Suunnitelma: Autot saavat lähteä Vammalan torilta

Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi on tyytyväinen torin luonnokseen.

Näyttää siltä, että tulevaisuudessa Vammalan torille ei enää pysäköidä autoja. Torikeskuksessa esiteltiin keskiviikkona suunnitelmaluonnosta, joka on laadittu autottomuuden pohjalta.

Toripysäköinnin sijaan suunnitelmassa on kaavailtu parkkipaikkojen lisäämistä Onkiniemenkadun varteen sekä niin kutsutun pikkutorin järkevöittämistä paikotuksen osalta. Onkiniemenkadun varressa on nykyisellään seitsemän pysäköintipaikkaa, mutta vinoparkiksi muuttamalla niitä saataisiin 12. Pikkutorilla ajosuunta muuttuisi ja invapaikkojen määrä kasvaisi.

Myös Torikeskuksen taakse on mahdollista rakentaa 15 uutta parkkipaikkaa huoltoväylää leventämällä ja maata pengertämällä.

Sastamalan kaupungin elinkeinojohtaja Ursula Lumme ja tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi kertovat olevansa autottomaan suunnitelmaan ”kauhean tyytyväisiä”. Molemmat myöntävät olleensa ensin ajatusta vastaan.

”Mutta nyt, kun tätä ehdotusta on katsellut, mieli on kyllä muuttunut”, Toukoniemi toteaa.

”Koska autot selkeästi mahtuvat muualle, päätös ei tule vaikuttamaan keskustan elinvoimaisuuteen”, jatkaa Lumme tyytyväisenä.

Tältäkö tori näyttää jatkossa?

Graniittilaatoitusta ja valokirjaimia 

Suunnitelmaluonnoksessa ”Sastamalan sykkivän sydämen kauppa- ja tapahtumatori” saa pintaansa uuden asfaltin sekä graniittilaatoitusta ja noppakiveystä. Torialuetta elävöitetään kiveykseen upotetuin valokirjaimin, ja valaistusta parannetaan muutenkin.

Myyntipaikkoja torilla on 40 kappaletta, upotettavia sähköpisteitä on kaavailtu kahdeksan. Penkkimyyntipaikkoja on laskettu 18 kappaletta Torikadulle ja torin reunalle. Myyntipaikat ovat siirrettäviä.

Kahvio ja esiintymislava yhdistetään kokonaisuudeksi, johon sijoitetaan myös wc-tila. Torille kauan kaivattu kello kiinnitetään kahvion seinään.

Lapsiperheitä ilahduttanee tieto toripuistoon sijoitettavasta leikkivälineestä. Puisto saa muutenkin kokonaan uuden ilmeen istutuksia ja valaistusta myöten.

Torin kunnostukseen on varattu 400 000 euroa. Kevytväylien ja Torikadun uudistaminen eivät sisälly määrärahaan.

Ehdotus pysäköintipaikkojen lisäämiseksi.

Kojut käyttöön torillekin?

Yleisö sai merkitä luonnokseen vihreällä tarralla itseään eniten miellyttävän paikan. Elinkeinojohtaja Lumme kiinnitti tarran toripuistoon.

”Jos puistoon tulee vielä pieni leikkipaikka, se on oikeasti viihtyisä ja mukava paikka istuskella. Upotetut valolaatatkin ovat hieno idea. Niissä voisi olla joku juju, kirjaimia vaikkapa paikkakunnalla tunnettujen henkilöiden nimistä”, hän heittää.

Toukoniemen mukaan torimyyntipaikkojen sijaintia tullaan vielä käyttäjien toiveesta tutkimaan tarkemmin. Katettuja paikkoja suunnitelmaan ei sisälly, mutta elinkeinojohtajalla on ratkaisu:

”Vanhanajan joulumarkkinoille teetettiin Työteekissä 10 puista kojua. Ehkä niitä voisi jatkossa hyödyntää torillakin?”

Vaikka remontti toteutuukin, ei Vammalan tori elävöidy itsestään. Ursula Lumme toivoo, että yhdistykset ottaisivat nyt kopin ja alkaisivat suunnitella erilaisia teematoreja vaikkapa kirppiksen tai jumpan merkeissä.

