Oppilaitosten ovet viikoksi säppiin – Sasky lomauttaa henkilöstöään

Saskyn oppilaitosten ovet menevät säppiin Sastamalassa marraskuun viimeisellä viikolla. Sastamalan opinahjojen henkilökunta lomautetaan viikon ajaksi osana talouden tehostamista.

Saskyn Sastamalan oppilaitosten rehtori Jarkko Vuori sanoo, että opiskelijoita ohjataan opiskelemaan itsenäisesti erilaisten tehtävien merkeissä lomautusviikon aikana. Työssäoppimisjaksolla olevien oppilaiden koulunkäyntiin opettajien lomautukset eivät vaikuta.

Vuoren mukaan lomautukset olivat esillä toukokuussa käydyissä yt-neuvotteluissa, ja nyt taloustilanne pakottaa niihin ryhtymään.

”Oppilaitoksissa ei ylletä talousarvion tavoitteisiin. Todella harmittava tilanne, sillä se on lähiopetuksesta pois. Tämä ei ole hyvä asia, eikä kukaan olisi tätä halunnut. Toisaalta lomautusten mahdollisuus on ollut keväästä saakka tiedossa, joten henkilökunnalla on ollut aikaa sulatella asiaa. Niin sanotusti puskista tilanne ei tullut.”

Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti kertoo, että ammatillisen koulutuksen yksikköhintojen alentuminen ja kustannusten nousu aiheuttavat Saskylle yhteensä noin 4,2 miljoonan euron tehostamistarpeen. Talousarviossa 2017 on jo varauduttu yli miljoonan euron alijäämään, jota ei ole mahdollista ylittää. Alijäämä katetaan edellisten vuosien ylijäämää käyttäen.

”Toimintaa on tehostettu 2,7 miljoonalla eurolla. Kaikkemme olemme tehneet, jottei lomautuksiin tarvitsisi ryhtyä”,  Lahti sanoo.

Valtion toimesta ammatilliseen koulutukseen on kohdistunut kuluvana vuonna yhteensä 190 miljoonan euron säästöt verrattuna vuoteen 2016.

Sasky kuntayhtymän muissa oppilaitoksissa, esimerkiksi Tampereella, on lomautuksia ollut jo aiemmin. Eniten kuntayhtymässä on lomautettu kultuurialan opettajia. Toukokuisten yt-neuvotteluiden lopputulemana Tampereen palvelualan ammattiopistosta irtisanottiin neljä työntekijää.

28 vastausta artikkeliin “Oppilaitosten ovet viikoksi säppiin – Sasky lomauttaa henkilöstöään”

 1. Nimetön

  jippppiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!

 2. Valtuutettu

  Lomauttaako Lahti itsensäkkin vai lähteekö silloin Lappiin hiihtämään ”firman piikkiin”?

 3. Tanakka pukki

  Ei järjenvaloa. Hallinnon palkat/palkkiot tarkasteluun myös.

 4. Nimetön

  Karu on karjujen järki. Sipilä, Soini ja tämä Orpo. Nuorilta viedään tulevaisuus ja yhteiskunnalta ammattitaitoiset työntekijät. Tulevaisuudessa tarpeelliset työt jäävät tekemättä, kun ei löydy ammattilaisia. Huoleton on Suomen järjetön hallitus.

  • Nimetön

   Velkarahalla kun ei vaan voi loputtomiin elää!!
   Kustannukset kuriin ja muutama kiky sopimus lisää niin löytyy nuorille töitä 😉

   • Nimetön

    20:56 Jos nuorille löytyy töitä, kyllä silloin pitäisi olla myös riittävän hyvä valmius tehdä niitä töitä. Nykyhallitus leikka juuri siitä koulutuksesta. Mistä siis ammattilaisia työmarkkinoille? Järki jätätyttää, Sipilää, Soinia ja Orpoa.

