Sastamalalainen Lojer laajentaa toimintaansa ohjelmistoihin

”Tavoitteenamme on lähivuosien aikana saada noin viidennes liikevaihdosta palveluliiketoiminnasta”, kertoo Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine.

Sastamalassa toimiva sairaalakalustevalmistaja Lojer laajentaa toimintaansa ohjelmistoihin.

Lojerin mukaan Sote-uudistus avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia terveydenhuollon laitevalmistajille. Kun julkisen terveydenhuollon laitteet ja kalusteet siirtyvät kunnista maakunnille, on myös lain velvoittama laiterekisteri pidettävä ajan tasalla.

Niinpä Lojer tuo markkinoille sähköisen Easy Care -laiterekisterin. Lojerilla uskotaan, että ohjelmistopalveluille on kysyntää myös vientimarkkinoilla.

”Tulossa on aivan valtava työ. Terveydenhuollon laitteisiin lasketaan kaikki kuumemittareista leikkauspöytiin. Yksin sairaalasänkyjä on kymmeniä tuhansia. Näistä pitäisi olla tiedot rekisterissä: omistus, käyttöohjeet, turvallisuusdokumentit, käyttöönottoaika, huollot, korjaukset ja laitteen poisto. Laitteet on pystyttävä jäljittämään, ja esimerkiksi tieto laitteen käyttöpaikasta on oltava rekisterissä”, sanoo Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine yrityksen lähettämässä tiedotteessa.

 Soten myötä syntyy uusia toimijoita, mutta toimivaa laiterekisteriä kaivataan Laineen mukaan alalla jo nyt. Vaikka vuonna 2010 voimaan tullut laki velvoittaa alan toimijoita ylläpitämään luetteloa hallinnassaan olevista terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista, käytössä on ollut hyvin erilaisia toimintatapoja. Toimivia sähköisiä järjestelmiä on ollut markkinoilla vähän, ja sairaalat ovat jopa itse kehittäneet omia järjestelmiä.

Lojerin kehittämän ohjelmiston avulla terveydenhuollon yritykset voivat ylläpitää reaaliaikaista rekisteriä kalusteista ja laitteista. Kaikki laitteisiin ja niiden ylläpitoon liittyvä tieto löytyy samasta paikasta.

”Laiterekisteriin voidaan mallintaa asiakkaan organisaatio. Tämä helpottaa oleellisesti tilannetta, jossa organisaatio siirtyy esimerkiksi soten myötä uuteen omistukseen”, Laine toteaa.

Vuonna 1919 perustettu Lojer Oy on Sastamalassa toimiva sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja. Omaa valmistusta ovat muun muassa sairaalasängyt sekä leikkaus-, tutkimus- ja hoitopöydät. Lojer toimittaa tuotteita muun muassa Saksaan, Ruotsiin, Venäjälle, Indonesiaan ja Saudi-Arabiaan.

”Ohjelmiston kehittäminen on meille uusi aluevaltaus. Se sopii erinomaisesti täydentämään palvelutarjontaamme. Tavoitteenamme on lähivuosien aikana saada noin viidennes liikevaihdosta palveluliiketoiminnasta”, kertoo Ville Laine.

 Lojer suunnittelee myös ohjelmiston vientiä varsinkin Pohjoismaihin, joissa tapa toimia on hyvin lähellä suomalaisia terveydenhuollon käytäntöjä.

2 vastausta artikkeliin “Sastamalalainen Lojer laajentaa toimintaansa ohjelmistoihin”