat vastaanottoajat lääkärille ovat 2-4 viikon kuluttua terveysasemasta riippuen. Sairaanhoitajalle pääsee yleensä samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Korkeamäen mukaan kiireellisten ja puolikiireellisten tapausten erottelu ei toimi tällä hetkellä 100 prosenttisesti. ”Tiukoilla kriteereillähän vaivoja, jotka oikeasti vaativat välitöntä hoitoa, on erittäin vähän. Suuri osa vaivoista ja sairauksista on sellaisia, että ne voisivat odottaa esimerkiksi seuraavaan päivään.”

Ensi vuoden alussa päivystystoiminta siirtyy Sotesin vastuulle, ja yöpäivystys Acutaan Tampereelle. ”Tällöin käytäntöjen pitäisi selkiytyä, koska sekä kiireetön että kiireellinen vastaanottotoiminta ovat yhden organisaation johtamaa.”

Sotesin lääkäritilannetta Korkeamäki pitää kohtuullisena. Vaikeinta on Äetsän sivuterveysasemalla.

Lue koko juttu huomenna ilmestyvästä Alueviestistä. 

  • Nimetön

    Miten laki potilaan oikeuksista toteutuu Sastamalassa?
    Miksi potilaan asiaa vähätellään ja puolikiireellistetään, kuuluuhan
    veronmaksajan perusoikeuksiin saada asiansa hoidetuksi toimivaltaisessa
    viranomaisessa ja tosiasiallista toimintaa toteutettaessa, kuten sosiaali- ja terveydenhuollossa !
    Eikös ajanvarauksessakin kuulu toimia yhteisymmärryksessä potilaan kanssa?

  • Tyytyväinen Suodenniemeltä

    Suodenniemellä toimii lääkäripalvelut ensiluokkaisesti. Terveyskeskusavustaja ja lääkäri tekevät sydämellään hoitotyötä kyläläisten parhaaksi. Ajanvarauksessa joustetaan ja potilas otetaan huomioon. Tätä työparia, heidän ammattitaitoaan ja osaamistaan voi vain kehua. Tilanne ei siis ole huono kaikilla terveysasemilla. Suurimmaksi osaksi kysymys on tahtotilasta. Kiitos Merja ja Juhani!

    • jukka

      tyytyväinen suodenniemeltä kanssa juuri samaa mieltä paras tiimi sitten veteraanijen jälkeen komeeta työtä molemmilta

    • Nimetön

      Samaa mieltä myös. Erinomaista palvelua, asiat hoidetaan alusta loppuun asti. Hyvä esimerkki siitä, että oikeat ihmiset oikeassa hommassa saavat asiat toimimaan.

      • Nimetön

        Vaikka Kiikoisissakin on hyvä yleislääketieteen erikoislääkäri. Häneen ole ollut
        tyytyväinen!

      • Suodenniemeläinen

        Kehuja sataa Suodenniemelle nyt oikein roppakaupalla ja syystä! Ihan hyvä palveluhan siellä Terveysasemalla on. Kiikoisten lääkäri on myös todella asiantunteva , kuunteleva ihminen ja erityisen tarkka sekä ottaa tosissaan potilaan asiat. Hän varmasti hoitaa niin, että ajattelee kaikki mahdollisuudet hyvään lopputulokseen. En nyt menisi moittimaan Akaasia-työterveyshoitoa, olen kuullut siellä olevan hyviä lääkäreitä ym. Mutta mitä kaikkiin muihin palveluihin esim. Suodenniemellä tulee niin ehkä niitä palveluja joutuu hakemaan esim. Hkyröstä, siis kauppa tms. Ei se Sastamalan keskusta ole kyllä kummonenkaan paikka tai ei oikeastaan vedä vertoja Ikaalinen, Kankaanpää-Hämeenkyrö jne alueille. Ja kyllä vielä täytyy mainita, että aika lähellä on eräs yksityinen lääkäriasema, josta myöskin saa hyvää palvelua, joskin siitä joutuu maksamaan jonkin verran.

