Elinvoimaa kaupunkiin kirjallisuushahmojen vetämällä opinahjolla

Vuoden 2020 alusta Sastamalankin suuriksi tehtäviksi jäävät koulutus ja elinvoima. Molemmissa riittää tavoitteita ja tehtävää. Valmistelu murrokseen on vahvassa vedossa elinkeinostrategian ja yrityspuisto Sykkeen voimin. Niiltä odotetaan paljon, eikä poliittisia esteitä toteutuksille ole. Kaikkien tahtona on kotikaupungin kasvu kukoistukseen.

Sastamala tunnetaan Suomen kirjapääkaupunkina. Sitähän voisi ryydittää opinahjolla, jossa annettaisiin tietoja ja taitoja kirjailijoiksi aikoville, mieluusti jo ihan kouluikäisille. Opettajina toimisivat tietysti paikalliset kirjallisuushahmot. Varmasti kouluikäiset ja vanhemmatkin ottaisivat mieluusti oppia Mauri ja Tarja Kunnaksen Herra Hakkaraiselta, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatulta ja Patulta sekä Jukka-Pekka Palviaisen esikoisromaanin Reinolta.

Olisihan hienoa, jos opinahjo tuottaisi uusia kirjailijoita, jotka loisivat uusia hahmoja suomalaisten ja ulkomaalaisten luettavaksi. Ja komeata on juuri se, että kaiken juurena on Sastamala – Suomen kirjapääkaupunki. Tämä toisi mitä ilmeisimmin myös tuoretta sisältöä Vanhan kirjallisuuden päiville. Moottorina voisi olla kirjainstituutti, jolle rooli sopisi hyvin Pukstaavin kautta. Sehän on erikoistunut suomalaiseen kirjaan ja kirjallisuuteen.

Opinahjoksi sopisi erinomaisesti kirjakorttelin Bäckmanin huvila, vaikka sitä nyt museon näyttelytiloiksi onkin kaavailtu. Ehkä huvilan käyttöaste voisi nousta kirjallisuusopintojen kautta. Museon näyttelytilojen paikkaa voisi sitten miettiä uudelleen. Sastamalaan ei kuitenkaan synny museota, joka vetäisi väkeä nykyisellään ympäri maata.

No, hulluutta tietenkin. Mutta sitähän pitää löytyä, jotta jostakin kummallisesta raakileesta versoisi viriiliä elämää. Joku edesmennyt presidentti tapasi sanoa, että jotain pitäis tehrä. Tatun ja Patun ihmeellisen maailman rakentaminen Sastamalaan on nyt aikalisällä. Toivottavasti tuo yrityspuisto Syke etenee vauhdilla ja tuo elinvoimaa kaupunkiin.

4 vastausta artikkeliin “Elinvoimaa kaupunkiin kirjallisuushahmojen vetämällä opinahjolla”

 1. Nimetön

  Hyvä idea. Pukstaavi voisi ottaa tästä koppia, ainakin joltain osin. Löytyisiköhän jostain rahoitusta?

 2. Elivoimansa kohta menettävä veronmaksaja

  Voi Veli-Matti, edes Sinä et hyvällä hulluudella pysty puhaltamaan henkeä kuolleeseen ”kirjapääkaupunkiin” .

  Yhtään rahaa EI enää Vanhaan Uuteen Instituuttiin Pukstaaviin.

  Vaikka Sinut huumorimieheksi tiedänkin kauhistuin ihan tosissani!

 3. Mullikuhnuri

  Oriveden Opisto, maankuulu kirjailijakoulu, on yhdistetty Ahlmaniin ja siirtyy tänä vuonna Tampereelle. Miksi ei kirjailijakoulutusta voisi ottaa erilleen ja sijoittaa Vammalaan? Ahlmanin yhteydessä sillä tuskin on tulevaisuutta. Pitäisi toimia nopeasti, niin tämä voisi toteutuakin vaikka nimellisesti Ahlmanin sivutoimipisteenä.

 4. tarttis tehrä jotain

  Kyllä se siitä tai asioilla on taipumus järjestyä ovat Mauno Koiviston, ellemme varmuudella tiedä kuinka tulee käymään, olettakaamme että kaikki käy hyvin , käyttämiä tokaisuja.

  Vallan ernomasia.

  Tarttis siis alkaa tekemään jotain.