”Apua, auttakaa!” – Opiskelijat testasivat ensiputaitojaan pakopelissä

Salla Moisio luki Jarin enkelit -ryhmälle, mikä heitä pakohuoneessa odottaa.

”Apua, apua! Auttakaa nyt joku. Verta tulee ihan kamalasti! Auttakaa”, eläytyy luokan lattialla istuva tyttö nenänalunen punaisena. Hänen vieressään makaa toinen tyttö, jonka otsassa sinertää iso mustelma. Hän on tajuton. Tuolit ja pöytä ovat kaatuneet, ja kaikki viittaa siihen, että huoneessa on ollut käsirysy.

Luokan toisessa päässä, opettajanpöydän takana, istuu opettaja, jolla ei ole kaikki kunnossa. Hän on tuupertunut pöytänsä taakse.

Tällaiseen lavastettuun tilanteeseen astuivat opiskelijat keskiviikkona Vammalan ammattikoululla, kun talossa vietettiin turvallisuuspäivää. Ensiapupakohuoneen päivään oli rakentanut SPR:n Satakunnan piiri.

”Toteutimme ensimmäiset pakopelit viime syksynä. Skenaario vaihtuu aina sen mukaan, millaiseen paikkaan olemme menossa ja minkä ikäisiä ovat osallistujat. Nyt ollaan koululla, joten oli luontevaa sijoittaa pakopelin tilanne luokkaan”, kertoi nuorisotoiminnan suunnittelija Nina Fisk.

Toisen autettavan tytön nenästä vuoti verta käsirysyn vuoksi.

Aikaa kuusi minuuttia

Sylvään koulun 8. luokkalaisista Peea Pajusesta, Salla Moisiosta, Minttu Mäkelästä, Jana Nasimovasta, Heidi Hirvosesta, Milla Grundströmistä sekä opettaja Maiju Tervalasta koostunut tiimi Jarin enkelit hämmentyi vain hetkeksi astuessaan sisään peliin.

Jana ja Peea riensivät empimättä puhelimen luokse ja soittivat kuvitteellisen puhelun hätäkeskukseen. Maiju-opettaja ja Milla siirsivät tuupertuneen opettajan eli Anne-nuken lattialle ja aloittivat elvytyksen. Muut tarkistivat, hengittääkö tajuttomana lattialla makaava tyttö ja yrittivät rauhoitella toista nuorta.

Aikaa tehtävän suorittamiselle annettiin 6 minuuttia. Ennen tehtävän alkua Fisk oli kerrannut oleellisen:

”Kaikki, mitä tarvitsette, on sisällä huoneessa. Myös kaikki tarvittava tieto löytyy sisältä. Jos nostatte käden pystyyn, saatte minulta vihjeen, joka voi olla helppo tai hyvinkin vaikeasti ymmärrettävä. Kun aikaa on jäljellä 1 minuutti, ilmoitan siitä teille.”

Jarin enkelit eivät turvautuneet vihjeisiin, mutta kiire heille tuli.

”Oliko jännittävää? Pelottiko?” Fisk kysyi porukalta tehtävän päättymisen jälkeen. Kukaan ei ainakaan myöntänyt, vaikka ilmeet olivat odottamatta eteen tulleen tehtävän jäljiltä vielä hieman hämmentyneet.

Tiimin saama palaute oli pääosin myönteistä.

”Reippaasti tartuitte opettajan elvyttämiseen, vaikka painelu osuikin vähän väärään kohtaan. Hätäpuhelunkin osasitte soittaa heti. Paljosta ei tehtävä jäänyt puuttumaan”, Fisk kannusti.

Peea Pajunen (vas.) ja Jana Nasimova riensivät soittamaan hätäpuhelua. Hätäkeskuksen päivystäjänä toimi SPR:n Satakunnan piirin ensiapuryhmätoiminnan koordinaattori Tiina Hiidenoja-Sirén.

Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti

Turvallisuuspäivässä kävi ilmi, että sastamalalaisten ensiaputaidot ovat kohdallaan. Vammalan ammattikoulun, Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen, Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksen opiskelijat sekä Sylvään ja Äetsän kahdeksasluokkalaiset suoriutuivat Nina Fiskin mukaan tehtävästä varsin hyvin.

”Yksi porukka selvisi ulos kuudessa minuutissa. Monella muulla tiimillä onnistuminen jäi tosi pienestä kiinni. On ollut hieno huomata, miten rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kaikki ovat ryhtyneet auttamaan, sillä tilanne on ollut useimmille täysin uusi”, hän kehui.

Milla Grundström ryhtyi elvyttämään rohkeasti tuupertunutta opettajaa eli Anne-nukkea.

Salla Moisio käänsi tajuttoman tytön kylkiasentoon.

Peea ja Jana rauhoittelemassa hysteeristä tyttöä.

Lopuksi Tiina Hiidenoja-Sirén opasti Jarin enkelit oikeanlaiseen elvytykseen.