Ylikännö: ”Afrikkalainen sikarutto voisi tuhota sikatalouden positiivisen käänteen”

Martin Ylikännön mukaan sikamarkkinoiden tilanne Suomessa on pitkästä aikaa stabiili.

Suomen Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännön suurin tämän hetken huolenaihe on afrikkalaisen sikaruton leviäminen.

Toistaiseksi Suomessa on vältytty asfiviruksen aiheuttamalta sikojen verenvuotokuumetaudilta, mutta lähialueilla tautia esiintyy. Ylikännön mukaan taudin leviäminen villisikapopulaatiossa kohti länttä on otettava vakavasti.

”Atria on juuri saanut käyntiin sian viennin Kiinaan. Jos Suomesta löytyy yksikin tartunta, koko vienti tyssää siihen paikkaan. Lisäksi eläintaudeissa on se ongelma, että vientikiellot jäävät helposti kummittelemaan. Vaikka hullun lehmän tautitapauksia ei ole todettu Suomessa vuosiin, on vientikielto joihinkin maihin edelleen voimassa.”

Ylikännön mukaan sikamarkkinoiden tilanne Suomessa on pitkästä aikaa stabiili ja sian hintakin on saatu odotettuun nousuun.

”Siitä syystä Kiinan markkinoiden imu täytyy saada pidettyä voimissaan. Venäjän markkinoiden sulkeuduttua elettiin pitkään tilanteessa, jossa sikaa tuotettiin jatkuvasti liikaa, eikä hinta voinut kehittyä oikeaan suuntaan. Nyt olen varovaisen toiveikas, että tilanne on pitkästä aikaa paranemassa.”

Kotimaisen ruoan puolestapuhujalle viime aikainen trendi kotimaisen ja lähellä tuotetun ruoan suosimisesta tuntuu hyvältä. Miehen mukaan myös lainsäädäntö on edistänyt asennemuutosta.

”Suomessa on pitkään myyty ulkomailta tuotua raaka-ainetta suomalaisuuden mielikuvalla. Tuotetta ei ole väitetty kotimaiseksi, mutta se on nimetty tyyliin kotimökin makkaraksi, mistä kuluttaja on mieltänyt sen suomalaiseksi. Olen erittäin tyytyväinen, että Suomi sai poikkeusluvan tehdä lihan alkuperän merkitsemisestä pakollista. Tämä on varmasti kasvattanut kotimaisen ruoan arvostusta.”

Lue Ylikännön haastattelu kokonaisuudessaan keskiviikon Alueviestistä. 

Yksi vastaus artikkeliin “Ylikännö: ”Afrikkalainen sikarutto voisi tuhota sikatalouden positiivisen käänteen””

  1. Nimetön

    Miten monta saparoa siellä sikalassa onkaan syöty..