Kaupunki ei halua suojella Ulvion taloa

Ulvion talo. Kuva on Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy:n tekemästä rakennusinventoinnista vuodelta 2016.

Useita vuosia työn alla ollut Raivion alueen asemakaavamuutos on jälleen nytkähtämässä eteenpäin. Kaavan uusimmassa versiossa Asemakadun alkupäässä sijaitsevalla Ulvion talolla ei ole enää suojelumerkintojä.

Sastamalan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti palauttaa kaavamuutoksen valmisteluun viime joulukuussa. Tuolloin kaavassa hiersi juuri Ulvion talon suojelumääräys. Uusi kaavaehdotus oli nähtävillä ja lausuntokierroksella alkuvuodesta. Ulvion talon paikalle on kaavaehdotuksessa sijoitettu kerrostaloja.

Maakuntamuseo on kaupunginhallituksen kanssa eri mieltä Ulvion talosta. Maakuntamuseon mukaan Ulvion talo on kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas. Tontin rakennukset tulisi säilyttää ja vähintään päärakennus merkitä suojelukohteeksi vastaavalla tavalla kuin Raivion alueen muut arvokohteet on merkitty.

1900-luvun alkupuolella rakennettu talo on mielenkiintoinen pala paikallishistoriaa. Tontilla on harjoitettu yli sadan vuoden ajan yritystoimintaa. Ulvion tontilla on toiminut ennen nykyistä puutarhaliikettä useita mm. Ulvion vesitehdas (1920-1950), savikiekkotehdas, mankeli, hattukauppa ja kioski, jotka kaikki liittyvät Ulvion sukuun.

Kaupungin tilaaman raportin mukaan Ulvion talolla on maisemallista ja historiallista merkitystä Tyrvään vanhan pääkadun varrella. Vammalan vuoden 1918 sotatapahtumien, sotien jälkeisen nopean kasvun ja uudistumisen vuoksi kauppalan alkuvaiheen puurakenteiset talot ovat käyneet harvinaisiksi.

Raportissa todetaan, että Ulvion talon paikkeille on merkitty rakennuksia jo vuoden 1908 kartassa. Kartan perusteella Ulvion talo olisi Liekorannan kestikievarin, rautatieaseman, Raivion työväenasutusalueen, pappilan ja Jaatsin ohella ensimmäisiä rakennuksia Asemakadun varrella.

Vammalan kauppalan pääteiksi muodostuivat vanhat maantiet, koillisesta tuleva ja Vammaskosken ylittänyt vanha Laidetie ja Liekoveden pohjoisrantaa seurannut Vaunutie, Äetsään ja Kiikkaan johtanut tielinja, joka oikaistiin 1800-luvun lopulla Asemakaduksi. Näiden risteyksen tuntumaan, pappilalta vuokratulle tontille nousi Ulvion talo. Asemakadun varsi oli tällöin vielä rakentamaton.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina. Kaupunginjohtajan esityksenä on, ettei Ulvion taloa rakennuksineen suojella kaavassa.

Ulvion talo on yksityisomistuksessa ja siinä asuu vuokralaisia.

Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy:n laatimaan raporttiin Ulvion talosta voi tutustua tästä.

Asemakatua länteen. Havainnekuvassa Ulvion talon paikalla on kerrostaloja.

39 vastausta artikkeliin “Kaupunki ei halua suojella Ulvion taloa”

 1. Määrä ei korvaa laatua

  Mikähän vimma tällä uudella kaupungin johtajalla on tuhota kaikki vanha..
  Kohta on museokin vasaran alla ja sitten Uosson rakennukset..vanha meijeri…

  • hilkka

   -Voi kunpa tämä kaupunginjohtaja käväisi kesälomallaan vanhassa Porvoossa….
   -Ja näkisi sen kauneuden….

 2. Nimetön

  Ulvion talo on huonokuntoinen eikä ympäristökään tue kohteen suojelua… Mieluummin rahat koululaisten tuntikehykseen kuin vanhoihin huonokuntoisiin rakennuksiin -niihin kaupunki on vuosien varrella laittanut rahaa valtavasti ja ylläpito vie edelleen vuosittain isoja summia!

