Hanke: Joutsenten reitti etsintäkuuluttaa alueen työnantajat

Aikaisemmin muun muassa Sastamalan elinkeinopalveluissa ja erilaisten hankkeiden parissa työskennellyt Maarit Koskinen toivoo, että hankkeella saadaan yrityksiä rohkaistua olemaan avoimia ja ennakkoluulottomia myös työntekijöiden valinnassa. Kuva: Eeva Raukko/Leader Joutsenten reitti.

Leader Joutsenten reitti on käynnistänyt Avointen työnantajien verkosto -hankkeen, jolla etsitään ratkaisuja Sastamalan, Hämeenkyrön, Huittisten ja Punkalaitumen alueen työvoimapulaan. Hankkeen tavoitteena on kokemusvaihdon avulla löytää eri työnantajatahojen vahvuudet ja vahvistaa positiivista työnantajakuvaa osaajien houkuttelemiseksi.

”Työvoimapulaa on useilla aloilla ja alat lisääntyvät koko ajan. Maaseutualueilla osaavan työvoiman saaminen on kaupunkeja haastavampaa, sillä täältä lähdetään töihin kasvukeskuksiin. Työvoiman puute on monelle yritykselle jo kasvun este, sanoo Avoimien työnantajien verkosto -hankkeen projektipäällikkö Maarit Koskinen.

Pirkanmaan ja Satakunnan alueen ammattibarometrien mukaan osaavasta työvoimasta on pulaa muun muassa rakennus-, metalli- ja elintarvikealalla. Yritykset kaipaavat niin kirvesmiehiä, koneistajia, siivoojia kuin myyntiedustajiakin.

Vetoapua haetaan nyt verkostoitumisesta. Hankkeessa luodaan avoin työnantajien verkosto, johon ovat tervetulleita mukaan niin yritykset, julkiset tahot kuin 3. sektorikin. Mukaan verkostoon toivotaan sekä työvoiman saamisessa onnistuneita toimijoita jakamaan kokemuksiaan että työnantajatahoja, joilla on todellisia vaikeuksia työvoiman saamisessa.

”Hankkeen idea on, että pureudumme ongelmiin yhdessä työnantajien itsensä kanssa ja etsimme tekijät, joiden avulla saamme vahvistettua positiivista työnantajakuvaa. Ongelmanratkaisu lähtee toimijoista itsestään. Toki on paljon esimerkiksi yhteiskuntapoliittisia asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Voimme kuitenkin kaivaa esiin jokaisen omat vetovoimatekijät”, Koskinen sanoo.

”Avoimuudella tarkoitetaan, että ollaan avoimia verkostokumppaneille, ja että osallistuminen lähtee työnantajan itsensä tarpeista.”

Työnantajaverkoston kokoaminen aloitetaan paikallisesti Huittisista, Hämeenkyröstä, Sastamalasta ja Punkalaitumelta. Koskinen toivookin nyt runsaasti yhteydenottoja yrityksiltä ja muilta alueen työnantajilta, jotta työ saadaan nopeasti alulle.

Kunnat ovat kulttuuriltaan ja yrityskannaltaan erilaisia, ensin laitetaan paikalliset verkostot kuntoon ja sitten lähdetään näitä sekoittamaan. Pohdimme konkreettisia toimia, kuten kokoontumisia ja koulutuksia sitten yhdessä verkoston jäsenten kanssa.

Idea tarttui Ruotsista

Idea vuoden mittaiseen hankkeeseen on benchmarkattu Joutsenten reitin yhteistyökumppanialueelta Ruotsin Hallandista. Avointen työnantajien verkosto -hankkeen esikuva on Varbergin kunnan alueella toimiva Öppna Företag -hanke, jossa pyritään löytämään myös pienemmille paikkakunnille osaavaa työvoimaa. Samalla rohkaistaan työnantajia vaihtamaan kokemuksia ja verkottumaan uusien asioiden ympärillä.

”Varbergissa on saatu hyviä tuloksia aikaan. Toivomme tästä hankkeesta uudenlaista lähestymistä työvoimapulaan, erityisesti yritysten tiiviimpää verkottumista. Usein ratkaisut voivat löytyä naapuripajalta”, sanoo Eeva Raukko Joutsenten reitiltä.