”Ja VaLePan mestaruusjuhlat voisivat tietysti värittää toria joka kevät”, hän naurahtaa.

Julkisuuteenkin lipsahtanutta Sastamalan kauppatori -nimeä ei Kimmo Toukoniemen mukaan oteta käyttöön.

”Kaavaan tori on merkitty kauppatoriksi, mutta kyllä paikka jatkossakin tunnetaan Vammalan torina.”

Rakennuttajainsinööri Pasi Lähteenmäki, elinkeinojohtaja Ursula Lumme sekä nuorempi suunnittelija Minna Pöyhölä ja maisema-arkkitehti Arto Kaituri WSP Finland Oy:stä saivat jutella keskiviikkona keskenään, sillä väenpaljoutta työpajassa ei enää kello 18 jälkeen nähty.

68 vastausta artikkeliin “Suunnitelma: Autot saavat lähteä Vammalan torilta”

 1. piski

  olenkin ihmetellyt pitkään miten autojen parkki voi olla torilla jossa myös elintarvikkeita myydään. mutta nyt kysymykseni liittyy siihen että jos torikeskuksen takana olevaan puistoon kosketaan niin mistä nämä penkkien valloittajat löytävät uuden paikan vai tehdäänkö heille uusi hieno paikka jonnekkin lähelle Alkoo . muuten tori idea on hyvä ei kun rakentamaan viihtyisää toria

 2. Faktat

  Toripäiviä on kaksi aamupäivää viikossa (onkohan Sittari maksanut toiset 20000€ ”ylipuhumiseen”).

 3. Faktat

  Ja mm. 30000 eurolla taasen suunnitellaan talousarviossa 2018 uutta Uimahallia. On tää semmonen konsulttien paratiisi koko Tyrvää.

 4. Nimetön

  On se ihme kun ostetaan rahoilla lihaa kun maitoa tarvittaisiin. Malboro nyt tarvis polttaa.

 5. Nimetön

  Kyllähän niistä parkkipaikoista on mukava puhua ja niitä on helppo suunnitella pitkin puistoja ja katujen varsia. Mutta kenen rahapussi avataan sitten kun kaikki on toteutettu. Olen varma, että parkkipaikkojen lisääminen maksaa saman verran kun torikin.

  • Nimetön

   no eikö se julkinen liikenne poista ton ongelman? – tosin, näkis vaan…

 6. Vanhempi kunnallismies

  Olen aina ollut sitä mieltä, että virkamiehet ovat niitä, jotka pitävät kunnan köyhänä.

 7. Eläkeläinen

  Tuntuu, että tämän suunnitelman tekijät eivät ajattele yhtään meitä iäkkäitä ihmisiä, joiden liikuntakyky on rajoittunut. Onko teistä kukaan käynyt kesäisin Torikeskuksen yläkerran parkkialueella – sehän on lähes täynnä, eikä ihme, kun puolet paikoista on varattu yritysten henkilökunnalle. Sama ongelma on myös Torikeskuksen vesistön puolen puiston parkkialueilla – kesäisin vaaditaan hyvää onnea, että alueilta yleensä löytyy parkkipaikka.
  Jos Vammalan tori suljetaan pysäköinniltä, se on hyvin paha isku Torikeskukselle ja myös Alkolle – mielestäni on kohtuutonta, että me liikuntakyvyltään rajoittuneet asiakkaat, joutuisimme kävelemään Alkoon, jostain Seuraintalon parkkialueelta. Alko on ehdottomasti siirrettävä muualle, jos torin käyttö lopetetaan parkkialueena.

  • Siirtoja

   Alkoa en juurikaan käytä mutta sen voisi siirtää Cittariin ja ennen kaikkea posti myös.
   Nykyisin on todella ahdistavaa Torkkarissa jonottaa pakettiaan postista ahtaassa tilassa jossa kassajonot luikertelevat miten sattuu ja palvelua saa odottaa joskus kohtuuttoman paljon. Cittari olisi järkevämpi paikka postillekkin ja on parkkitilaa valmiina. Keskustassa on joskus todella vaikea löytää parkkipaikaa ja kassit ovat painavia kantaa kaukaa ainakin elintarvikekassit ja muut joten muutenkin valitsen toisen kaupan johon pääsee lähelle autoa.Näistä lasten härdelleistä en kyllä pidä jos niitä torille aiotaan laittaa ne eivät kaunista maisemaa ja niitä on kaalisaressa ja päiväkodeissa tarpeeksi. Kello ja wc on hyvä saada.

