Hoitajat: ”Olemmeko vain matkustajina sotessa?”

Vamamlan aluesairaalan hoitajat Katriina Purola ja Sinikka Taipale kummastelevat sairaanhoitopiirin keskittämisintoa ja muutosvimmaa. Sairaalan johtokunnan puheenjohtaja Pauli Pietilä komppaa.
Vammalan aluesairaalan hoitajat Katriina Purola ja Sinikka Taipale haluavat tehdä yhteistyötä, mutta kummastelevat sairaanhoitopiirin keskittämisintoa ja muutosvimmaa. Sairaalan johtokunnan puheenjohtaja Pauli Pietilä komppaa.

”Olemmeko vain matkustajina sotessa?” kysyy Vammalan aluesairaalan tehyläisten luottamusmies Katriina Purola.

Niin. Siltä Vammalan aluesairaalan hoitajista tuntuu – on tuntunut jo pitkään. Sairaanhoitopiirin tahdittamana muutokset ovat seuranneet toisiaan, ja henkilökunta on  yrittänyt sopeutua vallitseviin oloihin parhaansa mukaan.

”Toiminta on selvästi supistunut, eikä uutta ole lupauksista huolimatta saatu tilalle. Korvaavaa toimintaa olisi pitänyt saada Vammalaan jo kesällä, meille on annettu vain rippusia”, Purola sanoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suunnitelmissa on keskittää anestesia ja leikkaussaliolosuhteita vaativa operatiivinen toiminta Taysiin, Valkeakosken sairaalaan ja Hatanpään sairaalaan. Vammalasta leikkaukset loppuisivat vuoden 2019 alussa. Suunnitelmat on kirjattu Pirkanmaan erikoissairaanhoidon selvityshankkeen väliraporttiin.

Hoitajien mukaan raportin linjaukset näyttäisivät vaikuttaneen Vammalan aluesairaalan toimintaan jo ennen kuin niitä on virallisesti esitetty. Viime vuonna tehdyn sopimuksen mukaan kaikki aluesairaalan lähetteet tulevat Tampereen kautta.

”Lähetteiden määrä on selvästi vähentynyt muutoksen jälkeen. Leikkaussalien käyttö on jo supistunut kolmesta salista kahteen”, kertoo sairaanhoitaja Sinikka Taipale.

Taipaleen mukaan jatkuva epävarmuus kuormittaa. Hoitohenkilökunta on kovilla, mikä näkyy sairaslomina ja yleisenä pahoinvointina.

”Olemme viestittäneet sairaanhoitopiirille yhteistyöhaluamme ja muutoskykyämme, mutta olemme täällä ensisijaisesti potilaita varten. Tämä on psyykkisesti raskasta.”

Taipale ei ymmärrä intoa keskittää toimintoja muualle, kun potilaatkaan eivät koe Vammalan sijaintia kaukaiseksi. Tärkeintä on laadukas hoito.

”Ympäristökunnista on saatu hyvää palautetta. Viimeksi Valkeakoskelta tyräleikkaukseen saapunut potilas kiitteli nopeasta toiminnasta ja avusta, ei hän voivotellut Sastamalaan saapumistaan mitenkään.”

”Taistelutta emme leikkauksista luovu”

”Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ennakoi sotea. Muutoksia tehdään, vaikkei yhtäkään siihen pakottavaa lakia ole vielä säädetty”, puuskahtaa Vammalan sairaalan johtokunnan puheenjohtaja Pauli Pietilä (kesk).

Sairaalan johtaja Jarmo Lylynperä komppaa Pietilää.

”Ainakin päiväkirurgista leikkaustoimintaa pitää olla mahdollista jatkaa, elleivät lakimuutokset sitä aidosti estä.”

”Jos asetukset todella muuttuvat niin, ettei nykyisellään voida jatkaa, pitäisi olla valmiimpia suunnitelmia korvaavasta toiminnasta. Nyt esitetyt suunnitelmat ovat täysin riittämättömiä.”

Niin aluesairaalan työntekijöiden kuin Pietilänkin huolena on, että toiminta ajetaan alas ennen kuin muuta on saatu tilalle.

”Jos valot sammutetaan kokonaan, niitä tuskin saadaan enää syttymään.”

