Kansanparantajan juhlavuosi käynnistyi – Tyrvään Mantalle laatta Marttilankadulle

Kotiseutuneuvos Esko Pietilä muisteli kansanparantajaa Tyrvään Mantan laatan paljastuksen yhteydessä. Pietilä kertoi avustaneensa vuosikymmeniä sitten Amanda Jokisen tytärtä Huldaa, joka jatkoi äitinsä jalanjäljissä.

Kansanparantaja Amanda Jokisen eli Tyrvään Mantan kuolemasta tulee 21. elokuuta 2017 kuluneeksi 95 vuotta. Mantaa juhlitaankin Sastamalassa pitkin vuotta. Juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma järjestettiin tänään lauantaina, kun Sylvään koululla pidettiin Parantava vuorovaikutus -seminaari.

Psykiatrian erikoislääkäri Matti O. Huttusta, yleislääketieteen erikoislääkäri Outi Seppälää, oikeuspsykiatri Mika Rautasta sekä Tyrvään Mantaa tutkinutta kirkkoherra Katri Rinnettä oli kokoontunut kuulemaan 128-päinen yleisö.

Pukstaavissa jatkettiin iltapäivää Mantan ennennäkemättömiin resepteihin sekä perinnehoitoihin tutustuen. Myös Sastamalan Oppaiden Tyrvään Manta (Marjatta Karimäki) ja Annastuuna Korkeemäki (Leena Myllyniemi) pistäytyivät paikalla rupattelemassa.

Pukstaavissa avautui lauantaina Parantava Manta -näyttely. Sastamalan seudun museon tuottaman näyttelyn ehdoton vetonaula on Mantan vanha työpöytä, jonka museo sai hiljattain kokoelmiinsa Jokisen suvulta. “Pöydän lahjoittivat Kalle ja Anitta Jokinen. Kallen isä Veijo perusti aikoinaan Jokisen muotiliikkeen. Hänen isänsä taas oli Johannes eli Hannes Jokinen, Amandan poika”, va. viestintävastaava Heli Tuominen selvitti.

Työpöydällä esillä on Mantan kirjeitä sekä esineitä. “Pulloista Mantan on takuuvarmasti kaikkein korkein, jossa on teksti ‘silmävoidetta’. Pienemmät pullot ovat peruja Tyrvään piirikunnan apteekilta, jonka palveluja Manta käytti.”

Iltapäivä huipentui, kun Marttilankatu 23:ssa paljastettiin Tyrvään Mantan laatta. Paikalla sijaitsivat aikoinaan kansanparantajan vastaanotto sekä sairaskoti. “Rakennus oli kohtuullisen arvokas talo siihen aikaan. Pihapuolella oli komeat kivirappuset ja varsin iso veranta. Pihalla oli tavattoman hieno kivimuurattu kaivohuone”, muisteli kotiseutuneuvos Esko Pietilä.

Muistolaatan hankki Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys. Sen valmistamisesta vastasivat SASKY koulutuskuntayhtymän kivialan opiskelijat.

Tulevia Tyrvään Mantan juhlavuoden tapahtumia ovat muun muassa Mantan patsaan lakitus terveyskeskuksen pihassa 1. toukokuuta, Mantan polun eli Ranta-Kukkurin lähireitin avautuminen 20. toukokuuta sekä Amandan nimipäiväjuhlat lokakuun 26. päivä.

Syksyllä järjestetään myös Mantan kakkukilpailu, jossa kilpailijat pääsevät tuunaamaan Mantan sokerikakun ohjetta.

Lue koko juttu ensi viikon Alueviestistä.

Pukstaavin Parantava Manta -näyttelyssä esillä on Mantan komea työpöytä, jonka ääreen va. viestintävastaava Heli Tuominen istahti.

 

Pukstaavissa pääsi nauttimaan perinnehoidoista sastamalalaisen Jarkko Haapasen (edessä) johdolla.

 

Sastamalan Oppaiden Marjatta Karimäki ja Leena Myllyniemi eläytyivät Tyrvään Mantan ja Annastuuna Korkeamäen rooleihin.

 

Mantan laatan hankki Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys. Se kiinnitettiin Marttilankatu 23:n päätyyn.

 

    • avatar Mantalle huomiota

      Maire Viilo on oikeassa.Manta saa vaan nyt huomiota vähäsen myöhään,kuollut kun on.Mutta ei se haittaa,kuolleita ne muutkin Vammalan kulttuurisankarit

  • avatar Mahtava vetonaula Vammalaan

    Turisteja kiinnostaa Manta vetonaulana,samaan arvoon Mauri Kunnaksen kanssa. Hienoa että Vammalaan saadaan lisää matkailuvaltteja

Kommentointi ei ole käytössä.