Kirkkovaltuusto päätti: Tyrvään pappilasta kulttuurin kohtauspaikka

Jarmo ja Kirsi-Marja Nieminen eivät peitelleet tyytyväisyyttään äänestystuloksen jälkeen.

Jarmo ja Kirsi-Marja Nieminen eivät peitelleet tyytyväisyyttään äänestystuloksen jälkeen.

Sastamalan seurakunnan kirkkovaltuusto päätti tänä iltana kokouksessaan, että Tyrvään pappila myydään kirkkoneuvoston esityksen mukaisesti siitä tarjouksen tehneelle Vexve Group Oy:lle. Kauppahinta on 510 000 euroa. Myönteinen päätös syntyi niukalla määräenemmistöllä äänestystuloksen 22-10 jälkeen. Kokouksesta uupui yksi valtuutettu.

Vexven hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nieminen oli kokouksessa yhdessä vaimonsa Kirsi-Marjan kanssa. He pääsivät esittämään ajatuksensa pappilan tulevasta käytöstä suoraan kirkkovaltuustolle. ”Kun kuulimme pappilan myynnistä, sydän sykähti. Keskustelimme asiasta kotona ja totesimme, että se on sellainen asia, johon voimme vaikuttaa. Pappila on seutukunnallamme merkittävä, upea kohde”, Niemiset perustelivat tarjoustaan.

He korostivat moneen otteeseen, että haluavat kehittää tulevaa toimintaa avoimin ovin. ”Toivon, että aiheen tiimoilta voidaan jatkossakin käydä avointa dialogia ja esittää mielipiteitä. Ajatuksena on se, että pappila voisi edelleen jollakin konseptilla tulla seurakunnan käyttöön.”

Hanakimmin kauppaa vastusti Irmeli Kulonpää, joka tyrmäsi muun muassa Niemisten ajatuksen pappilasta musiikin ja kulttuurin kehtona. ”Musiikkia ja kulttuuria saa Jaatsilta, Pukstaavista ja Herra Hakkaraisen talosta”, hän napautti.

Numeraalisia faktoja pöytään lateli Hannu Toivonen, joka muistutti, että seurakunnalla on yli 15 000 neliömetriä ylläpidettävää pinta-alaa. Hänen mukaansa viime tilikaudella ylläpitokustannuksiin upposi 1,3 miljoonaa euroa, mikä on 29 prosenttia seurakunnan käyttömenoista. ”Se on yli valtakunnallisen keskiarvon. Jos nyt jätämme pappilan myymättä, investointikulut nousevat lähelle miljoonaa euroa.”

Toivosta komppasi Jorma Virta, joka muistutti, että Sastamalan seurakunnalla on entuudestaan kokemusta siitä, kuinka vaikea seurakunnan kiinteistöjä on saada kaupaksi. ”Jos tämä kauppa pääsee ohi, on olemassa vaara, että seuraavaa ei tule. Ei metsää tarvitse omistaa, siitä voi silti nauttia. Se on vähän sama asia pappilassa.”

Kirkkovaltuusto käsitteli kokouksessaan myös toisen kaupan. Kiikoisten pappilasta 75 000 euroa tarjonneiden Anne ja Reijo Kiiskisen tarjous hyväksyttiin.

Lisää pappilakaupoista ensi keskiviikon Alueviestissä.

35 vastausta artikkeliin “Kirkkovaltuusto päätti: Tyrvään pappilasta kulttuurin kohtauspaikka”

 1. Nimetön

  Niin raha ratkaisi taas……? Irmelille suuri kiitos, että on jaksanut ajaa asiaansa.

 2. Nimetön

  Ihan olet oikeassa – Raha ratkaisi. Mitä seurakunta tekee käyttökustannuksiltaan niin kalliilla ja epäkäytännöllisillä tiloilla. Vain täysi tuhluri ja laskentakyvytön ihminen voisi hukata siihen seurakunnan niukkoja varoja. Nyt pelastettiin Vanha Pappila uuteen arvokkaaseen elämään. Tämä on se Tyrvääläinen ihme – mikä koettiin jo Pyhän Olavin kirkon kohdalla.
  Tätä päätöstä tullaan vielä ylistämään ja kiittämään. Aivan kuin taas olisi Korkeimman johdatusta tässäkin asiassa.

