”Skeittiparkki osoittaa, että Sastamala on nuoria rakastava kaupunki”

”Tuliko sellainen kuin suunniteltiin”, kysyi maisema-arkkitehti Janne Saario keskiviikkona sastamalalaiselta skeittaajalta Santeri Heinoselta.

Sastamalan nuoret ovat vihdoin saamassa skeittiparkin. Vammalan Kaalisaareen syksyyn mennessä valmistuvasta puistosta tulee 51 metriä pitkä, 360-neliöinen kokonaisuus.

Puisto tullaan maisemoimaan ympäristöön sopivaksi. Pengerryksiin käytetään pyöreitä seulanpääkiviä, korkeita ramppeja tai pystyseiniä ei tule. Parkki rakennetaan betonista, jonka pinta hierretään käsin useampaan kertaan betonin kuivuessa. Siten varmistetaan paitsi sileä lopputulos myös se, että skeittaamisesta aiheutuu mahdollisimman vähän meteliä.

Parkin yhteyteen rakennetaan nuotiopaikka pöytineen ja penkkeineen. Lisäksi tulossa ovat infotaulut, roska-astiat ja pyörätelineet.

”Pienestä kompaktista koostaan huolimatta parkki on kansainvälisesti ainutlaatuinen skeittipuisto, joka muodostaa järvimaiseman kanssa kokemuksellisen harrastuspaikan lähialueen nuorille.”

Näin toteaa puiston suunnittelija, entinen ammattirullalautailija ja nykyinen maisema-arkkitehti Janne Saario. Mies esitteli hanketta Sastamalassa keskiviikkona pidetyssä yleisökatselmuksessa.

Kauppalantalolle kokoontuneet nuoret olivat skeittipuistosta innoissaan.

”Se, että puistoa puoltavaan adressiin saatiin 1 116 nimeä, joista 119 tuli ulkopaikkakuntalaisilta, osoittaa että parkki halutaan. Rakentaminen taas on osoitus siitä, että Sastamala on nuoria rakastava kaupunki”, yleisöstä todettiin.

Vesa ja Anneli Vallas sekä Ritva Mikkola asuvat Kaalisaaressa. He olivat huolissaan lähinnä metelistä sekä häiriökäyttäytymisestä.

Kaalisaaressa asuvat Anneli ja Vesa Vallas sekä Ritva Mikkola olivat huolissaan parkin mukanaan tuomasta metelistä ja häiriökäyttäytymisestä.

”Jo nyt alueella on paljon liikennettä mopoilla, mopoautoilla ja skoottereilla. Kielenkäyttö on rumaa ja musiikki jumputtaa. Miksi skeittiparkkikin pitää tuoda Kaalisaareen?”

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin ja liikuntakoordinaattori Paula Lahdenniemen mukaan myös Sylvään aluetta sekä Hopun urheilupuistoa mietittiin.

”Ratkaisevin tekijä valinnassa oli, että nuoret puolsivat Kaalisaarta. Se on jo nykyisellään heidän suosimansa paikka.”

Skeittiparkin suunnittelussa alusta saakka mukana ollut Jasper Ruusunen totesi Kaalisaaren palvelevan parhaiten myös laitakaupungin nuoria.

”Kaalisaari on näkyvä paikka, jonne on helppo saapua. Uskoisin, että myös uusia harrastajia saadaan, kun vieressä on uimaranta, josta pääsee seuraamaan skeittausta.”

Mahdollista ilkivaltaa kaupunki suitsii asentamalla alueelle valvontakamerat. Nuoret eivät kuitenkaan usko skeittiparkin lisäävän häiriöiden määrää.

”Jos nuoret ovat olleet tekemässä jotakin tyhmää, se kertoo vain siitä, ettei heillä ole muuta tekemistä. Kaalisaaressa on vedetty rallia niin kauan kuin muistan, se ei liity skeittiparkkiasiaan mitenkään”, Aino Ollila tokaisi.