Poimintoja

  • Nimetön

    Varbergissa ei ole tälläistä auttajien paljoutta mitä Tyrväälle sikiää koko ajan lisää! Ei pienyrittäjillä ole aikaa seurustella virkamieskoneiston kanssa. Tekevät itse mielummin pidempää päivää. Paljon vähemmällä pääsee)

  • Nimetön

    Joo haisee byrokratialle, muutaman hankkeen läpikäyneenä paperia pitää täyttää aika paljon näissä hankkeissa . töitä olisi kyllä tarjolla mutta ei ole tekijöitä joten seurataan mielenkiinnolla.

  • Nimetön

    Siinä on syytä vilkaista peiliin jos työnantajilla ei ole osaavaa työvoimaa. Siitä on muutama hassu vuosi, kun työnantajat heitti ulos sitä työvoimaa, niin ettei ovipumppu tahtonut mukana pysyä. Ay-liike ja tietyt poliitikot tästä kohelluksesta varoittivat. Tulos oli sama, jos olisi sanonut portinpylväälle huomenta. Saksassa työnantajat laman aikana pitävät työntekijöiden osaamisen ajan tasalla.

  • Nimetön

    Ei ole työttömillä työhaluja, maataan kotona ja käydään tekemässä se minimi mitä vaaditaan tuen saamiseksi. Raavaita työkykyisiä miehiä, vailla työhaluja, kotio maksetaan kaikki miksi lähteä käsiänsä tahrimaan.

    • Nimetön

      Ei ihmisellä tarvitse olla työhaluja vaikka töitä paiskii. Eurot ja niillä maksettavat laskut ne työhalut määrittää. Onnellinen se jolla sellainen työ josta jaksaa innostua useimmiten. Mutta kyllä heilläkin on mustat hetkensä. Mitä tulee työttömyyteen, niin pienellä vähemmistöllä se on tietoinen valinta. Ja harva työllinen vaihtaisi säännöllistä palkkaa työttömyyskorvaukseen. Joten ei poljeta ihmisiä lokaan, vaikka oma ymmärrys olisi puutteellinen.

  • Nimetön

    Liian harva työtön vaihtaa korvauksen palkkaan, ei poljeta ihmisiä lokaan vaikka ymmärrys olisi puuttellinen.

    • Nimetön

      Moniko työttömistä itse määrittelee ottaako tarjotun työn vastaan? Onko sinulla tilastotietoja asiasta, ettet anna väärää todistusta lähimmäisestä? Viisaudessasi.

  • Katsomovalmentaja

    Ihan jokainen itse saa päättää ottaako vastaan tarjottua työtä, ei vaadi heinätekojärkeä kummempaa viisautta tämän ymmärtämiseen.
    Ongelma vaan onkin että kun edut ovat työttömälle paremmat kuin työnteko niin työtä ei oteta vastaan, ei kiinnosta työnteko työttömiä.

    • Nimetön

      Missä ammatissa siten on, että työttömyyskorvaus on isompi kuin kyseisen henkilön saama palkka, siitä työstä. Kun keskustellaan työstä ja työttömyydestä, niin pysytään raiteilla. Jotkut muut sosiaalietuudet ovat tyystin eri asia. Eihän perheellisen työssäkäyvän saamia lapsilisiä katsota hänen palkakseen.

  • Nimetön

    Tämä parjattu aktiivimalli on parasta, mitä työttömyyden torjuntaan on vuosiin kehitetty.
    Työtä kyllä tulee löytymään kaikille halukkaille.