 3. Nimetön

  Pyhän Olavin kirkon kohdalla tehtiin työtä seurakunnan puolesta.
  Ei silloin ajateltu, että työtä tehdään rahamiesten vuoksi, vaan
  seurakunnan. Pappilan kukoistus oli lapsissa ja perhetyössä,
  sitä arvoa ei voi rahassa mitata. Tämän päivän valtuutettuja ei
  voi verrata kirkon rakentajiin. He miettivät vain omaa kulttuuriaan.
  ei tavalliset seurakuntalaiset kuulu siihen joukkoon.

 4. Nimetön

  Tarvitaan rohkeiden ja järkevien seurakuntalaisten tulevaisuuteen tähyäviä päätöksiä, jotta voidaan saada aikaiseksi jotakin näin merkittävää. Ja nyt taas kerran Sastamalan seurakunnan luottamusmiehet näyttivät, että heillä on yhteistyökykyä saada aikaan näin merkittäviä päätöksiä. Kiitos Teille luottamusmiehet ja -naiset.

 5. Nimetön

  Mielestäni Pyhän Olavin kirkon jälleenrakentamista ja nyt Pappilan tulevaa uudelleen ”syntymistä” voidaan pitää kyllä Jumalallisena johdatuksena ja osoituksena, että vielä löytyy henkilöitä, jotka uhraavat energiaansa ja varojaan yhteisen hyvän ja kauniin asian eteen. Kiitos!
  Nyt pois viha, katkeruus ja kateus.

 6. Nimetön

  ymmärtämätön IHMETTELEE!!! onko perhe ja lapsityö kiinni vain vanhasta rakennuksesta. TYHMEMPI arvelee, että siihen tarvitaan lapsia aidosti rakastavia ihmisiä ja tiloja ympäri Sastamalan seurakuntaa. TIETAVÄ valistaa,että tiloja on vaikka miten. Nyt suuret suuta repivät puheet pois ja tekojen tielle. Lapsi- ja perhetyötä ympäri seurakuntaa .

 7. Nimetön

  Enemmistö on puhunut -pulinat pois. Tätä on demokratia.

 8. Nimetön

  Valitettavasti kaikki eivät ymmärrä demokratian pelisääntöjä. Luulevat hulluudessaan, että oma mielipide on ainoa oikea ja sitä pitää muidenkin noudattaa. Vertaa esim 22-10. Tässä jäät kyllä vierivien kivien alle.

 9. Nimetön

  Mahtaako siinä tontilla vielä tulevaisuudessa seistä Sastamalan kalleimmat kerrostalot…

 10. Nimetön

  Hyvä päätös ja hyvät ostajat. Onnea. Pappilasta tulee koko kansan paikka!

 11. Nimetön

  On hienoa olla sastamalalainen. Vaikka kaupungin valitut päättäjät eivät pysty tekemään päätöksiä uimahallista ruumiin kulttuurin kohentamiseksi , niin Sastamalan seurakunnan päättäjissä on viisautta ja ynnäpäätä nähdä rakentavasti tulevaisuuteen ja luoda hengenkulttuurille mahdollisuuksia. Nyt niiden harvojen äänekkäiden vastustajien kannattaisi ottaa avoimin mielin selvää, mitä on tarkoitus kehittää ja tehdä.
  Vanha sanonta opastaa: Hulluille ja herroille ei kannata näyttää keskeneräisiä töitä.

 12. Nimetön

  Nimetön kirjoittaja älköön menettäkö yöuniaan. Ei mahda. Kaavat ja museovirasto ovat suojelleet kohteen . Nyt siihen saadaan suojelupäätöksen hyväksymää niin seurakunnallista kuin muutakin hengellistä kulttuuritoimintaa. Siitä näyttäisi tulevan Sastamalaan uusi uljas henkisen ravinnon keskus.

