Vammalan torin suunnitelma valmis – Aittalahdenpuistoon 70 autopaikkaa

Vammalan torin yleissuunnitelma

Vammalan torin yleissuunnitelma. Kuva on linkki isompaan PDF-tiedostoon teknisen lautakunnan esityslistan liitteenä.

Aittalahdenpuiston yleisuunnitelma

Aittalahdenpuiston yleisuunnitelma. Kuva on linkki isompaan PDF-tiedostoon teknisen lautakunnan esityslistan liitteenä.

Sastamalassa on valmistunut yleissuunnitelma Vammalan torista ja sen ympäristöstä.

Torin ja toripuiston alue on tarkoitus parantaa rakenteellisesti kokonaan valaistusta ja sähköistystä myöten. Kahvilan alue toteutetaan toria korkeammalle, jolloin terassi voi toimia myös esiintymislavana.

Torimyyntipaikkoja on tulossa 38 ja penkkimyyntipaikkoja 18. Toripuistoon on suunniteltu leikkiväline. Jätehuolto järjestetään jatkossa syväkeräysastioin. Nykyisiä puita on tarkoitus poistaa, osaksi istutetaan uusia puita, pensaita ja perennoja.

Vammalan torin kunnostukseen on varattu 400 000 euron ja Torikadun kunnostamiseen 100 000 euron määräraha.

Torikeskuksen takana olevasta Aittalahdenpuistosta on tarkoitus lohkaista reilusti tilaa parkkialueiksi. Uusia pysäköintipaikkoja tulisi kahdessa vaiheessa yhteensä seitsemisenkymmentä. Näin korvataan torilta poistuvia pysäköintipaikkoja.

Ensimmäisessä vaiheessa on määrä toteuttaa Torikeskuksen seinustalle noin seitsemän vinopysäköintipaikkaa ja Aittalahdenkadun puolelle noin 33 pysäköintipaikkaa. Myöhemmässä vaiheessa Onkiniemenkadun puolelle tehtäisiin noin 32 pysäköintipaikkaa.

Aittalahdenpuistossa olevia veistoksia sijoiteltaisiin uudelleen. Lions-tammi säilytettäisiin. Huonokuntoisia puita poistettaisiin.

Vammalan torin yleissuunnitelman on laatinut WSP Finland Oy. Suunnitelman Aittalahdenpuiston muuttamisesta osittain pysäköintialueeksi on tehnyt Sweco Ympäristö Oy.

Tekninen lautakunta käsittelee suunnitelmia tiistaina. Esityksenä on, että ne hyväksytään ja asetetaan nähtäville.

72 vastausta artikkeliin “Vammalan torin suunnitelma valmis – Aittalahdenpuistoon 70 autopaikkaa”

 1. Kappas

  Näin sitä pitää. Jotainhan oli pakko tehdä. Vielä kun kahffepaikasta saisi sunnuntaisinkin kahveet paakkelssin kera. Hyvältä näyttää.

  • Myyntiautomies

   Tuo sijoittelu on toimimaton myyntiautojen kannalta. Myyntiautoon kuljetaan oikealta sivulta ja jos siinä on toinen myyntiauto tai myyntipiste, homma ei toimi. Myyntiautojen määrä kasvaa koko ajan. Sijoittelun osalta suunnitelma on susi.

 2. JTT&)

  Vielä kun saataisiin Puistokatu kävelykaduksi väliltä Aittalahdenkatu Marttilankatu. Sitten näyttäs aika hyvältä.

  • Nimetön

   Ja vaikka ei kävelykaduksi mutta rekat pois keskustasta ja kiertämään sieltä Kipinokansillan kautta.

   • JTT&)

    Jaa nin kun siälähän on se SILTA!Muutos ei tartte kun muutaman liikennemerkin ja sillä siisti?Helppoo etten sanos!(Eipä taia rekkamiäs tiätää kun suaraan opastettaan menemähä?

  • Nimetön

   Vammaskosken sillankin vois sulkea??? Toinen Tampere??

