”Eläimille aiheutettiin kipua ja tuskaa” – Sastamalan teurastamon johtaja ja työntekijöitä syytteeseen

Teurastamon työntekijä löi lampaita muovilaatikolla. Kuva: Oikeutta eläimille -järjestön video.

STT:n mukaan Sastamalassa sijaitsevan teurastamon johtajaa ja seitsemää työntekijää syytetään eläinsuojelurikoksista. Syyttäjän mukaan eläimille oli aiheutettu tarpeetonta kipua ja tuskaa.

Lampaita oli esimerkiksi kiskottu turkista ja nautoja oli lyöty, syytteessä todetaan. Lisäksi syyttäjän mukaan eläimiä oli odotutettu tilassa, jossa oli samaan aikaan tainnutettu tai teurastettu muita eläimiä.

Syyttäjä vaatii syytetyille eläintenpitokieltoa ja sakkorangaistusta. Lisäksi teurastamolle vaaditaan vähintään 15 000 euron yhteisösakkoa.

Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli asiaa tiistaina aamupäivällä.

Teurastamo ja eläinten kohtelu nousi julkisuuteen syksyllä 2015, kun Ylen MOT-ohjelma esitti paikan päältä salaa kuvattuja videoita. Videomateriaali sisältää eläinten lyömistä ja hakkaamista laatikoilla sekä yletöntä sähköpiiskan käyttöä. Ohjelmassa nähtiin myös epäonnistuneita tainnutuksia.

Poliisi aloitti videoiden jälkeen tutkinnan teurastamon toiminnasta. Yritys ajautui konkurssiin viime vuonna.

Yhtiön toimitusjohtaja Juha Greus on yksi syytetyistä. Hän kommentoi asiaa Alueviestille syksyllä 2015. Tuolloin Greus suhtautui kohuun vakavasti, mutta arveli, että tavallisten ihmisten järkytys johtuu enimmäkseen siitä, ettei monikaan kuluttaja tiedä, miten liha on omalle lautaselle päätynyt.

”Eihän eläimen teurastaminen ole koskaan mitään miellyttävää nähtävää”, hän totesi.

47 vastausta artikkeliin “”Eläimille aiheutettiin kipua ja tuskaa” – Sastamalan teurastamon johtaja ja työntekijöitä syytteeseen”

 1. Nimetön

  Naurettavaa, syyttäjä itse vaan kokeilemaan eläinten teurastamista… niin saisi paremman käsityksen millaista työtä se on.

  • Thx-1138

   Niinettä hakata niitä pitää ennen veren laskemista??? Mureampaa?? Riemuidiootti!!!!

  • Lopettakaa koko ala ja heti

   Ei edes puolisivistynyt ihminen tee leipätyökseen teurastustyötä. Alkuperäiskansat napajäätiköillä ja muissa paikoissa saalistavat sen, mitä tarvitsevat. Ainakin ennen oli niin.
   Eläinten tehdasmainen tappaminen on sadismia, ja vain hirveimmät ihmiset pystyvät tekemään tuollaista työtä päivästä toiseen.

   En kannata myöskään tuotantoeläintiojen pitoa. Se on julmuuden alkulähde kuitenkin.

   Keksikää jotain muuta tekemistä tai menkää takaisin koulunpenkille. Nykyään voi opiskella aloja, joissa ei tarvitse työkseen tappaa, tapattaa ja kiduttaa viattomia.

 2. Ajattelenkin

  …niin että robotit hommiin. Kuvaajat valvomaan, että kaikki kohdallaan joka tilanteessa? ??? Keksijä ratkaisu. Keksi sillekin, että hirvikolarit loppuvat tai kahdesta Laukon peurasta lähtenyt kantajan ei sekoilee tiellä.Sanoina ihmettelen käsitys kykyä.

 3. Oma Nimi

  Kai teurastamolle murtautuneet ovat saaneet syytteet ja tuomion salakuvauksesta?
  Vai onko niin että yrityksiin saa murtautua ja asentaa piilokameroita.

  • Oikeutta myös tuotantoeläimille, ei ihmisille

   Todella hienoa, että meillä Suomessa on priimanuoria, jotka kantavat huolta eläinten oikeuksista ja hyvinvoinnista loppumetreille saakka. He ovat parhaita nuoriamme.
   Jos joku vielä syö lihaa, hän lopettakoon ja jättäköön lihapaketit kauppaan. Moni ummistaa silmänsä eläinten tuskalta ja hädältä.

   Menkääpä katsomaan, miten julmasti se viimeinen matka alkaa jo tilalta, jonne pyyhältää teurasauto: eläimiä hakataan autoon, hännästä väännetään niin että rutisee, potkitaan ja piiskataan. Kun tuollaisen on nähnyt, ei syö enää lihaa muruakaan.

