Museota esitetään pois kivinavetasta, näyttelyt Tornihuvilaan

Kirjakorttelissa sijaitsevan Tornihuvilan peruskorjaus valmistui vuonna 2015 ja tila on vajaakäytössä. Museota ylläpitävän Suomen kirjainstituutin säätiön hallinnoima Pukstaavi sijaitsee Tornihuvilan välittömässä läheisyydessä. Työryhmä katsoo, että museon näyttelytoiminnan siirtäminen tähän kokonaisuuteen tehostaisi henkilöstön käyttöä sekä tukisi samalla Sastamalan keskeisten matkailukohteiden kehittymistä. Lisäksi Tornihuvila on itsessään kulttuurihistoriallisesti merkittävä.

Sastamalan seudun museon toiminta ei jatku kivinavetassa Vammalan seurakuntatalon vieressä, mikäli esitys tulee päätökseksi.

Museotoiminnan näyttelytilaksi osoitettaisiin Tornihuvila Pukstaavin naapurissa ja varastoitavien museoesineiden tilaksi Stormin vanha koulu. Kivinavetalle etsitään muuta, ensisijaisesti alueen elinvoimaa vahvistavaa käyttöä.

Kivinavetan saneeraus ei ole valtuuston hyväksymässä investointisuunnitelmassa vuosille 2017-2019. Se ei ole myöskään investointipainelistalla vuosille 2020-2022. Suunnitelmassa esitetyt investoinnit ylittävät merkittävästi kaupungin normaalin investointitason.

Museokokoelmien haltuunotto käynnistetään esityksen mukaan välittömästi ja siihen varataan 30 000 euron määräraha ensi vuodelle. Tavoitteena on kokoelman museaalisen arvon korostaminen ja sitä kautta tilatarpeen selkeän vähentäminen.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

24 vastausta artikkeliin “Museota esitetään pois kivinavetasta, näyttelyt Tornihuvilaan”

 1. Nimetön

  Tornihuvila on hyvä paikka. Paras mahdollinen Sastamalassa.

 2. Kaikki Pukstaaville

  Jaaha, tämä siis tehostaisi henkilöstön käyttöä. Eikös se julkisten lausuntojen mukaan ole AINA ollut niin maan sastamalan tehokasta?

  Jaa ei? Ainakin tehokkaasti AINA on toiminut palkkojen (ja muun) maksaminen = verot hoitaa.

 3. Wäärällä puolen siltaa

  Eikös nykyinen paikka kelpaa?
  Ai niin, tosiaankin väärällä puolen.
  Jospa vaikka ton Vexve-areenankin…..

 4. Nimetön

  Kivinavetasta saisi hienon ravintolan ja tanssipaikan

 5. Nimetön

  Siinähän se aukeni Tatu ja Patu-konseptille valmis tila…

 6. Nimetön

  Näinhän sen pitää mennä, saadaan kalliilla korjattu tornihuvila käyttöön. Henkilökunnan määrää pitäisi sen jälkeen pystyä vähentämään!

  Kivinavetalla löytyy varmaankin ostaja samasta pihapiiristä -ja niin varmaan on suunniteltukin, kun puhutaan elinvoiman lisäämisestä. Pienessä piirissä hommat sovitaan kavereiden kesken…

 7. junantuoma

  Loistava ajatus tilan käyttöön. Kävin tornihuvilassa ensi kerran viime kesänä ja yllätyin sen
  tilavuudesta. Ja onhan talossa myös museaalista historiaa.

 8. Nimetön

  Eiköhän kivinavetalla on jo ostaja valmiina, ja päätökset sen mukaisia? Normaali tapahan täällä on, että ensin tehdään päätös, ja sen jälkeen mietitään perustelut ja tehdään arvioinnit.

 9. Nimetön

  toivottavasti museoon tulee mielenkiintoisia museonäyttelyitä eikä myyjäisiä, niin kuin nyt on

 10. Museoman

  Ennen lopullista päätöstä museosta on asiallista kysyä siitä neuvoa todelliselta asiantuntijalta eli Pekalta, joka vaikuttanee nyt jossakin Hämeen puolella. Tohtori Koskisen asiantuntemusta ja kokemusta ei ole syytä ohittaa tai unohtaa. Häntä on paikallisen museoväen syytä kiittää paljosta.

  • Nimetön

   Onneksi Esko Pietilän ei tarvitse olla tätä elämäntyönsä häpäisyä todistamassa.

   • Nimetön

    18.22 Kaikki kunnia Eskon elämäntyölle. Hän oli oikea museomies.

   • Nimetön

    Pietilä ehti pelastaa kuvissaan sen, mitä pelastettavissa oli , ennen kuin grynderi jyräsi maan tasalle kaiken säilyttämisen arvoisen.

  • Tyrvään miäs

   Luajas kiitos ettei muumio sotkeennu ennää tähä. Kulttuuripualen ossaamine on ollu museolla sieltä jostai eli se tohtorin asiantuntemuksesta. Piretään heinäkuusa kii ja oven piäsesä oli piäni koppi josa oli muutama valokuva seinillä. Sitten joku kyseli mitä pirit museosta?

 11. Nimetön

  Tatu ja Patu on maailman tylsimmät tyypit, mun mielestä. Voisko joku joka niistä tykkää perustella miksi? miksi ihmeessä ne tarttis oman navetan?

  • Nimetön

   Siksi, että Vammala profiloituu näihin (muihinkin) ”satuhahmoihin”. Toisaalta haukutaan eläkeläisten kaupungiksi – toisaalta tarjotaan kaikkea taaperoille…
   Mihin muuten Alueviesti piilotti rantatiekeskustelun heti, kun kysyin, missä, milloin ja ketkä keskustelevat siitä (Lähteenmäen mukaan)?

  • Nimetön

   😀 kauan kestää päivittyä vastaukseni tähän…

 12. Nimetön

  Perunajauhot tehdään Kokemäellä. Se on nyt tärkein viesti.

  • Nimetön

   Suurin osa nuorisosta ei ees tiijä, mitä ovat perunajauhot…ja siihenhän mediavälitys juuri tähtää.

 13. Nimetön

  Matka Sastamalan museolta Kokemäen perunajauhotehtaalle on kovin lyhyt – 19 kommentin pituinen. Päästäisiinkö takaisin nopeammin?

 14. Esko Pietilän muistolle

  ”Onneksi Esko Pietilän ei tarvitse olla tätä elämäntyönsä häpäisyä todistamassa.”