 3. Thx-1138

  Edistyksen nimissä on tehty paljon idioottimaisia muutoksia vuosien varrella. Esim. ns. Maximatin alue viihtyisyydellään hakee vertaa kaupungin keskusmaisemassa, ja vanha tilapäinen kaupparakennus, joss ennenmuinoin postikin hetken sijaitsi! Virastotalon tyhjät tilat houkuttelevat turistia katselemaan likaisista ikkunoista, ja keskustan vanhojen puutalojen purku jatkuu johdonmukaisesti! Toivotaan, että joskus joku antaa anteeksi heille, jotka eivät tienneet mitä tek(e)ivät!

  • Nimetön

   Ja mikä se rötö on siinä Libriksen ja MaxiMartin välissä? Onko siinä joku varasto vai onko se se vanha ”mankelikoppi”, jossa kaikki herrojen piiat manklas lakanoita?

   • Manklas mitä manklas mutta

    jossain vaiheessa siinä oli Vammalan Raudan varasto;-)

   • Nimetön

    Kyllä onkin ollu jykevätekosessa paikassa rautakaupan vehkeet!

 4. Nimetön

  Ei tietenkään halua, tämä kaupunki ei ole koskaan halunnut säilyttää vanhoja rakennuksia. Eikä sen puoleen rakentaa kauniita uusiakaan rakennuksia.

 5. Nimetön

  purkuun tollanen rötiskÖ rumentaahan se maisemAA ja joku korkee kerrostalo tilalle
  ja vähän äkkiä

 6. Eläköön Suomi/Vammala 100v

  ”Vanha rötiskö” vaan pysys asumiskunnossa toisenkin sata vuotta jos hieman edes hoidettaisiin.

  Voisi es. ammattikoululta tulevat (ja eritoten nykyiset) rakennusalan ammattilaiset käydä hieman katsomassa mallia miten ennen on rakennettu homevapaita taloja.

 7. Kadun kulkija

  Inventointiraportti on aika surkeaa tasoa. Talon arvo on käytännössä Uuno Ulvion nimi.
  Limunaatitehtailija Tyrväältä asui rakennuksessa ja keitteli piharakennuksessa. Rakennus ei edusta mitään erityistä rakennustapaa.
  Talo menee huonokuntoisena purkuun, jos yritetään suojella.
  Ilman suojelumerkintää talo saattaa elää vielä vuosikymmeniä.
  Museoviraston näkemys asioista on huolestuttavan alhainen. Miksi valtio rahoittaa tällaista toimintaa.

 8. Nimetön

  Ei oo kerenny Malmberg tuhota murto-osaakaan siitä vanhasta, minkä grynderi on muuttanut euroiksi ja betoniksi männävuosina…

 9. minävaan

  Mitään kunnioitusta vanhoja taloja kohtaan.
  Kaikki pitää olla uutta ja monernia.
  Mun mielestä liian moni vanha talo on Vammalassa saanut kylmän tuomion.
  Vanhoja taloja pitäs enemmän arvostaa.

 10. Nimetön

  Havainnekuva on kovin karun näköinen, ei yhtään kaunista rakennusta. Muistan vanhan kauppalan ja Aseman tienoot lapsuudestani asti. Kauniit rakennukset on vaihtuneet betonipunkkereihin.

 11. Nimetön

  mihis sit porali muuttaa ja sisunsa ajaa ? warresta puhumattakaan

 12. Nimetön

  Siitä vaan sitten kitisijät laittamaan euroja tiskiin, rakennus omistukseen ja eikun remonttia tekemään. Käsi pystyyn kuka alkaa puuhamieheksi. Arvaan ettei kukaan.

  • Nimetön

   mitä hyötyä tästäkin kitinästä on kenellekkään?