    • eki

      Ei löydy, paska puhetta, kokemusta on. Aktiivimalli on silti ihan ok, ei se mitenkään vaikuta työttömän arkeen. Vaikka menetänkin n. 30 euroa/kk seuraavan 65 päivän aikana, ei se arkeeni vaikuta, yhtä surkeaa tämä tulee olemaan ja syömättä pitää olla osa kuukaudesta.
      Työttömien sosiaalietuuksista on turha kättä vääntää, ei niitä ole olemassakaan, siitäkin on kokemusta. 518,20 euron työttömyysraha on enemmän, kuin toimeentulotuen raja 491,21 on. Tuohon 518,20 euroon sisältyy kaikki kustannukset, lainojen lyhennys pankkiin, lasten tukeminen(opiskelijoita, asuvat omillaan) vaatteet, puhtaus, lääkkeet, niin syödäkin pitäisi ,mutta siihen ei ole varaa, onneksi ns. hävikkileipää saa seurakunnista. Sitä sitten jyrsitään.
      Töihin lähden heti, välittömästi, jos joku siitä palkan maksaa. Talkoissa käyn riittävästi.

  • Nimetön

    Työttömyyskorvaus on yksi etuus, niitä on tapauksesta riippuen paljon muitakin, lapsilisät eivät ole mikään etuus ne maksetaan kaikille.
    Syrjäytyminen on iso ongelma työttömille ja sen takia kaikkien pitäisi aktivoitua työllistymään, yhteiskunnan tukea myös vaikeasti työllistyville, ne eurot tulevat takaisin .

  • Nimetön

    Kyllä työttömyyskorvaus on ainut tuki työttömyydestä. Ja maksetaan prosenteissa ansiosta – eli palkasta. Ansiosidonnainen. Piretään tähtäin nyt työnteossa ja työttömyydessä. Turha levitellä siihen mitään sosiaalietuja. Ja toiseksi, lapsilisiä ei makseta kaikille.

    • Nimetön

      Mietityttää, joko se; me to -villitys on levinnyt tähänkin, vuosikymmeniä vanhat loukkaukset kehiin…ja silleen… Valitaan kohderyhmä, jonka kimppuun täysillä…
      Mitä aikanaan valtiovallassa päätettyjä, ansiosidonnaiskorvauksia nyt niin kovin kadehditaan, mällätään? Tottakai piti taata toimeentulo, kun ei ollut tarjota työtä, eikä sitä ainakaan 30 vuotta sittenkään jokaikiselle edes maksettu
      Jaa että kenelle sun mukaasi lapsilisää ei makseta? On muuten myel- ja yel-työtulo yrittäjälle parempi kuin ei mitään, kun tulee sairautta esim. Jonka perusteella etuutta sitten haetaan. Ei ne rintamalla olleet isät varmastikaan halunneet tämmöstä, kuin tämä nykyään tuntuu olevan… ”Tikulla silmään sitä joka vanhoja asioita muistelee” , vanhan sananlaskun mukaan.

      • Nimetön

        Sitähän tässä koitan todistaa, että työttömyyskorvaus on palkansaajan tuki ja turva. Monet työttömät eivät hae mitään muita etuuksia. Kyllä työtönkin saa arvokkuutensa säilyttää. Ja lapsilisät maksetaan ainoastaan niille, joilla on sen ikäisiä lapsia.

  • Nimetön

    Lähes kaikki nyt työelämän alkutaipaleella olevat joutuvat vaihtamaan työuraa vähintään kerran, kun robotisaatio ja digitalisaatio vie ammatin. Yrittäjätkään eivät ole turvassa, työvoimasta riippumaton valmistus liikkuu ketterästi maasta toiseen, eikä valtaosaa alihankinnan palveluista tarvita tulevaisuudessa. Valtaosa teistä nyt työttömiä parjaavista olette pian itse työttömiä ja nautitte sitä kurjuutta, johon nyt olette tämänhetkisiä työttömiä ajamassa. Ajatelkaa asioita hiukan pidemmälle tulevaisuuteen kohdellen lähimmäisiä niin, kuin haluaisitte itseänne kohdeltavan.

    • Nimetön

      Tätähän nämä tekniikkaa ja robotisaatiota jumaloivat eivät juuri tajua: Heiltähän ne työmahdollisuudet juuri vähenevät ja loppuvat monilta aloilta kokonaan. Tubetuksella ja ”julkkikseksi keinolla millä hyvänsä”-aloilla eivät kaikki elä. Elämiseen tarvitaan työtä ja palkkaa.

