”Otan innolla vastaan, mitä elämä tarjoaa” – Huittinen on Katri Ylanderille merkityksellinen paikka, kesällä artisti loistaa LauttaRokissa

Katri Ylander nähdään tulevana kesänä Huittisten vanhalla urheilukentällä 8. kesäkuuta järjestettävässä LauttaRokissa.

Katri Ylander seisoo kirkkaassa kevätauringonpaisteessa keskellä Huittisten vanhaa urheilukenttää ja tähyilee kohti kentän laidalla olevia kerrostaloja.

”Tuolla minä asuin”, hän osoittaa kohti rivissä ensimmäisenä olevaa taloa.

Ylanderin Huittisten ajoista on ennättänyt vierähtää pari vuosikymmentä, mutta monet muistot ovat yhä kirkkaana mielessä. Juuri Huittisissa vietettyjen kuukausien aikana Katrin elämässä tapahtui asioita, jotka olivat merkittävässä roolissa viemään häntä siihen pisteeseen, jossa hän nyt on.

Vuonna 2005 19-vuotias Ylander haki Idols -tv-formaatin toiselle kaudelle. Pari vuotta aiemmin esitetty ensimmäinen kausi oli keikkunut katsojatilastojen kärjessä ja nostanut julkisuuteen muun muassa sellaisen tähden kuin Antti Tuiskun.

”Olin vasta vähän aiemmin muuttanut Huittisiin ja päässyt töihin Härkäpakarille. Muistan, miten jännitin kertoa töissä, että tässä on nyt sellainen tilanne, että saatan tarvita tulevaisuudessa vähän vapaapäiviä. Jännitys oli kuitenkin aivan turhaa, sillä kilpailuun osallistumiseeni suhtauduttiin hyvin ja siitä tuli jopa jonkinlainen ylpeydenaihe.”

Ylander pääsi kilpailussa finaaliin asti ja sijoittui lopulta toiseksi.

Tauko antoi mahdollisuuden miettiä kuka on Katri artistin takana

Muutama kuukausi kilpailun päättymisen jälkeen, vuoden 2006 alkupuolella Katri muutti Helsinkiin, alkoi tehdä levyä ja keikkailla.

Seuraavat vuodet olivat jälkikäteen katsottuna melkoista pyöritystä. Debyyttialbumi Katri Ylander julkistettiin kesäkuussa 2006 ja toinen albumi Kaikki nämä sanat lokakuussa 2007. Syyskuussa 2009 ilmestyi Ylanderin kolmas albumi Valvojat.

Keväällä 2010 Ylander jäi ensimmäiselle keikkatauolleen.

”Olin Idols-huuman alkaessa hirvittävän nuori ja koin hukanneeni itseni sen pyörityksen keskelle. Tauko antoi minulle mahdollisuuden miettiä, kuka olen artisti-Katrin takana.”

Intohimo musiikin tulkitsemiseen ei kuitenkaan kadonnut missään vaiheessa. Tauon aikana Ylander päätyi tekemään silloisen kumppaninsa kanssa Uusi maa -nimisen albumin, joka julkaistiin syyskuussa 2013.

”Lopputulos ei aiempien albumien tavoin löytänyt tietään laajan kuulijakunnan korviin. Kokemuksena tämä oli minulle silti merkittävä, sillä meillä oli mahdollisuus tehdä albumi ilman mitään painetta ja täysin omin ehdoin.”

Ylanderin uusi paluu pinnalle käynnistyi vuonna 2018 julkistetun Sinä pärjäät -singlen myötä. Seuraava sinkku Sano mulle jotain kaunista nousi radiohitiksi seuraavana vuonna ja viides albumi Yhteisii unelmii julkistettiin elokuussa 2020.

”Tällä hetkellä olen todella kiitollinen siitä, että pystyn elättämään itseni musiikilla, vaikka urani varrelle on mahtunut kaksi pidempääkin taukoa. Ala on valtavan kilpailtu ja maa on pieni, joten tuntuu upealta olla edelleen kaikkien näiden vuosien jälkeen tässä.”

”Koskaan ei voi etukäteen tietää, mitkä kappaleet nostetaan listoille”

Ylanderin uusi albumi Mosaiikki julkaistiin helmikuussa. Toisin kuin Ylanderin uran alkuaikoina, moni albumin kappaleista oli ennätetty julkistaa jo sinkkuina.

”Kun aloitin urani, levy tehtiin niin, että albumilta julkistettiin maistiaisena sinkku tai kaksi. Nyt suunta on mennyt enemmän siihen, että suuri osa albumin kappaleista on jo ennalta tuttuja.”

Ylander on todella ilahtunut, että albumin nimikkokappale Mosaiikki on vastikään noussut radiosoittoon.

”Sinkun saaminen radiosoittoon on melkein kuin lottoamista, koskaan ei voi etukäteen tietää, mitkä kappaleet nostetaan listoille. Se tuo tietenkin hommaan melkoista jännitystä.”

