”On koko sairaanhoitopiirin tahto, että sairaalaa Sastamalassa kehitetään”

Tays Sastamalan muutosjohtaja Rainer Zeitlin uskoo, että Sastamalassa tarjotaan laadukasta erikoissairaanhoitoa sote-uudistuksen jälkeenkin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin leivissä työskentelevä Rainer Zeitlin on koulutukseltaan verisuonikirurgi. Sastamalan sairaalakampuksella hänen tunnetaan muutosjohtajan tittelillä. Sairaalan pääsisäänkäynnin yllä on jo tovin seisonut suurin kirjaimin: Tays Sastamala.

Nimen lisäksi muuttunut ja muuttumassa on moni muukin asia. Muutosjohtaja Zeitlin hörppii kuumaa juomaa sairaalan kahviossa ja katselee ympärilleen. Viilausta kaipaavat asiakkaiden ilmoittautumiskäytännöt ja kampuksen opasteet.

Kaikkiaan Tays Sastamalan uudistamisohjelmaan sisältyy 15 eri aihekokonaisuutta.

Mitä kaikki muutokset asiakasnäkökulmasta merkitsevät?

”Hoitoketjujen selkeytymistä. Tällä hetkellä monia sairauksia hoidetaan kahdessa eri paikassa, sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Tähän tulee muutos, ja potilas saa hoidon yhdessä ja samassa paikassa. Lisäksi muutokset luovat mahdollisuuksia alueen asukkaiden toimintakyvyn lisäämiseen kotona”, Zeitlin vastaa.

Tays Sastamala sairaanhoitopiirin helmiä

Zeitlin korostaa Taysin Sastamalan yksikön roolin tärkeyttä koko Pirkanmaata ajatellen.

”Kyseessä on maakunnallisesti merkittävä ja ainutlaatuinen kampus. Aktiviisen kuntoutuksen yksikkö, joka tarjoaa myös tiettyjä aluetason erikoissairaanhoidon palveluita ja jonka välittömässä läheisyydessä on myös vanhusten asumispalveluita.”

Kesäkuussa alkaneet sairaalakiinteistöjen saneeraustyöt tekevät kampuksesta entistä paremman kokonaisuuden. Zeitlinin mukaan Sastamalan hyvinvointikampus on toiminnallisesti ajatellen sairaanhoitopiirin helmiä: sekä perustason että erikoissairaanhoidon palvelut samassa pihapiirissä.

Ulkoisia muutoksia tärkeämpänä Zeitlin näkee sisäisen muutoksen ja työilmapiirin kohenemisen. Sastamala tuli muutosjohtajalle tutuksi pari vuotta sitten Talvikki-hankkeen myötä. Tuolloin Sotesin ja aluesairaalan välillä oli melko vähän vuoropuhelua.

”Nyt olemme hyvällä tiellä palveluiden integraatiota ajatellen. Muutoksen tekevät työntekijät, he ovat tämän kampuksen voimavara, ja täällä on erittäin osaava ja monitaitoinen henkilökunta.”

Hyppy uuteen sote-maailmaan

Zeitlin tietää, ettei Vammalan aluesairaala ole muuntunut Tays Sastamalaksi ilman kasvukipuja. Muutos herättää aina pelkoa ja epävarmuutta.

”Uusi päivystysasetus lopetti operatiivisen toiminnan täällä. Siitä kiinni pitäminen väkisin olisi ollut turhaa, koska muutoksen pohjana oli valtiovallan asetus.”

Sairaanhoitopiirin strategiana on tehdä muutoksia etupainotteisesti ja valmistautua tulevaan Soten maakuntamalliin.

”Emme halunneet jäädä odottamaan muutosta, vaan haluamme tehdä sen itse. Ei Sastamalassakaan kannata pelätä kahden vuoden kuilua, vaan hypätä rohkeasti sen yli kohti uutta sote-maailmaa”, Zeitlin toteaa.

Muutosjohtaja uskoo, että sote-uudistuksen toteutuessa Sastamalassa sijaitsee sekä alueellista erikoissairaanhoitoa tarjoava palvelukeskus sekä perusterveydenhuollosta vastaava sote-keskus.

Tays Sastamalan potilasmääriä hän ei lähde ennustamaan, sillä valinnanvapaus lisääntyy.

”On kuitenkin koko sairaanhoitopiirin tahto, että sairaalaa Sastamalassa kehitetään, joten isossa kuvassa en näe toimintojen näivettymistä, ennemminkin päin vastoin. Pakko silti myöntää, että erikoissairaanhoidon osalta valinnanvapauslaki sisältää myös uhkia, mikäli se johtaa voimakkaaseen palveluiden yksityistämiseen.”

