Vammalan tori vai virkamiesten aukio?

Nimimerkki TornaatTORI kummastelee Alueviestin yleisönosastolla, miten torisuunnitelmat ovat muotoutuneet.

“Vammalan torin suunnitelmat ovat valmistuneet. Hienoa, että suunnitellaan uutta ja viihtyisämpää keskustaa. Asia, mikä itseäni ja monia muita mietityttää, on miten nykymuotoinen esitys alueesta on syntynyt?

Torista järjestettiin useampia kuulemistilaisuuksia, joissa osallistujat ovat esittäneet mm. toripysäköinnin jatkumista ja osa torin sulkemista. On myös aidosti on esitetty vaihtoehtoisia malleja miten nämä kaksi saataisiin ratkaistua suurinta osaa tyydyttävästi.

Oli esimerkiksi ehdotus, jossa Torikatu olisi avattu liikenteelle ja laitettu molemmin puolin parkkiruudut. Tällöin osa torista olisi voitu sulkea ja siellä olisi voitu järjestää tapahtumia milloin tahansa. Torikatukin voitaisiin sulkea tapahtumia varten, jos tarvetta olisi. Myös Aittalahdenpuistossa olisi laajennettu linja-autoaseman puolella olevaa parkkipaikkaa. Ja mikä parasta: tämä olisi ollut toteutettavissa ilman aikaavieviä kaavamuutoksia.

Em. suunnitelmalla asukkailla olisi autoton torialue (joskin nykyistä hieman pienempi), parkkipaikat eivät olisi vähentyneet, ehkä ympäristön yrittäjät olisivat olleet tyytyväisiä, samoin asukkaat. Myöskään torimyyntipaikat eivät olisi vähentyneet. Ehkä suunnitelma olisi ollut nykyisen kaavan mukainen.

Mutta virkamies ei ollut tyytyväinen. Ei haluttukaan kuunnella aidosti, vaan ajettiin omaa ajatusta ainoana oikeana ratkaisuna: nyt tehdään autoton tori. Oliko tämä jo päätetty ennenkuin suunnittelua oli aloitettu valmistelemaan? Ja suunnittelufirma sitten jatkoi alueen kehittelyä virkamiesten ohjeiden mukaan.

Itse olen aina arvostanut johtajia ja kollegoita, jotka ottavat kehittämisehdotukset vakavasti ja tutkivat eri mahdollisuuksia mahdollisimman hyvää lopputulosta tavoitellen.

Viimeisessä teklan kokouksessa 6.3. monien hämmästykseksi luottamusmiehet hyväksyivät kaavan vastaisen torin alueen suunnitelman (mukaanlukien Aittalahdenpuisto), mutta samassa kokouksessa antoivat virkamiehille tehtäväksi selvittää kaavamuutosta, joka sallisi toripysäköinnin. Siis kaavamuutosta, joka sallisi toripysäköinnin. Siellähän on aina pysäköity autoja, kun se ei ole ollut torikäytössä. Ilmeisesti poikkeusluvalla, vai millä? Herää kysymys, ohjaavatko virkamiehet päätöksiä miten haluavat.

Toivoisin kaupungin ja luottamusmiesten vastaavan muutamiin kysymyksiin.
-Miten kuulemistilaisuuksista saatu palaute on vaikuttanut nykyiseen suunnitelmaan?
-Onko tämä yleinen käytäntö, että ensin hyväksytään kaavan vastainen suunnitelma ja sen jälkeen aletaan muuttamaan kaavaa?
-Jos vastaus edelliseen oli kyllä, niin onko suunnitelmat kaavan muuttamiseksi aloitettu?
-Aikovatko luottamusmiehet ottaa ohjat käsiinsä torin ympäristön suunnittelussa, laittaa virkamiehet töihin laajempaa hyväksyntää nauttivan suunnitelman tekemiseksi ja kuunnella äänestäjiään ja samalla vaalia Vammalan keskustan elinvoimaisuutta?

