Saksitut: Ovatko hirvieläimet ohittaneet karavaanarit teittemme tukkoina?

Se oli vuosi 2001, kun Samuli Edelmanin albumi, Kaikki tahtoo, tuli kuulevien korviin. Albumilla oli myös karavaanareihin liittyvä laulu: karavaanari on kaikkien kaveri, teiden tukko. Tai jotenkin siihen suuntaan. Huumorilla tehty laulu ei nyt aivan pitänyt paikkansa, mutta ehken vähän.

Karavaanarit osaavat liikennesäänöt, hirvieläimet eivät. Ne kulkevat omia polkujaan ja ylittävät teitä perinteisiltä jotoksiltaan, tai sitten sieltä mistä pääsevät. Sastamala ja Vesilahti ovat etenkin peurojen kultamaita. Ehkä siksi, että peurat kotiutettiin aikanaan Vesilahden Laukon kartanon maille.

Sastamalan kaupunki on kiinnittänyt usean vuoden ajan huomiota valtatie kahdentoista riista-aitaan, jota valtiovallalta on toivottu. Sastamalan alueella tapahtui viime vuonna 156 hirvieläinkolaria, Vesilahdessa tiettävästi 180. Sastamalan osalta vaikeinta aluetta on valtatie Roismalan risteyksestä Nokian suuntaan.

Nyt riista-aidalle on näytetty vihreätä ministeritasolta saakka. Aidan rakentaminen maksaa. Hintaerot voivat olla suuret, koska liittymät ja mahdolliset maiden lunastukset vaikuttavat kustannuksiin. Vähimmilläänkin hinta on noin 1 000 euroa kilometriltä, molemmin puolin tehtynä.

Hirvieläinkannat ovat niin suuret, että eläimet taitavatkin olla nykyisin niitä teiden tukkoja. Metsästäjät ovat tilanteen havainneet. Heillä on myös keino kolareitten vähentämiseksi: kantojen reipas pienentäminen isommilla lupamäärillä, eikä maksa valtiolle mitään. Kantoja ei kukaan tietenkään halua ajaa sukupuuttoon saakka, tai edes rajoille, vähiten metsästäjät.

Mutta ehken varaa olisi hieman tarkemmin tutkia asiaa. Ihmisten ja kansantalouden kannalta esimerkiksi Sastamalan kolarimäärä ei ole hyvä asia. Peurakolarit harvoin vaativat ihmishenkiä, mutta hirvikolarit ovat aina vaarallisia.

8 vastausta artikkeliin “Saksitut: Ovatko hirvieläimet ohittaneet karavaanarit teittemme tukkoina?”

 1. metsänomistaja

  Valtiolla on lisäkeinoja suureksi paisuneen perurakannan varalle. Lopetetaan ilveksen metsästys Pirkanmalla ja poistetaan peuran lupakiintiöt. Peuran metsästys vapaaksi kuten jäniksen metsästys on. Kauris on jo vapautettu.

 2. Nimetön

  Kyllä suurimmat jarrumiehet ja naiset löytyvät nykyhallituksesta. Siksi kannattaa äänestää Väyrystä, silloin antaa lähtöpassit Sipilälle. Pääministeri pelkää ja oikein ilmoitti äänestäneensä Vanhasta. Hyvästi, Kiky ja kyykkyhyppy ( aktiivimalli). Heippa vaan Sipilä. Väyrynen on nyt pelastaja.

  • Nimetön

   Riista-aita, vai riisto-aita? Ensimmäisen saa rahalla ja toisesta pääsee eroon äänestämällä Väyrystä. Hyvä niin!

 3. Nimetön

  Ammutaan sudet ja ilvekset pois niin saadaan lisää ruumiita tiellä.

 4. Nimetön

  Sipilä tosiaan taas uhkaili, että jos Vanhanen ei saa riittävästi ääniä, niin hänellekin tulee lähtö. No, moni palkansaaja, eläkeläinen ja vähäosainen taputtaa käsiään. Väyrynen nousi arvoon arvaamattomaan.

 5. Metsästäjä&maanomistaja

  Metsästysseurat eivät pysty eivätkä haluakaan enempää peuran kaatolupia,Peuran metsästys vapaaksi kuten joku edellä ehdotti, kannatan.

 6. Nimetön

  Karavaanari on kaikkien kaveri. Väyrynen on totuuden kaveri. Sellaisen totuuden, jota ei isolla rahalla sivellä katinkullaksi. Eikä valtamedian yksiäänisellä kuorolaululla siunata.