    • Nimetön

      Hyvä kirjoitus, mutta aika pitkälti puppua. Trendi esim. teollisuuden alihankinnan ostosta on ollut kotiuttaa Kiinan tai Baltian töitä kotimaahan. Syinä ovat mm. laaduttomuus, mutta myös hintatason nousu näissä maissa. Ovathan ne edelleen halvempia, mutta hintaero kuittaantuu kotimaan laadukkaammalla telemisellä ja reagointiajalla.
      Toisena asiana on automatisaatio, joka tutkimusten mukaan ei vähennä kotimaan työpaikkoja, vaan lähinnä suuntaa niitä teknologiateollisuuteen. Robotteja ja muuta automatiikkaa pitää jonkun myös tehdä.

      • Nimetön

        Kyllä automatisointi on se, joka on vähentänyt työpaikkoja runsaasti enemmän, kuin mitä teknologiateollisuus on työllistänyt/työllistää. Esim. naisvaltaisilta aloilta ei taatusti ole runsain joukoin suuntauduttu tai edes päästy teknisille aloille.

      • Nimetön

        Kiinan ykköstavoite on nousta pian rpbottiteknologian ja digitalisaation suuurvallaksi. Maailman suurin nettikauppa on jo kiinalainen. Siinähän ovat sitten työttömänä sekä Suomen työläiset että robotit. Robottien ja digitaalisten palveluiden suunnittelijoillekaan ei ole töitä. Ajattele asioita kauemmas kuin kolmen kuukauden päähän!

      • Nimetön

        Usko sää vaan noihin tutkimuksiis ja tilastoihin !
        Kun eivät työvoimahallinnossa edes osanneet, jopa kuolleita työnhakijoita poistaa !!

  • Nimetön

    Robotteja tarvitaan jatkuvasti enemmän, tekevät teollisuudessa ne ykstoikkoisemmat ja hankalammat työt. Tällä hetkellä Suomessa isoin ongelma on löytää työvoimaa, jos ei nykyisetkään mielenkiintoiset työt kiinnosta miksi valitella roboteista, eivät ne ketään uhkaa.
    Esim. metallimiehiä, rakennusmiehiä, insinöörejä tarvittaisiin työmaille mutta niitä ei ole,näitä töitä eivät robotit korvaa.
    Leikkaamalla ylimääräiset etuudet pois saataisiin lorvijat töihin, nämä elämäntapatyöttömät, niitä on paljon.

    • Nimetön

      Niin ikävää kuin se ”jokasortin MIEHIÄ” kaipaavan mielestä lieneekin, juuri ne yksitoikkoiset ja hankalammat työt antoivat leivän isolle osalle nyt työtöntä kansaa. Ettekö näe, että juuri tämä tekniikka ainakin välillisesti aiheutti ns. lorvijoiden olemassaolon. ”Lorvit”, kun et saa riittävän palkan antavaa työtä enää. Pienipalkkaisten pitäminen töissä ei olisi sen kalliimpaa, kuin nykyinen tukien jakaminen ja lieveilmiöt työttömyyden takia.

    • jaako

      Mitä ovat ylimääräiset etuudet? Itse olen ollut yli vuoden työttömänä, eikä työttömyyskorvaus riitä viikoksikaan, kun pitää laskut maksaa. Elämä maksaa työttömälle yhtä paljon, kuin työssäkäyvälle, lukuunottamatta työmatkakuluja. Henkilökohtaisesti en saa muuta etuutta, kuin kelan minimi työttömyyskorvauksen, sillä on pärjättävä. En saa asumistukea, enkä mitään muuta tukea, muita tukia en edes tiedä olevan olemassakaan.Työssä oloaikana maksoin työttömyysvakuutus maksua ym. pakollisia maksuja. Kai nyt työttömänä on oikeus työttömyyskorvaukseen? Mitä jos luopuisin siitä, saisinko työtä sillä tavalla? Taidan katkaista ”työnhakuni” kaupungin työllisyyspalveluissa, koska sieltä ei yhtäkään työpaikkaa ole tarjottu. Siinä sitten ratkaisu, en saa enää kelan työttömyysrahaa, enkä olemassaolollani enää häiritse kaikkitietäviä työllisyyden asiantuntijoita.
      Työhakemuksissani olen aina laittanut, että kaikki rehellinen työ kelpaa, likainen ja raskaskin. Silti työttömyys jatkuu.

