“Oh my God, sä oot tubettaja”

Lotta kotistudiossaan. Tämän jutun ilmestyessä sen päähenkilö viilettää Alppien rinteillä kera Go Pro -kameran. Luvassa siis vauhdikkaita videoklippejä talvilomalta.

Lotta Högström on ihan tavallinen 13-vuotias tyttö. Sastamalan Iisassa sijaitsevan omakotitalon yläkerrassa hänellä on vaaleanpunaisen sävyinen huone, jonka seinillä on muutamia julisteita, joissa on poikabändi ja koiria. Varilan koulussa kuudetta luokkaa käyvällä Lotalla on ystäviä, hän tykkää liikunnasta ja havannankoiransa Nellin kanssa hän on erottamaton kaksikko.

Huoneen haltijan suurimmasta mielenkiinnon kohteesta kertoo seinää verhoava valkokangas. On kameroita, valaisimia, selfie-tikkua ja jalustaa. Huone on tubettajan valtakuntaa. Taiteilijanimellä Lotta Hög on syntynyt jo lukuisia Youtube-videoita, joista suosituimpia on katsottu yli 180 000 kertaa.

“Kaverit on olleet mun harrastuksesta aika yllättyneitä: Oh my God, sä oot tubettaja”, Lotta nauraa.

Videoissaan Lotta muun muassa hyppii trampoliinilla, iloitsee kesälomatouhuista, tekee taidetta, esittelee kaktuksia, maistelee Thaimaan tuliaisia kaverinsa kanssa, kokkaa ja kertoo avoimesti omista fyysisistä erityispiirteistään.

“Mä oon syntynyt tällaisena. Mulla on pienet peukut ja erilaiset korvat, mulla on kuulokoje ja mun puhe kuulostaa erilaiselta. Mut on leikattu varmaan 14 kertaa.”

Esikuvalta tukea omaan tekemiseen

Oman elämänsä avaamisessa videoiden kautta julkisuuteen on kääntöpuolensa. Sosiaalisessa mediassa on helppo huudella nimettömänä kamaluuksia, ja niistä Lottakin on saanut osansa.

Ystävänpäivänä Lotta tuli yllätetyksi tavalla, jota hän ei omien sanojensa mukaan unohda koskaan. Lotan esikuva Boheemi eli tamperelainen Max Blomfelt tuli tapaamaan häntä, koska ihailee tytön sinnikkyyttä ja rohkeutta.

Nuoren miehen Sastamalan visiitistä kertova video kiinnosti iltapäivälehtiäkin. Seurauksena oli, että Lotta Högin Youtube-kanavan tilaajamäärä pomppasi muutamasta sadasta yli 14 000:een.

“Boheemi opetti mulle paljon kameroiden käytöstä ja siitä, miten olla välittämättä siitä, mitä muut sanoo.”

Lotta Hög tekee hyvän mielen videoita, joiden hän toivoo kannustavan muitakin toteuttamaan omia juttujaan.

Ja mitä negatiiviseen palautteeseen ja kiusaamiseen tulee, haluaa Lotta tsempata muita niiden kohteeksi joutuneita:

“Olkaa rohkeesti sellaisia kuin ootte. Älkää välittäkö ilkeyksistä, sillä kiusaajat ei oikeesti tajua mitään.”

Lue koko haastattelu sekä Lotan Käsi sydämellä -vastaukset tänään ilmestyneestä Alueviestistä.