Yöpäivystys säilyy Sastamalassa, koko päivystystoiminta siirtyy Sotesille

Sotesin Päivi Tryyki ja Vammalan aluesairaalan Jarmo Lylynperä ovat eri mieltä siitä, mitä tulee päivystysmuutoksen aikataulun oikeellisuuteen. Lylynperä olisi toivonut aluesairaalalle lisää peliaikaa, sillä korvaavaa toimintaa ei ole näköpiirissä.

PÄIVITETTY Kaupunginjohtaja Paavo Salli esittää yhdistymishallitukselle koko päivystystoiminnan siirtämistä Vammalan aluesairaalalta Sotesin alaisuuteen.

Esitys pitää sisällään myös yöpäivystyksen jatkumisen paikkakunnalla.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryykin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Sotesi vuokraa sairaanhoitopiiriltä nytkin käytössä olevat tilat ja tarvittavan laitteiston. Arkisin maanantaista torstaihin kello 8 – 22 välillä ja perjantaisin kello 8 -16 välillä päivystyksestä vastaavat Sotesin omat virkalääkärit hoitajineen. Viikonloppuisin ja yöaikaan päivystyslääkäreinä toimivat Attendon vuokralääkärit kuten tähänkin asti.

”Aluesairaalan päivystystoiminnan osalta tämä merkitsee yt-neuvotteluja, jotka koskevat noin 20 henkilöä muun muassa sairaanhoitajia ja osastonsihteereitä”, aluesairaalan johtaja Jarmo Lylynperä sanoo.

Tryykin mukaan kaikille tarjotaan työpaikkaa Sotesista, ja monen hän uskoo monen aluesairaalan työntekijän olevan halukas jatkamaan työntekoa paikkakunnalla.

Miksi päivystystoiminnan muutos?

Sastamalan päivystoiminnassa tapahtui muutos vasta kuluvan vuoden alussa, kun päivystys siirtyi kaupungilta aluesairaalalle. Tuolloin ratkaisua perusteltiin muun muassa terveyskeskuksen lääkärivastaanottojen ja toisaalta päivystyksen ruuhkien purkamisella. Ratkaisu on ollut Jarmo Lylynperän mukaan toimiva, sillä päivystysasiakkaiden määrä on pudonnut reilusta 80:stä 40 – 60:een.

Päivi Tryyki myöntää, että myös terveyskeskuslääkärille aikoja on saanut uuden menettelyn seurauksena paremmin, mutta tilanne johtuu osaltaan onnistuneesta organisaatiomuutoksesta.

”Nyt haluamme päivystystoiminnan takaisin kaupungin omaksi toiminnaksi, sillä lääkäreiden saatavuudessa on tapahtunut suuri muutos vuoden takaisesta. Sotesilla on niin hyvä virkalääkäri- ja sijaistilanne, että pystymme järjestämään päivystyksen itse. Aluesairaalan puolella toimivat lääkärit ovat käyttäneet eri potilastietojärjestelmää kuin terveyskeskuslääkärit, ja on asiakkaan etu, että kaikki tarvittava tieto diagnooseineen ja lääkemääräyksineen löytyy samasta osoitteesta”, Tryyki perustelee uutta ratkaisua.

Kaupunki potkaisi VASsia nilkkaan?

Jarmo Lylynperä on Sallin esitykseen pettynyt. ”On totta, ettemme onnistuneet saamaan päivystykseen virkalääkäreitä, mutta uusi ratkaisu oli kuitenkin toimiva ja olisi voinut kehittyä vieläkin toimivammaksi, jos sille olisi annettu hieman enemmän aikaa.”

Lylynperä ymmärtää kyllä kaupungin tavoitteet, mutta myöntää, että uusi ratkaisu tuntuu siltä, kuin kaupunki potkaisisi VASsia nilkoille. Muutos lisää aluesairaalan taloudellisia paineita, sillä mitään korvaavaa toimintaa ei vielä ole näköpiirissä.

Päivi Tryyki kiistää, että kyseessä olisi aluesairaalan alasajo. ”Emme ole tarkoituksella potkaisemassa VASsia nilkkaan, haluamme yksinkertaisesti tukkia perusterveydenhoidon puolelle kuuluvien asiakkaiden valumisen aluesairaalan puolelle.”