Miksi sairaanhoitopiiri sitten kiirehtii muutoksia?

”Se haluaa tehdä asiat tavallaan ennen kuin maakuntahallinto puuttuu peliin.”

Pietilän mukaan kansalaisten keskuudessa vallitsee osittain vääriä käsityksiä.

”Ihmetellään, miksi emme tee mitään. Kyllä me teemme, ei täällä tumput suorina seisota. Puheet Vammalasta hyvinvointikampuksena ovat ennenaikaisia. Taistelemme viimeiseen asti sen puolesta, että pysymme samalla viivalla Valkeakosken ja Hatanpään kanssa.”

Kaupunki ei niele sairaanhoitopiirin suunnitelmia

Väliraportin mukaan Vammalassa voitaisiin jatkossa tehdä muun muassa avohoidon toimenpiteitä sekä tarjota uudenlaisia poliklinikkapalveluja ja leikkauspotilaiden jatkohoitoa.

Sastamalan sosiaali- ja terveyslautakunta otti viime viikolla nihkeän kannan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suunnitelmaan. Sen mukaan aluesairaalan kehittämissuunnitelmat ovat ansiokkaita mutta riittämättömiä korvaamaan leikkaustoimintaa.

Leikkaustoiminnan loppumisen kokonaisvaikutukset tulee arvioida tarkemmin. Korvaavien tehtävien tulisi kattaa toiminnan supistumiset sekä talous- että henkilöstövaikutusten osalta.

Erikoissairaanhoidon palveluita tuottavan sairaalan säilyminen nähdään lausunnossa merkittävänä alueellisena vetovoimatekijänä.

Lautakunnan mukaan myös psykiatrian kokonaisuus on huomioitava suunnittelussa. Uudet psykiatrian tilat ja hyvä toimintaympäristö mahdollistavat psykiatrian palveluiden kehittämisen ja keskittämisen Vammalaan.

  • Nimetön

    Kuka on saanut valita Valkeakosken aluesairaalan etusijalle ja millä perusteilla?
    Päivänkö tekosia?

    • Nimetön

      Valkeakoskella on tehty jo vuosina 2005-2006 sairaalan kehityssuunnitelma, jonka mukaan nyt toimitaan. Valkeakoskelle on investoitu tietokonekuvauslaitteisiin, mikä edesauttaa ja motivoi sairaalan ylläpitämistä. Vastaavaa ei ole Vammalaan tehty, tämän vuoksi ei PSHP:lla ole motivaatiota kehittää Vammalan sairaalan toimintaa.

  • Nimetön

    Aika on ajanut pienten sairaaloiden ja terkkareiden ohi , toiminnat ja hoidot on järkevä keskittää isompiin keskuksiin. Ei maalla ole pakko asua.

    • Nimetön

      Eivätkä kaikki ajattele sinun laillasi. Ihmistä ja hänen vointiaan täytyis ajatella – ei ole mitään järkeä tehdä pelkästään noita massakeskittymiä, kohta ei kyetä MRSA:a tai EHEC:ä eikä muitakaan uhkia hallitsemaan noissa keskittymissä, hyvät jatkohoitopaikat ovat kaiken a ja o, jos potilas halutaan tervehdyttää. Ihmisestä ei tule tietokonetta, ihmistä hoidetaan ihmisenä.

    • nimetön

      Joku siellä on päässy junalla Manseen ja on NIIN kaupunkilaista…

    • Nimetön

      Hallituksen politiikka on pitää maa asuttuna…mihin maalla asuvat tungetaan? Kysyn vaan.Mihin ihmisyys? suuris sairaalois ja terkkareis sä olet pelkkä menoerä,tyyliin mitäs tänne tulit…

      • Nimetön

        Sairaala on ollut tappiollinen vuosikausia,, huonoa taloudenpitoa, täynnä menoeriä. Suur sairaala hoitaa potilaat tehokkaaammin.

    • Nimetön

      Pakko se on täällä maalla asua, koska täältä on sattunut työn saamaan. Kun en ole ollut aikoinani niin viisas, että olisin sosiaalitukia hakien väkisin itseäni kaupunkiin tunkenut. Olen vaan sen verran ilmeisesti vinksahtanut, että ajattelen, että työ on otettava sieltä mistä sen saa!