 3. Nimetön

  Toivottavasti liito-oravat eivät hidasta töiden alkua.
  Hieno suunnitelma.

 4. Nimetön

  Mukava mennä uimaan sitten talvella torille. Taas 500 tonnia ihan paskaan. Mikä ihme on että aina löytyy rahaa johonkin turhaan. Vetovoima ei kasva on tori millainen tahansa. Eivät edes häpeä kun eivät osaa edes sitä.

 5. Eiku

  jo kohta viistoista vuotta sitte, kun oli Vammaskosken siltaremontti meneillänsä, olis pitänyt koko silta korjaammisen sijjasta purkaa tyysti ja liittää sitten pohjonen Vammala Mouhhijärvveen ja eteläpuali Lauttakyllään? Sillä olsi saatu tasa-arvvoo tähä meininkiin! Hyvä suunnitelma torin suunnitelma on! Pulinat pois siellä sivukulmilla ja yhteistuumin maksamaan uudistukset kuntakeskukseen! Kylä niitä veroja on aina maksettu ja aina maksetaan, ei siittä mihinkä päästä koskaan!

 6. Nimetön

  Hyvä, että torkkarin takapiha saadaan viimein järkevään käyttöön. Nyt vaan vielä uimahalli siihen pororantaan niin hyvä tulee.

 7. Nimetön

  Torikeskuksen voi vaiheessa kolme muuntaa vanhustentaloksi vaikka dementikoille niin ei harmittaisi niin paljon ”vireän” keskustan poistuminen asukkaita.

 8. Torikauppias

  Vituiks meni sano Vatanen. Onneks ens kesän saa tehdä vielä kauppaa. Sit lopetan tai lähden muualle.

  • Toinen kauppias

   Kyllä kaupanteko jatkuu. Asiakkaistahan tämä on kiinni, ei niinkään yksittäisen kauppiaan asenteesta

 9. Nimetön

  Toi on pikkurahaa.Ellivuoren kilometrin yksityistienpätkän kunnostukseen poltetaan seittemänsattaatuhatta.Se on aika monta euroa per tienkäyttäjä.Miksette siittä itke?

  • JTT&)

   Mikäs tiänpätkä tää tämmöne o?(Melkein arvaan)

 10. Nimetön

  Tuossa suunnitelmassa on hyvää ja huonoa mutta kyllä varmaan sitä hiukan muuttamalla hyvä tulee. Älkää aina valittako !

 11. Nimetön

  En voi kuin ihmetellä, että Vammalan keskusta täyttyy autopaikoista. Päätin muuttaa suuntaani ja lähden ostoksille Häijääseen. Saan sieltä ostettua ihan kaiken tarpeellisen. Vammalan keskusta menettää näin ainakin yhden hyvän asiakkaansa.

 12. X- Tyrvääläinen

  Voi voi ” kovat on ajat sano Osku ja pyörty” Toivottavasti kevätaurinko tuo Teittille jotain positiivisuuttakin !

 13. Nimetön

  Hyvä kunto hänellä joka lähtee kävellen Vammalan keskustasta Häijääseen shoppaileen!

  • Nimetön

   En lähde Häijääseen kävellen, kyllä auto on jo keksitty.
   Jos nyt autopaikkoja pitää lisätä niin puoletkin riittäisi eli noin 35 paikkaa sinne Torikeskuksen taakse olisi riittävästi.
   Eikö nyt voitaisi vielä tehdä aloite tästä kaupungin johdolle, vai onko jo myöhäistä.
   Esim. sinne Seukunmäelle mahtuu kyllä aika paljon autoja sinne olen ajellut usein eikä se ole koskaan täynnä.

 14. Nimetön

  Hyvä suunnitelma! Nyt lähtee juopot Torkan takaa ja Hietalan tontilta jeeeeeeee! Vai naukkailisivatko autojen välissä patsaitten päällä? Lions-tammi tarttisi kyltin kylkeensä..