”Kaalisaari on aukea paikka. Vieraillessamme Pirkkalan skeittipuistossa harrastajat totesivat, että aukea paikka vähentää häiriökäyttäytymistä”, totesi Mea Vähä-Jaakkola. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg johti keskustelua.

Sastamalan nuoret ovat tehneet hankkeen tiimoilta vierailun Pirkkalan skeittiparkkiin. Siellä he saivat kuulla, että harrastajat kulkevat välillä puistossa harjojen kanssa, jotta puitteet pysyisivät mahdollisimman hyvässä kunnossa.

”Skeittiparkki on skeittaajien oma reviiri. Kun se meille annetaan, siitä myös halutaan pitää huolta”, vakuutti parkin suunnittelussakin mukana ollut lajin harrastaja Santeri Heinonen.

Anneli Vallasta epäilytti, onko Sastamalassa ylipäänsä niin paljon harrastajia, että he tarvitsisivat oman parkin. ”Ei skeittaajiin ainakaan kaupungilla kulkiessa törmää.”

”Ei varmaan törmääkään, kun ei ole paikkoja, missä harrastaa”, vastasi nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Teemu Voutilainen.

”Meitä vähän vanhemman väen skeittaajia on vähän, mutta se kielii vain siitä, ettei paikkoja ole ollut. Meitä ei näy katukuvassa, koska emme ole uskaltaneet aiheuttaa meteliä”, jatkoi Santeri Heinonen.

Santerin äiti Maarit Heinonen kertoi myös kokemuksistaan:

”Talvella skeittausta on harrastettu meidän hallissa. Laji on todella yhteisöllinen, ja on hienoa, että harrastajat saavat vihdoinkin paikan, josta heitä ei ajeta pois. Mitä ilkivaltaan tulee, voin kertoa että kun skeittaus lopetetaan, porukka on sen verran väsynyttä ettei kukaan jaksa rikkoa yhtäkään lamppua.”

Jasper Ruususen mukaan Kaalisaari on puistolle paras paikka laitakaupunginkin nuoria ajatellen.

Skeittiparkin on määrä valmistua syksyllä. Kaupunginjohtaja Malmbergin mukaan kilpailutus rakennuttajan osalta käynnistyy lähiviikkoina.

 

34 vastausta artikkeliin “”Skeittiparkki osoittaa, että Sastamala on nuoria rakastava kaupunki””

 1. "Mä HALUUN!!!! (kunnes kyllästyn)"

  ”Skeittiparkki on skeittaajien oma reviiri. Kun se meille annetaan, siitä myös halutaan pitää huolta”, vakuutti parkin suunnittelussakin mukana ollut lajin harrastaja Santeri Heinonen.

 2. Nimetön

  Koko sulan kauden luontoääni on nyt aamusta iltaan skeittiramppien kolina ja v-tyylin viserrys.

  • Nimetön

   Jutussahan tuli hyvin selväksi, että parkissa ei paljon kolise, koska betoni käsitellään mahdollisimman hiljaiseksi. Skeittiparkeilla on pääsääntöisesti fiksusti käyttäytyviä lapsia, nuoria ja aikuisia harrastamassa liikuntaa.

   • Nimetön

    Kunhan nyt ensin kuunnellaan alkuakordit. Ja ne eivät ole veden äärellä aivan hiljaisimmat. Valvontakameran lisäksi myös käyttäjälaskuri käyttöön. Sitten nähdään, kuinka pienelle porukalle myytiin koko Kaalisaari.

   • haha

    ja niin varmasti kiroitaa hän skeittiparkilla pääsääntöisesti fiksusti käyttäytyviä nuoria .ja lentäviä lehmiä .

