Kylänraitit kuntoon Vammalan Kauppalantalolla

Sammaljoen kylänraitti. Kuva: Jani Hanhijärvi.

Vammalan Kauppalantalolla järjestetään keskiviikkona 27.9. kello 18 Kylänraitit kuntoon -teemailta.

Kylänraittien ja ympäristön viihtyisyys ovat jo vuosia olleet tapetilla.

”Ympäristön ehostamiseksi on jo tehtykin hienoa työtä. Nyt on kuitenkin taas hyvä hetki herätellä keskustelua ja ehkä myös miettiä lisää sopivia toimia”, toteaa kyläasiamies Jani Hanhijärvi.

Paikalle teemailtaan on kutsuttu maisemasuunnittelija Jutta Ahro ProAgria Etelä-Suomi ry:stä. Kokenut luennoitsija kertoo käytännön esimerkkejä ja ideoita ulkotilojen ja pihojen parannustoimiin, maisemanhoitoon sekä kylänraittien piristämiseen.

”Aina ei tarvita valtavia rahasummia tai suuria urakoita, sillä maisemaa piristävät usein pienetkin toimet”, kertoo Ahro.

”Ja täytyy myös muistaa, että hyvin hoidettu kylämaisema on kylän käyntikortti”, hän lisää.

Ahron lisäksi ääneen pääsee Sastamalan kaupungin ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pentti Jarkko, joka esittää kommenttipuheenvuoron paikallisesta näkökulmasta. Lisäksi Joutsenten reitti ry:n Eeva Raukko kertoo tilaisuudessa Leader-rahoitusmahdollisuuksista, joita voi hyödyntää vaikkapa juuri kylänraittien kunnostukseen.

Teemailta on kaikille avoin ja sen järjestää Sastamalan kaupungin hallinnoima seudullinen kyläasiamieshanke. Vastaavantyyppiset tilaisuudet järjestetään myös Hämeenkyrössä 19.9., Huittisissa 26.9. ja Punkalaitumella 11.10.

Muokattu 13.9. klo 15.05 päivämäärän ja kellonajan osalta.

33 vastausta artikkeliin “Kylänraitit kuntoon Vammalan Kauppalantalolla”

 1. Nimetön

  moneltakos tää on? kai se josain lehresäki on,en oo vaa huamannu.

  • Nimetön

   Minuakin kiinnostaa, ottiko Hanhijärvi itse kuvan Dronella tai lentokoneesta? Oli hieno kuva!

 2. Maaseutua ei voi tuoda ja rahaa joka tuutista

  Vastikään oli uutisissa kuinka uusi hankintalaki vei kotimaiset perunat ja porkkanat koulun ruokapöydästä(lähiruoka) ja tilalle tuotiin jotain ulkolaisia…hyvin ei käy kyllä niiden tuottajillekaan ja pellot joutaa myyntiin tai golfkentiksi…

  Ei tällaiset asiat kylien pelastamiseksi ratkea tai edisty kauppalantalolla jos valtakunnan tasolla tehdään suuren mittakaavan virheitä ja hölmöilyjä.

  Vammalan torin suunnitteluun käytetään 22 000 euroa..mikähän lienee toteutuksen hinta…skeittiparkkiin uppoaa ĶAALIsaareen 170 000 euroa…Ellivuoren matkailun edistämisen 350 000 jos siihen saadaan avustus..Sastamalan osuus siinäkin kymmeniä tuhansia…On joku ESR hankekin ja nyt vielä tämä kyläasiamies hankekin…

  Kylillä on osattu ennenkin ja monet asiat tehty ilman yhteiskunnan tukea…kovin vain hiljaisia nuo raitit nykyään….

 3. Nimetön

  Miten saisi ihmiset huomaamaan, että auton- ja muutkaan romut eivät kuulu pihapiiriin. Eikö niitä voisi piilottaa jonnekin rakennusten taa tai metsien katveeseen. Kun päivittäin joutuu kylätieltä katselemaan heinikossa makaavia ruosteisia romuja, niin ei ole kiva. Eivätkö virkamiehet voisi ajella täällä maaseudullakin ja antaa huomautuksia asiasta? Kun romut poistettaisiin pihapiireistä, niin kylänraitit kunnostuisivat jo tällä toimenpiteellä huomattavasti.

  • Nimetön

   kYLÄNRAITIT KUNNOSTUISIVAT ! – mitä sää höpiset ?

   JOUDUTAANPA ME VESISADETTAKIN KATSELEMAAN KOKO AJAN, kuinka sekin ”kunnostaa turkuja ja toreja” !

 4. Nimetön

  Eikä vain maaseudulla. Kaupungintaloa vastapäätä olevan omakotitalon piha antaa vierailijoille hyvän kuvan kaupungistamme.

  • Nimetön

   Ja kun niillä autoilla on joku rahallinenkin arvo. Kuinka moni sirottelisi pitkin pihaa esim. muutaman sadan tai tuhannenkin euron setelinippuja (no kivi päälle, ettei tuuli vie) ja jättäisi ne niille sijoilleen pilaantumaan?

  • Tätsä

   Ennen vanhaan oli nurkkatarkastus, jolloin romut piti poistaa pihoilta. Nyt saa olla vaikka millaisia romupesiä missä vaan eikä kukaan puutu siivottomuuteen

   • Nimetön

    Ilmeisesti näitä romupesiä saa täällä Sastamalassa pitää, mutta esim. pääkaupungin alueella ei saanut edes ylimääräistä vajaa pitää, kun se häiritsi naapurin silmää.