  • Veronmaksaja

    Olen useamman kerran käynyt Taysissa, sekä vieraana että asiakkaana. Sinne on väkisin yritetty mahduttaa kaikki toiminnot samalle, aivan liian pienelle tontille. Autopaikkaa on mahdoton löytää!! Myös henkilökunnalla oli sama ongelma. Ymmärsin, että heiltä perittävät autopaikkamaksut olivat kohtuuttomia. Tätäkö me haluamme? Onko tämä sitä asiakaslähtöisyyttä?

  • Nimetön

    Koittaa tilanne että maakunnasta ei vaari jonoon mahdu kuin perää pitämään. Nyt kun ajetaan alas ja tarve uudellee käynnistämiseen ”yllättäen” (uskaltaisin lyödä vetoa, mutta missä) tulee, niin sitten maksaa…Tää on nin nähty!!!!

  • Kirsti Lahti

    Kaupungissako se ruokavilja tuotetaan juurekset, liha ym tuotteet. Ei maaseutua voi tuoda kaupungin asfalttiviidakkoon. Jossain meidän tuottajienkin on asuttava.

    • Nimetön

      Kysymys onkin siitä, kuinka monta maatilaa tarvitaan tuottamaan nykyinen määrä elintarvikkeita. Maitotilojen määrä on jo romahtanut alle kymmenesosaan, ja vieläkin voidaan karsia määrää suurentamalla yksiköitä. Peltoviljelyssä voidaan myös mennä paljon suurempaan tilakokoon. Metsänomistajan ei tarvitse asua maalla. Kun yhdistetään tukien varassa elävät pikkutilat järkevän kokoisiksi, kannattavuus kohenee ja tukirahat voidaan käyttää tuottavampiin investointeihin kaupungeissa. Jos maaseutua ei voikaan viedä kaupunkiin, niin kaupungista voi viedä nykyaikaiset tuotantotavat ja tuotannonohjauksen maalle. Kyllä maaseudun voi tyhjentää tehottomasta väestä.

      • Nimetön

        Tämä kirjoittaja on varmaan ajellut periferiassa ja nähnhyt auton ikkunasta, että on paljon töitä…

  • Nimetön

    Oletpa sinä 10.34 kirjoittanut olevinasi viisas. Jos lähes kaikki ihmiset survotaan kaupunkeihin niin kuinka heille siellä toimeentulo järjestetään? Sille tehottomalle väelle, kerro se nyt ensiksi ja sitten lisää kuolemattomia ajatuksiasi, jään innokkaasti odottamaan. Kiitos.

    • Nimetön

      Se on totta, että kaupungeissa on avoimilla toimialoilla työttömiä, toisin kuin maatalouden piirissä, jossa monet joutilaatkin elävät kausittaisissa, vajaatuottoisissa tai olemattomissa töissä valtion tuella. Maatalouden joutilaille pitäisi saada aktivointitoimia maksetun tuen vastineeksi, aivan kuten kaavaillaan muillekin työttömille. Ja tuet samalle tasolle kuin muillekin työttömille. Samanlainen päivittäinen töissä/työtön ilmoitussysteemi ja karenssit, jos ei osallistu työttömänä työnhakuun, kursseille tai CV:n kirjoitusopetukseen. Karjatilalliset voidaan vapauttaa tästä, heillä on töitä joka päivälle.

      • Nimetön

        Tampereella on pitkään ollut koko Pirkanmaan korkein työttömyysaste ja se on muistaakseni kaupungeista kolmanneksi suurin.

  • Nimetön

    Taas meni keskustelu sivuraiteille. Piti keskustella sairaalan tulevaisuudesta. Se on niin kuuma peruna, että eivät uskalla nykyiset valtuutetkaan ottaa kantaa mokaamisen pelossa!

