Saksitut: Kansa saa päättää kaksissa vaaleissa kuinka maa makaa

Tasavallan demokraattinen päätöksenteko huipentuu tänä vuonna kaksiin vaaleihin. Ensimmäiseksi maalle valitaan uusi presidentti. Vaalien ensimmäinen kierros pidetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Ehdolla tehtävään on kahdeksan henkilöä. Mukana on kolme naista, jotka tavoittelevat valtakunnan korkeinta virkaa.

Kaikkien mielipidetiedustelujen mukaan hyvistä ehdokkaista ykkönen on istuva presidentti Sauli Niinistö. Hänen arvellaan saavan jatkokauden jopa ensimmäisellä kierroksella. Tähän hän tarvitsee yli puolet annetuista äänistä. Toki voi, ja on toivottavaa, että löytyy haastaja, joka vie vaalit toiselle kierrokselle. Kaikki kahdeksan varmasti ääniä kalastavat, mutta ehkä vain kolme on liikkeellä oikein verkkojen kanssa. Siitä sitten myöhemmin.

Presidentin valta liittyy enimmäkseen ulkopolitiikkaan. Valtaa pitäisi olla myös sisäpoliittisesti, jotta presidentti voisi vaikuttaa tavallisen kansalaisen elämään muutenkin, kuin vain arvovallalla.

Todellista ihmisiä lähellä olevaa valtaa sen sijaan käyttävät tulevien maakuntien valtuutetut. Heidän suurena tehtävänä on jalkauttaa maakunta- ja eteenkin varsin sotkuinen sote-uudistus inhimillisesti ihmisten arkeen.

Se ei ole helppoa, sillä niin pitkää ja leveää uudistusten valmistelu on ollut. Ja vieläkään ei aivan tarkkoja tietoja ole siitä, mitä erityisesti sote-uudistus meihin vaikuttaa. Jotta asiat menisivät edes joltisestikin putkeen, niin maakuntavaaleissa äänten keskittäminen esimerkiksi Lounais-Pirkanmaalle on tärkeää. Muutoin Tampere lähinaapureineen vie jälleen ylivallan.

Niin. Maakuntavaalien pitäisi olla lokakuussa tänä vuonna. Tarkkaa päivämäärä ei ilmeisesti ole vielä tiedossa, koska vaalit.fi -sivustolta sellaista ei löydy. On vain tieto siitä, että maakuntavaalit pidetään mahdollisesti lokakuussa 2018. Onkohan edelleen olemassa jotakin pommiuhkaa vuosia suunnitelluille uudistuksille?

Jos on, niin olisi hyvä kertoa. Esimerkiksi Sastamalan kaupunki on valmistautunut uudistuksiin urakalla jo puolitoista vuotta. Jos urakka niin sanotusti kusee, niin…

4 vastausta artikkeliin “Saksitut: Kansa saa päättää kaksissa vaaleissa kuinka maa makaa”

 1. Nimetön

  Nykyisilläkin valtaoikeuksilla presidentti voi töpätä, kuten Paavo Väyrynen on todistanut Sauli Niinistön kohdalla. Voisi olla paree, kun Niinistö jäisi hoitaan tulevaa pienokaista ja jättäisi vähemmäntärkeät asiat, kuten pressan hommat muille.

  • Nimetön

   En sanoisi Niinistöä sentään tyhmäksi. Katsotaan ny minkä ratkaisun tekee.

 2. Nimetön

  Kannattaa miettiä ketä äänestää, ettei tarvitse myöhemmin miettiä oliko itse tyhmä. Kuusi vuotta eteenpäin on kuitenkin aika pitkä aika.