Terveydenhuollon asiakasmaksut puhuttivat ja äänestyttivät Sastamalan valtuustoa

Sastamalan talousarviovaltuusto kävi vilkasta keskustelua terveydenhuollon asiakasmaksuista ja äänesti kaksi kertaa.

Heikki Horila (sd) esitti sitovaksi talousarvioperusteeksi, että ensi vuonna ei oteta uusia asiakasmaksuja käyttöön. Tämä tarkoittaisi, että sairaanhoitajan vastaanotolla ei alettaisi periä käyntimaksua. Esitystä kannatti muun muassa Reino Sivonen (sd). Se kaatui äänin 27-16.

Leena Saarela (vas) teki vasemmistoliiton valtuustoryhmän esityksen, että Sastamala luopuu terveyskeskusmaksusta. Pirkko Niemi (vas) kannatti esitystä. Kaupunginhallituksen esitys voitti äänin 40-3.

Uusi sairaanhoitajan vastaanoton käyntimaksu peritään aikuisilta enintään kolmelta käynniltä kalenterivuoden aikana ja se kerryttää maksukattoa. Jos hoitokäynti muuttuu lääkärikäynniksi, peritään vain lääkärin vastaanottomaksu. Sairaanhoitajan vastaanottomaksu on Pirkanmaalla laajalti käytössä terveyskeskuksissa.

Kiikoisista vedottiin lääkäri- ja neuvolapalveluista

Antti-Matti Mattila (kesk) luki vetoomuksen, jossa allekirjoittajina on useita kiikoislaisia yhdistyksiä. Tahdonilmauksessa kannetaan huolta lääkäri- ja neuvolapalveluista ja esitetään niiden palauttamista kylälle.

7 vastausta artikkeliin “Terveydenhuollon asiakasmaksut puhuttivat ja äänestyttivät Sastamalan valtuustoa”

 1. veronmaksaja

  Pois Terveyskeskusmaksut ja sairaanhoitajalla käynneistä ei saa periä maksua.
  Sastamalassa on muutenkin niin huono terveydenhoito ja pitkät jonot joka paikkaan,.

 2. Nimetön

  On ymmärrättävää, että uudet maksut kismittävät terveyspalveluiden käyttäjää, mutta on muistettava, että yhdessä maksamme palveluista koituneen maksun veroina.Käyntikerta maksaa paljon enemmän, kuin itse maksettu osuus. Ajatellaanpa esim. vaikka laboratoriokokeet , röntgen ja mangneettikuvien hinta sen lisäksi lääkärin ja sairaanhoitajan työpanos. Ilmaisia palveluja ei olekaan . Kannattaa verrata yksityisen puolen hintoihin ja jos haluaa voi tietysti asioida sielläkin. Luultavasti julkisen puolen maksut eivät sitten enää tunnukaan kalliilta.

  • Nimetön

   niin veroja maksellaan ja sekään ei riitä, vaan ahneet vaatii jatkuvasti lisää lisää aina vaan, hintoja nostaen ja uusia veloituskohteita keksien, maksukatto piti olla, vaan senkin ahneus on tehnyt mitättömäksi, ei vapaakortti olekaan vapaakortti, koska laitoshoidosta ahnaasti vedetään vielä puolet maksusta Lisäksi ei maksukattoa yhtään hintojen nousun perusteella tarkisteta, vrt. Kelan lääkekorvaukset sentään tarkistettiin

 3. Nimetön

  Voihan valtuusto! Täytyy kärsiä vaan ja taudit lisääntyköön, onpa sitten enemmän kerralla hoidettavaa ja yhteiskunta maksakoon

 4. Nimetön

  18:30 Juuri näinhän siinä käy. Yhä sairaampina sairaalaan hakeudutaan ja tätä myötä kustannukset vain nousevat kun ennakoiva sairaudenhoitoa ei tehdä. Valoisana puolena on tietysti Työteekkimme täällä Tyrväällä jossa sitten viimeistään saadaan kuolleetkin takaisin työelämään kirjattua. Voisiko toteuttaa samaa meille vanhuksille!

 5. Nimetön

  Varattomilla ei ole varaa maksaa nykyistä enempää siitä huolimatta heidät hoidetaan. Niillä joilla on varaa maksaa omaisuudestaan niin se on ok. Mutta perinnön kyttääjät täällä huutvat kurkku suorana.

  • Nimetön

   17:01 Voi sinua ymmärtämätöntä (onneksesi!). Kyllä tuo köyhyys voi tänä päivänä osua kenen kohdalle tahansa. Köyhän ei kannata mennä vastaanotolle ennen kuin on ihan pakko, koska järjestelmän monimutkaisuuden takia on niin monenlaisia omavastuita joka asiassa ettei niistä tunnu tietävän enään ketään. Varmuuden vuoksi laskutetaan jotta ai ainakaan virhettä tehdä ja ”hoitaahan kela takaisinmaksun jos on liikaa peritty” sanottiin vastaanotossa. Sinne vain kelan sivuille täytteleen kaavaketta 32,70€ laskuskusta.

   Toistan vielä: ”Voi sinua ymmärtämätöntä (onneksesi!)”.