   • Näino

    No kattos se hyöty, että tuntee ittensä heti hiukka parreeks kon noi muut, jokka ei näe vanhoisa rytöisä sammaa pohheemia kauneutta ninkon nää ruikuttajat. Vaikka torellisuuresa syy valittamiseen on se, että kylälle tullee paljon uutta, kauniimpaa ja hianompaa kon ittellä o, lissää hymmyileviä ihmisiä ja onnellisempaa väkkee. Siinä oma mitättömmyys tuntuun nin kovalta.

 13. paski

  älkää nyt saa–na vaan menkö purkaan vanhaa ulvion taloa, niin monta vanhaa kulttuuri historiallista taloa on vammalan keskustasta purettu ja paikalle rakennettu kivilinnoja sanoisinko homepesiä muutaman vuoden päästä että huh huh, olis ne vanhat talot koristeineen sopinut vammalan keskustaan täällä asunut 52vuotta oikein sydäntä särkee kun kaikki vanha katoaa

 14. Nimetön

  Ulvion 1900-luvun alun pihapiiri rakennuksineen on sekä historiallisesti että rakennushistoriallisesti merkittävä aikakauden tyypillisenä pihapiirinä, jossa alkuperäiset ominaispiirteet ovat säilyneet hyvin. Asuin- ja kauppatiloja sisältävällä rakennuksella on vahvoja maisemallisia ja historiallisia arvoja osana Asemakadun rakennushistoriaa.
  Rakennukset muodostavat yhdessä pappilan navetan, kunnantalona
  toimineen Jaatsin, Tyrvään asemarakennuksen ja Liekorannan kievarin kanssa vanhan
  Tyrvään pitäjän pääkadun vanhimman, 1900-luvun vaihteen rakennuskerrostuman.

 15. Sellaista elämä on

  Vanhat talot kunniaan.Siitäkin voi vielä korjaamalla saada oikein asuttavan rakennuksen.
  Hirsiähän voidaan vaihtaa jos on lahon vikaa. Miks kaikki vanha täytyy tuhota . Vammalassa on aina ollut kauniita rakennuksia.
  Joo kerrostaloja vaan tilalle, missä et saa vessaa vetää yöllä, puhua täytyy kuiskaten ettei naapurit vaan kuule ja häiriinny. Tai vielä pahempaa kuule perheemme asioista. Matot ja petivaatteet kantaa pihalle pöyhimistä ,tamppaamista ja kuivatusta varten. Toisissa taloissa ei edes keskustella juuri toisten kanssa. Korkeintaan tervehditään.
  Olen asunut kerrostalossa seitsemän vuotta. Kiitti mulle riitti. Maan korvessa kulkevi nyt lapsosen tie .Täällä maalla on oma tupa ja oma lupa. Vanhukset muuttavat betonibunkkereihin kun eivät jaksa enään hoidella omakotitaloa. Vammalassa on liikaa tyhjillään olevia kerrostalo asuntoja. Eteeni tulee vielä myyntiin 95 neliön asunto keskustan tuntumassa näköala Rautavedelle. Kuka haluaa Bunkkeriin?

 16. Outo tapaus ...

  Tuskin kukaan muistaa enää ”Kiinan muuriakaan” … eipä tuolla Saastamalassa niin ruuhkaa ole etteikö taloille löytyis tontteja. Eikös Hyrkin pellot pitäis ensin rakentaa kun Roismalan risteykseen kaikki palvelut kasaantuu.

  • T.L.

   Juurikin niin. Poltetaan koko pohjoispuoli ja siirretään kaikki hyrkin tuntumaan.

 17. Nimetön

  Mikä on muuten Vammalan keskustan rumin rakennus? Sanoisin että Onkiniemenkadun ja Marttilankadun kulmassa sijaitseva kirpputorirakennus, vanha Maximartti

 18. Nimetön

  On surkuhupaisaa, että samalla kun Sastamalan kaupungin matkailu ratsastaa Mauri Kunnaksen romantisoivilla kuvilla Vanhan Vammalan mukasäilyneestä kauppalamiljööstä, haluaa kaupunginhallitus ja Tilakeskus purkaa oikeastisäilynyttä vanhan kauppalan ja kuntakeskuksen rakennushistoriaa.

