Mouhijärven susihavainto jäi vahvistamatta

Mitta on petoyhdysmiehelle tärkeä työkalu talviaikaan. Suden hankeen jättämä jälki on vähintään 9 senttiä leveä. Kuvassa suden jälki Mouhijärvellä viime maaliskuussa. Kuva: Mouhijärven piirin riistanhoitoyhdistys.

Alueviestin toimitukseen soitettiin perjantaina mahdollisesta susihavainnosta. Mouhijärven entisen osuusmeijerin läheisyydestä oli löydetty suurikokoisia tassun jälkiä, jotka jatkuivat pitkälle Siilijärven jäälle. Soittaja kertoi myös kylällä tehdyistä näköhavainnoista, joiden perusteella Siilijärven ympäristössä liikkuu susi tai sudennäköinen koira.

Mouhijärven piirin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Erkki Nyyssönen harmittelee, ettei Siilijärven jälkihavaintoa ehditty varmentaa. Hän korostaa, että jälki on yleensä näköhavaintoa luotettavampi mitä eläimen tunnistamiseen tulee.

”Petoyhdyshenkilömme sai sunnuntai-iltana viestin mahdollisesti saman eläimen jäljestä valtien 11 läheltä ja kävi sen varmentamassa. Ne jäljet kuuluivat ainakin koiralle, sillä tassun painautuma hangella oli 6 senttiä leveä. Aikuisen suden jälki on vähintään 9 senttiä leveä”, Nyyssönen toteaa.

Susia Mouhijärvellä on todistetusti kuitenkin liikkunut, vaikka viimeisimpien havaintojen kohde saattaa olla koira. Nyyssösen mukaan viime maaliskuussa tehtiin muutamia havaintoja, joiden perusteella susi on poikennut alueella, mutta jatkanut sitten matkaansa Lavian puolelle.

”Olettamuksenamme on, että Köyliön yhdeksän suden lauma hajosi, ja muutama nuori yksilö etsi uutta reviiriä. Alkutalvesta meille ilmoitettiin näköhavaintoja sudesta Mouhijärven ja Suodenniemen rajalla, mutta maa oli silloin sula, joten asiaa oli vaikea varmistaa.”

Nyyssönen korostaa, että varmistuksen sekä susien seurannan takia on erittäin tärkeää, että havainnoista ilmoitettaisiin nopeasti suoraan petoyhdyshenkilöille.

”Mikäli kyseessä on susi tai joku muu petoeläin, tallennamme tiedot havainnosta Luonnonvarakeskuksen rekisteriin. Tilastot ovat tärkeitä eläinten reviirien sekä kantojen hahmottamisen kannalta.”

Näitkö Mouhijärvellä mahdollisesti suden tai törmäsitkö petoeläimen tuoreisiin jälkiin? Ilmoita havainnostasi riistanhoitoyhdistykseen: 0501777.

 • urpo senkki

  Oli se susi.Varma tieto.Kuulin kun kylän susiasiantuntija sanoi esson ikkunapöydän ääressä,holkkitupakka suupielessä ja mustaa kahvia tassilla hän vaahtosi jäljet kuuluvan sudelle.Sama susi mikä söi punahilkan mummon ja akuankasta ne kolme söpöä possua.Possujen setä astui miehen viimeviikonloppuna,sairasta….kaikki eläimet pitää hävittää että me ihmiset saisimme tuhota luonnon ihan rauhassa ilman häiriötekijöitä.
  Käykää ihmeessä laskemassa lapsenne..ettei vain susihukka ole vienyt.

 • Nimetön

  Milloin Kiikoisten metsästäjät pitävät hirvipeijaiset ? Koira on monelle ihmiselle parempi ystävä kuin ihminen.

 • koirasusi

  Susi ei se ainakaan ole, niitä ei ole ollut muutamaan kymmeneen vuoteen Suomessa. Suomen sudet ovat koirasusia. Suden määritelmää muutetaan koko ajan ja muutettiin tarkoituksella. Sitä se raha teettää……

  • Nimetön

   15:51 Hahhahhaa 🙂
   Koirasusi . . . hehheeee!
   Kanalassakaan ei enää nykyään ole aitoa kukkoa. Se on muikkukukko 🙂

   Eiköhän ne kumminkin ole ihan oikeita susia. Sudet nääs syö kaikki koirat, niin lisääntyminen ei samalla oikein onnistu.

   • Nimetön

    Paneminen vai syöminen hauskempaa? LIhavaa naurattaa, mutta moni muu voi päätyä toiseen ratkaisuun.

Kommentointi ei ole käytössä.