Ja lopuksi huumoria, jos tämä nykyinen suunnitelma jostakin syystä kuitenkin toteutetaan tässä muodossa: ehdotan alueelle pystytettäväksi kaupungin teknisen puolen ylimpiä virkamiehiä esittävät patsaat ja torin nimen muuttamista virkamiesten aukioksi. Tekijänä voisi olla ammattikoulun kivirakentaja linja, tai sitten kaupunki tekisi ne omana työnä.”

Sastamalan kaupungin oikaisu kirjoitukseen ”Vammalan tori vai virkamiesten aukio”

Sastamalan kaupungin tiedotuslinjan mukaista ei ole antaa vastinetta nimimerkillä tehtyyn mielipidekirjoitukseen, mutta haluamme oikaista muutamat kirjoituksessa esiintyvät virheet.
Tekninen lautakunta ei ole vielä hyväksynyt torisuunnitelmaa, vaan se on päättänyt asettaa suunnitelman yleisesti nähtäville. Samoin lautakunta on asettanut yleisesti nähtäville Aittalahdenpuiston ja siihen liittyvän pysäköintialueen yleissuunnitelman. Nähtävillä olon jälkeen Tekninen lautakunta päättää suunnitelmien hyväksymisestä. Vasta hyväksyttyjen suunnitelmien jälkeen ryhdytään tarvittaviin kaavamuutosvalmisteluihin.

Sastamalan kaupungin tiedotus

 • avatar Nimetön

  Tämä Vammalan torin suunnittelu ja samalla ongelma on vähän kauempaa katsottuna aika erikoinen. Kunnan väkiluku pienenee kovempaa vauhtia kuin Tampereen seudun kehyskuntien asukasluku kasvaa. Torisuunnitelmat lähtevät kuitenkin laajoista, autottomista aukioista esiintymislavoineen ym. vähän niinkuin autot ja isot ruuhkat olisivat se ongelma.Onko jollain virkamiehellä pienen miehen kompleksi vai mistä hiertää?
  Jos olisin vammalalainen päättäjä tekisin torista niin autoystävällisen kuin mahdollista, autolla perille saakka!

 • avatar Nimetön

  Tori on kaupungin olohuone ja se on, niin kuin sen pitääkin olla, kaupungin parhaalla paikalla. Autojen parkkipaikka se ei missään nimessä ole. Muutama äänekäs yrittäjä pitää ainoana oikeana ratkaisuna runnoa autoja tänne asukkaiden olohuoneeseen. Huh, huh! Pitäkää nyt ihmeessä teklan luottamishenkilöt asukkaiden puolta ja kehittäkää torista viihtyisä tapaamis- ja tapahtumapaikka. Onhan mm. KHO jo vuosia sitten päätynyt ratkaisussaan toripysäköinnin kieltoon. Torin läheisyydessä on runsaasti pysäköintipaikkoja: kauppalantalon takana, ent. Tyrvään Sanomien parkkipaikalla, seukunmäessä, Aittalahdenpuiston reunoilla, opiston pihassa ja sivulla. Kaikki pienen kävelymatkan päässä torilta.

 • avatar Nimetön

  Missään muualla Euroopassa ei toreja tehdä parkkipaikoiksi. Torin pitäisi olla tori, ja ihmisille tarkoitettu.
  Muistan kun eräässä kaupungissa suunnieteltiin keksuskadun muuttamista kävelykaduksi. Yrittäjien vastustustus oli raivokasta. Kun katu kuitenkin saatiin, niin uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta keskustasta saatiin elävämpi ja ihmisiä kiinnostava. Tänä päivänä kukaan ei vaihtaisi entiseen. Ja ilmeisesti yrittäjilläkin riittää enemmän asiakkaita..

 • avatar Nimetön

  Yrittäjät eivät ymmärrä omaa parastaan. Kävelevä ihminen poikkeaa kauppaan, autoileva hurauttaa ohi.

Kommentointi ei ole käytössä.