    • Nimetön

      Kiitos Merja ja Juhani Teille potilaat ovat tärkeimpiä eikä siinä kellonaikoja katsella.
      Vastaanotolle pääsee jo paljon ennen klo 07:30. Kaikille potilaille riittää aikaa,
      eikä ole mitään ex potilasta per tunti systeemiä. Tietotaidoiltaan ja asenteiltaan He ovat Sastamalan paras hoitotiimi. Hymystä ja ystävällisyydestä heille ei tarvitse
      erikseen maksaa, sillä se on luonteenomaista molemmille.

      Vammalassa siitä ilmeisesti pitää maksaa. Näitä totisia torvensoittaja -lääkärei-
      tä kyllä riittää aivan liiaksi asti.

      • Nimetön

        KOP:n entinenkö Pääjohtaja Lassila sanoi: ” TOSI ON ”. Tämä sanonta on
        totta Suodenniemen (siis entisen) terveyskeskuksen hoitoparista eli He ovat
        kiistämättä koko sotesin parhaimmat. Siitä ei kahta sanaa.

  • Lihis

    Hyvä, että yöpäivystys siirtyy Tampereelle. Sastamalan yöpäivystyksestä olen kerran herättänyt vastaanottavan hoitajan ja se oli kiukkunen.

  • Nimetön

    Pienessä yksikössä hoidetaan potilaat tehokkaasti, sen kertovat nämä suodenniemeläisten saamat kehut! Säilytetään siis toimiva yksikkö tulevinakin vuosina! 🙂

  • Nimetön

    Olen edelleenkin Suodenniemen terveysaseman kirjoissa, vaikka ole jo kauan asunut Vammalan keskustassa. Hoito siellä on täydellistä, ei säästetä aikaa, eikä vaivoja ja työajatkin saattvat venähtää. Siellä on ihminen aina etusijalla; lievemmät tapaukset hoituu puhelimitse ja lääkkeet saa tunnin sisällä apteekista.
    Mielestäni, itse Kiminkinenkin jää varjoon.

  • ihmetys

    Voihan Äetsä.. Palvelut viedään ”keskustaan” koska on niin lyhyt matka. Lääkärit vaihtuu, ainainen ”ei oo” jatkuu ja jatkuu. Aina ystävälliset ja osaavat hoitajat toimivat selvästi äärirajoilla.. Äetsäläisten verorahat??? Missä ne on??

  • Väsyttävä kaupunginosa S.

    Jos se porukka väsyy siellä Suodenniemellä olemaan kellonympäri kiinni ja hymy suupielissä? Länsirannikolla eräässä merenrantapitäjässä oli maailman ihanimmat lääkärit, tuplaonni vielä: molemmat lääkäreitä.

    Lopputulos oli se, että kyläläiset vaivasivat jopa kaupan kassajonossa asiantuntijoita. Tiedätte varmasti miten siinä käy. Varokaa vaan Suodenniemellä kovin kehumasta systeemiä. Pääseekö teitä edes pakoon Lappiin, jos ei aina jaksa hoitaa, neuvoa ja auttaa?

    • Nimetön

      Niin Jos!!! Kyllä S:niemen hoitopari lomansa tai ainakin osan siitä aikanaan pitää.
      Osa siirtyy sitten ennen eläkeikää pidettäviksi vapaapäiviksi. Siitä ei tänne ” kellokalleja” tarvita. Jos kaikki hoitaisivat kuntopuolensa, kuten He, meillä
      kaikilla muilla on siinä petrattavaa!

  • Nimetön

    siis tarkoittaako tämä sitä, että jos ensi vuoden alussa saa vaikka sydänkohtauksen keskellä yötä niin apua ei saa vammalasta vaan pitää tilata ambulanssi ja matkustaa Tampereelle asti jos pýsyy hengissä?
    siis eikö vammalan sairaalasta enää saa apua jos on hengenvaarassa keskellä yötä? kamalaa – pitää alkaa suunnitella muuttoa Tampereelle! varsinkin vanhusten kannattais ennakoida ja ostaa asunnot läheltä Taysia eikä täältä Sastamalan perukoilta!!!

    • Nimetön

      Kun on todella kriittisessä tilassa, kannattaa ehdottomasti hakea apua Tayssista.
      Siellä on yliopistotason lääkärit + laitteet.
      Vammalan kauttakin sinne pääsee, lienee vain kyse siitä, ehtiikö vai ei ennen
      kuolemaa.

