Tutkimus: Sastamalan kaupalliset palvelut saavat kiitosta tulomuuttajilta

Muun muassa luonto ja ihmiset ovat yllättäneet Sastamalaan muuttaneet positiivisesti.

Sastamalan kaupungin tilaaman muuttotutkimuksen mukaan kaupunkiin muuttaneet ovat tyytyväisiä valintaansa. Jopa 95 prosenttia Sastamalaan muuttaneista uskoo asuvansa kaupungissa vielä viiden vuoden kuluttuakin.

Tulomuuttajien mielestä Sastamalassa on onnistuttu parhaiten kaupallisissa palveluissa, kirjasto- ja liikuntapalveluissa, asuntotarjonnassa sekä koulutuksessa.

Sastamala on onnistunut yllättämään muun muassa asumisen edullisuudella, luonnon kauneudella ja ihmisten ystävällisyydellä.
Parantamisen varaa tulomuuttajien mielestä olisi sosiaali- ja nuorisopalveluissa, joskin nekin koetaan kuitenkin keskimääräistä paremmin hoidetuiksi.

Tulomuuttajat hakevat Sastamalasta laadukasta asumista ja ovat sen saavuttaakseen tarvittaessa valmiit matkustamaan töihin pidempiäkin matkoja.

Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että työpaikka ei ole läheskään aina muuton motiivi. Tulomuuttajat arvostavat Sastamalassa erityisesti turvallisuutta ja rauhallisuutta. Näiden lisäksi merkittäviksi asuinpaikan valinnan kriteereissä nousevat asunto- ja tonttitarjonta sekä hyvät, eri elämänvaiheet kattavat peruspalvelut. Yleisarvosanaksi kaupungille tulomuuttaneet antavat 5,3 maksimipistemäärän ollessa 7.

Tyytyväisimpiä olivat Kiikkaan, Vammalaan ja Karkkuun muuttaneet, kriittisimpiä Suodenniemelle muuttaneet.

Sastamalasta muutetaan pois lähinnä työn ja opiskelun perässä. Merkittävää kuitenkin on, että jopa lähes 60 prosenttia poismuuttaneista voisi harkita muuttavansa takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa. Muuttovirrat kulkevat tiheimmin Sastamalasta Tampereelle ja Tampereelta Sastamalaan.

Sastamalan kaupungin muuttotutkimus tehtiin huhti-toukokuussa 2017. Puhelinhaastatteluina toteutetussa tutkimuksessa haastateltiin 151 tulomuuttajaa ja 150 lähtömuuttajaa. Tutkimuksen toteutti Innolink Research.

Lisää tutkimuksesta keskiviikkona ilmestyvässä Alueviestissä. 

Muokattu 27.6. klo 16.10 lisäämällä tiedot tutkimuksesta.

38 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Sastamalan kaupalliset palvelut saavat kiitosta tulomuuttajilta”

 1. Nimetön

  Kenellehän tämä tutkimus on tehty. Asumisen halpuus?? Vuokrataso on korkea. Turvallinen?? Joo-o, ihan tänä vuonna muutama tapettu, vaikka ne on tapahtunut tietyissä piireissä, niin silti keskustassa torin ympärillä pyöriin paljon huumeiden välittäjiä ja muita päihteiden käyttäjiä. Ei ne ainakaan turvallisuutta lisää. Eivät uudet asukkaat ole vielä tutustuneet uuteen kotikaupunkiinsa.

 2. No niin!

  Kriittisempiä ovat Suodenniemelle muuttaneet?? Joopa,niin kai. Sastamalan kaupunki ei välitä syrjäkylien vetovoiman lisäämisestä,infrasruktuurin parantamisesta, vuokra-asuntojen korjaamisesta tms.täällä syrjäisessä kolkassa. Eipä edes tienviittoja luontopoluille korjata,nekin makaavat maassa tai ainakin kumartavat maahanpäin?:).
  On helppo tehdä tutkimuksia jne. Voisiko tutkimusten tulokset avata päättäjien silmät tasapuolisuudelle? On täällä S:niemellä vielä sentään joitakin veronmaksajia,joskin välillisesti niitä markkoja viedään naapuripitäjiin,koska eipä tuo Vammalan keskusta nyt niin ihmeellinen ostos tms-paratiisi ole? Onneksi vielä on vapaus asua siellä,missä haluaa ja käydä kaupoilla ym. ihan juuri siellä,missä itse haluaa!

 3. Maaseutu

  Vammalan keskustan kauppapalvelut eivät todellakaan päätä huimaa! Miettikää nyt oikerin tarkkaan,mitä palveluita siellä on!!!!