 3. Nostolenkit nurkkiin

  Toivottavasti suunnitellaan niin että rakenne kestää siirtämistä, jos meinaan nuoriso ”haluukin” sen ensikesänä keskustaan es. torille

 4. Nimetön

  Rakennetaan vaan mutta ei käytetä koska aiheuttaa melua,harrastajat voivat kustantaa sen itse,ei minunkaan harrastusta veronmaksajat maksa.

 5. Nimetön

  Paljonkos kaupunki maksoi ja maksaa muutaman Lentopalloilijan harrastamisesta. Tai jäähallista tai hiihtoladuista jne.???

 6. Nimetön

  Onpa hyvä, että saadaan koko kaupungin yhteinen makkaranpaistopaikka noin ihanalle paikalle! Me koko suvun voimin sitä tullaan ahkerasti käyttämään! Kaupunki vissiin tarjoo puut?

 7. Nimetön

  Mitenkäs se Aluehallintoviraston ko. rakentamishankkeen valtionavustus ?
  Onko myönteinen päätös jo tullut ja kuinka suuri avustus on , tuen saamisenhan piti olla edellytys koko hankkeen aloitukselle?

 8. jopo

  Siis onko skeittareita niin paljon että tällänen tarvitaan? Eikö toi ole ihan marginaali laji.Hämmästelen miten nuorisovaltuusto kannattaa tällästä, eikö nuoret parempaa keksinyt.Tämä olis 15 vuotta sitten ollut hieman ajankohtaisempi juttu.Aivan typerää rahojen tuhlausta.Nuorisovaltuusto vois tulla tälle vuosituhannelle juttujensa kanssa.Tätä on naurettu niin paljon,mutta sopii hyvin vammalaan.Olishan tää sopinut vaikka muuallekin kun vammalan keskustaan,sastamalassa on nuorisoa myös muualla ,skeittareista puhumattakaan. 🙂

  • Nuori

   Eiköhän me nuoret tiedetä mitä nuoret halutaan. Ja vielä paremmin kuin te kitisevät vanhukset. 🙂

 9. Nimetön

  Oikeustajuuni ei mahdu, miten ns. kuulemistilaisuus järjestetään vasta, kun asia on jo päätetty, suunnitelmat valmiina ja vissiin tekijätkin valittu. Jos jotain on ”kuultu”, niin nuorisovaltuustoa, ei muita. Ja huom! En vastusta parkkia vaan parkin paikkaa. Se on ehdottomasti huono valinta sinänsä hyvälle liikunnalle.

  • Nimetön

   14:41 ja 08:48 Samaa mieltä, käsittämätöntä ”sutinointia” ennen vaaleja, ilmeisesti viimeisessä kokouksessa tehty silmät rähmässä päätöksiä että saatu pöytä putsattua. Kyllä pitäisi ottaa uudelleen käsittelyyn uudessa valtuustossa ja asianmukaisessa käsittelyjärjestyksessä kuulemisineen ja avustukset selvillä.

   Löytyskö jostain pöytäkirja ketkä ovat päätöstä näin kiireellä ajaneet ja päättäneet (oliko ihan yksimielinen JUNTTA-päätös)

  • Nimetön

   Ei siinä sitten muu auta, jos kuuleminen on ollut puutteellista, niin pitää tehdä valitus hallinto-oikeudelle !

   • Nimetön

    15:08 ikävän ihmisen maineenhan siitä saa kenellä uskallusta on tehdä valitus.

    MUTTA selittelyt nuorisolle saisi tehdä päätöksen tehneet valtuutetut pitämällä yhteisen luennon nuorisovaltuustolle, tuleville päättäjillemme vaikka aiheesta : ” mitä Kuntalaki velvoittaa kuntalaisten kuulemiseen ja tiedottamiseen”

 10. Nimetön

  Miten niin ikävän ihmisen maineen? – Sehän on oikeusturvakeino .

