Muistolaatta: Mouhijärven ilmataistelu oli osa kotikontujemme talvisotaa

Vapaussodan ja itsenäisyyden Perinneyhdistys Sastamalan puheenjohtaja Matti Soini kiitti laatan paljastanutta majuri Janne Rautakorpea.

Mouhijärven ilmatilassa käytiin 20. helmikuuta 1940 taistelu, jossa vääpeli Leo Rautakorpi ja ylikersantti Lauri Nissinen ampuivat alas vihollisen pommikoneen. Ilmataistelun muistolaatta paljastettiin tänään talvisodan päättymisen muistopäivänä.
Laatta sijaitsee metsäalueella Mouhijärven Mierolassa, jossa se on kiinnitetty siirtolohkareeseen. Neuvostovenäläisen pommikoneen tarkka putoamispaikka on 120 metrin päässä kiveltä.
Muistolaatalla kunniaa tekevät mouhijärveläiset veteraani-, reserviläis- ja kansalaisjärjestöt sekä Vapaussodan ja itsenäisyyden Perinneyhdistys Sastamala ry, jonka puheenjohtaja Matti Soini otti vieraat vastaan paikalla.

Paljastustilaisuudessa olivat läsnä Mikko Ränsi ja Arvo Kytölä, jotka molemmat näkivät omin silmin ilmataisteluun liittyneitä tapahtumia. Ränsi oli tuolloin vartiossa Häijäässä ja Kytölä kotitalonsa pihamaalla, vain 400 metrin päässä koneen putoamispaikalta.
“Näin kun laivue meni ja suomalainen hävittäjä kieppui joukossa. Toiset olivat meillä juosseet kellariin turvaan. Itse olin liian utelias, enkä sitten enää uskaltanut mennä pihan poikki kellariin”, Arvo Kytölä muistelee tapahtumia.
Pudotettu kone aiheutti Kytölän mukaan paineen, joka tuntui heillä kotona asti.
“Kaikki ovet aukesivat ja saunasta meni ikkuna rikki.”

Laatan paljastaneella majuri Janne Rautakorvella on myös oma sukuyhteys ilmataistelun tapahtumiin, sillä hänen isosetänsä Leo Rautakorpi oli pudottamassa Fokkerillaan viholliskonetta. Janne Rautakorpi työskentelee Satakunnan Lennoston kolmannen pääjohtokeskuksen päällikkönä.
“Isosedälläni oli kolme ilmataisteluvoittoa. Täällä hän lensi Fokkerilla. Leo Rautakorpi lensi myös Mannerheimin hautajaisissa, mutta silloin hänen koneensa oli Messerschmitt.”

Muistolaatta sijaitsee Mouhijärven Mierolassa ja on kiinnitetty siirtolohkareeseen.
Alas ammuttu kone putosi Kytölän maille. Tässä on Kytölän nykyväkeä neljässä polvessa: Niklas, Jenni, Arvo ja Timo. Arvo oli ilmataistelun silminnäkijä.
Mikko Ränsi oli vartiossa Häijäässä, kun Mouhijärven ilmataistelu käytiin.
Satakunnan Lennoston Hornet "sattui olemaan" harjoituslennolla Mouhijärvellä, kun muistolaatta paljastettiin kello 11.
  • avatar Yläkoululainen: 9vuotta

    Kiikoistenkylänkoululla kaikki oppilaat olivat kyseisen taistelun ajan välitunnilla. Saimme seurata koko ottelun Suomi-Neuvostoliitto “livenä” ilman pääsymaksua. Pienikokoinen suomalainen Taistelija kieppui vihollislaivueen ympärillä kunnes yksi laivueen koneista alkoi savuta ja syöksyä kohti maata. Laskuvarjolla hyppääjät näkyivät myös selvästi.

Kommentointi ei ole käytössä.