  • Nimetön

   Liikuntakyvyttömillä on yleensä invaparkkiin oikeuttava P-tunnus. Muut voivat kävellä vähän kauempaakin.Torin taakse saataisiin kyllä parkkipaikkoja.

   • Nimetön

    Ei silla vammaisen pysäköintiluvalla mitään tee, ellei ole varattu niitä p-paikkoja konkreettisesti. Taidat olla sitä mieltä, että jos on vammainen niin ei kun nurkan taakse vaan, invapaikat. Huittisissa on oiva esimerkki tästä, invapaikka on nurkan takana eräällä julkisella toimijalla ja matkaa tulee aika lailla kun esim talvikelillä joutuu taiteilemaan matkan pääsisäänkäyntiin. Jk. liikuntarajoitteiset on parempi sana käyttää.

  • totuus

   Taitaa teidän liikuntarajoittuneisuus johtua juuri alkosta. menkää nyt katkolle eläkeläiset juopot ja niitä inva paikkoja ei tarvita enää yhtään enempää, koska niissä en ole koskaan nähnyt yhtään inva ihmistä pysäköinneen. Teidän viinan takia aivonne juoneen takia ei tarvita yhtään enempää inva paikkoja.

   • Eläkeiläinen

    Sinun pitäisi hävetä kirjoitustasi – se on hyvin loukkaava meitä eläkeläisiä kohtaan – hyvin pieni ryhmä eläkeläisistä käyttää Alkon tuotteita liikaa – ei ainakaan niin, että se aiheuttaisi henkisiä häiriötiloja. Jos kirjoittaja ei sitä tajua, voin kertoa kirjoittajalle, että eläkkeet ovat niin pieniä, että niistä ei riitä päihteiden ylenpalttiseen käyttämiseen

  • Nimetön

   Juuri näin, cittarin kulmilla liiketilaa ja parkkialueita, pääsee huono jalkanenkin ihan oven eteen ja ei ole rappuja

   • Nimetön

    Taitaa olla niin päin, että huonojalkaislla on entistä pidempi kävelymatka. Nääs, kun eläkeläisillä ei kaikilla ole autoa.

 8. Nimetön

  Maailman pelastaminen on sitten rantautunut tännekin. Mitä sitä pelkkää toria sulkemaan autoilta. Laittakaa koko keskusta kiinni. Kävelykaduiksi vaan. Kyllä ne liikkeet sitten saadaan pikatien varteen.
  Luulisi olevan parempaankin käyttöä rahalle. Mennä nyt poistaman toimiva parkki. Äly hoi.

 9. Nimetön

  mistäköhän toukoniemi on kotosin? outo mies jos tori parkin poistaa .

 10. Nimetön

  Ehdotan, että kun kesäaikana on niin paljon turisteja ko. kaupungissa niin laitetaan heille maksullinen pysäköintialue kaupungin toimesta. Mikä olisi hyvä paikka ? ko. alueelle ?

 11. Nimetön

  pyäääh, pyäääh älkää nyt vaan alkoo pois siirtäkö mun ainoo ravitsemus liikkeeni ja lähellä ja saan torkkarista sen hampparin vääräni ja tölkin piimää ostaa kyllä näillä pärjää. pistäkää uudelle torille ainakin yksi pitkä penkki jossa hampparinvääräni syön piimän kera ja päälle kunnon pitkä kossu ryyppy ja nokoset nin vot.

 12. Torin pysäköinti?

  Ei tämä kyllä valtuustossa näin mene läpi.
  – tuo 15 lisäparkkipaikkaa niputetaan torin remonttiin ja ehdottomasti parkkiasia toteutetaan ensin.
  – Kaalisaaren puolelle rakennetaan lisäpaikat myös ennen remonttia.
  Lumme näyttää unohtaneen miksi hänet on palkattu. Keskustan elinvoiman kannalta ehdotus ei ole valmis. Menee kauppojen kannalta huonoon suuntaan, jos tällaisena lähdetään toteuttamaan.