   • Nimetön

    kYLÄNRAITIT KUNNOSTUISIVAT ! – mitä sää höpiset ?

    JOUDUTAANPA ME VESISADETTAKIN KATSELEMAAN KOKO AJAN, kuinka sekin ”kunnostaa turkuja ja toreja” !

   • Nimetön

    Kyllä on kova toi siivoomisneuroosi toisilla – kaikki vaivaa ja kamalaa porua täytyy pitää. Kerran yksi siivousalan opettaja sanoikin, että jos sitä pölyäkään ei missään saa olla, niin on sitä kyllä asianomaisen aivoissa…

   • Nimetön

    ennen vanhaan – about 60 luvulla – opettajatkin tarkasti mukuloiden kynnet pulpetti pulpetilta kiertäen — nykyään ei näytä mm. olevan väliä, vaikka kuka olisi virantoimituksesta pidätettynä…

  • Nimetön

   Samaa Tampeeentien ”kaatopaikkaa” olen jo vuosia ihmetellyt. Kaupungintalo on vastapäätä tätä röykkiötä. Kuka vastaa kaupunkimme ympäristöviihtyvyydestä?

 5. Nimetön

  Olen pyytänyt kaupungilta asiallisia tienviittoja, että pelastuslaitos yms. tahot löytävät perille. Toivottavasti asia etenee hyvä opastus lisää viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta.

 6. Nimetön

  Ne 45 asteen kulmassa huojuvat suulit mua huolestuttaa…Mitä ihmeen säilyttämistä niissä voi olla! Jos niissä varastoidaan jotain, lienee hengenvaara olemassa joka käynnillä.

  • Nimetön

   Jos EU korvaa joka rotiskon, mikä tiluksilla näkyy??

 7. Nimetön

  Jo kaupunkialueella voi nähdä monta kymmentä kaatumista vailla olevaa liikennemerkkiä ja katukilpeä postilaatikoista puhumattakaan. Voisiko olla ihan ylipääsemätön pyyntö niistä vastaaville, että ajelisitte siinä muun ”tärkeän ajelemisen ” ohessa lapio ja rautakanki autossa ja jalkautuisitte hetkeksi raittiiseen ulkoilmaan. Ei tietty kahvituntia kannata keskeyttää tällasen homman takia…

  • Nimetön

   Nokian käytäntö voimaan täälläkin. Aikavalvonta ja seuranta. Kaupungin miehille riittää hommia, jos on tarkka valvonta takana. Veronmaksajat vaativat ja (tarvittaessa) kiittävät. Ja ovat tarkkasilmäisiä valvojia…

   • Tyrvään miäs

    Tuo Nokian linja varmaan tulee keskusteluun. Pehulassakin on kiinteistöryhmä, josta on reilu uhkasakko päällä. Mennee maksuun ja läjä euroja valtion kassaan.
    Rekisteristä poistettu auto on kaava-alueella romu, jonka säilytys tontilla on kiellettyä.

 8. Nimetön

  Haluaisin tietää, KENELLE Sastamalan kaupungin vastaavalle voi kuka tahansa lähettää viestiä MISTÄ tahansa KORJAUSTA vaativasta kohteesta? Ja olla varma, että asia tulee korjatuksi?

  • Tätsä

   Juu, ja jos lähettää viestin jollekin virkamiehelle, niin ei edes vastaa.

   • Nimetön

    08.31 Olen kyllä saanut aina virkamiehet kiinni, kun sisukas olen. Älä luovuta liian helposti.

   • Nimetön

    Ei lähetä, kun eivät uskalla ennen kuin on varmistaneet isolta herralta, mitä tähän voi/saa vastata.

  • Nimetön

   22.28 Tätä teknistä lautakuntaa olen lähestynyt näissä korjausta vaativissa asioissa. Nyt on pari viikkoa mennyt, mutta mitään ei vielä ole tapahtunut. Kyseessä on teiden viitat, jos ei mitään tapahdu niin saako ko. kyltit itse teettää ?

  • Nimetön

   Kyllähän julkisessa tehtävässä olevia voi lähestyä esim. kirjeellä, puhelimella, sähköpostilla, ja ovathan he velvollisia vastaamaan. Perustuslaissakin jo säädetään, että jokaisella on oikeus saada asiansa hoidetuksi toimivaltaisessa viranomaisessa.
   Jos eivät vastaa, voi asiaa viedä eteenpäin, ensin esimiehelle ja ellei sekään auta sittenkin vielä eteenpäin.

 9. Karkunkävijä

  Joskus ennenvanhaan oli ainakin kaupungeissa sellainen elin kuin julkisivulautakunta. Nyt sille olisi tarvetta edes isompia kyliä siistimään.

  • Nimetön

   Jospa se tarkasti vain julkisivun…takapihalla sai olla vaikka kaatopaikka.

 10. Nimetön

  Ei tartte kun ajaa Nuutilankadun päähän, niin jo on 3 liikennemerkkiä vinkkelissä…eikä ne oo siinä voinu olla kovin kauan edes pystyssä. Lukematon määrä katukilpiä ja liikennemerkkejä on puunoksien tai puskien peittämiä. Ja PAJU, tuo luonnonvara, kasvaa takuuvarmasti joka risteyksessä. Katsastusaseman (Hoppu) risteys on ruokkoamaton kumpaankin suuntaan. (Mää muuten taidankin alkaa julkaista joka-ainoon perkaus/korjauskohteen täällä).

  • Nimetön

   Mullakin ois ihan kuvia esittää hoitamattomista kohteista nimillä.