Voisiko samalla papilla olla 2-3 kappelia? – Työnjako puhuttaa Sastamalan seurakunnassa

Sastamalan seurakunnassa viritellään keskustelua pappien työnjaon muutoksesta ja sen vaikutuksesta seurakuntarakenteeseen. Kirkkoneuvoston on määrä käydä asiasta lähetekeskustelu.

Kirkkoneuvostolle esitetään, että se antaa kappelineuvostojen pohdittavaksi, mitä kahden tai kolmen kappelin yhdistäminen saman papin alaisuuteen merkitsisi sekä kuinka kappelineuvostojen asema ja kokoontuminen olisi järjestettävä. Palautteet tulisi antaa kirkkoneuvoston elokuun kokoukseen.

Sastamalan seurakunnassa on tällä hetkellä yhdeksän pappia. Kappelin kappalaisena on kuusi ja kolme kirkkoherra mukaan lukien ovat koko seurakunnan palveluksessa ilman aluevastuuta. Sastamalan seurakunnan aikana on lakkautettu kolme papin virkaa ja perustettu yksi uusi, johon on liitetty myös tiedotussihteerin tehtävät. Kappelien papeilla on alueensa lisäksi vastuu jostakin työmuodosta.

Kappelit ovat olleet hyvin tyytyväisiä pappeihinsa. Eri alueilla on järjestetty monenlaista toimintaa, joka on kappelille omaleimaista ja perinteikästä.

Kirkkoneuvostolle kuitenkin todetaan, että nykyinen työnjako ei herätä pelkkää tyytyväisyyttä. ”Kaikkien työntekijöiden määrän väheneminen on merkinnyt työpaineiden kasvua ja seurakunnan tehtävien priorisoimista. Työn määrään on kiinnitetty huomiota piispantarkastuksessa”, sanotaan esityslistalla. ”Kapituli on kehottanut toimimaan sen johdosta, että seurakuntaan tulleet – ja usein myös lähteneet – uudet papit kokevat kollegiaalisuuden puutetta, kärsivät työpaineista ja kokevat työnjaon epäoikeudenmukaisena.”

Keskeinen ajatus on, että pappien työnjakoa muutetaan kappelien osalta niin, että yhdellä papilla on kaksi tai kolme kappelia, joiden pappi hän on. Suurin osa papeista palvelisi siis koko seurakuntaa työalan ja omien työtehtäviensä kautta. Muutos ei välttämättä toteudu heti, sillä moni pappi jää eläkkeelle lähivuosina.

Kappelineuvostojen on pohdittava, voisivatko ne kokoontua yhdessä, yhdistyä tai löytää jonkin uuden, luovan ratkaisun. ”Ei liene tarkoituksenmukaista, että yksi pappi vastaa usean kappelineuvoston kokoontumisista”, todetaan valmistelussa.

Kirkkoneuvosto pohtii asiaa kokouksessaan ensi keskiviikkona.

Poimintoja

  • Erottu aikaa päivää sitten

    Oikein hyvin passaa. Laiskaa touhua koko seurakunnan juttu muutenkin.

  • Nimetön

    Sinähän asiantuntija olet, eronnut. Taidat kuitenkin olla kiinnostunut kirkon palveluista tai jopa käyttääkin niitä, vaikka kirkollisveron maksaminen onkin liian raskas taakka? Eihän se haittaa, sehän on evankeliointityötä tämä kaltaistesi kadonneiden lampaiden etsintä ja laumaan takaisin saattaminen. Olen kovin iloinen siitä, että kirkko on sinulle kuitenkin niin rakas, että jaksat kantaa huolta sen pärjäämisestä.

    • Kysymys!

      Mitä ovat sellaiset kirkon palvelut,kun tuossa kommentoidaan? Miten ne palvelut versus kunnan palvelut. Kaikkihan maksaa,mitä siis saa ihan ilmaiseksi? Oletan,että kirkkoon kuulumaton maksaa niistä palveluista,joita täältä lähtiessään kirkolta saa/haluaa! Siis jälkeenjäävät käytännössä kai sen maksun suorittavat,mutta usein edesmenneen varoiusta! Voin olla aivan väärässäkin koko kommentissa? Hautausmaalle saa viedä kukkia ”kirkoton”,kirkkoon saa myös mennä käymään jne. Myös kunnalliset palvelut…toisinaan miettii niitäkin käyttävänsä hyvin vähän,mutta veroilla ne katetaan. Yhteisöveroilla muuten huomattavan paljon. Joten ,jospa ajateltaisiin taas ihan positiivisesti. Ihmisellä on tässäkin asiassa valinnavapaus!