Kaupunki säästää päivystysratkaisussa Tryykin mukaan ensi vuonna vähintään 200 000 euroa verrattuna siihen hintalappuun, joka sairaanhoitopiirin alaisuudessa toimivalla VASsilla olisi ollut esittää.

Yhdistymishallitus ottaa Sallin esitykseen kantaa 1. lokakuuta.

  • Nimetön

    Kaupunki jättää uppoavan laivan ajoissa…ihan fiksua sinänsä.

  • Nimetön

    ”Kaupunki potkaisi VASsia nilkkaan?” kyllä tämä osuu vielä sotesin omaan nilkkaan kun terveyskeskuksen henkilökunnan hoidettavaksi tuupataan paareilla potilasta ja pitäisi alkaa katkenneita raajoja kipsaamaan. Tulee aika pian liikennettä Acutan suuntaan…

  • Nimetön

    Kaupunginjohtajalta ainoa oikea johtopäätös tässä päivystysasiassa. Paavo ajattelee tässä ainoastaan kuntalaisten etua niinkuin kaupunginjohtajana pitääkin. Näitä asioita pitäisi miettiä asia pohjalta, uhka kuvien ja pelottelun kautta ei näitä asioita hoideta. Tosi tosiasioiden hyväksyminen on vaan usein vaikeata hyväksyä. Ketään ei olla irtisanomassa vaan tarjotaan työpaikan säilyminen, eikö tämäkin ole tänä päivänä hyvä asia?

  • Nimetön

    Molempia tarvitaan Vassia ja terveyskeskusta.
    Ainoita vastineita verorahoille hja niistä pitää pitää kiinni sillä apua on saatava kun sitä tarvitsee.

  • Nimetön

    En arvosta pätkääkään sitä että Sotesin röyhkeys ja yhteistyökyvyttömyys VAS:n kanssa, ajaa ihmisten terveyden edelle tässä asiassa.

  • Nimetön

    Mielenkiintoista mitenkä ihmisille jätetään kertomatta oleellisia asioita, siitä miten Sotesi käytännössä jatkossa hommat ”hoitaa”. Vaihtuu monen veronmaksajan kotikunta, kun totuus valkenee.

  • Nimetön

    Tämä ratkaisu on vaalien alla tehty hätätoimi, jolla ei ole tulevaisuutta.

  • Nimetön

    Niin mitään ei ole vielä päätettykään niin jotkut jo näkee kaiken toimivattomuutena. Sotesilla on täysi oikeus esittää omat tarjouksensa elämme markkinataloudessa. Kiitos ei suojatyöpaikoille.

  • Nimetön

    Melko surkuhupaisaa että Sastamalan kaupunki esityksiensä toteutuessa aiheuttaisi hoitajille YT-neuvottelu tilanteen, vaikka alalla on tällä hetkellä työntekijöiden markkinat. Ei luupaavasti ”kosiskella” töihin ainakaan.

  • Nimetön

    Miksi joka kaupungissa ja kunnassa terveydenhuollosta- ja sairaanhoidosta pitää aina ensimmäisenä vähentää rahaa ja etsiä säästöjä?!? Tuntuu siltä ettei asukkaiden terveydestä ja hyvinvoinnista olla lainkaan kiinnostuneita! Miksei esimerkiksi Sastamala voisi byrokratian monista rattaistaan etsiä jotain muuta säästettävää?

    Miksei voida ihmisiä hoitaa kuten nytkin? Miksei Sotesi ja Aluesairaala voi jatkaa tässä asiassa yhteistyötä edelleen sekä kehittää yhdessä toimintaa? Eikö sekin säästöä tuo jollain aikavälillä?
    Nythän Sotesi hoitaa hyvin kiireettömät potilaat ajanvarauksella: pitkäaikaissairauksien seuranta, pitkittyneet muut vaivat, ennaltaehkäisevä terveydenhoito, vanhusten palvelut ym. Nyt on ihan kohtuuajassa saanut aikojakin lääkäreille ja hoitajille. Jos päivystys siirtyy takaisin Sotesille, niin meneekö se taas takaisin siihen että kiireettömät ajat ovat jossain monen viikon päässä?
    Aluesairaala taas on hoitanut ilman ajanvarausta olevan 24h päivystyksen (laajennettu perusterveydenhuollon päivystys, erikoissairaanhoidollisella osaamisella höystettynä) ammattitaitoisesti. Ilman ajanvarausta olevissa päivystyksissä joutuu vain valitettavasti aina odottelemaan vuoroaan, joskus enemmän ja joskus vähemmän aikaa, Mutta kipeimmäthän ovat aina etusijalla ja sehän on taas ymmärrettävää. Ja Acutaankin on tarvinnut aluesairaalan ensiavusta varmaan lähteä ainoastaan niiden potilaiden joiden tila sitä on ehdottomasti vaatinut, ja potilas on varmastikin hoidettu siihen kuntoon että ambulanssilla voi sitten siirtää.
    Eli nyt pääosin oman kaupunkimme potilaat, niin keskustan alueelta kuin maaseudun perimmäisistä sopukoista, on pystytty hoitamaan terveyskeskuksessa, päivystyksessä (jossa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito kohtaavat) sekä erikoissairaanhoitoa tarvitsevat aluesairaalassa poliklinikoilla ja osastoilla, ja sehän on säästöä jos mikä, vai mitä?

