Kesän sää harvinaisen kolea

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesä on ollut koko maassa keskimääräistä koleampi.

Maan etelä- ja keskiosassa on paikoin ollut jopa harvinaisen koleaa. Näin koleita kesäsäitä koetaan keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Hellepäiviä on ollut keskimääräistä vähemmän. Jossain päin Suomea lämpötila on noussut hellelukemiin, eli yli 25 asteeseen, yhteensä kahtenatoista päivänä. Pitkän ajan keskiarvojen mukaan heinäkuun puoliväliin mennessä on tyypillisesti ehtinyt hellepäiviä kertyä jo parisenkymmentä.

Koko maan tasolla hellepäivien lukumäärä ei ole kuitenkaan harvinainen. Edellisen kerran tätä vähemmän hellepäiviä on 17. heinäkuuta mennessä ollut muun muassa vuosina 2015, 2012 ja 2008. Useilla paikkakunnilla hellerajaa ei kuitenkaan ole ylitetty vielä kertaakaan tänä kesänä.

Sateet ovat tänä kesänä jakautuneet epätasaisesti. Esimerkiksi Pirkanmaalla sademäärät ovat olleet harvinaisen suuria. Sademäärissä on kuitenkin suurta paikallista vaihtelua.

Ukkosien osalta kesä on ollut poikkeuksellisen vaisu. Tähän mennessä maasalamoita on paikannettu Suomessa vain runsaat 6000, joista noin puolet on kertynyt heinäkuussa.

Tänä kesänä Venäjälle pitkäksi aikaa lukkiutunut matalapaineen alue on estänyt Länsi-Euroopan lämpimiä ilmamassoja pääsemästä Suomeen.

  • Nimetön

    jäävuoret sulaa, Golf virta muuttaa suuntaa, harmaa pilvipeitto yhä usemmin, pimeys laskeutuu….

Kommentointi ei ole käytössä.