      • Nimetön

        mitäs sieltä ilmaiseksi saa? rahan keruuta, lähes aina kirkollisverojen ohella
        hautapaikat maksaa jne. Mutta suhde yläkerran herraan onnistuu ilman kirkkoakin, ei tarvita välikäsiä.

    • Vastaus

      Kirkolliset palvelut myös maksavat,kuuluu sitten kirkkoon tai ei!
      Onko uskon kanssa tekemistä jotakin versus kirkkoon kuuluminen?
      On jokaisen ihmisen täysin oma asia,maksaako kirkollisveroa ja myös uskonasiat ovat aivan hlökohtaisia!
      Kiinnostunut saa olla kirkonkin asioista jokainen ”onnellinen” veronmaksaja ( siis valtion ja kunnalliusveronmaksaja)! Kyllä raha siirtyy. Vasltio ja kirkko ovat tekemisissä toustensa kanssa?

  • Nimetön

    Yhdistymisen myötä kappelien toiminta on hiljentynyt. Katseet kääntyvät Vammalaan, josta käsin kaikkien toimialojen toiminta ja työntekijöiden työt suunnitellaan ja ohjaillaan, myös pappien.

  • Rusoposkinen inkkari

    Hyvin sopii,toiminnan tehostamista vaaditaan nyt kaikilta,kun elämme kovin huonoja aikoja.Kiky auttaa kun talous on syvällä,onhan sen jo sanonut itse Sipiläkin vaikka onkin lestadiolais äpärä

  • Nimetön

    Miksi seurakunnasta eronneita kiinnostaa niin kovasti seurakunnan ja kirkon toiminta? Eihän teillä ole asiaan mitään osaa aikä arpaa.

    • Pihalla!

      Tarvitaanko Sydämen uskoon ja luonnon uskoon sekä Luojan uskoon välikäsiä?
      Ihminen on yhtä hyvä Ihminen täällä elämänsä polun kulkemaan, vaikka ei kuuluisi kirkkoon! Monille henkilöille täällä Suomen talouden ihmeessä on todella mahdotonta maksaa vielä kirkollisverojakin. Kyllä ihminen talteen pääsee , sitten kun aika on. Ei tarvitse ”kuulua” kirkkoon? Perään suvaitsevaisuutta tässäkin asiassa. Ps. kirkkoon ”kuuluva”…vielä ainakin. Jonkinverran kyllä kirkon asiat kuuluvat kaikille veronmaksajille…kuuluu sitten kirkkoon tai ei???

      • Nimetön

        ja se tuntuu olevan arvo, että saa kirkkohäät, voihan sitä muunlaisetkin juhlat olla kyseisen asian suhteen

    • Nimetön

      kerrohan nyt, miten pystyt sanomaan, että kuka kommentoijista kuuluu tai ei kuulu kirkkoon?

  • Pihalla!

    Ja se työuupumus! Ihan sitä on joka alalla nykyään, ei kai yksin seurakunnissa?

  • Nimetön

    Mietin, uskallanko kirjoittaa näin…kirjoitan silti. Mihin Jumalan lapsi tarvitsee mitään välikappaletta (kirkkoa)…uruiksi riittää pajupilli, yhteydeksi rukous. Kaiken muun hoitaa luonto ihan ilmaiseksi.

    • Hyvä

      Juuri noin on asia, kuten olet kirjoittanut. Ihminen itse ratkaisee , miten uskoo ja rukoilee ym. Luonto, tuo luonnonkauneus ym. hoitaa ihmistä muutenkin. Luonnonhelmassa Olet turvassa, sanoi vanha kansa!

  • Nimetön

    Maailmassa ei ole yhtään kirkkokuntaa tai uskonnollista / maallista yhteisöä, jolla ei olisi jonkinlaista organisaatiota, näkyvää toimintaa. Muuten mikään ei toimisi. Tämä kuuluu maallisen vaelluksemme (rahatalouden) itsestään selvyyksiin niin kauan kuin on jotain alkeellistakin toimintaa olemassa. Jokainen yhteisön jäsen voi henkilökohtaisesti elää kuten haluaa ja uskoa kuten haluaa. Siihen ei tarvita mitään organisaatiota.

Kommentointi ei ole käytössä.