Visio Tays Sastamalasta: 

 • – Kun leikkaustoiminta Sastamalassa loppuu vuodenvaihteessa, vapautuu leikkausosastolta tiloja avohoitoon.
 • – Lääkehoitopoliklinikka siirtyy nykyisen päiväkirurgian heräämön tiloihin.
 • – Lääkehoitopolilla hoidetaan reumasairauksia, tulehduksellisia suolistosairauksia ja nykyään myös syöpäpotilaita. Laskimonsisäiset antibiootti-hoidot soveltuvat myös tehtäväksi poliklinikalla.
 • – Tays Sastamalan uudistamisessa keskeinen muutos on aiempaa tiiviimpi yhteistyö Sotesin kanssa.
 • – Kampuksen 5 vuodeosastoa saman hallinnon alle (nyt 3 Sotesilla, 2 sairaalalla).
 • – Merkittävä muutos tulee myös potilaiden kuntoutukseen. Luodaan aktiivisen kuntoutuksen osasto ensi vuonna yhteistyössä Sotesin kanssa. Valmistelua tehdään maakunnan sote-valmistelun tuella.
 • – Painopiste uudessa maakuntamallissa ja sote-uudistuksessa.

28 vastausta artikkeliin “”On koko sairaanhoitopiirin tahto, että sairaalaa Sastamalassa kehitetään””

 1. Nimetön

  tays sastamala sairaanhoitopiirin helmiä!
  jestas sentään….

  • Nimetön

   Samaa mieltä.
   Olis ollut, jos laadukkaat leikkaushoidot ja synnytykset olis säilytetty ja työpaikat pidetty sekä kehitetty sitä kautta eteenpäin eikä jätetty/saatu kaikkia jämiä.

   • Nimetön

    Kukahan ne helmet valkkas? Kun ent Valkeakosken aluesairaalaan saatiin Sydänsairaalan toimintoja tehtäväksi, oliko Vlk timantti, sitten?

 2. Nimetön

  Samaa mieltä!
  Olis ollut, jos taitava leikkaustoiminta ja synnytykset olis pidetty sekä työpaikat säilytetty ja sitä kautta kehitetty nykypäivään eikä vaan tyydytty jämiin.

 3. Nimetön

  Kunhan vielä tays saisi sotesinpuolelta hoitotietoja potilaasta.Nyt ne eivät tule taysille.

  • Nimetön

   Se on nykypäivänä niin vaikeeta saada tietojärjestemät kohtaamaan, helpompi on käydä avaruudessa.

   • Nimetön

    Juurihan me sen saamme kuulla tiedotusvälineistä, kuinka maailma makaa parahillaan Uudenmaan shp:ssä.
    Saavat karvaasti kokea, kun ovat atk guruille ohjemienteosta maltaita maksaneet ja miten siinä aina käy – hetken päästä… Kyllä atk-järjestelmiin tuntuu olevan aina rahaa.
    Ennen vanhaankin oli niin, ettei henkilökunnan työskentelyolosuhteiden ollut niin väliä, kun vaan koneet saattoivat pelata ilmastointeineen, koneisiin satsattiin silloinkin.

 4. Nimetön

  Kansa maksaa ja kärsii. Häikäilemätön valtapolitiikka ja sokea ideologiaintoisuus on huono yhdistelmä tehdä lehmänkauppoja. Sotea viedään nyt sellaisille pitkospuille jotka päättyvät keskelle hyllyvää suota. Siinä kun joudut sä kahlaamaan, älä porvareitten mättäisiin luota.

  • Lalli

   Näin on väärin käytetty valta ja tieto saa pahaa jälkeä aikaan

 5. Nimetön

  Täytyy miettiä mihin riittää osaaminen sivutoimipisteissä, joten sen mukaaan.

 6. Nimetön

  11:10 Kyä näin on. Tämä yksityinen valinnanvapaus on noin 3.5 Miljardia. Samalla julkista sopeutetaan 2.5 Miljardilla, jotta kulut ei kasva. Käytännössä se tarkoittaa, että julkiseltapuolelta irtisanotaan 50 000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa.

 7. Nimetön

  Kyllä minusta riittää tänne periferiaan se entinen suomenkielinen ”alue”-sana. Kampus tuntuu jo vähän kaukaa haetulta tälle mantereelle.

  • Kamkkulan kaivoon sairaala

   Entisenä Vammalalaisena,hämmästytti myös sana Kampus .Siispä mielenkiintoni heräsi.Lukaisin koko jutun, kun luulin ,että jotain suurta tapautuvan.Vaan lässähti koko tunnelma.Pelkkää taantumaa edelleen tiedossa.Empä taidakaan eläkepäivillä palata synnyinseudulleni.

 8. Mari

  On todellakin jännittävää nähdä, että mihin suuntaan tämä ihmisten terveydenhoito menee. Olen hieman ihmeissäni tästä uudesta Sotesta esim. tämä valinnanvapaus mitä se tarkoittaa ? Onhan tähänkin asti ollut vapaus mennä joko yksityisen tai kunnan lääkäriin. On myös vapaus olla kokonaan ottamatta hoitoa vastaan jos ei halua, se on sitä, että asiakas / potilas saa sen ihan itse päättää.