Ylanderin mukaan uusi albumi on otettu vastaan hyvin ja se on kerännyt kivaa palautetta.

Mosaiikki-albumin kappaleiden takana on jälleen useampia taitavia tekijöitä. Ylander toteaa olevansa hienossa tilanteessa, kun hänen ihailemansa tekijät tarjoavat hänelle kappaleita tulkittavaksi.

”Minulle on tärkeää, että valitsemani kappaleet liikuttavat minua itseäni. Ajattelen itseni tulkitsijana, jonka taito on saada kuulijat samaistumaan jonkun toisen tekemään tarinaan.”

Ainakin toistaiseksi Ylander on pysytellyt itse poissa kappaleiden tekoprosessista lukuun ottamatta Uusi maa -albumia, jossa esimerkiksi Oodi -kappaleen kertosäe rakentui Ylanderin oman melodian ympärille.

”Joskus voisi olla hienoa oppia kappaleiden tekemistä enemmän, mutta kyllä minun intohimoni on laulamisessa ja tulkinnassa.”

”On aivan mahtavaa päästä keikalle Huittisiin. Vaikka en ole asunut täällä enää vuosiin, käyn Huittisissa usein, sillä isäni ja ystäviäni asuu täällä edelleen. Tietenkin tuntuu aivan erityiseltä tulla tänne”, Katri Ylander hehkuttaa.

Kesäkeikkoja kesäkuusta syyskuuhun

Albuminjulkistamiskeikkoja on jäljellä enää yksi. Sen jälkeen Ylander pitää pienen huilitauon ennen kesän keikkoja.

”Kesän keikat alkavat kesäkuun alussa ja jatkuvat aina syyskuulle asti. Luvassa on monenlaisia keikkapaikkoja festarilavoista kesäterasseihin”, Ylander paljastaa.

Valoisat ja lämpimät kesäyöt tuovat artistille aivan oman tunnelman kiertää keikkalavoja ympäri Suomea.

”Kesä on erityisen ihanaa aikaa keikkailla. Koen olevani silloin elossa ihan eri tavalla kuin talvella ja samanlainen fiilis välittyy myös yleisöstä.”

Oma viehätyksensä Ylanderin mukaan on myös pienten klubien hämyisessä tunnelmassa ja suurten konserttisalien mahtavassa akustiikassa.

”En pysty valitsemaan, mikä on suosikkini, mutta kesä viehättää aivan eri tavalla kuin muut. Silloin edes keikan myöhäinen ajankohta ei tunnu missään.”

Toive esiintymisestä LauttaRokissa toteutuu

Katrilla on toinenkin syy seisoa Huittisten vanhalla urheilukentällä kuin pelkästään muistelemassa menneitä. Ensi kesänä Ylander pääsee esiintymään samaisessa paikassa järjestettävässä LauttaRokissa.

Ylander paljastaa, että hän on seurannut LauttaRokkia jo edellisinä vuosina ja toivonut pääsevänsä esiintymään tapahtumaan.

”On aivan mahtavaa päästä keikalle Huittisiin. Vaikka en ole asunut täällä enää vuosiin, käyn Huittisissa usein, sillä isäni ja ystäviäni asuu täällä edelleen. Tietenkin tuntuu aivan erityiseltä tulla tänne.”

Ylander lupaa, että kesän keikoilla kuullaan uuden levyn kappaleita, mutta vanhoja hittejäkään ei olla unohdettu.

”Minulla alkaa olla sellainen positiivinen ongelma, että miten mahdutamme kaikki kappaleet yhteen settiin. Ihmiset odottavat kuulevansa vanhat, tutut hitit, jotka edelleen soivat radiossa, mutta totta kai haluamme esittää myös uusia kappaleita.”

Unelmana tehdä musiikkia mahdollisimman pitkään

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Idols nosti Ylanderin Suomen musiikkitaivaan huipulle. Sen ajatteleminen saa Ylanderin tuntemaan vilpitöntä kiitollisuutta.

”Olen onnellinen, että lähdin aikoinaan mukaan Idolsiin. Koska en ole opiskellut musiikkia, se oli minulle hyvä väylä päästä tekemään sitä, mistä eniten nautin.”

Idolsin alkuaikoina kilpailusta seurannutta leimaa saatettiin pitää jopa taakkana. Katri ei kuitenkaan ole koskaan kokenut niin.

”Teitä musiikkimaailmaan on monia ja minulle tämä on ollut käypä tie.”

Ylander pyrkii elämään hetkessä ja keskittymään siihen, mitä on tässä ja nyt. Siksi hänellä ei ole suuria suunnitelmia tai haaveita tulevaisuuden varalle.

”Unelmani on edelleen se, että saan tehdä juuri tätä työkseni mahdollisimman pitkään. En ole elämässä ylipäätään kovinkaan tavoitteellinen, sillä usein pienet asiat riittävät. On paljon asioita, joihin ei lopulta pysty itse vaikuttamaan, joten otan innolla vastaan sen, mitä elämä tarjoaa.”

Jätä kommentti