Museo selvittää paikallista leluverstasperinnettä

Oletko saanut lapsena lava-auton? Oliko siinä kippilava? Saitko puusepän valmistamat nukenvaunut? Vai veditkö pitkin pihaa perässäsi eläinhahmoa, joka oli kiinnitetty renkailla varustettuun lavaan? Oliko lelusi tehnyt Ojalan Vilho, Karpin Kalle, Heikkilän Eero tai joku muu paikallinen lelujen valmistaja?

Nykyisen Sastamalan alueella on ollut vireä lelunvalmistusperinne.  Niemen tehtaatkin oli aikanaan leluvalmistuksen kärkinimiä.

Sastamalan seudun museo kerää nyt muistoja leluista ja leikeistä. Mitä sinä leikit ja etenkin: millä sinä leikit? Kerro muistosi projektitutkija Marja-Leena Santaselle 22. lokakuuta mennessä (045 139 6455 tai marja-leena.santanen@pukstaavi.fi).

Museo kartoittaa syksyn 2017 aikana sastamalalaista leluverstasperinnettä. Kartoituksen kohteena on nykyisen Sastamalan alueen lelunvalmistus keskittyen puulelujen ansiokotiteollisuuteen vuosina 1900–1960. Museo myös suorittaa syys- ja lokakuun aikana pitkäaikaisen leluvalmistajan, Kalle Karpin, leluverstaan pelastusdokumentoinnin Tyrväänkylässä. Samalla Sastamalan seudun museon toiminnassa otetaan käyttöön syyskuussa 2017 Museoliiton julkaisemat kulttuuriperinnön pelastusdokumentointiin liittyvät käytänteet.

Kalle Karppi työntouhussa leluverstaassaan. Kuva: Sastamalan seudun museo.

8 vastausta artikkeliin “Museo selvittää paikallista leluverstasperinnettä”

 1. GummiÄijä

  Paljon jää pois Vammalaisesta/Kiikkalaisesta leluverstasperinneestä jos rajaus vain puuhuun ja vuosiin 1900–1960. Gummitehdas Vammalaan valmistui muistaakseni v.1960 (eli hieman kannattaisi venyttää myös aikaa 1970-1980-luvulle)

 2. Nimetön

  Tyrväänkylässä oli Karpin Kallen lisäksi Heikkilän Eeron verstas ja Niemen Villellä oli oikein tehdas joka paloi ja Vammalaan tehtiin uusi iso tehdas. Voisin kertoa paljonkin näistä tehtaista joissa itsekin olin töissä pikkupoikana. Nykyään sama Niemen tehdas valmistaa kai huonekaluja ja johtajana on Panu joka on Villen pojan pojan poika
  Seppo Laitinen Kangasala

  • Seppo Laitinen Kangasala

   Heikkilän verstaata saatte parasta tietoa Eeron pojalta Rainelta joka asustelee sekä Tyrväänkylässä että Vammalassa. Meikäläiselle vanhalle Tyrvääläiselle ei mitään Sastamalaa ole olemassakaan

 3. LK

  Tietääkseni myös Sakari Petman teki verstaassaan Kisakadulla leluja. Poika Erkki Petman asuu paikkakunnalla ja häneltä voi varmaankin tarkentaa.

 4. Ymmi Hinaaja

  …muistaakseni Stormissa tehtiin suksia ja shakkinappuloita..luultavasti myös leluja. ja eikös Härmänkadulkakin Joulupukin verstaassa jotain syntynyt…Chippendale luultavasti keskittyi pelkästään huonekaluihin..todellakin

 5. Marja-Leena Santanen

  Kiitokset kaikille kommentoijille!

  Gummiäijälle tahdon vastata henkilökohtaisesti: Tällä kerralla kartoitus kohdistuu todellakin ainoastaan puuleluihin ja niitä valmistaneisiin verstaisiin. Tiedän ja olen huomannut, että paikkakunnalla on ollut myös kumilelututotantoa ja myös tutkimukseen rajatun aikakauden loppuvaiheessa puuleluihin on myös lisätty paikkakunnalla valmistettuja kumiosia – etenkin puuautojen renkaisiin. Puulelut ja puuleluja valmistavat verstaat ovat valikoituneet kohteeksi Kalle Karpin leluverstaan pelastusdokumentoinnin sekä puuleluverstaisiin liittyvän Sastamalan seudun museoon vuodelle 2018 suunnitellun museonäyttelyn ohjaamana.

  Poimin tästä kommenttiketjusta olennaiset tiedot ja otan ne mukaan tutkimukseen. Informanttivinkit ovat siis aina tervetulleita. Sinulta Seppo en ole saanut sähköpostia, joten olen sinuun suoraa sähköpostitse yhteydessä.

  Muistutan myös, että järjestämme yhdessä Tyrvään seudun kotiseutuyhdistyksen kanssa lelumuisteluiltapäivän suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa 17.10. klo 12-14.

  syysterveisin,
  Marja-Leena Santanen, Sastamalan seudun museo

 6. Heli Vinha

  Keikyässä on ollut Saaren lelutehdas Hoipolla muutaman vuoden. Lelutehdas oli rakennettu n. 1917 paikkeilla. Sitten tehdasta pitänyt Fredrik Saari muutti Kylmäkosken kautta Lempäälään 1920 ja jatkoi siellä lelutehdasta. Tehtaassa valmistettiin puuleluja. Kuitenkaan meillä sukulaisilla ei tiettävästi ole säilynyt yhtään lelua sen tuotannosta.