    • Nimetön

      TOSI ON, sanoi eräs KOP: pääjohtaja, että Vammala taantuu. Imusta vai imuttomuudesta johtuen. Näin on närhen munat, jos ei varsin suuret niin
      pilkulliset kuitenkin.

      • Hella Wuolijoki

        siis Mika Tiiwola….

        Niskavuori taistelee osa 2 ja Andersson vaihtoon!

  • Nimetön

    Onneksi on mahdollisuus käyttää työterveyshuoltoa. Sinne saa hyvin aikoja ja siellä homma toimii.

  • Nimetön

    Edellä selostetusta saa sen vaikutelman, voi tehdä johtopäätöksen, että ensi vuoden alussa on paljon terveysaseman vaihtajia – mites sitten suu pannaan, kun nyt niin kovin kehutaan ?

  • Nimetön

    On täysin käsittämätöntä, kuinka voi olla tilanne vuonna 2015, että 25 000 sastamalalaista on yöt ilman minkäänlaista lääkäripalvelua. Ja vielä puhutaan kaupungin kehittämisestä, pelkkää alasajoa.

    • Pian pois muuttava

      Olen täysin samaa mieltä että on viimeinen niitti tälle kylälle että yöpäivystys viedään rahan takia kauas ja monen henki vaarannetaan. Mikä on tärkeämpää kuin nopea apu kun ihminen sitä tarvitsee kellonajasta riippumatta. Kyllä selityksiä löytyy että ambulanssi ja kopteri on auttamassa mutta heidän apunsa ei riitä jos tulee vaikka useampaan paikkaan avuntarve yhtäaikaa niin joku varmasti kuolee sen takia. Totuus on se että heidän lisäkseen on oltava päivystys tai muuten tänne on todellakin turha henkensä kaupalla enää veroja maksaa sillä täällä on jo muutenkin ajettu palveluita alas ja mitään uutta ei ole saatu sellaisille veronmaksajille jotka eivät tarvitse kouluja, päiväkoteja, areenoita, pukstaaveja, hakkaraisia ja tornikahviloita.
      Mitä täällä on heille enää kun terveyspalvelut ajetaan alas???Ainoa on toimiva terveydenhuolto mitä voitte tällä kertaa edes meille taata sillä tyhjästä ei kannata enää veroja maksaa.

  • Nimetön

    On minua Tampereellekin viety useita kertoja, mutta viikonloppuisin kyllä kannattaa kuolla kotona rauhassa. Tampereella poliisit rahtaa joupuneita jatkuvalla syötöllä ja niillä tuntuu olevan poikkeuksetta etuoikeus – menevät jonon ohi – sillä poliisilla on kiirus hakemaan uusia. Ja jos joudut jäämään saatat saada huonetoveriksesi muutaman örisijän – minulla oli parhaillaan kolme – niin sairasta siinä sitten.
    Ehdotankin, että sote -uudistuksen myötä rakennetaan juopoille oma sairaala silkkilakanoineen.

  • Tyytyväinen Suodenniemeltä

    Vastaan näihin edellisiin viesteihin toteamalla että, ei meitä Suodenniemeläisiä tarvitse kadehtia, terveysaseman valinnanvapaus on jokaisella. Meillä vain asiat ovat erinomaisen hyvin ja olemme siitä kiitollisia. Liikkumisen vapaus on jokaisella kuntalaisella ja tällä tarkoitan muuttamisen mahdollisuutta. Me Suodenniemeläiset olemme tyytyväisiä palveluihimme, erityisesti terveysasemaan, jonka toimintaa voi vaan kiitellä. Lisäksi Suodenniemeltä löytyy ruokakauppa, rautakauppa, kukkakauppa, pankki, lasten leikkipuisto, valaistu pururata, kirjasto, vireä kappeliseurakunta, lapsille harrastemahdollisuuksia, ilmainen kuntosali, opiston piirit joissa pätevät ohjaajat. Jos nämä palvelut tuntuvat siltä, että itsekin haluaisit näistä nauttia, erinomaisen terveysaseman palvelun lisäksi, niin suosittelen tutustumaan Suodenniemen tontti- ja asuntotarjontaan. Suodenniemellä on hyvä alakoulu ja ryhmis sekä perhepäivähoitajia, joten tässä muutama syy muuttaa vireään kyläämme. Suodenniemeläiset toivottavat uudet asukkaat lämpimästi tervetulleiksi! Kenenkään ei kannata meitä kadehtia, muutto on mahdollisuus. Niille, jotka väittävät Suodenniemen olevan kaukana kerron että, Vammalasta, sieltä p****jen palvelujen viereltä, tänne ajaa puolessa tunnissa. Mitä sillä saa, kehutun lääkärin ja terveyskeskusavustajan lisäksi? Uusia ystäviä, tilaa, rauhaa ja peruspalvelut. Toivotan lämpimästi uudet asukkaat tervetulleiksi!

