Pystyisikö Varilan koulun hintalapun puolittamaan?

Varilan hankesuunnitelma

Varilan koulun hankesuunnitelman kansikuva.

Sastamalan valtuuston kokouksessa kokoomuksen Janne Pohjolainen esitti kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoaloitteen, joka patistaa selvittämään Varilan koulun rakennuttamisen toimintatapaa. Hän nosti esiin kaksi esimerkkiä Pohjois-Pohjanmaalta.

Hankesuunnitelman mukaan Varilan koulun rakentaminen maksaa 10,5 miljoonaa euroa. Valtuustoaloitteessa kustannuksia verrattiin Limingan Ojanperänkankaan ja Iin Haminan koulujen toteuttamiseen. Varilan koulun kustannus Limingan oppilaskohtaisella hinnalla olisi 4,4 miljoonaa ja Iin vastaavalla 6,0 miljoonaa.

”Molemmissa esimerkeissä kustannuksia on saatu alennettua toteuttamalla kilpailutus siten, että hankkeen toteuttajalle on annettu mahdollisuus käyttää suunnittelu- ja rakentamisosaamista”, Pohjolainen totesi.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että ennen kilpailuttamista selvitetään, onko esimerkkien avulla mahdollista toteuttaa Varilan koulu selvästi suunniteltua edullisemmin.

30 vastausta artikkeliin “Pystyisikö Varilan koulun hintalapun puolittamaan?”

 1. Nimetön

  kyllä on rumaa sisältä. Ja mitä tuollaisella isolla tyhjällä tilalla tehdään, aivan turhaa!

 2. Mikko Korpela

  Se on LUONNOS/HAHMOTELMA!! Suomeksi tarkoittaa sitä, että ei siitä välttämättä tommonen tule. Siks toiseks tartteeko AINA kun, jotain uutta tehdään niin perityrvääläiseen tyylin olla vinkumassa ja inisemässä kaikesta, ei perkele tarvi! Se se vasta aivan turhaa onkin!

  • Henrik

   Miksi sitten tuollainen versio tuodaan esille, jos siitä ei aiota tuollaista rakentaa? Vammalassa on tapana, että pieni piiri tekee päätökset ja asiat tuodaan julki, kun niihin ei enää okeasti voi vaikuttaa.

 3. Käytetään myös nimitystä KRV Rakentaminen..

  Siinä voi kyllä niin että emme senkään vertaa tiedä mitä saamme…oman valvonnan osuus lisääntyy ja lopputulos voi olla sama ja kustannukset myös.se 10 miljoonaa ja urakoitsija on oikaissut kaikessa mahdollisessa..onnea ja menestystä…älkää kokeilto tätä uimahallin rakentamisen yhteydessä…voi olla ettei vesi pysy altaassa.

 4. Ari Andersson

  Kyllä Mikko puhut asiaa. Nämä nimimerkin takaa huutavat vasta turhia ovat.

  • Nimetön

   Alueviesti tämän asian otsikoihin nosti. Lehtikö tässä nyt vinkuu turhasta? Enkä pidä yhtään ihmistä turhana. On hänellä sitten ”oikea tai väärä mielipide”. Demokratian pitää kestää nimetön mielipide.

   • Nimetön

    Kyllä. Jos sanotaan, että meillä on sananvapaus, niin sananvapaus pitää sisällään sen että voi ilmaista mielipiteensä. Eikä yhtään tarvi ”turhatella” tai luokitella ketään. Eikä liioin pitää itseään muita parempana, vaikka nimensä kirjoittaakin.

 5. Nimetön

  Juu hyvä, ei vinguta mistään… Silloin ei havaita epäkohtia, sitten huomataan , että jassoo tommonen susi tuli.

 6. Nimetön

  Ei kai tässä vaan ole kysymys kaverikapitalismista,urakoiden järjestämisestä edullisin ehdoin omalle sidosryhmälle. Esiin nousee nimi Lehto…

 7. Henrik

  Sylväälläkin mahdollistettiin kuuden luokan yhdistäminen tekemällä avattavat väliseinät. Miksi? Opettajat sitä mahdollisuutta eivät käytä. Kuka käytää? Oikein. Kirjapäivät. Lisäksi ongelmana on näiden avattavien seinien huono äänieristys.

  • Nimetön

   Uuden opetussuunnitelman soisin rantautuvan myös Sylväälle. Silloin isommille luokille olisi käyttöä. Mutta jos kaikki hautautuvat omiin koppeihinsa ja menneisyyteen/eläkevirkaan niin ei niitä sitten tarvita…

 8. Nimetön

  Varmaankin kannattaa tutkia onko puolet edullisempi vaihtoehto mahdollinen. Me veronmaksajathan sen kuitenkin maksamme. Tarpeita vastaava koulu pitäisi rakentaa. Ei liian mahtipontista valtavine palloiluhalleineen.

 9. Nimetön

  Entäs uimahalli? Muistaakseni lähes kaikki valtuutetut olivat sen rakentamisen kannalla ennen vaaleja. Kun ei vaan jäisi ylisuuren ja ylikalliin koulun jalkoihin.