 19. Nimetön

  Kyllä demarit varmasti esittää suojelua, onhan he tähän asti aina vastustaneet kaikkea muutosta.
  Mielenkiintoista nähdä miten käy kun vaalit on käyty ja demari nousemassa hallituksen johtoon, muuttuuko linja.

  • hilkka

   -en ole demari ,mutta harmi ,että Ulvion talo jää kerrostalojen takia historiaan..
   Talo on tosi kaunis !
   -onko mahdollista,että joku rikas pörhö
   siirrättää ja kasaa sen uudelleen sivummalle vaikkapa grynderi ,joka nyt rakennuttaa siihen uutta katukuvaa, komeine taloineen..

 20. Nimetön

  Demarit saavat taas huutia. Eipä ole vaikeata arvata kyseisen päästön kirjoittajatarta.

 21. Nimetön

  Kummallinen aihe tuo demarit jos heidän linjastaan joku kirjoittaa jotain niin alkaa välittömästi ihmisjahti.

  • Remari

   Sas muuta. Tyäväelliike o jo yli sata vuatta parantanu tyäväen oloja, saanu aikaseks kahreksantuntise tyäpäivä ja muutonki inhimilliset tyäolosuhteet. Naisekki on päässy äänestää ja muutonki tyän orjista ei ennää tartte puhua, kaikilla o mahrollisuus päästä tyäeläkkeelle, jonsei tauti viä ennen. Naisekki pääsee tarvittaisa töihi, kon kersat saa päivähoitoon. On tyäsuajelu, tyäterveyshoito ja tyäväenliikkeen mahrollistama neuvottelu ja sopiminen tyäehroista niillekki, jokka ei itte ossaa tai kehtaa asioitansa hoitaa. Olis sivistystäki, jos kelpais, nää tyäväenopistot, ninkon Sastamalan opisto.
   Kyä mar mää ymmärrän, että o paljo jännittävämpää kylvää persuisa riitaa muita ihmisiä vastaa, marssia karuilla sotaa pakenevia vastaa ja uskoo kaikemmaailma Mitä Emätintä -lehtiä. Mää oon sitä miältä, että vaikkei tyäväelliikkeen saavutuksia tartte eikä arvosta, nin sevverta kumminki vois tehrä yhteiskunnan hyväks, että sivistäs itteensä, arvostas muita ihmisiä ja tyätä ninkon tyäväelliikkeen parhaat arvot sannoo.

 22. Nimetön

  Sivistymättömimpiä purkuja oli keskellä vanhaa kauppalaa olleen mallastehtaan tornin purkaminen. Ajatelkaas millainen valtti olisi erityisesti nyt kesäisin voimakkaasti tuoksunut mallastehdas! Nyt sitä ei enää ole mutta moni sitä kaipailee, olihan se kylän ominaisuustuoksuista hienoimpia ja komea rakennus muutenkin katsella. Vaan eipä ole enää. Piti kaupungin herrasväelle saada sille paikalle kerrostalo ja siinä se. Sietääpä varoa moista esimerkkiä kulttuuriystävällisyydestä.

 23. ulvio jälleen kohteena

  Olen paljasjalkainen Tyrwääläinen ja asunut suurimman osa nuoruudestani Vammalassa, mikä ihme sai purkamaan Kiinanmuurin sekä rakentamaan Torikeskuksen lasitorneineen? Edelleen miksi nykyinen kohde pitää purkaa? Niin meni mm. mallastehdas jne. Toivottavasti edes KIVIRANNAN rautakauppa on suojeltu ja sen nykyinen lähiympäristö, edes se vähä, jota on jäljellä vanhasta Wammalasta. Olen joskus ajatellut muuttavani sinne takaisin, mutta onko siellä enää edes mitään vanhaa, jota 60 vuotias arvostaa?