aino@kalevala.fi: Vammalan teatteri antaa puheenvuoron Kalevalan naisille

Kalevalan naisia. Vasemmalta Katri Laine, Eeva Lehtola, Karita Pyhälahti ja Jaana Grankvist.

Vammalan teatteri kunnioittaa tämän kevään näytelmällään 100-vuotiasta Suomea. Tommi Kinnusen ja Hanna Toivosen käsikirjoittama aino@kalevala.fi marssittaa Raivion teatteritalon näyttämölle tarinan suoraan kansakuntamme alkuhämärästä. Vuosisatojen vaitiolon jälkeen puheenvuoron saavat Kalevalan voimakastahtoiset naiset. Näytelmän ohjaa Vammalassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt teatterin sekatyöläinen Jaakko Lenni-Taattola.

aino@kalevala.fi on esitys, joka pohjautuu kansalliseepokseemme Kalevalaan, mutta tekee alkuperäisteoksesta irtioton reippaan modernilla ja humoristisella otteella. Se tekee kunniaa Kalevalan tarinoille ja suomalaisten yhteiselle menneisyydelle väittämällä, että historia on nykyhetken ja tulevaisuuden mahdollistaja.

Lenni-Taattola kuvailee itseään heittäytyväksi ohjaajaksi. ”Pistän itseni likoon, jotta muutkin uskaltavat. Puhun ihan helvetisti ja ramppaan edestakaisin, koska tavarani ovat aina hukassa. Varmaan vaadinkin paljon. Haluan, että näyttelijät näkevät vaivaa, sillä kaikkeen mihin työryhmä uskoo, uskoo myös yleisö.”

Näytelmä poikkeaa siitä, mihin Vammalan teatterissa on totuttu. Puheenjohtaja Paavo Lahtinen uskoo, että katsojat ottavat näytelmän siitä huolimatta omakseen. ”Teksti on toki erilainen, mutta uskoisin, että jo Tommi Kinnusen nimi houkuttaa. Lähdemme ylpeänä tarjoamaan jotakin erilaista.”

Julman kaunis, mutta pohjimmiltaan lempeämielinen. Sellaiseksi ohjaaja ja teatterin puheenjohtaja aino@kalevala.fi:tä kuvailevat. Jaakko Lenni-Taattola lupaa, että viralliseen Suomi100-ohjelmaankin päässyt esitys haastaa katsojansa.

”En tullut tekemään pientä tai pyytelemään anteeksi. Jos minkäänlaista tunnereaktiota ei synny, lupaan tarjota kahvit Jaatsin kahvilassa.”

aino@kalevala.fi saa ensi-iltansa pe 31.3. klo 19. Viimeinen esitys la 29.4.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä. 

Lapsuutensa ja nuoruutensa Vammalassa viettänyt Jaakko Lenni-Taattola tekee debyyttinsä Vammalan teatterin ohjaajana tänä keväänä.

Kommentointi ei ole käytössä.