  • Nimetön

   Aikaa kylmää tekstiä ettäkö näiden muutosten ainoa saavutus olisi juoppojen lähtö. Ihmisiä hekin ovat ja pääsääntöisesti melko asiallisesti harrastustaan suorittavat.

   • Nimetön

    Ei ne juopot ole koskaan ainakaan meikäläistä häirinneet. Eikä niitä täällä nyt paljon enää ole, kun suurin osa on kuollut hoidon puutteessa.

  • Nimetön

   kauppalantalolla niitä on !
   Semmosta näytelmää ainaskin ennen joulua oli
   pullon kans pelatessa….

  • Nimetön

   Luitko jutun ja katsoitko kuvat? Taidat olla niitä, jotka jaksavat lukea vain otsikot ja kiirehtivät sitten kommentoimaan. Ymmärrän, tosiasioiden tunteminen rajoittaa valittajan luovuutta.
   Suunnitelma näyttää hyvältä. Puistokaan ei täyty kokonaan autoista ja torista tulee paljon viiihtyisämpi kuin nykyinen asvalttiruutu on.

 15. Kumpa

  vielä suunnitelmissa torikeskuksen taakse tulevissa parkkipaikoissa olisi otettu huomioon varattavat paikat Tampereen ja Huittisten suunnassa käyvien bussilla kulkevien työmatkalaisten tarpeisiin? Nykyäänkin voi autoaan ko. alueella parkissa pitää, jos tilaa on, kahden tunnin pysäköintiin rajoitetulla paikalla työpäivän ajan, mutta riski on että parkkisakko voi tulla? Ainakan se ei ole fiksua rikkoa lakia? Merkitty alue matkalaisille, tuovathan he töistään veroeuroja Sastamalaan ja kaupungin myöntämä parkkilupa tuulilasiiin sisäpuolelle, maksullinen tai maksuton. Voipo olla jo suunnittelillakin?

 16. Parkkipirkkoa tarttis

  Ei tässä kylässä ketään sakoteta parkkeereuksesta.
  Ei juuri kukaan osaa parkkikiekkoa käyttää.
  2 h paikat on vaan ohjeellisia. Sairaalan parkkialue on surullinen esimerkki, ei kiekkoja, autot surutta pelastustiellä, keltainen viiva on koriste. Oven eteen pitää päästä. Kyllä poliisi vahtii sakkoautolla kaupunkin vauhtia, mutta siinä se sitten on. Pitäisi olla kaupungilla oma pysäköinnin valvoja.

  • Parkki

   Sairaalan alue on yksityinen ja ei kuulu poliisin valvottavaksi ilman erillistä pyyntöä. Sairaalan johto voi pyytää valvontaa jos tarpeelliseksi katsoo. Valitettavasti näin.

   • Nimetön

    Niin, kenen suunnitteluvastuulla nekin parkkipaikat on luotu? Ei edes invapaikkoja ole merkattu samanlaisesti. Vrt invapaikalle asetetut vaatimukset. Eiks todellakaan löydy kiellettylle aluelle minkäälaista valvontaa? Se valvonta kesti kai hetken silloin kun pelastustiestä tuli ohjeet. Ja muuten sitäkin silmälläpitäen, henkilökunta tarttee liikuntaa, miksi ihmeessä asiakkaita ei yhtään aatella, terveydentilansa takia? Varattaisiin ne paikat heille, ja Tayssi ja Sastamala vois kehitellä henkilökunnan paikat muualle.

   • Nimetön

    Jaa että Zeitlin ja Korkeamäki? Älä unta näe…

  • Nimetön

   Onkiniemenkadulla LähiTapiolan edessä olevat parkkiruudut on myös 2 h paikkoja, mutta siihen jätetään autot kun töihin tullaan tuohon taloon (en tarkoita LähiTapiolan työntekijöitä)

 17. Nimetön

  Mulle voi antaa sen rahasumman joka on tähän menossa niin ei tarvi kaivaa mitään. Silleen helpolla pääsee kaupunki ilman kuluja.