   • Nimetön

    08:19 Totta tuokin puoli mutta parhaiten työ tekijäänsä opettaa.
    Työtä täytyisi vaan olla vielä enemmän…..
    Miten mahtaa ammattiliitot olla ammatillisen koulutuksen kustannuksissa mukana? Heillekin jäseniä lisää kun koulutetaan oikein kunnolla…..

 5. Nimetön

  Sivusta seuranneena tuntuu se huoleton hallitus ; kaikkeen ei -ammatillisen koulutuksen osalta tarpeelliseen kyllä riittää rahaa; mitä tekee kuntayhtymä jättisuurella VexVe areenalla tai Voimarinteellä. Kyllä ne koulutukset yms sieltä Vammalankin tiloihin olisi mahtunut. Puhumattakaan siitä, että koko ajan hallinto näyttää kasvavan …Kaikki hallinnon kulut on poissa opetuksesta, koska samalla rahalla nekin maksetaan.

 6. Nimetön

  Yhtä huoleton se on hallituskin. Saskyn hallitus ei juurikaan ole estellyt järjettömiä hankkeita tai pitänyt johtajien palkkatasoa maltillisena. Kuntayhtymän johtajankin palkka enemmän kuin kaupungin johtajalla ja noussut lehtitietojen mukaan liki joka vuosi. Opetukseen tarkoitetulla rahoilla on hankittu Vexve Areenaa ja Voimarinnettä yms… Ei järjen häivää.. Koskahan opiskelija ja hänen oppimisensa olisivat Saskyn ykkösasia. Nyt säästöt kohdistuvat tavallisen ihmisen näkökulmasta ihan vika paikkaan ! Kyllä rahan tulon vähyys pitäisi myös vähentää hallinnon kustannuksia samassa suhteessa tai ehkä enemmänkin kuin opetuksen..

 7. Nimetön

  Mihinkä virkaa pitikään Saskyn palkata Jari Andersson? Nyt ei olisi kaupunginhallituksen puheenjohtajuus esteenä.

 8. yyyy

  Onneksi Lahti nosti Välimäen johdolka palkkaansa viime vuonna. Lisäksi työsuhdeauto premiumtasoa. Minkähän ihmeen takia. Kaikki kuralla ja johtaja porskuttaa. Sitten kehdataan hakea jotain turhanpäiväisiä palkintoja ulkomaita myöten. Tavallinen oppilas ei merkitse johtajalle mitään, kunhan vaan itse saa kaikkea mammonaa!

 9. "Suomi nousuun vaan"

  Sairaanhoitajilta kesälomakorvaus pois nyt nuorilta oppilailta lähiopetusta vähennetään entisestään. Käsittämätöntä

 10. Nimetön

  Antti Lahden voisi lomauttaa alkuun vaikka vuodeksi, niin tulisi säästöä!

 11. Seuraaja ja ystävä

  Tuttavani tuossa purki tuntojaan ja pahaa mieltään kyseessä olevasta asiasta. Hän kun ei itse kuitenkaan uskalla julkisesti ottaa kantaa, niin pakko on kirjoittaa julki tämä. SASKY:n Sastamalan koulujen sitovaksi toimintakatetavoitteeksi, jonka ovat hallinnon luottamusmieselimet (yhtymähallitus ja -valtuusto), vahvistaneet sitovaksi, on asetettu yli 1 000 000 EUR. Toteutumassa ollaan jäljessä yli 100000-200000 EUR.
  Tämän laskennallisen vajeen täyttämiseksi on otettu käyttöön henkilökunnan lomautus ja samalla opiskelijoiden myös opiskelijoiden osittainen pakkoloma. Säästöt toimintakuluissa ovat tällöin 60–70000 EUR.
  Kyse ei ole siis siitä että toiminta eli koulutus olisi tappiollista.
  Mihin budjetoitu kate tarvitaan on mielenkiintoinen kysymys. Osa vastauksesta on luettavissa aiemmasta artikkelista ja kommenteista. Kate on tietenkin tarpeen välineiden ja tilojen ylläpitoon ja kehitykseen. Toinen kysymys on mihin aiempien vuosien hyvä tulos on hukattu? Miten tulevat vuodet, siirtyykö toiminta ja myös hallinto omistajakuntien ulkopuolelle esimerkiksi Tampereelle josta ainakin kuulopuheiden perusteella on tehty tilavarauksia?