 9. X

  …että sairaaloiden vuodeosastot saman hallinnon alle, näin on todella puhuttu, mutta paljon on vielä tehtävää ennen näitä muutoksia. Toivottavasti potilaita riittää, muitakin kuin jatkopaikkaa odottavia iäkkäitä vanhuksia.

  • Nimetön

   niin on aika söheltämistä, jos saman hallinnon alle, siis se tarkoittaa erikoissairaanhoidon ja tän välttävän, kompuroivan terveyskeskuksen yhdistämistä – ja mitä siinä on järkeä, kuka sen tietää sitten? Kyl on aikoihin eletty jos yliopistosairaala ja arvauskeskus fuusioidaan ?

 10. Nimetön

  koko sotesin vois heittää romukoppaan .aivan turhaa herrojen puhetta ja rahastusta koko touhu

  • Heitteille jätetty uhri / potilas

   Totta , Suomen viranomaisjärjestelmässä ei ole mitään vikaa mutta viranomaiset on täysin toimintakyvyttömiä vailla mitään vastuuta ja velvoitteita .

 11. Nimetön

  joo lähikardiologiaa yhtäkkiä SOTESISSA ja kaiketi kai Nokiallakin. Sekin lie jotain bisnestä, ihmettelen kauheasti mistä niitä muka sydänsairaalan tasoisia sydänhoitajia muka tähän teatteriin saataisiin ?

 12. Nimetön

  Sotesissa käy kardiologi sydänkeskuksesta jo nyt kerran viikossa.

  • Nimetön

   Olis kiva tietää, mikä sopimus on taustalla ja käykö Sotesissa tosiaan valmis kardiologi, ettei vaan kävis joku erikoistumassa oleva lääkäri ja se tarkoittaa sitten sitä samalaista kuin tk:n päivystyksessäkin esiintyvää, puhelimessa hoitamista – laatua pitää olla, ei yhtään virhediagnoosia, eikä virheitä ja viivästyksiä ja vähättelyä potilaiden osaksi !

  • Nimetön

   tarkoittanet Tays Sastamalan pääsisäänkäyntiä ?

 13. Nimetön

  Eläkkeelä pitäisi hänen olla,ei muuta kuin ahneutta.

 14. Nimetön

  Ihmettelen suuresti, miten johtava viranhaltija voi vakavasti puhua Sastamalan sairaalasta helmenä, kun sairaalta on viety ensin leikkaus- ja synnytysosastot. Päätöksen myötä sairaalan ydinjoukko, lääkärikunta on supistettu minimiin – jäljelle on jäänyt henkilöstö edustaa pääosiin sairaanhoitajatasoista henkilöstöä, joka pystyy tietysti hoitamaan jäljelle jäävää kuntoutustyyppistä toimintaa.
  Valkeakosken päättäjät toimivat viisaammin ja saivat säilytetyksi mm. leikkaustoiminnan. Kuntalaisena ihmettelen, miksi Sastamalassa kävi näin, vaikka Sastamalassa on mm. kolme kansanedustajaa, joiden vaikutus jäi tässä päätöksessä näköjään olemattomaksi.

  • Nimetön

   On ihmeellistä, kuinka ”Satu Keisarin Uusista Vaatteista” on tässäkin sovellettavana
   Pikku lapsikin näkee mahdottomuuden.

 15. Nimetön

  Mimmoiseksi voi Sastamalan yksikkö kehittyä, kun EI OO ympärivuorokautista päivystystä, EI OO nukkumatin vakanssia, jokunen fysioterapeutti, ellei muulla vapaalla,j a kaks osaston jäännetta Taysista. Labrapalvelut ei pelitä kokopäiväisesti viikonloppuna, eikä kuvantamispalvelutkaan kuin neljään asti arkenakin, eikä muille ollenkaan viikonloppuina kuin klo 8-8 asiakkaille. Ambulanssiralli se siis jatkuu tässä alasajetussa

 16. Mari

  Näille johtajille terveiset, että tämä uusi malli (Sote) ei ota lainkaan huomioon sitä, että Suomen erikoispiirteet. Suomen eri kolkissa on erilaiset olosuhteet, jopa Sastamalankin seudulla. Me emme kaikki asu minkäänlaisen terveysaseman vieressä, vaan matkaa voi olla todella paljon ja hankalat olosuhteet esim. huono tie jne. Me kansalaiset emme ole tasa-arvoisia tämän terveydenhoidon järjestelyissä. Esim. maksu sairaanhoitajan vastaanotolle on suuri virhe ja estää monen rahattoman hoitoon hakeutumisen.