Pienten lihanjalostajien asemaa vahvistetaan nettikoulutuksella

Liha-alan pientuotannon kannattavuutta pyritään parantamaan uudella nettipohjaisella koulutuksella. SLMSC-koulutus on suunnattu nimenomaan pientuottajille ja -jalostajille. Hankkeen partnereita ovat Tanskan suurin liha-alan college, espanjalainen tuottajajärjestö, irlantilainen kehitysyhtiö sekä Suomesta Satafood ja LEADER Joutsenten reitti.

Pienet lihanjalostajat ovat vaikeuksissa ympäri Eurooppaa eikä kyse ole kysynnän vähäisyydestä. Lähiruoka on kova trendi ja lihan alkuperä puhuttaa. SLMSC-nettikoulutuksen luojat uskovat lihanjalostajien suurimpien ongelmien löytyvän innovointi- ja markkinointikyvyn puutteesta. Käsi kädessä tämän kanssa käy tietysti kiire: ideointiin ei raa´an työn lomassa tahdo jäädä aikaa.
Alan ammatillinen koulutus on keskittynyt elintarviketieteeseen, -teknologiaan ja hygieniaan. Haastattelujen mukaan olemassa oleva yrityksen kehittämiskoulutus on maaseudun pk-yrityksille liian yleistä, liian ylivoimaista ja liian kallista sekä ajassa että rahassa mitattuna.

Nyt julkaistun SLMSC-koulutusmateriaalin avulla halutaan täydentää teurastamo- ja lihanjalostustyöntekijöiden ammattitaitoa. Pohjana on menestyksekäs Master Meat Circle -koulutusohjelma, joka on alun perin kehitelty Leader-hankkeessa Irlannissa.

Koulutusohjelman virallinen julkistus nappia painamalla tapahtui 2.9. Lihajaloste Korpela Oy:n tiloissa Huittisissa. Kuvassa vasemmalta Martti Pauniranta ja Lasse Järvinen Korpela Oy:stä, Emilia Ruokonen SataFoodista, Petri Rinne LAG Joutsenten reitistä, Seppo Korpela Korpela Oy:stä takanaan kansanedustaja Arto Satonen. Isobel Fletcher Irlannista, Karen Wahlgreen Tanskasta, Jari Lehmusvaara SataFoodista, Grace Lyons Irlannista, lammasyrittäjä Jan Suttle ja Eeva Raukko LAG Joutsenten reitistä.