  • Suunnittelijan näkemys

   Kun katsen tuota arkkitehdin visiota, muutama kohta menee uusiksi. Nuo piirretyt ruudut ovat varmaan ns. puolikaspaikkoja. Hukkasen myyntiauto ja oikeastaan jokainen myyntiauto vie 2 paikkaa. Tuo myyntiautojen käyttö on kasvava trendi ja tämä on otettava huomioon. Miten autot saa paikoilleen ja miten pois? Kannattaisi piirtää ajoreitit. Kauppiaat haluaa vakiopaikkoja. Miten tämä toimii uudessa leiskassa? Onko tunnettu ongelma eli WC:n puute unohdettu. Kauppalantalolla on tietysti oma ”tunnelmansa” ja vakioseura.
   Tuo esitetty kuva menee sarjaan ”nauruversio”, josta tietysti jatketaan kehitystä. Esitetyssä muodossa ratkaisu ei ole valmis.

 13. tietoinen

  Ken on tämän suunnitelma luonut? Ei ole torikauppiaita lainkaan ottanut huomioon,
  kaikki myynti paikat riveissä toisissaan kiinni! Aivan paska koko suunnitelma!

 14. Nimetön

  Toisaalta voi pohtia, tarvitaanko toria enään yhtään mihinkään? Ruoka ostetaan kaupoista ja halvemmalla. Saa itse punnita, että on varmasti oikein. Torikauppa on joku ihmeellinen jäänne menneisyydestä. Ei tämmönen nuori ymmärrä sitä yhtään.

 15. Seppo

  Siirtäkää Posti ja Alko sinne Roismalan suuntaan, niin sen jälkeen saatte mun puolesta tehdä koko keskustan täyteen kävelykatuja, mitälie Pukstaavia ja vaikka muutaman Herra Hakkaraisen kaupan päälle. Uimahallinkin vois samalla tehdä heti kahteen kerrokseen ja pikkutorilta S-marketille asti, niin ei tarvi edes SUH-uimamaisterin kokoajan hakata päätään altaan reunoihin.

 16. Nimetön

  Ja Sastamalan valittajien kuoro on taas joukolla noussut barrikaadeille.

 17. AMIGO

  No niin, tässä oli viimeinen pisara, torialueen sulkeminen autoilta, mitähän
  sieniä päättäjät on taas syöny, ??????

 18. sykettä

  Elinvoimaa keskustaan kun autot huristelee ostoksille läpi kylän muihin kaupunkeihin. Nuoruus ja into on hienoja asioita mutta onko päättäjillä ymmärrystä ”visioiden” seurauksista. Näistähän niitä kirjoja kirjotellaan jälkipolville.

 19. Nimetön

  Valokirjaimet maassa?! Mitä järkeä? Suurimman osan ajasta lumen alla tai ”puukujan” lehtien peitossa. Ja ne nupukivet! Tasaista pintaa pitää olla, että on esteetöntä ja turvallista! Vai onko tarkoitus vain työllistää kiviosastoa?

  • Mullikuhnuri

   Nupukivi on tasaista katukiveä, mukulakivi olisi sellaista pyöreää, kuten Tampereen Keskustorilla. No, eivät kaikki kaupunkilaisetkaan aina eroa muista. Lisävalo on aina hyvästä, hauska toteutus on plussaa.

 20. Asioista perillä oleva

  Ei tässä valittamisesta ole kysymys: jokainen puolustaa oikeuksiaan ja sitä, miten hänen verorahansa käytetään.

 21. toimiva kaupunki

  Varmaan kaupunkia ja sen tarjoamia mahdollisuuksia pitää kehittää. Onkohan tuo toripysäköinti ja torin muutostyöt riittäviä tai edes tarpeellisia kun mietitään miten kaupunkia tulisi kehittää kiinnostavammaksi paikaksi asua? Nykyinen kaupunkimme on ”eläköitymässä” kun nuorille ei ole tarjolla riittävästi työpaikkoja, eli nyt pitäisi keksiä miten kaupunkiin saataisiin uusia yrityksiä ja siten lisää verotuloja. Muutosvastarinta kaikkea uutta kohtaan ei toimi kenenkään eduksi ja vastustajien puolesta taas voi todeta, että kaikkien investointien pitää olla joko välittömästi tai välillisesti kannattavia. Tehdyt suunnitelmat tulisi aina alistaa objektiivisen arvioinnin kohteeksi. On tietysti helppo kirjoitella mitä pitäisi tehdä ja ymmärrän kaupungin vähäiset vaikuttamismahdollisuudet elinkeinoelämän kehittämisessä. Muutoksia ei kuitenkaan kannata tehdä vain muutoksen vuoksi.