  • Nimetön

    Höpö höpö, kyllä nytkin on tarjolla töitä laidasta laitaan. Kovasti käytetään aikaa selityksille miksi ei oteta töitä vastaan, kysykääpä yrittäjiltä niin kuulette mikä on tilanne.
    Raskastakin työtä olisi tarjolla mutta eihän työmiehiä enää valmisteta, tulee känsiä herkkään hipiään ja sieluun vammoja.

    • Nimetön

      noin itsevarmana toteajana muiden yläpuolella, toivon mukaan pilkkas osuu vielä omaan nilkkaan…

      • Nimetön

        Nyt vastaa eri henkilö.
        Yritin palkata pitkään työttömänä olevat henkilön.
        Eipä onnistunut. Leikkuri iskee, mutta siitä huolimatta työ ei maita.
        Puolison palkka ja työttömyyskorvaus takaa kohtuullisen toimeentulon.

    • Nimetön

      Eipä tötä yli 5 kymppiselle anneta, turha sitä on toivoa. Itse teen mieluiten ulkona, haalari päällä, saappaat jalassa ja rukkaset kourassa hommia
      koulutusta ja kokemusta on elämästä yleensäkin, mutta ei sillä mitään arvoa ole oikeasti. Vuokrafirmat peräävät it-taitoja, kyseenalaistin niitten tarpeellisuutta, enpä saanut yhdeltäkään töitä. Kyseessä oli rakennusmiehen työt. Kai sitä lautaa kantaa ilman tietokonettakin vai oonko väärässä? Kaikkiallahan ainakin nuoremmilla näyttää olevan joku taulu kourassa mitä hiplataan, kai se sitte on nykyaikaista työntekoa. Eipä siis ihme että rakentaminenkin on hidasta ja kallista

  • Nimetön

    11:19 milaisiila periaatteilla itse pyörität yritystäsi. Otatko kaikki työt vastaan vaikka tiedät jo ottaessasi persnettoa tulevan? Eiköhän ”Oy perheenisä Ab” pyörittäjällä ja sinulla ole kuitenkin jotain yhtenäistä.

  • Nimetön

    ei ole työvoimapulaa suomessa vaan puoli miljoonaa työtöntä, lisää työttömiä lappaa jatkuvasti rajan yli

  • Nimetön

    Minkähän rajan yli niitä lappaa?Ei suomeen ole maahanmuuttajia viime aikoina tullut vaikka kyllä tarvittaisiin, kuka meidän työt muuten tekee ?

    • Nimetön

      Itärajan yli lappaa. Työn laatu, mitä sattuu. Verotuloja ei jää Suomeen. Mutta työnantajan mielestä kaikki nappaa.

    • Nimetön

      Tuollaisia viitsitkin kirjoitella – halpaorjia vielä muka tarvittasiin ! Ei näytä olevan sun hyvä olla, ellei oo halpatyöntekijöitä vierelläs…

  • Nimetön

    Kyllä tuon jaakon klo 15:12 kirjoituskin pitäisi jotain herätellä! Eikö tosiaan löydy maksajaa jaakon työlle! Kun hän ei rajaa mitään työtä pois?

    • Nimetön

      Tuossa jaakon kirjoituksessa on hyvin tuotu esiin se, ettei kaikki työttömät suinkaan saa (hae) mitään muuta etuutta kuin työttömyyskorvauksen. Siksi juuri ay-liike on väkevä voima, puolustaan työttömyysturvaa. Liian paljon on turhaa leukojenrepimistä, niistä muista etuuksista. Työttömien heittäminen roviolle, ei poista pimeyttä.