 18. 20 000€ +alv täysin hukkaan

  Tasaiseksi isoksi tilaksi (niin kuin isossa muailmassa torit on). Siihen on sitten halvempaa kehitellä vuosien saatossa ”näitä siirreltäviä visioita” vaikka vuosittain eri teemoin.

 19. Nimetön

  Talven 2 ja kesäajan 3 toripäivää…muun ajan tämä (vähintään)puolen miljoonan luomus toimii suurin piirtein tyhjäkäynnillä. Kyllä se niin on, että tällaiset piatsa-utopiat eivät vain sovi näille leveyspiireille.

 20. Nimetön

  Hieno suunnitelma ja toivottavasti toteutuu.

  Kaikkien torikauppiaiden pitäisi nyt kertoa toiveensa suunnitelmaa toteuttaville tahoille. Jos täällä palstalla valittaa, niin siitä ei taida olla mitään apua. Kertokaa konkreettiset toiveenne ja ehdotuksenne järjestäjille. Me asiakkaat toivomme mahdollisimman paljon kauppaita torillemme jatkossakin. Ja varmaan teidän tarpeitanne torin tekijätkin kuuntlevat. Haluammehan me kaikki torista toimivan kauppapaikan ensisijaisesti.

  • Nimetön

   Mutta hyvät ihmiset, jos talvella on keskiviikkona pari kojua eikä lauantainakaan tule ahdasta…onkohan tämä ihan suhteessa kustannuksiin ja käyttöön.

 21. Nimetön

  Nyt sakilla uudistetun torin kannattajat istuskelemaan 7pv viikossa pysäköintikiekko kaulassa kesät talvet torille! Ei siis vain kahvilaan, vaan myös ulkosalle!

 22. Nimetön

  Herää kysymys, olisiko ihan paikallisista pihasuunnittelijoista löytynyt taitoa laatia saman tasoinen tuotos? Kun aina sitä paikallisuutta niin kovin toitotetaan…

 23. Nimetön

  Heitän tässä kysymyksen, että onko torimyynnillä tulevaisuutta ? Kun nuoret ihmiset eivät enää torilta osta mitään. Kun vanhat torimyyjät lopettavat onko heille jatkajia ?

  • Myyjä

   Vain keskikesällä ja silloin pitäs olla vedenäärellä kun kerta sitä on

 24. Nimetön

  Vammalan torilla ei ole tulevaisuutta.
  Keskustan autiot liiketilat kertovat karua totuutta Vammalan vetovoimasta.
  Vammala on niin kaukana valta-että kantateiden liikennevirroista, ettei ohikulkijatkaan tänne poikkea.

  • Nimetön

   Vammalan keskustassa on nyt aika paljon tyhjää liiketilaa, joissa on kovat vuokrat. Pitäisikö vuokratasoa vähän alentaa ?
   Nykyajan ihminen hakee tuotteensa sieltä mistä halvemmalla saa ts. jotkut tilaavat myös netin kautta. Kotimaista myyntiä olisi syytä kannattaa ts. ostaa sitä kotimaista tuotetta. Torin elintarvikkeet esim. vihannekset ovat hyviä niitä kannattaa kyllä ostaa.
   Kalakaupassa voisi olla myös joskus tarjouksia.

 25. Nimetön

  Pientä kulkijaa kiinnostaa, että sisälsivätkö nuo (alustavat) summat sekä suunnittelun, että toteutuksen?

 26. Nimetön

  Semmoset 20-30 juoppoa istuu Torkan takana lämpimänä kesäpäivänä ja alkukeväästä kymmenkunta sylvääikästä joukon jatkona. Kyllä mun mielestä on aika iso joukko! Mutta jäähän sitä puistoa vieläkin istumiseen joten kaipa ne mahtuu sinne autot ja juopot sulassa sovussa. Kehitys kehittyy!

  • Nimetön

   joopa – ne vie saadut tulonsa hetikohta saatuaan ne, kerryttämään Altian kassaa

  • Nimetön

   Huomattavasti lukuisampi määrä juoppoja istuu kotonaan ja baareissa. Jos näin nimikkeen mukaan lasketaan.