 10. Nimetön

  Jokohan Valepa -huuma olisi sen verran laantunut, että päättäjätkin ymmärtäisivät ettei koulun tarpeisiin ylisuurta palloiluhallia tarvita. Valepa kyllä löytää jatkossakin pelimiehensä maailmalta, jos vaan euroja riittää. Juniorit mahtuvat mainiosti pallottelemaan nykyisissäkin tiloissa. Ja salibandya on turha yrittää vetää mukaan kun ei edustusjoukkuetta saada nousemaan vitosdivaria ylemmäs. Naisten menestys futsalissa on ollut mainiota, mutta mitenkähän on senkin lajin jatkuvuuden kanssa. Pelaajat ovat nyt siinä iässä, jossa tytöt yleensä muuttavat pois paikkakunnalta opintojen perässä tai lopettavat harrastamisen.

 11. Kun sai niin halvalla

  Kun ko. koulu aikanaan valmistui, niin se oli heti alimitoitettu. Alueen lapsia kulki toiseen kouluun jo parin vuoden kuluttua. Tehdään halvalla vaan, se on tärkeintä. Mitä jos kerrankin joku muu arvo olisi tärkeämpi… Jos siinä kioskissa on vaikkapa muutama ekstra tonni tai neliö liikaa niin mitä sitten. Jos saadaan hyvä ja toimiva rakennus niin ihan sama…

 12. Pertsa

  Reilusti vaan iso ja kallis, saadaan muut keskustan alakoulut laittaa kiinni. Miksi muuten Varilaan tarvitaan uusi koulu? Aamulehden keväällä tekemän kartoituksen mukaan missään Sastamalan koulussa ei ollut sisäilmassa ongelmia??

 13. Nimetön

  Joillain tahoilla on pakkomielle saada varilaan uusi koulu. Nykyinen voitaisiin ihan hyvin remontoida. Yhtä hyvin olisi muistolan koulun voinut purkaa 10 vuotta sitten ja rakentaa uuden tilalle. Silloin ei muuten voinut alle 200 neliön liikuntasalia laajentaa kun ei ollut varaa ja nyt ollaan tekemässä varilaan valtavaa liikuntahallia. Tämä on ilmeisesti sitä aluepolitiikkaa.

  • Tämä on niin totta

   …onko kellään tietoa miten paljon Muistolan koulu käyttää Vexve Areenaa….vai onko matka liian pitkä..luultavasti jäähallia kuitenkin käyttävät…

 14. Nimetön

  Muistolan koulu käyttää vexve areenaa kaksi kertaa vuodessa- joulu-ja kevätjuhlaan. Muu käyttö tulisi liian kalliiksi.

  • Hassua

   Kaupunki maksoi Areenasta noin 4 miljoonaa ja maksaa joka vuosi 100 000 euroa….Eikö sopimukseen kuulunut päiväkäyttö oikeus?

 15. Pentti Jarkko

  Vuosi sitten selvittelin tuon Lehdon rakennuksia kun nostin KH:ssa saman asian esiin. Tulos ei vakuuttanut ja näkemykseni on, että he tekevät halparakentamista laadun kustannuksella. Silloin ei loytynyt ratkaisua, joka soveltuisi uuden opetussuunnitelman mukaiseen toteutukseen. En näe pitkän tähtäimen ratkaisuna siirtyä aloitteen mukaiseen kuntarakentamiseen. Perustellumpana näen ratkaisun, jossa kaupunki määrittelee yksilöidyt tilantarpeet, rakennevaatimukset, materiaalit ja sitten ostaa ulkopuolisen laadunvalvonnan varmistamaan mitä saadaan. Varsinainen suunnittelu jää silloin rakentajalle ja tätähän aloitteessakin esitetään.Kokonaisurakka vai pilkottu urakointi?

 16. Nimetön

  Mitähän se ulkopuolinen ostettu laadunvalvonta on jo pitkään ollut rakentamisessa? Ei niitä kukaan pysty valvoon, kun öisin tehdään ja kuka tekee. Hometalojen jäljet pelottaa.

  • Pentti Jarkko

   Teollisuuden hankkeissa tästä valvonnasta on hyvät kokemukset. Asuntorakentamisessa ulkopuolista valvontaa on käytetty vähän ja tarvetta olisi. Itse muutamaa kaupungin hanketta seuranneena kantani on, että tarvetta on valvonnalle, joka tarkistaa ja puuttuu epäkohtiin välittömästi.

 17. Nimetön

  Ihan sama mikä on rakennustapa, lopputulos ei voi olla huonompi kuin muistolan koulun remontissa.

  • pääsikö mäxä valtuustoon

   kaikkihan piti olla kunnossa remontin jälkeen..tosin mitään uutta tilaa ei rakennettu..pientä pintaremonttia ja ilmanvaihtoa ja lämmityslaitteiden uusintaa

   mikä sitten mättää vai eikö opet tu keskenään toimeen..

 18. Nimetön

  elämme uutta 70-lukua. kaikki nyt rakennetut puretaan 40 vuoden päästä. samoin tuo uusi varilan koulu. sanokaa minun sanoneeni.

  • Nimetön

   näyttävät nyt purkavan ihan kelvollista sairaalan piippuakin….