 22. Skeitti2 Torille

  Jos vaikka kyseltäs taasen nuorisovaltuustolta millainen Torin pitäisi olla että viihtysivät siellä eikä liikenteen seassa Exlipriksen ja kukkaupan välissä. (Aika hurjan näköstä teppuilua, kunnes jotain sattuu)

 23. Torikauppias

  Eläkeläiset menee maate ja nuoria ei kiinnosta. Siksi pidän ihmeellisenä että pökötetään ympärivuotista toria kun 10 v päästä toria ei tarvita torina kuin kesällä.

 24. Nimetön

  Miksi ei Vammalan keskustassa voisi olla autoton kävelykatu ? Vai onko sellainen jo suunnitelmissa ?

 25. Nimetön

  Se on Torikeskuksen kuolema tai ainakin myynti tippuu 30% ja muutenkin keskustan näivettäminen jos Torilta autot viedään pois.
  Tori on torikäytössä 6 h viikossa ja sitten tyhjänä 6 pv 18 tuntia, eläköön tyhmyys koko keskusta tyhjenee.
  Kyllä Seukunmäen vieressä on parkkitilaa silloin kun on toripäivä muttei sinne muuten kukaan autoaan vie.
  Alko kun saadaan Cittariin ja postipalvelut myös niin eihän Torikeskukseen enää mene kukaan.

  • Nimetön

   eikö ne nyt tajua monikäyttöisyyden näkökulmaa – kun ei o torimyyntiaika, on vapaata parkkeerata

 26. Nimetön

  ei voi saatana ku nauraa mihin eliitti laittaa kunnan yhteiset rahat

 27. Jäätelökesä

  Mikä toimii paperilla ei välttämättä toimi käytännössä…….tuskin Osuuspankki haluaa luopua hyvistä vuokralaisista.

 28. Taisto

  Asvaltti ja autot pois koko keskustasta ja nurmikkoa tilalle. Keskustasta vois tehdä yhden ison puiston, ja siellä vois pitää kerran viikossa ison pride tapahtuman. Kyllä torille tai Alkoon haluavan on oltava valmis käveleen edes muutama kilometri ympäristöä kuormittavia turhakkeita saadakseen!

 29. Nimetön

  Kyllä näille Vammalan keskustassa satunaisesti käyville voisi olla maksullinen parkkipaikka. Miksi täällä ei kerätä rahaa turisteilta, kun niitä kerran on koko kesän ajan ja vielä syksymmälläkin Kaupunki voisi palkata edes yhden ihmisen lisää turistineuvojan virkaan.

 30. Torikaippiaista

  Vuoden hiljaisinaika torikaupassa. Olen menossa asiakkaaksi torille klo n 11 Lauantaina. Ajan torin ympäri ei yhtään vapaata parkkia torin liepeillä. Pysäköin linja autopysäkille niinkuin moni muukin. Muuten jäis torille menemättä. Parkkipula on oikea.

  • Nimetön

   Olisit luultavasti kävellyt torille vähän kauempaakin sinä aikana, jonka käytit parkkipaikan etsimiseen.

  • Nimetön

   Kaikki paikat oli varmaan just sillon täynnä näitten turistien autoja kuten 09.14 sanoi et niitä on pilvin pimein pitkin syksyä! Vähän pitäs kattoo et mihin autonsa jättää,mites linkkari!

 31. Muuttovoittoinen moderni Sastamala

  Ex libris 37 asuntoa rakentaminen käynnistyi joulukuussa 2012 ja talo valmistui 2014 kesäkuussa…muutamia huoneistoja vielä tyhjillään..Villa Airila.. Hietalan tontti …tulossa 30 asuntoa….