  • Nimetön

    Suodenniemellä on vähän asukkaita / lääkäri. Lisäksi vastaanottoa tuskin rasittavat työssäkäyvät, jotka käyttävät työterveyden palveluja.

  • Tyytyväinen Suodenniemeltä

    Nimetön ei voisi olla kommentissaan enempää väärässä. Suodenniemellä potilaita on enemmän kuin muualla per lääkäri, joita Suodenniemellä on vain yksi. Lisäksi ne työssäkäyvätkin ”rasittavat” vastaanottoa, koska saavat parasta palvelua tutulta omalääkäriltä. Tämän tiimin työskentelytavasta voisi ottaa mallia kaupunkimme päättäjät. Saataisiin tuottavuus ja tehokkuus kohdilleen, laadukkaasti.
    Nimettömälle tiedoksi, että Suodenniemen terveysaseman omaksi lääkäriasemakseen on tänäkin vuonna valinnut useita ulkopaikkakuntalaisia mm. Tampereelta.

    • Nimetön

      Suodenniemen terveysasema toimii hienosti ja hyvä lääkäri/hoitajapari, mutta työssäkäyvät käyttävät kyllä työterveyden palveluja muuallakin ja useat ihmiset myös yksityisiä lääkäreitä lähiseuduilla. Eikä Vammalan tk. nyt mikään kauhupaikka ole. Kiikoisissa on vallan mainio lääkäri sielläkin ja hoitajatkin jne. , kyllä ihmettelen tuota Tampereelta valinnutta, mutta vapaus on!

  • Nimetön

    Vammalan terveyskeskus toimii oikein hyvin, kun esimerkiksi tänään kävin kontrollikäynnillä kaikki asiat hoituivat hienosti. Ongelma onkin se, että jos olet hyvin sairas potilas tuntee olevansa kerjuulla, kun kehtaa hoitoa pyytää!
    Allekirjoittanut onkin ratkaissut ongelman omalla kohdallaan: Yritän nyt kynsin hampain pysyä terveenä näin saan aina loistavan palvelun näillä kontrollikäynneilläni.

  • Nimetön

    Tälle edelliselle – avaisitko vähän tuota ”kynsin hampain pysyä terveeenä” ilmaisuasi.
    Kyse ei liene kovin vaikeasta sairaudesta.
    On olemassa sairauksia, joille ei yksinkertaisesti mahda mitään ja jotka edellyttävät elinikäistä sidonnaisuutta terveyspalveluihin.

    • Nimetön

      Vastaus edelliselle kirjoittajalle. Tosi on, että en ole niin sairas, ts. pystyn vielä omilla elämäntavoillani vaikuttamaan aika paljon elämäni laatuun. Olen kyllä sidoksissa terveyskeskuksen palveluihin ja kontrollikäynnit on kaksi kertaa vuodessa, mutta omalla aktiivisuudellani pystyn vaikuttamaan elämänlaatuuni. Esim. nivelrikkojen hoidossa liike on lääke.
      Mielestäni Vammalan terveyskeskus on ottanut uuden hoitomallin hyvin käyttöönsä niin, että asiakasta ohjataan terveelliseen elämään, mutta mitään painostusta en ole kokenut.

Kommentointi ei ole käytössä.