 4. Poismuuttanut

  Enkä muuttaisi takaisin. Sastamalassa ei ole mitään mitä kaipaan vaikka Tyrväällä olenkin syntynyt. Tampere on hyvä paikka. On palveluita ja tarjontaa. Tapahtumia jos jonkinlaisia mutta minulle tärkeintä kaikki mahdollinen on suht lähellä. Ja jos ei ole lähellä niin bussilla pääsee lähes koko yön ja kohta ratikallakin.

  • Nimetön

   No mistä kukakin tykkää. Itse en haluaisi asua missään missä kaupungin bussireitit kulkevat puhumattakaan ratikasta. Paljon mieluummin syrjemmässä ja omassa rauhassa, luonto on paljon tärkeämpi. Sitten elämä hankaloituu jos jatkuvasti tarvittaviin ruokakauppoihin ja muihin palveluihin on kovin pitkä matka tai joudut ajamaan esim. Tampereen keskustassa. Sastamalassa on helppo ja nopea asioida keskustassakin. Tampereelle pääsen kyllä silloin jos joskus jotakin sieltä tarvitsen.

 5. Nimetön

  Kaikkea muuta saa keskustasta, mutta autoja joutuu vähän kauempaa hakemaan! Mutta harvemminhan niitä ostetaankin.

 6. Nimetön

  Klo.15 jälkeen kesälauantaina ei ole kahviloita auki Sastamalan keskustassa ja sunnuntainakin vaan Pukstaavin kahvila. On tietty joku pitsapaikka ja grilli. Ja naisten vaatekaupat kuten miestenkin aika vähis on. Palveluja siis aika vähän! Cittari sentäs on muttei keskustassa. Kaunista luontoa on. Jaa turvallinen…muutama tappo laitakaupungilla. Ja nuorille vois olla enemmän jottain..uimahallia odotellessa!

  • Nimetön

   Sellaisia palveluita on tarjolla, joita käytetään ja joista ollaan valmiita maksamaan. Yrittäjyys ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan sillä pitää tulla toimeen niin työntekijöiden kuin yrittäjänkin. Jos illalla kahvi palaa pannuun ja pullat kuivuvat asiakkaiden puutteessa, ei ole mieltä pitää kahvilaa auki. Vaatekauppa ei pärjää sillä, että väki lappaa hypistelemässä ja sovittamassa vaatteita ja ostaa ne sitten netistä tai naapurikaupungista. No, markkinatalouttahan tämä vaan on, vapaata kilpailua. Jos sitä haluaa, kestää myös seuraukset, pidemmät kauppamatkat ja tyhjenevät kylät.

 7. Totuus

  Kenenkähän idea oli tämä tutkimus ja keitä olivat tutkittavat?
  Rikkaita vanhempia ihmisiä luultavasti jos sanovat että täällä on edullinen asua.
  Kun katselee Sastamalan asuntojen hinta ja vuokratasoa täällä on todella kallista asua ja varsinkin ostaa uudempia asuntoja palvelutasoon verrattuna huikeat hinnat.
  Täällä puhutaan hyvistä liikuntamahdollisuuksista ym. mutta tärkein kaikkia hyödyntävä ja tasapuolisesti kaikille sopiva ja vain yksi sellainen ja tärkein puuttuu eli uimahalli vai mennäänkö Kaajan kanssa ympäri vuotiseen avantoon? Sen kun näkisi kun hän polskuttelee jäiden seassa ja sanoo että paras uimahalli tämä vesistö.

  • seurailija

   Tämän firman ”tutkimukset” on muuallakin todettu huuhaaksi, mutta näyttää kaupungilla olevan rahaa laittaa kaikkeen pikkukivaan…

   • kuuntelija

    joo, rahaa tuntuu löytyvän kaikkeen muuhun kun palveluiden parantamiseen. eikös tämä tutkimusvirma taannoin jäänyt kiinni vastausten keksimisestäkin. en laittaisi moisella tutkimukselle kauheasti painoarvoa.

  • Nimetön

   Miksi sinusta on väärin, että Sastamala on tutkitusti hyvä paikka elää? Saatko hyvän mielen hienon kotiseudun vääristelevästä haukkumisesta?

   • Nimetön

    Mitähän kuppikuntaa ite edustat – moralisoivalla asennoitumisellasi ?

  • Nimetön

   Montako uimahallia tarviit. Ai niin,eikö toi ole kans sitä nillittämistä!

   • Nimetön

    Kiitos tarjouksesta,mutta en tarvitse nyt yhtäkään. Jos yrität eroon tarpeettomasta hallistasi ylläpitokulujen vuoksi, niin laske vedet pois altaasta ja tyhjennä putket. Siten voit säilyttää hallisi lämmittämättä talven yli.