   Kuulisittepa lihansyöjät sen eläinten tuskahuudon, näkisitte pelon ja kauhun. KUKAAN EI VOI HYVÄKSYÄ TUOLLAISTA TAI TUKEA SITÄ MISSSÄÄ OLOSUHTEISSA.

   Lisäksi toteaisin, että ettehän te omia lemmikkikoirianne tai -kissojanne kohtelisi tuolla tavalla, mikä oikeuttaa tuotantoeläimiä kohtelemaan brutaalisti ja alle kaiken inhimillisyyden?

   KAIKKIIN VAIHEISIIN KYMMENIÄ KAMEROITA JA LIVELÄHETYKSIÄ SUORAAN KOTEIHIN.Eiköhän tuotantoeläinten tuottaminen lopu, kun ihmiset näkevät todellisuuden kaikessa karmeudessaan.

   • Oma Nimi

    ” eläimiä hakataan autoon, hännästä väännetään niin että rutisee, potkitaan ja piiskataan. Kun tuollaisen on nähnyt, ei syö enää lihaa muruakaan.”
    Älähän huijaa. Kuitenkin syödään lihaa vaikka näkis eläimen koko elinkaaren.

   • minä ite

    olen nähnyt viimeisen matkan alusta loppuun. Ja silti syön lihaa hyvällä omallatunnolla.

 4. Nimetön

  Näin kyseisen MOT dokumentin. Eläinten huonoa kohtelua ei voi puolustella mitenkään. Teurastuksen voi tehdä asiallisesti ja ammattitaidolla, ei tarvitse rääkätä. Hyvä, että asiat tulee julki vaikka sitten salaa kuvattunakin.

  • Oma Nimi

   Aletaampa laittaa sinne sun tänne salakameroita yrityksiin murtautumalla.
   Tuomioohan siitä tulee.

   • kovempi rangaistus

    Hyvä kerta kaikkiaan tuhannet kiitokset nille jotka paljastivat tämän kidutusyrityksen kovemmet tuomiot pitää antaa ja onneksi on ihmisiä jotka ovat eläimien puolella kiitos heille

 5. kovempi rangaistus

  tollasille ihmisille pitäisi antaa kuritushuonetta monta vuotta kun rääkkää syyttömiä eläimiä .Aivan liian pinellä pääsivät pitäisi laittaa kaikkien naamataulut lehteen ja tollaset ei tarvitse työpaikkaa vaan kovimman rangaistuksen mitä olla voi ja ikuinen lähestymiskielto eläimiä kohtaan. Jos näkisin nämä tyypit tietäisivät mitä ovat ansainneet.

  • Oma Nimi

   Olis parempi kun samat teurastajat pääsis tekeen töitänsä.

  • Nimetön

   Aloita vaikka julkaisemalla kommenttisi omalla nimelläsi.

  • Nimetön

   Kovempi rangaistus nimimerkkiä käyttävä taitaa itse olla joku lasten ja vanhusten hakkaaja, kun on niin pieksemässä ihmisiä… Kannattaa miettiä hinduksi rupeamista jos ne lehmät on niin pyhiä.

 6. Nimetön

  Oikein, että saavat syytteen… Ei eläimet pysty puolustautumaan ihmisten hirmuvallalta… Kiitos kuvaajille ilmiannosta !

 7. Nimetön

  Lavastettu tilanne.
  Yksi työntekijä ostettavissa ja näin yritys konkurssiin, tätä tämä ” eläinsuojelu ” saa
  aikaan. No eipä työhaluttoman tarvitse tehdä töitä.

  • Nimetön

   Kai joku asia tottakin voi olla. Ei tää elämä mitään ruusuilla tanssimista oo että oikeen kaikki paha mitä tapahtuu ois lavastettua. Haloo!! Harva ihminen osaa ajatella muutakin kuin itseään. Taisi olla puutetta heillä v****ta kun rupesi eläimiä rääkkäämään.

 8. Huolestunut

  ”Hauskoja” kommentteja. Että ihmisiä kohtaan saisi tehdä väkivaltaa ja tuottaa kärsimystä? Eiköhän jokainen elävä olento ansaitse ihan asiallisen kohtelun, ollaan niin parempaa väkeä kun ollaan ihmisiä pieksemässä. Toivottavasti ihmiset jotka ovat niin sairaan ajatusmaailman vallassa eivät koskaan pääse lähelle lemmikkejäni tai läheisiäni.

  • Nimetön

   Jos ihminen tekee noin pahaa eläimille tarkoituksella totoutukoot karman laki tiesivät mitä tekivät sairasta porukkaa jotka pitää laittaa kauas elollisista

 9. Nimetön

  Totta kai sais saada samalla mitalla mitä on itse tehnyt. Ois ajatellu ennen ku tekee.