  • Nimetön

    Olemmeko aivan varmoja, että tästä sotesotkusta tulee yhtään minkäänlaista valmista, joten pitäkäämme sairaala ja terveyskeskuspalvelut juurevasti Sastamalassa ja sairaala ja vuodeosastot, sekä leikkaussalitoiminta iskukykyisenä. Kuka turvaa ihmisen, kun tulee kriisitilanne ja pommit alkavat putoilla TAYSsin rakennuksiin tuhoten ne maan tasalle. Liian paljon on keskitetty jo nyt toimintoja TAYSsin alueelle.. On viisautta pitää Vammalan aluesairaala toimintakykyisenä pahimpiä p äiviä odotellessa Samoin kuin terveyskeskustoiminnot. Herätkää päättäjät vähän äkkiä! Vammalan aluesairaala on erittäin arvostettu hoitopaikka, päätellen siitä, kuinka hyvää palautetta se saa hoidon laadusta ja henkilökunnan inhimillisestä tavasta hoitaa potilaita. Hävetkää, jos menette alasajamaan hyvän hoidon Sastamalasta, etenkin kun ei ole tietoa tuleeko koko sotesta yhtään mitään ja kuinka kalliiksi se tulee yhteiskunnalle. Varmaa on ainakin se, ettei veronmaksajien verot ainakaan tule alenemaan. sotekohelluksen voimaantulon jälkeen. Yksityistäminen saattaa sopia joillekin aloille, mutta terveyspalvelujen tuottaminen ja saatavuus pitää säilyttää nykyisellään. Raha se on tässäkin sotetouhussa konsulttina.

    • Nimetön

      välillä tuntuu siltä, että joku ei ole ollut tehtäviensä tasalla tai mikä on taustasyynä tällaiseen, onko ajateltu kuntaliitoksia – miten niin on kiveen hakattu, että ei tässäkään voitaisi pyörtää näitä hölmöäkin holmömpiä suunnitelmia? – niinhän sitä tapahtuu isommissakin piireissä, tänäänkin uutisoitiin koulutusalojen määrärahoista…

      • nimetön

        Tilanne ei ole ollut pitkään aikaan kenenkään hallussa. Kaikki räpeltävät kaikkea – lopulta kukaan ei tiedä kokonaisuudesta, mitä pitäisi tavoitella. Tavallinen maalaisjärjen ääni ei kuulu norsunluutorneihin.

  • Nimetön

    Vammalan sairaalassa leikkauspotilaat eivät saa kunnollista hoitoa. Leikkauksen jälkeinen kivunhoito on täysin ala-arvoista. Vai hoitajatko siellä syövät vahvemmat kipulääkkeet? Missään muussa sairaalassa ei hoito ole tuollaista. Vammalan sairaalan leikkaustoimintaa ei tarvitse jatkaa.

  • nimetön

    Täyttä asiaa!! Ja potilas,joka ei itse saa syötyä jollei omaiset ole syöttämässä,niin nälässä saa olla!

  • Nimetön

    10.34 Lainaus: Kyllä maaseudun voi tyhjentää tehottomasta väestä.
    Asun täällä pienessä kylässä, joka jostakin syystä on jo tyhjentynyt joutavasta väestä. Asuin ns. maalikylässä yli 40 v. Muutin takaisin omalle tilalleni, kun jäin eläkkeelle.

    Nyt ihmetellään, että miten sitä voi omakotitalossa asua maalla, jopa talvella ? Minulla on oma tupa, oma lupa siinä on onnea, ei sitä niissä kaupungin kerrostaloissa ole.

  • Karkkulainen

    Mikäli sinne Tampereelle pitäisi äkisti lähteä hoitoon, niin saattaja ainakin tarvitaan. Tässä olisikin yrittäjälle työtä: perusta saattopalvelua varmasti olisi kysyntää ko. työlle.

  • Nimetön

    Mitä ne Vammalan kolme kansanedustajaa oikein tekee ? Eikö niitten pitänyt hoitaa kaupunkilaisten asiat kuntoon .

  • Nimetön

    Vastaus sinulle 31.10. klo 19.38: Eiköhän ne kansanedustajat ole ainakin kovasti tukeneet Tampereen ratikkahanketta ja kansiareenaa. Ratikkaan ja kansiareenaan sekä Puolasta hankittaviin sähköbusseihin hallitus on luvannut noin 100 miljoonaa euroa. Ja oppositiopuolueenkin kansanedustaja tuntuu kovasti tykkäävän ratikasta. Kyllä he varmaan aluesairaalastakin huolta kantavat, mutta keinoja ei tunnu löytyvän.

Kommentointi ei ole käytössä.