   • Nimetön

    On valitettava tosiasia, että alkoholi aiheuttaa paljon haittoja yhteiskunnassamme. Onko nyt jotenkin muka hienompaa juoda kotona loppuviikosta ja sitten rämpiä töihin maanantaina silmät ristissä ? Eikö nämä julkijuopot ole rehellisempiä ihmisiä, kun he eivät enää salaa ongelmaansa ?

 27. Nimetön

  Kun ryyppää kotona ei oksentele toisten silmissä, eikä poliisi tai ambulanssi hae kun sammuu. Ongelma on olemassa ja surullista kun tätä rähjäporukkaa riittää joka paikkaan. sitä vaan on vaikea ymmärtää että jotkut haluaa heitä suojella vaikka Torikeskuksen takana. Eikä pitäisi antaa apua ja lähettää päihdetyöntekijät sinne? Tai nuorisotyöntekijät nuoria auttamaan jotka notkuu siellä tai sitten S-marketin tai Citymarketin tai minkä tahansa kaupan kulmilla? Varmaan Kiikastakin näitä paikkoja löytyy.

  • Nimetön

   Ei ole ongelmatonta juomista ollenkaan, että parasta olisi kokonaan lopettaa sen viinan kanssa läträily se vie joka tapauksessa ennenaikaiseen hautaan.
   Tiedän mistä puhun, kun olen kaksi miestäni menettänyt alkoholin takia hoitanut heitä ja saatellut haudan lepoon.

 28. Nimetön

  Kyllä hirviaita olisi paljon tärkeämpi pikatien varteen,kuin toriin haaskatut rahat!

  • Nimetön

   EI kapungin rahoilla pidä valtion teitä hoitaa. On se kumma, että kaupungin verorahoja pitäisi käyttää milloin yksityisten kiinteistöjen omistamien alueiden hoitoon, milloin valtion huonosti hoitamien velvollisuuksien paikkaamiseen.

 29. autoton....

  Koko kulä vaan autottomaks.lisää toripaikkoja ja turvallisempi kulkea keskustassa missä muuten vilinää riittää 24/7……….

 30. huvimaja

  puistoon tai torille vielä huvimaja ni ois deekuilla paikka…………

 31. Nimetön

  Ei taida olla kaupungilla minkäänlaista rahapulaa:
  Eiköhän olisi aika laittaa ensin kuntoon vanhusten kotihoito yms. Nykyisin osa saa aamupalan vasta klo 11. kun hoitaja ei ehdi aikaisemmin.

  • Nimetön

   Oliskohan työnjohdossa jotain kehittämistä – vähemmän palavereja, sun muita kissanristiäisiä, vai eikö itse työ maistu kaikille? Kui muistaa sitten työpaikalle tulla, ehtiä sinnekin täytyy?

 32. Omaishoitaja

  On mukava että me vanhat voimme ajaa kesällä torille katselemaan ihmisvilinää ja nauttimaan jäätelöt. Kaikki eivät ole nuoria ja liikuntakykyisiä. Parkkipaikalla ei ole yhtä mukavaa istua.

  • Nimetön

   Auton, vakuutuksien ja verojen hinnalla ajaa satoja taksimatkoja. Miksi heikentyneillä ajotaidoilla pitää lähteä seikkailemaan kaupunkiin?

 33. Nimetön

  Siitä pitää lähteä, että jos toria kunnostetaan, niin se tehdään niin, ettei puistoalaa pienennetä. Tori kunnostetaan osittain, paloittain tai vähitellen, mutta niin, ettei puistoalaa vähennetä yhtään. Toriremontti voi väliaikaisesti vähentää paikoitusmahdollisuuksia keskustassa ja se on hyväksyttävä. Paikoitustilan valtaaminen puistoista tulee olla poissuljettu vaihtoehto, sillä puistot ovat keskustan viihtyisyyden ydin.