    • Nimetön

      Korjauksena/lisäyksenä viimeiseen kappaleeseen: OMAN kaupunkimme potilaat on pystytty hoitamaan OMASSA terveyskeskuksessa, päivystyksessä ja aluesairaalassa.

  • Nimetön

    terveyskeskuspäivystys ei ole sama asia kuin sairaalapäivystys, kalliimmaksi tulee kun ihmisiä joudutaan kuskaamaan Acutaan

  • Nimetön

    Päivi Tryyki kiistää, että kyseessä olisi aluesairaalan alasajo. “Emme ole tarkoituksella potkaisemassa VASsia nilkkaan, haluamme yksinkertaisesti tukkia perusterveydenhoidon puolelle kuuluvien asiakkaiden valumisen aluesairaalan puolelle.”

    Jos kerran perusterveydenhuollossa on ollut hyvin lääkäreitä, niin miksi ko.asiakkaat ovat ”valuneet” sitten aluesairaalan päivystyksen puolelle (joka on kuitenkin ollut perusterveydenhuoltoa, laajennettua sellaista, klo 22.54 kommentin mukaan, eli halvempaa kuin erikoissairaanhoito). Sairaalan puolen päivystyksessä olen istunut nilkka murtuneena ja kipeänä (potilastietojärjestelmiin viitaten, tietoni noista käynneistä näkyivät tk:ssa) kaikkien flunssaisten ja muiden terveyskeskustasoisten potilaiden kanssa, jotka ovat kertoneet ettei terveyskeskukseen saa aikoja soittamalla, ei nyt eikä edes parin päivän päähän välttämättä. Ei mikään ihme että kaupungilta menee rahaa kun Sotesi ei ole tähänkään mennessä pystynyt hoitamaan heille kuuluvia potilaitaan.
    Ja jos Tyrviksen tekstin mukaan aluesairaalan puolen päivystys pystyy hoitamaan samalla rahalla potilaat kuin Sotesi, niin miksi taas vaihtaa? Saisi terveyskeskukseen varmaan sitten paremmin aikoja kun mentäisiin nykyisessä mallissa.

  • Reiska

    Vammalassa on pitkään ollut yöaikaan vain tk-tasoista päivystystä, joka ei palvele kuin flunssaisia ja muita ns. kausisairastelijoita eli uusavuttomia. Kaikki vakavasti sairastuneet menee aina taysin päivystykseen. Eli yksinkertaisesti ensihoidolle riittävät resurssit toimia alueelle 2-3 ambulanssia välittömään valmiuteen ja päiväsaikaan tehokas lääkäripäivystys ja riittäväti henkilökuntaa niin sillä se hoituu.

  • Nimetön

    Höpö höpö Reiska. Sinulla ei selvästi ole pienintäkään käsitystä mistä puhut.

  • Nimetön

    Älytöntä rahan haaskausta tämmöinen eestaas pompottelu! Ja tässäkin taas nähdään että asia pidetään ratkaisuna kun kaupunginjohtaja on tehnyt ehdotuksensa, virkatyönä! Päätös pitäisi olla poliittisesti valittujen luottamushenkilöiden takana, ei virkamiehen! Noo, jos kokoomus ( eli Andersson ja Satonen ) ja Salli ja Keskustan kokoomushenkiset kaupunginhallituksen edustajat ovat sen näin päättäneet…

Kommentointi ei ole käytössä.