  Ex libriksiä pitäisi rakentaa kaavan mukaan vielä 5-6 taloa lisää…

  Eipä nuo kämpät pääsääntöisesti ole lapsiperheiden asuntoja..

 32. Luomua torille

  Torin, jossa myydään puhtaita luomu-tuotteita voi siirtää sinne puistoon!
  Paikka on paljon vetovoimaiusempi ja palvelee kaikkia.
  Halparättimyyntiä ei torilla tarvita.

 33. Elinvoimaisuutta

  Elinvoimaisuutta ja uusia asukkaita saadaan uimahallin myötä. Miksi hassataan rahaa toriin ja liikuntahalleihin, kun jokainen tietää kuinka kauan asukkaat ovat uutta uimahallia toivoneet. Moni lapsiperhe on jo muuttanut pois, kun päättäjät eivät halua, uskalla tai ymmärrä puuttua oikeisiin asioihin viihtyvyyden kannalta. EI torille, KYLLÄ uimahallille.

  • Nimetön

   Voi poloista.Meillähän on monta uimahallia. Meinaatko että niitä lisäämällä kaikki kukoistaa ja väki tulee takasin eikä ketään muuta pois!

 34. Antero Vähä-Aivo

  Se Sastamalan paljon puhuttu uimahalli pitää rakentaa Illoon tai sitten Mouhijärvelle. Vammalan keskustan katkerat kotikommunistit ei siellä kuitenkaan asioi. Tori ja Torikeskuskaan ei vedä puoleensa kuin kitupiikkejä eläkeläisiä, niin niiden tilalle voitaisiin tehdä iso viheralue, jossa olis tilaa koirapuistolle ja puistokemisteille. Tyhjillään olevat ex-apaja ja ex-valintatalo pitäis nopeasti pakkolunastaa kaupungin omistukseen ja saada hyötykäyttöön, kun vastaanottokeskuksille olis tarvetta. Mehän tienattis sillä?

  • Nimetön

   Kaiketi ex-apaja on aika täysi. Hovipiika, r-kioski, Salon lakkitehdas ja postin jakelu noin ensi alkuun..

 35. Tuntematon sotilas

  Valinta talossa toimii Oivapaja..jonka kiinteistön osti Talonvaltaajat jonka osa omistajia ovat A Hirviniemi ja J Kataja…Apajassa on vielä ainakin R kioski..

 36. Nimetön

  Kaupungin virkamiehet ja luottamusmiehet sitten ihan yhteistuumin haluavat heikentää keskustan kauppiaiden toimintaa!? Kyllä kuulkaa kaupat loppuu yksi toisensa jälkeen torin ympäristöstä mikäli pysäköinti kielletään torilla. Ehkä torista tulee nätti näillä suunnitelmilla, mutta onko se nättiys elinvoimaisuutta tärkeämpi.

 37. Nimetön

  Monissa isoissa kaupungeissa on autottomia kävelykatuja ei joka paikkaan tarvitse autolla päästä eikä ihan oven eteen. Toivon, että kaupungin päättäjät suunnittelevat sen autottoman kadunpätkän keskustaan.

 38. Nimetön

  Paskapäät tappaa keskustan…
  Katsotaan tilanne kymmenen vuoden päästä. ei ole liikkeitä.

  • Nimetön

   Vitut sano Vatanen ei ymmärrä mistä toi järki noille Herran plantuille annetaan.

  • Nimetön

   22:42 Ei tarvise odottaa 10v kun käy Nokialla ja katsoo sen keskustaa nykyään. Oli aikoinaan oikeinkin vilkas

 39. rekkatyttö

  Tehkää koko sastamalan/vammalan keskustasta autoton!!!!!!!!!!

 40. Hoxhox

  Onko tosi ettei jakseta kävellä pikkumatkaa? Ei se ihme ole, että on suonet tukossa!! Järkyttävää hölmöyttä.

 41. Nimetön

  Parkkipaikat hävitetään muuten vaan.Torille on varman pirusti muuta käyttöä syksyllä ja talvella. Auto on ihmistä varten ja näihin viherhippien hullutuksiin ei tarvitse täällä maaseudulla lähteä mukaan, nehän muuttaisi kävelykaduksi koko maapallon.