Tyrvään Pappila – tyylillä restauroitu kulttuurikohde

Vuonna 1922 valmistunut ja viimeiset pari vuotta remontin alla ollut Tyrvään Pappila alkaa olla viimeistelytöitä vaille valmis. Mittavassa remontissa Sastamalassa, Liekoveden rannalla ylväänä seisova arvorakennus puutarhoineen saatetaan mahdollisimman pitkälle entiseen asuunsa.
Pappilan pelastamisesta on kiittäminen Kirsi-Marja ja Jarmo Niemistä, jotka omistavat  Kiinteistö Oy Tyrvään Pappilan.

Pappila avataan 10.10., Aleksis kiven päivänä.
”Ohjelmassa on musiikkia, tanssia sekä monenlaisia valaistumisia syksyisessä illassa. Avajaisista eteenpäin järjestetään noin viikon ajan opastettuja talokierroksia yhteistyössä Sastamalan oppaiden kanssa. Ravintoloitsija Arto Rastaan keittiömestarin illallista päästään maistelemaan jo heti avajaisviikonloppuna. Avajaishulinoiden jälkeen juhlitaan pyhäinpäivää ja isänpäivää, sekä aloitellaan pikkujoulukausi rennommalla revyy-henkisellä esityksellä sekä klassisemmalla Sibeliuksen päivän konsertti-illallisella. Myös herkulliset joululounaat sekä jouluaaton illallinen ovat suunnitteilla loppuvuoteen, ja uutta vuotta juhlistetaan 20-luvun henkeen”, selvittää toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto.
Ja joulurauhanjulistuskin Pappilan parvekkeelta kuullaan, mutta tarkkaa ajankohtaa Kirsi-Marja Nieminen ei voi vielä vahvistaa.

Ruoka tulee olemaan olennaisena osana Pappilan toimintaa. Noin kerran kuussa järjestetään keittiömestarin illallisia, joiden sisällöstä vastaa Arto Rastas tai joku muu vieraileva tähti. Myös konserttien ja muiden tapahtumien yhteydessä on mahdollisuus jäädä ruokailemaan.
”Kesäkahvila ja puutarhapaviljonki valmistuvat vasta kesäksi 2018”, Nieminen kertoo. Hänen mukaansa paviljongin saa muutettua myös pieneksi vihkikappeliksi.

Tyrvään Pappilassa voidaan järjestää myös erilaisia perhejuhlia, yhdistysten vuosijuhlia ja yritysten asiakastilaisuuksia.
”Lupa antaa mahdollisuuden 201 henkilön tilaisuuksiin, mutta itse arvioimme maksimimääräksi 150”, Kirsi-Marja Nieminen kertoo.
Tilojen äänentoisto on huippuluokkaa ja mahdollistaa kuuluvuuden joko tiettyihin huoneisiin tai koko rakennukseen yläkertaa myöten.

Toiminnanjohtaja Tiina Kuusiston lisäksi Pappilaan on palkattu myös emäntä ja isäntä: sastamalalainen Taru Meriläinen ja tamperelainen Tapio Humalajoki. Molemmat ovat keittiöalan vankkoja ammattilaisia.
Ruoanlaiton lisäksi emäntä ja isäntä hoitavat salia, ottavat tilauksia ja neuvottelevat tilaisuuksien tarjoiluista asiakkaiden kanssa.

Tiina Kuusiston mukaan Pappilasta on tulossa aivan erityinen kulttuurikohde, jonne kannattaa tulla kauempaakin.
”Rakennus on restauroitu huolella ja tyylillä, jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Kompromisseja on tehty vain, jos se on käytännön tai sääntöjen puitteissa välttämätöntä. Kaikkialla rakennuksessa huokuu lämpöinen tunnelma. Aina välillä ryhdyn vertailemaan Pappilaa toisiin samankaltaisiin kohteisiin, mutta päädyn siihen, että toista Pappilaa ei ole”, Kuusisto toteaa.

Tarkoitus on, että toiminnan alussa Pappilassa tehdään erilaisia kokeiluja ohjelmiston suhteen.
”Kaikki kokeilut eivät välttämättä kanna pitkään, mutta uskon, että parin vuoden päästä olemme löytäneet oman polkumme. Juuri se avoimien mahdollisuuksien kirjo tuo työhöni valtavasti iloa. On ollut hienoa tutustua niin moniin paikallisiin kulttuuri- ja matkailutoimijoihin. Sastamalassa on valtavasti tekijöitä ja hyvää ohjelmaa omastakin takaa”, Kuusisto iloitsee.

Pappilan pihamaa pyritään saattamaan mahdollisimman pitkälle alkuperäiseen muotoonsa. Kuva on 1920-luvun lopulta.
Etupihalle tulee keskiympyrä, ja sitä koristamaan veistos, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Ari Virtanen. Rakennuksen ja rannan väliselle alueelle rakentuu ulkoilmateatteri.
Näkymää Pappilan pihalta katsottuna.
Piispan huoneen upea tapetti. Pappilan kaikki tapetit ovat käsinpainettuja paperitapetteja ja esimerkiksi alakerran WC-tiloissa on italialaiset, käsintehdyt kaakelit.
Tuloaulan kaakeliuuni on alkuperäinen.
Ranta-alue on kävelijöiden suosiossa.
”Aina välillä ryhdyn vertailemaan Pappilaa toisiin samankaltaisiin kohteisiin, mutta päädyn siihen, että toista Pappilaa ei ole”, toteaa toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto.

 

  • Nimetön

    Innolla odotan avaamista ja näitä muita tilaisuuksia. Toivottavasti ottavat huomioon kaikki halukkaat joilla ei ole varaa kauheesti satsata. Toivon että joskus voisin vaikka viedä vieraani sinne syömään ja nauttimaan ihanasta paikasta.

  • Nimetön

    Kuulostaa niin hyviltä nämä suunnitelmat. Itse odotan eniten konsertteja ja noita illallistapahtumia. Ei tarvitse enää lähteä hyvin syömään Tampereelle.

  • Mummola Karkussa

    Seinäjoki , 20.07.2017
    Tein juuri toivioretken serkkuni Päivi Rislakin luo Muurlaan. Siellä puhuttiin vuosikymmenten historia ja sukuselvitykset . Myös aviomiehen Juha Rislakin
    juuria. Näin kuvan Tyrvään pappilasta , joka on ollut heidän esi-isiensä koti
    ( Swanbergin Pappila ??) Aivan innostuin haaveilemaan sukutapaamisesta
    k.o pappilassa. Musisoimaan voisi kutsua Juha Rislakin ja Tuomas Rislakin,
    jotka ovat kitaristeja!! ym… Suomi on pieni , mutta ihana maa.

Kommentointi ei ole käytössä.