”Lastenkirjoissa saa hassutella vapaammin”

Christel Rönnsin kuvat tavoittavat hyvin teoksen huumorin.

Sastamalalaiskirjailija Jukka-Pekka Palviaisen uusin teos Allu ja salainen ihailija (WSOY) on sympaattinen lastenromaani alakouluikäisestä Alexandrasta eli Allusta ja tämän perheestä. Allu ja tämän pari vuotta vanhempi isoveli Aapo ovat erottamaton kaksikko, jolle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Kun perhe muuttaa entiselle juna-asemalle rauhalliseen maalaiskaupunkiin, jatkuu lasten kesäloma seikkailujen merkeissä. Kun on tarpeeksi utelias ja ennakkoluuloton, voi päätyä vaikka nokikolarin kanssa kattokahveille tai saada kaverin ohi kulkevan junan konduktööristä.

Palviainen kuvaa lämmöllä ja huumorilla perheidylliä kesäisessä kyläyhteisössä. Ystävyyssuhteet ovat tarinan keskiössä, ja juonikuvioihin tuo mieleenkiintoa mitä oudoimpiin paikkoihin ilmestyvä, Allulle osoitettu pinkki ihailijaposti.

Henkilöhahmojen välinen dialogi uppoaa suoraan nauruhermoon. Palviainen leikittelee sukupuolistereotypioilla, Allun ja Aapon mummi on auton ratissa vauhtihirmu ja vaari syynää verhot sekä tarkistaa ikkunoiden likaisuusasteen. Valaiseva on myös Allun ja naapurin Markuksen välinen keskustelu tyttöjen ja poikien väreistä. Paikallinen nuoriso ei tunne ikärasismia, vaan heittää mummin kanssa ylävitoset.

Kuvat tavoittavat huumorin

Kirjailija Palviainen mainitsee esikuvikseen Astrid Lindgrenin Melukylän lapset sekä Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat.

”Halusin luoda maailman, jossa aurinko paistaa aina, on kesä ja lämmintä. Ihmiset valittävät toisistaan, ja draama on pientä ja aina ratkaistavissa.”

Myös aikuisille ja nuorille kirjoittava Palviainen nauttii lastenkirjoja naputellessaan erityisesti siitä, ettei hauskoja sutkautuksia ja arjen ihmetyksen aiheita tarvitse suitsia.

”Lastenkirjoissa saa hassutella vapaammin, ja kirjoittaa tapahtumia, jotka eivät reaalitodellisuudessa ole uskottavia, mutta kuitenkin mahdollisia.”

Pisteenä i:n päällä Allu ja salainen ihailija -teoksessa on Risto Räppääjä -kirjojakin kuvittaneen Christel Rönnsin kuvitus.

”Minulla ei ollut ennakkokäsityksiä siitä, miten tarina tulisi visualisoida. Rönnsin kuvat tavoittavat teoksen huumorin täydellisesti, ja se tuntuu mahtavan hienolta.”

Onko Allun ja kumppaneiden puuhista luvassa lisää kirjoja?

”Toivon tietysti, että Allun tarina saa jatkoa. Kesäloman päätyttyä hän voisi ystävineen ratkoa vaikka salaperäisen opettajan arvoitusta”, virnuilee Palviainen.

Vaikuttaa siltä, että seuraava teos on jo tekeytymässä.

Jukka-Pekka Palviainen ”Alluineen” kantapaikassaan Pyymäen kahvilassa. Kirjailijalta julkaistiin aiemmin tänä vuonna nuortenromaani ja syksyllä on aikuisille suunnatun teoksen vuoro.