   • Nimetön

    Voi sua reppanaa.Toivot hallia mut et nyt tarvia sitä ite. Outo olet ja nillität,ja hei en mä niitä halleja omista.Säkin reppana olet osa kai tätä suurta perhettä joten lopeta toi nillittäminen.Ymmärrän kyllä missä asut ja olet la..ka! Selvennän sulle viä että laiska jos et ymmärtäny noita pisteitä.

 8. Nimetön

  Oikeassa tutkimus on. Sastamala on hyvä, turvallinen ja edullinen paikka elää ja asua. Ihmiset ovat mukavia ja positiivisia, ylpeitä kotiseudustaan, lukuun ottamatta muutamaa negatiivisuudesta elämäntehtävän ottanutta, mutta ei heitä tarvitse tuttavapiirissään sietää.

  • Nimetön

   Voi voi tota suvaitsevaisuuden alikehittyneisyyttä ! Tekee oikein pahaa lukea, kun oikea käsi kirjoittaa mukamas positiivista ja vasen käsi , niin ettei tarvitse sietää…
   Mitenkähän toi juttu kokonaisuutena oikein menee ?

   • Nimetön

    Siten, että ei kannata pitää lähellään ihmisiä, jotka levittävät negatiivisuutta. Suvaitsevaisuus ei edellytä vahingollisten tekojen ja ajatusten hyväksymistä, eikä siis myrkyllisten tyyppien hyväksymistä lähipiiriinsä huonoa oloa aiheuttamaan.

  • Niinkö

   On oikeus ”arvostella” Sastamalan keskustan kehittämistä. Sastamala on kokonaisuus,johon kuuluu monta keskustaajamaa! On se näin,joten katse vilppaasti myös syrjäkylin suuntaan! Reuna-alueille myös toimintaa jne. ja alueiden kuntotarkastuksia sekä korjauksia sinne,tänne?Mitä taas tulee kuluttamiseen ja ostoksiin yleensä,niin onneksi meillä on tässä asiassa jo valinnanvapaus:).

   • Nimetön

    Eihän tässä jutussa ollut kyse kehittämistä vaan olemassa olevan laadusta. Arvostelut kohdistuivat tutkimukseen, koska se ei vahvistanutkaan nillittäjien kaikessa vain huonoa näkevää mielipidettä, vaan tulos olikin positiivinen. Sen valinnanvapauden käyttäminen juuri vie palvelut kyliltä. Jos ei ole riittävästi käyttäjiä palvelulle, palvelu loppuu, koska vaihtoehtojen houkuttaessa heti naapurissa ei hintoja ja maksuja ole mahdollista nostaa kulut kattavalle tasolle.

 9. Nimetön

  voitko hieman avata mitä tarkoittaa ”nillittäjä”? onko se jokin kokoomustermi?

  • Nimetön

   Huoh. Joudunko tosiaan selittämään sanojen merkityksiä. No olkoon, nillittäjä on loppumattoman sitkeä vikojen kaivelija ja valittaja, jonka elämäntehtävä on pilata muiden ilo ja onnistumisen tunteet. Hän ei halua kuulla tosiasioita, jos ne ovat hänen mielipidettään vastaan, mieluummin hän kaivaa aiheesta tai aiheen sivusta uuden vaittamisen aiheen.Jos jokin saadaan korjattua, nillittäjä tulee ja sanoo: väärin korjattu. Jos tehdään tutkimus, joka kertoo ihmisten olevan onnellisia, nillittäjä ottaa sen henkilökohtaisena loukkauksena ja tekee kaiken, että tuo onnellisuus katoaisi. Nillittäjän piha on asvaltoitu, siinä ei kasva kukkia. Ja lopuksi: nillittäjiä on kaikkien poliittisten ja maailmankatsomusten piirissä, nillitys ei katso puoluetta.

   • Nimetön

    Siis, onko se nillittäjä sellainen, jolla ei ole kykyä olla sivistyneesti eri mieltä, vaan pitää itsestään korkeata profiilia ja laatii vuodatuksia, joiden perusteella vain hänen esittämänsä on koko totuus aina ja kaikessa ?

   • OK

    Hei! Eihän tässä mitään uutta ole. Lähialueen ihmisille tämä on jokapäiväistä touhua. Eihän täällä ole mitään hyvää eikä tapahdu mitään hyvää. Niin se vain on.

 10. Nimetön

  Paljonko kaupunki maksoi tuosta uraauurtavasta tutkimuksesta?

 11. Nimetön

  Maksoi mitä maksoi, mutta hintansa väärti ja hyödyllinen. Olisiko pitänyt teettää ilmaiseksi 9 euron harjoittelijoilla tai työkokeilijoilla? Työmies on palkkansa ansainnut.