 12. Nimetön

  Sekä Alueviestin että Tyrvään Sanomien lukijakommenttien perusteella vahvistuu käsitys siitä, että Saskyssä ei kaikki ole aivan kohdillaan. Henkilökuntakin ymmärtäisi ja hyväksyisi varmasti paremmin lomautukset, jos ne kohdistuisivat tasa-arvoisesti koko henkilökuntaan. Ei niin että johto sulkee itsensä ulkopuolelle. Minkälainen johtaja nostaa itsensä jalustalle, ajaa omaa etuaan häpeämättä (vapaa autoetu, joka kattaa myös vapaa-ajan ajelun kaikkine bensa-, huolto- ym. kuluineen, palkankorotukset, Lapin lomailut ym.). Saskyssä on jo jonkin aikaa vallinnut erittäin huono ilmapiiri, joka näkyy aina opiskelijoihin asti. Oikeasti rohkea, alaisistaan välittävä johtaja olisi itse mukana lomautettavana, tai vapaaehtoisesti palkattomalla vapaalla,luopuisi autoedusta tms. Voi kunpa saisimme vaikkapa Alueviestistä lukea Saskyn johtajiston ja yhtymähallituksen perustelut sille että säästöt eivät kohdistu johtoon. Mehän suurelta osin kuitenkin rahoitamme tätä hulluttelua!

  • Kuka soittaa MOT:n paikalle

   Taidamme maksattaa myös johtajan rouvan lentomatkat pohjeseen juhlistamaan kuntamme suurimman veronmaksajan syntymäpäiviä ! Eikö jo olisi aika puuttua?

   • Nimetön

    Kyllä luulis Niemisen pysyvän kaukana tuollaisesta pyrkykyristä!

 13. tarkkailija

  Mitäs tästä inistään? Ääänestäjät (myös sastamalaiset) ovat äänestäneet vapaaehtoisesti maahamme hallituksen, joka toteuttaa 200 miljoonan leikkaukset ammatilliseen koulutukseen. Ei kai tuollainen leikkaus voi olla näkymättä koulutuksen järjestäjien taloudessa!

  Se, lomautetaanko myös jokunen johtaja/hallinnon työntekijä, on aivan mitätön kysymys muun rinnalla. Sitä saa, mitä tilaa.

 14. Nimetön

  Vastaan nimimerkille ”tarkkailija”
  Hallituksen leikkauksista olen tietysti samaa mieltä. Järjettömiä ovat ja kohdistuvat tulevaisuuden tekijöihin, mutta tehty mikä tehty.
  Kaikki koulutuksen järjestäjät (koulutuskuntayhtymät) kipuilevat saman ongelman kanssa, eli rahaa on kaikilla vähemmän kuin ennen.
  Mutta silti ne pystyvät järjestämään opetusta (opettajan ohjaamaa opetusta) viitenä päivänä viikossa eivätkä lomauta henkilöstöään. Miten tämä muilla koulutuksen järjestäjillä onnistuu?
  He panostavat opetushenkilöstöön ja opetuksen resursointiin EIVÄT YLISUUREEN HALLINTOON.
  Saskyssä oikea johtajuus on hukassa.
  Lue ”tarkkailija” kuntayhtymän johtajan blogi (löytyy Saskyn kotisivulta), jossa hän kirjoittaa maratonistaan ja lähes samaan aikaan annetaan lomautuspaperit henkilöstölle. Tästä hän ei blogissa kirjoita.
  Kyllä johtaja, jonka kuukausiansio on noin 12000€, voisi näihin säästötalkoisiin osallistua. Ehkä seuraavassa yhtymähallituksen kokouksen esityslistassa on jälleen johtajan palkan tarkistus?