 11. Nimetön

  On se kyllä kamalaa kun nuorille tarjotaan jotain tekemistä ja vielä meidän veronmaksajien rahoilla. Miettikääpä vähän, eikö se ole sitä kaupunkikuvan elävöittämistä mitä tämä meidänkin pieni kaupunkimme kaipaa. Kaupunki tarvitsee lapsia, nuoria, keski-ikäisiä ja ikäihmisiä, jotta kaupunki pysyy elinvoimaisena ja houkuttelevana. Kaikkia meitä täällä tarvitaan ja on erittäin hienoa, että kaupunki tarjoaa meille kaikille virikkeitä. Lasten ja nuorten harjoitellessa skeittiparkissa voisivat vähän vanhemmat asukkaat käydä vaikka katsomassa heidän hienoja temppujaan! Meille kaikille varmasti riittää tilaa tässä kaupungissa ja ajatellaan asioista vähän positiivisemmin, niin meidän kaikkien olisi täällä vähän helpompi olla!
  Mukavaa kevättä kaikille!

  • Nimetön

   mutta sehän on juuri positiivista, että asiat silloin kun ne tehdään, tehdään sääntöjen mukaan ja oikein

 12. Nimetön

  Keskikaupungin alueella ei oikeastaan enää ollut rauhoittumista ja silmän iloa tuottavaa paikkaa esim. kaiken ikäisille lenkkeilijöille kuin tuo Kaalisaari. Muut nurkat on jo ”elävöitetty”. Tuolla joku kommentoi, että menkää vaikka Suodenniemelle jos rauhaa haluatte. Koti on kuitenkin täällä. Nuoret olisivat jaksaneet mennä Hopullekin . Nyt on varmaa, että paikka kerää kaikenlaista sakkia. Valvontaa ei pystytä järjestämään. Kukapa haluaisi jatkuvaa sirkusmeininkiä meteleineen lähialueelleen.

 13. hölkynkölkyn

  Kaupungissa on urbaani meininki, ja niin se pitää ollakin. Se on vaan ikävä että aikanaan keskustan kerrostalot asuttuivat maaseudun rauhaan tottuneilla isännillä ja emännillä. Samat henkilöt ovat isoon ääneen toimittamassa viestiä maahanmuuttajille että ”maassa maan tavalla”.

  • Nimetön

   Urbaania meininkiä tulee Kaalisaaressa riittämään. Ja ketkäs muut ne kalliit asunnot olisivat ostaneet, elleivät ns. maalaiset…

  • mölökynpölökyn

   juu eihän tänne maalaisia ois tarvinnu kaupunkiin asuttaa, ajetaavvaa ne isännät ja emännät takasi maaseuvulle että hölökykynkölökyn vaan juu

 14. Skeittiparkki ok, paikka väärä.

  skeittiparkin paikka uuteen käsittelyyn. Ei pilata Kaalisaarta!

 15. Miten meni noin omasta mielestä?

  Googlaamalla löytyy skeittipuiston osalta mm. seuraavaa tietoa:
  – nuorisovaltuusto on tehnyt aloitteen skeittipuiston rakentamisesta Sastamalaan, sijoituspaikaksi on ehdotettu Kaalisaarta tai Hopun aluetta
  – skeittipuiston perustamiseksi on kerätty adressi, sijoituspaikkaa ei ole nimetty
  – liikuntapäällikkö Jari Aho on ensimmäisenä julkisuudessa nimennyt mm. Alueviestin uutisissa paikaksi Kaalisaaren
  – suunnittelu on tilattu Kaalisaareen ilman ainakaan julkista esiselvittelyä tai vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja (media olisi varmaankin uutisoinut vaihtoehtojen selvittelystä, jos sellaista olisi tehty)
  – talousarvioon on tehty varaus 150 000 euroa skeittipuiston rakentamisesta Kaalisareen liikuntapalveluiden esityksenä
  – kaupunkilaisten kuuleminen on tapahtunut vasta suunnitelmien valmistuttua ja käytännössä päätösten jälkeen.
  Ottamatta kantaa skeittipuiston tarpeellisuuteen tai Kaalisaaren sijainnin paremmuuteen, meniköhän kaikki ihan käsikirjan mukaan?

