Autourheilu: Hyynilän peltoendurance vetää satojen kilometrien päästä

Hyynilän peltoendurancessa on kisannut keskimäärin 50 autokuntaa. Kuva: Riia Lehti.

Miten saadaan säpinää rauhalliselle maaseudulle? Jos mouhijärveläisiltä Teemu Aholta ja Lauri Mäkelältä kysyy, vastaus on järjestämällä peltoendurance-ajotapahtumia.

Mäkelän pellolla Hyynilässä on kaasuteltu peltoautoilla jo useampana talvena. Miehet laskeskelevat, että ensimmäinen kisa järjestetiin jo kymmenkunta vuotta sitten. Aktiivisempaa touhu on ollut viimeiset kolme vuotta.

”Kuhinaa riittää, sillä autokuntia on ollut mukana keskimäärin 50. Kun jokaiseen autokuntaan kuuluu 3-4 henkilöä, tulee pelkistä kilpailijoista jo pari sataa henkeä.”

Mouhijärven peltoendurancen ilosanoma on kantautunut pitkälle Pirkanmaan rajojen ulkopuolelle, sillä Hyynilässä kisaa ovat käyneet joukkue Imatralta sekä kisasta riippuen 5-7 porukkaa pääkaupunkiseudulta.

Ahon ja Mäkelän mukaan peltoendurance on helppo tapa lähteä ajamaan kilpaa.

”Mukaan pääsee pienellä panostuksella oikeastaan kuka vaan. Alle tarvitaan vain liikenteestä poistettu auto, sen kyytiin sammutin ja kuskille päähän kypärä.”

Peltoendurancen säännöt ovat yksinkertaiset. Ajoaikaa kilpailussa on neljä tuntia. Sen aikana joukkueiden tulee kiertää 2,2 kilometriä pitkä rata mahdollisimman monta kertaa.

”Pakollisia pysähtymisiä on kaksi, ja niiden aikana on vaihdettava kuljettajaa. Kontaktia toisiin yritetään välttää, eli mistään romurallista ei ole kyse”, Aho ja Mäkelä selvittävät.

Sormia napsauttamalla peltoendurancekisat eivät synny. Radan valmistelu alkaa  jo syksyllä sillä hetkellä, kun viljat on saatu puiduksi.

”Joka ikinen lumihiutale, mikä taivaalta sen jälkeen sataa, tampataan tiukasti radan pintaan”, miehet nauravat.

Oma järjestämisensä on myös lupa-asioissa, sillä kuntoon on hoidettava muun muassa maastoajoluvat, tehtävä meluilmoitus ja hankittava yleisölle vastuuvakuutukset.

Yleisölle tapahtumat ovat aina ilmaisia. Joukkueilta sen sijaan peritään pieni osallistumismaksu. Kilpailut järjestää virallisesti LTP-Motorsport ry, jonka kautta kisojen tuotolla tuetaan Ahon ja Mäkelän ralliharrastusta.

Talven viimeinen Winterance-osakilpailu ajetaan tulevana lauantaina 17.2. kello 10 alkaen Hyynilässä os. Kilkanmäentie 310 (opastus Mouhijärventieltä).

Hyynilän rata on 2,2 kilometriä pitkä. Kuva: Riia Lehti.

Yksi vastaus artikkeliin “Autourheilu: Hyynilän peltoendurance vetää satojen kilometrien päästä”