 10. Nimetön

  Mitenkähän sitten suu pantais, jos tehtäis video laillisesta teurastamisesta?
  Saisimme seurata, miten toimitaan kun teurastetaan oikein.

  • Nimetön

   Oltais varmasti tyytyväisiä että joku osaa hommansa eikä aiheuta eläimille tarpeetonta kärsimystä.

  • Oma Nimi

   Kyllä siitäkin kitistäisiin. Eihän teurastusta ammattinakaan kaikkien pää kestä.

 11. No just !

  Jopa metsästyslaki vaatii, että otetaan ” nirri ” pois, ilman repimistä taikka
  hakkaamista. Joka tämmösen eläinten hakkaamisen hyväksyy, niin kannattais
  laittaa lääkityksensä kuntoon. !

 12. Nimetön

  On varmasti itsekkin eläinrääkkääjä jos hyväksyy eläinrääkkäyksen.

   • Nimetön

    Ei teurastusta saa loppumaan vaikkei söisikään lihaa. Joka ikisen ihmisen täytyy lihan syönti lopettaa. Kukaan ihminen ei eläinrääkkäystä hyväksy jos on vähänkin järjissään.

 13. nimimerkki

  Voi helvetti. Jos joku saatana vie puollustelee eläinrääkkääjiä niin saa kyllä haistaa paskan. Siellä ne tatuoidut pirut niitä eläimiä vaan hakkaa vaikka on niiden rinnalla pelkkää p*****. Jumala heitä kurittakoon.

 14. No just !

  Tuossa kun tuon muovilaatikko hakkaajan käsivarsia katselee, niin ei noilla
  käsillä uskalla muiden kimppuun käydäkään kun avuttomien eläinten,,,,,

 15. Huono itsetunto

  Kun on huono itsetunto, aivoton, niin pystyy moiseen kidutukseen. Harmi että eläimet olivat näiden eunukkien armoilla, muuten olis käynyt munattomille huonosti

 16. Nimetön

  Kuuluuhan joka teurastamolla olla eläinlääkäri, joka yhdessä omistajien kanssa valvoo teurastamon toimintaa sekä ohjaa tehtaan toimintaa? Entäs Evira? He ovat hyväksyneet moiset keinot joilla eläimet on saatu haluttuun päätepisteeseen. Tiukan paikan tullen ummistetaan silmät ja kielletään, että moisesta ovat olleet edes tietoisia.

 17. Eläimen oikeus?

  Täysin sairasta, eläimistä piittaamatonta ja sadistista touhua, jossa vähemmän tervejärkinen kostaa avuttomalle, pakoon pääsemättömälle eläimelle, oman pahan olonsa. Hävettää olla ihminen, mikäli tuo on ”normaali” tapa teurastaa. Teurastamon omistaja saisi kuolla samalla tavalla, kuin tapattamansa eläimet, pikku hiljaa, tainnutellen, jos jaksaa…

 18. Eläin on ihmistä tärkeämpi

  Menkää kuvaamaan vanhainkoteihin. Siellä mummot ja vaarit pumpataan lääkkeitä täyteen ja jätetään sänkyyn vaipat jalassa. Ovelta keritään vain tiuskasemaan että onko sulla taas paskat alla !
  Niin eläimet ensin , ne ei pysty puolustamaan itseään ……. mutta eiväthän huumatut vanhuksetkaan.

 19. Kannanotto

  Katsoin mot:n dokumentin 10/2015 – syvästi järkyttyneenä, että tällaista toimintaa voi tapahtua, ja että meillä Suomessa!! Kiitos kuvaajille ja asian julkituojille, mikä ei ehkä ollut virallisesti oikein, mutta moraalisesti Kylläkin.
  Veikkaan, että osasyyllinen tapahtumiin on kaikenlaisten laitosten tuotanto-tavoitteet, jolloin ei ole juurikaan aikaa keskittyä yksittäiseen asiaan, tässä tapauksessa eläimeen. Kiire tai muukaan selitys ei silti oikeuta käsittelemään eläimiä julmuudella & väkivaltaisesti! Tuohon dokumenttiin, tuohon päivään, päättyi punaisen lihan ja lihatuotteiden ostoni kaupasta. Tuon päivän jälkeen en ole valinnut yhtäkään liha-ateriaa ravintoloissa, ruokaloissa, en missään. Tämä on henkilökohtainen & päivittäinen kannanottoni teurastamoiden epäasialliseen toimintaan. Valitettavasti tämänkaltaisesta – laajamittaisesta toiminnasta kärsivät myös kotimaiset karjankasvattavat. Elämä on valintoja.