 16. Nimetön

  Kyllä on minustakin kummallinen juttu, että on juuri 150 000:n euron hintainen tuo suunniteltu kiitorata – ei vaihtoehtoja, ei kilpailevia tarjouksia. Ja tietysti se pitää muka sijoittaa siihen kolkkaan Kaalisaaressa, missä vielä vähän on luonnonpintaa, kalliota ja puita.
  Parempi, luontevampi ja häiriöttömämpi, paikka tulisi etsiä jäähallin läheltä.

 17. Nimetön

  Sisältyykö rantalentis-ja koriskentät samaan hintaan? Ja oliko tuo nyt saatu 6000e avustusta koko hankkeelle??
  Entäs vessat?? Meinaavatko tehdä tarpeensa niin kuin ennenkin lähimpään puskaan?
  Ja kustantaako kaupunki nuotiopuut sinne nuotiopaikalle??
  Musajytke tulee jatkumaan. Tekniikka antaa mahdollisuuden häiritä sillä myös ilman mopoautoja.

 18. Nimetön

  Mää ainaskii meinaan mennä paistamaan makkaraa sinne kaupungin kustantamien puiden nuotioon…ja kaikki mukaan!

 19. Nimetön

  nuoret talkoilla rakentamaan omaa paikkaansa !! ainakin jotain voi talkoilla tehä ja säästyvät rahat niiden virkistystoimintaan, jotka eivät enää skeittilauralla pysy ja köppien kanssa kulukevat

 20. Skateboarding is not a crime

  On hieno lukea vanhan kotikaupungin ennakkoluuloisten muutosvastaisten pessimistien käsityksiä nuorista ja urheilulajeista. Kaalisaari on ollut täynnä urheilukenttää ja uimarantaa aina, ei sitä pidä edelleenkään rauhoittaa parin mummon takia. Te ette taida muistaa miltä se tuntuu kun kesä taas kolkuttaa ovella ja herää talven jäljiltä. Aurinko ei laske ollenkaan ja saa valvoa. Kumpikohan ihmisryhmä ulkoilee enemmän? Ja on se kumma että nuorten piikkiin laitetaan vaikka mitä, sellaisia rikollisiako tekin olitte nuorempina? Nuoret eivät yritä savustaa vanhempia ihmisiä minnekään vaan saavat heidän puolestaan olla. Mikä teitä riivaa kun pitäisi kaikki nuoret ja nuorten harrastuspaikat viedä jonnekin mahdollisimman kauas asutuksesta?
  Jos oikeasti tehdään järkevää elvyttävää kaupunkisuunnittelua niin siellä on niitä harrastuspaikkoja ja kouluja ja muita palveluita jotka huomioivat muutkin kuin vanhukset. Onko kukaan huomannut nuorentavaa vaikutusta ympäristöllä jossa pelkkiä vanhuksia? Vammalan ympäristö on hieno ja monesti miettinyt sinne palaamista, mutta kyllä se kaatuu aina kun ajattelee tuota massaa joka ei muuta jaksa kun valittaa. Skeittauskin on olympialaji nykyään. Kannattaisi sitä omaa maailmankuvaa avartaa vähän. Voi saada jotakin.

  • Nimetön

   nuorentavaa vaikutusta? jos tuo on totta, niin kerro ihmeessä miten se käy, että nuorentuu?

 21. Nimetön

  Helppoa. Katso vaikka Aira Samulinia. Käy kohta toista sataa ja virkee kun mikä. Tosin hän ei hapannukkaan siellä kaksiossa elämänsä loppuaikaa, vaan nauttii elämästänsä. Kokeilkaa tekin ja antakaa toisten olla ja harrastaa.