 13. Viisas päätös

  Kirkkovaltuusto teki viisaan päätöksen. Sitä todistaa jo sekin, että erilaiset irmelit sitä vastustivat. Verorahoja nielevää vanhentuvaa kiinteistöä ei voi verrata seurakunnan lapsityön rahoittamiseen. No, voi kyllä sillä tavalla, että siihen jää nyt rahaa enemmän kun yksi rahareikä saatiin tukittua. Niemisen pariskunta on nyt työrauhan talon kehittämiseen ansainnut. Menestystä siinä työssä!

 14. Nimetön

  Tiukalle meni päätös. Jos kokouksesta poissa ollut valtuutettu olisi ollut paikalla ja äänestänyt myyntiä vastaan, puheenjohtajan ääni olisi ratkaissut eikä kauppaa olisi syntynyt…

 15. Nimetön

  Kiikoisten pappilan ostikin sitten sitä kaupitellut välittäjä. Toki 2/3 hinnalla siitä mitä oli muilta pyytänyt… Aikamoista suhmurointia, mutta toki linjassa Karkun pappilankin kauppahinnan (150 te) ja alkuperäisen hintapyynnin (220 te) kanssa.

  • Nimetön

   Tuo se vasta on asiakaspalvelua välittäjältä. Kun ei saa myytyä niin ostaa itselleen.

 16. Nimetön

  Semmoista se on. Harvoin saa sitä hintaa mitä pyytää. Eikös ne olleet kaikki julkisessa tarjouskaupassa.

 17. Nimetön

  Kuka on poissa olleen valtuutetun Jorma Koivuniemen varahenkilö kirkkovaltuustossa? Jorma Koivuniemi on Kiikoisten Kokoomuksen edustaja, onko varavaltuutettunsa myös Kiikoisista?

  • Nimetön

   Eikö kukaan tiedä kuka on Jorma Koivuniemen varahenkilö Sastamalan seurakunnan kirkkovaltuustossa? Eikö täällä sivuilla käy kukaan valtuutettu jolla olisi tieto asiasta! Tämän pitäisi olla julkinen tieto mutta en minäkään onnistu sitä mistään löytämään…

   • Nimetön

    Voi voi,nyt on varmaan nyt mennyt päivä pilalle! Kyllä on pienet murheet ja tosi joutilasta aikaa..

 18. Nimetön

  Jorma Koivuniemen varajäsen on Kiikoisten Kokoomuksen listoilla seuraavaksi eniten ääniä saanut valtuutettu Kiikoisten viimeisissä seurakuntavaaleissa.

  • Nimetön

   Eikö kukaan vieläkään ole löytänyt tietoa kuka on Sastamalan kirkkovaltuuston kokouksesta poissa olleen Jorma Koivuniemen varajäsen? Nimitietoa moni kaipaa, vaalit ovat tulossa. Tiedon pitäisi olla julkinen mutten ole sitä onnistunut löytämään…

 19. Lakimies

  Tällä varavaltuutettu keskustelulla ei tässä yhteydessä ole mitään virkaa, koska kokous on todettu lailliseksi ja päätösvaltaiseksi, eikä siinä yhteydessä kukaan nostanut asiaa esiin, niin sen jälkeen on turha palata asiaan

  • Nimetön

   Vai lakimies… Kuule kyllä seurakunnan jäsen ja seurakuntavaalien äänestäjä saa olla kiinnostunut kuka valtuutetuista ja heidän varajäsenistään ei ollut kokouksessa kantamassa vastuutaan! Seuraavia vaaleja silmällä pitäen! Kyllä minulla ja muilla seurakunnan jäsenillä on oikeus saada tieto luottamushenkilöidemme toimista!

  • Nimetön

   On sillä merkitystä jos valitus perustuu valtuutetun poissaolon syyhyn ja siihen, onko varavaltuutetulle ilmoittaminen tehty asianmukaisesti ja oikein. Lisäksi onko varavaltuutetulla ollut pätevä syy poissaoloonsa.

 20. O tempora, o mores

  Piiri pieni jaksaa rummuttaa edelleen pappilan myyntiä. Katkerat demarit haukkuvat Irmeliä kuin rakkikoirat ja kokoomusta hallitsee hyvä veli systeemi. Kepu haikailee jo uusia tiloja, kun nykyiset eivät riitä. Pappilassa niitä olisi ollut. Työntekijätkin tarvitsevat kuulemma lisätiloja, kuin heillä on ahdasta.