  • Miehen malli

   Tai vaikka ihmisen malli jos tasa-arvoisesti ajattelee. Mutta näin miehenä häpeän tuollaisen miesjohtajan käytöstä – nyt ei löydy sitä munaa olla mies paikallaan.
   Ja kun vielä johtaa oppilaitosta jossa keskiössä ovat herkässä elämänvaiheessa olevat nuoret – tästä voisi aasinsiltana miettiä historiaa taaksepäin ihan sotaan asti – sotaa,taistelua käytiin yhdessä, vihollinen, tässä kohtaa tiukka talous ja lomautukset, ne kohdattiin yhdessä. Selvittiin niistä voittajina tai ei, mutta sekin tehtiin yhdessä. Siellä mitattiin johtajuus se toimisi vieläkin.
   Opiskelijoille,henkilökunnalle, opettajille sekä muille sidoisryhmille jotka työtä tekevät ko. Johtoportaan alla: älkää antako.periksi vaatikaa että tämä asia saa julkisuutta ja että johto ryhtyy taistoon teidän kanssa, mutta tehkää se kuitenkin rehdisti ja avoimin kortein, niin että työtä ja opiskeluja jaksatte suorittaa.
   Ja lopuksi: suosittelen jokaiselle elokuvaa Tuntematon sotilas josta uusi versio sa tänään ensi-illan. Toki muitakin versioita on. Mutta siinä kitetytetään paljon, olennainen : veljeä ei jätetä!

 15. Nimetön

  Juuri näin. Saskyn on sopeutettava taloutensa, aivan kuten jokaisen ammatillista koulutusta järjestävän organisaation. Kovin monessa kirjoituksessa arvostellaankin sitä miten nuo toteutetaan. Erityisesti hämmästellään sitä miksi johto ei osallistu lomautuksiin tavalla tai toisella. Perusteluksi ei käy että johto joutuu tekemään ylimääräistä työtä tässä tilanteessa. Johtajuus on hukassa, valitettavasti. Johtajan blogi kertoo kirjoittajastaan paljon. Ketä kiinnostaa tällaisena aikana johtajan maratonit. Ja ylipäätään?

 16. Nimetön

  Tällähetkellä opiskelijat joutuvat muutenkin viikottain suorittamaan itsenäistä opiskelua. Hyvänä viikkona voi olla neljänä päivänä koulua. Entä jos opiskelijalla ei ole riittäviä edellytyksiä itsenäiseen opiskeluun syystä tai toisesta. Samaan aikaan pitäisi keinoilla millä hyvänsä estää nuorten syrjäytyminen. Ei mene ihan yksiin. Työelämä vielä odottaa valmiita ammattilaisia, jotka ymmärtävät myös mitä työaika tarkoittaa.

 17. maku

  miksei sasky ota oppilaikseen maahanmuuttajia, niin silloin löytyisi aivan varmasti rahaa opetukseen yllin kyllin ja vähän vielä ylikin.

  • Nimetön

   10:47
   Höpö, höpö juttuja. Kukaan ei pysty näille väitteille osoittamaan mitään todisteita. Vai pystytkö sinä? Todisteeksi ei riitä, että MV-lehdessä luki niin tai että pojat kertoivat kun oltiin ryypyllä kaislabaarissa.

 18. vanhempi

  Opinnot vaativat liikaa itsenäistä työskentelyä, johon tuon ikäiset nuoret eivät ole vielä valmiita ja kypsiä. Opintoja on paljon vain 3-4 päivänä viikossa ja päivät ovat monesti vielä lyhyitä. Nuoret tarvitsevat paljon tukea ja neuvoja. Jos ketään ei ole paikalla neuvomassa, ei lopputulos voi olla kovin hyvä. Tämä on ollut kyllä aivan väärä säästöpaikka, kun nuorten opinnoista karsitaan. Ei ole ihme että nuori lopettaa opinnot kesken. Vajaat viikot ja lyhyen epäsäännölliset päivät vaikeuttavat monen nuoren arjenhallintaankin, missä muutenkin yleensä on haastetta. Ei tarvitse siten ihmetellä kun nuoret syrjäytyy.