 12. Vieläkin

  On aika kummallinen kommentti kirjoittajalta, joka kertoo ”nillittäjistä”. Se nyt on vaan niin , että Sastamala on kokonaisuus syrjäkylineen ja niitä kyliä ym. ei pidä mitenkään unohtaa eikä pidä keskittää kaikkea toimintaa ja vaikka sitten sitä kehittämistä ns. keskustan alueelle. Ja luuletko tosiaan, että noin 60 kilometrin päästä lähdetään Vammalaan ostoksille, kun siellä nyt ei vaan ole mitään erikoista. Syrjäkyliltä on lähimpään toiseen kuntaan matkaa n. 20 km, eiköhän järki saa tässä kohdin sanoa, että missä käy. Jos sitten palvelut, kaupat ym. tästä kärsii, niin ei voi mitään. Mitä ne olivatkaan ne palvelut siellä Vammalan keskustassa? Tarkoititko kauppoja, vai ehkä virastoja… vai mitä? Politiikkaa tähän ei ole syytä sotkea. Esim. Häijää, siitä matkaa Treelle, Nokialle ,Hämeenkyröön ,kuinka paljon eli onneksi on valinnanvapaus. Tutkimus kuvasi vetovoimaisuutta! Jotta koko Sastamalan vetovoimaisuus säilyy, niin kehittäminen on yksi avainsanoista tässäkin asiassa.

 13. Tiedoksi muuttajalle

  -Sastamalassa elevetin kallis vesi. Hankitalo missä omakaivo.
  -Muuta vammalan keskustaan mikäli et omista nelivetoautoa.
  -Jos muutat sivummalle älä ylläty ihmiset saattaa kävellä takaperin. Kummallisuuksia riittää.

 14. Uimari

  Kuva tekstiin ja kuvaan viitaten luonto on todella yllättänyt Sastamalan kaupungin kunnossa pidon. Mouhijärven Mätikön uimarannasta tuo kuva ei ole. Rantaa voisi myös pitää kunnossa.

  • Nimetön

   Kato ei meitä kiinnosta muut kuin keskustan alue ja toi skeittiparkki on tärkeä saada vaikkei olisi käyttäjiäkään ei noitten ole vällii jotka asuvat 10-25km päästä keskustasta sillä me olemme sastamala.

 15. Kiinnostaa!

  Ihan Sastamalan vetovoimaisuus-kylttiin vedoten, mitä ne ovatkaan ne huiman hienot palvelut Vammalan keskusta-alueella? Kertokaa nyt ihmeessä, miten ne palvelee koko Sastamalan suurren ,suurta aluetta.??

  • Nimetön

   tyrvääläiset kokkarit on sitä mieltä, että on hianoo, kun saatiin sairaala ja ensiapupäivystys kaadettua ja sen kunniaks vielä piippukin, sitä sopii nyt sitten arvailla, mitä ne hienonhienot ja prameat palvelut ovat…

 16. Hyi hitto noita tutkimuksia

  Kirjasto kiinni kesälauantaisin, muulloin menee perjantaina jo hyvissä ajoin kiinni.

  Vuokrataso Tampereen tasoa, vesi kallista, sähkö myös.

  Julkinen terveydenhuolto etenkin aikuisille hammaspotilaille vaarallisen matalalla tasolla. Kauhujuttuja kuuluu jo liiaksi, jopa hyvinkoulutetut aikoinaan S-malassa asuneet kertovat hirveitä tarinoita, miten Heidän vanhempiaan ja sukulaisiaan on ns. hoidettu.

  Kunhan nuo hihhulit ovat asuneet muutaman vuoden, he lähtevät kiljuen takaisin sinne, mistä tulivat.

  Lisäksi sisäsiittoisuus tulee vastaan aika pian: Ette oikeasti pääse mihinkään parempaan tai hyvään virkaan, ellette pysty dokumentein todistamaan, että teidän isovanhempanne tai serkunkaimanne on tepastellut TYRVÄÄN PYHÄLLÄ MAAPERÄLLÄ.

  Hienoa, että sinisilmäisiä on taas petkutettu. Odottakaapa vaan muutama vuosi. Kyllä maisema on hieno, mutta elääkin pitää, ja kateus jäytää naapureidenne sydämessä, jos olette parempaa porukkaa. Yleensä ovat, mutta lähtevät kyllä seudun tyylin huomattuaan. NOPEASTI POIS.

 17. Nimetön

  15.21 Kuuntelin radiosta Sonja Lumpeen tutkimuksesta, että meitä suomalaisia kuolee noin kolmisen tuhatta henkeä viivästyneen huonon hoidon takia. Eriarvoisuus on terveydenhuollossa kasvanut esim. alkoholistit eivät juurikaan ajoissa apua saa ellei ole sisukasta sukulaista, joka pitää omaisensa puolia. Köyhyys, masennus ja syrjäytyneisyys yhteiskunnasta ei lupaa pitkää elämää.