      • jaako

        Ay-liike ei käytännön tasolla puolusta työttömien asemaa, olen itse ollut yhteydessä Sak:n eri liittoihin kuluneen talven aikana, kaikilta sama vastaus suurinpiirtein näin, että tsemppiä vaan elämääsi. Kovasti sieltä puhetta tulee, mutta ei tekoja.
        Nykypäivänä ei enää kannattaisi puhua herroista ja riistäjistä. Ay-liikkeellä on miljardien omaisuus kiinteistöissä arvopapereissa ym. ym. Sitten kun ne jaetaan työttömien ja muitten vähäosaisten hyväksi voi sanoa, että ay-liike on myös työttömän asialla. Sama tietysti pätee kaikkiin muihinkin järjestöihin. Kukaan ei oikeasti ole valmis omastaan luopumaan toisen hyväksi. Näin se menee.

      • jaako

        On vielä todettava, että olen hakenut toimeentulotukea, mutta saanut kieltävän vastauksen, sekä kelalta, että kaupungilta hakemaani toimeentulotukeen. Kummassakin päätöksessä on lukuisia lainkohtia, joiden perusteella en voi saada toimeentulotukea. Mutta jos minulla olisi, alkoholi, huume tai mielenterveysongelma, niin sitten asia olisi toinen.
        Enempää en aio yhteiskuntaa rasittaa, vaan yritön selvitä omin konstein. Lisäksi olen näin työttömänä valmis myös mikäli en palkkatyötä saa, tekemään talkootyötä vaikkapa seurakuntien diakonia/lähetystyön kautta.

  • Katsomovalmentaja

    Ay-liike on historiaa, jos sen ainoa tehtävä on ajaa työttömän etuja sitä ei tarvita. Työpaikkoja on, työhaluisista työntekijöistä on puutetta, onko ay-liikkeen tehtävä estää ihmisiä vastaanottamasta työtä mitä on tarjottu?
    Kyllä tulevaisuudessa työehdot sovitaan työpaikoilla kuten tehdään jo kaikkialla paitsi suomessa. Ei tarvitse olla kovin kummoinen profeetta kun voi sanoa että kymmenen vuoden kuluessa ay-liike on muisto vain.

  • Nimetön

    Ay-liike omaa kyllä mahtavan voimakkaan historian. Ja myös tulevaisuudessa pelastaa koko Suomen, ajatumasta rosvojen hyppysiin. Jopa pormestari Jan Vapaavuori on hyvin huolissaan tästä rosvojoukosta. Porvarihallituksesta.

  • Nimetön

    16.10 Kyllä jaako ay-liike polkaisi pystyyn
    suuren mielenilmaisun, ettei työttömiltä saa leikata. Armoton porvarihallitus tekee toisin. Toiseksi, jos ay-liike antaisi kaiken omaisuutensa pois. Niin Sipilä ja kumppanit tanssis ilosta ripaskaa. Silloin ei olisi porvareille vastavoimaa ja palkansaajat lyötäisiin polvilleen. Vuosiluvusta 1918 on vasta sata vuotta. Hulluus ei saa toistua. Armoton yhteiskunta on heikko yhteiskunta.

  • Nimetön

    Ihan vaan tiedoksi: Vapaavuori tekee omaa presidenttikampanjaansa ja hänen arvomaailmassaan ei ole elämää kehä kolmosen ulkopuolella, eikä ay-liikettä.

    • Nimetön

      Jos toi pitäis paikkansa, niin ei Vapaavuoresta tulisi koskaan presidenttiä pelkästään pääkaupunkiseudun äänillä. Mielestäni Vapaavuori on tolkun ihminen. Eikä mikään hempuli, kuten tämä porvarihallitus.

  • Nimetön

    Vapaavuori on poliittisessa kartassa äärioikealla, eikä todellakaan mikään hempuli, ja tolkun ihminenkin , kyllä, jos oma arvomaailma on äärioikealla.

    • Nimetön

      En ole Vapaavuoren julkisista esiintymisistä löytänyt pienintäkään äärioikeiston piirteitä. Mutta en tunne häntä henkilökohtaisesti. Sinä ilmeisesti tunnet, kun noin rajun kommentin mylväisit.

  • Nimetön

    Vapaavuori toiminnallaan kyseenalaistaa Orpon johtajuuden Kokoomuksessa.
    Toisaalta Helsingissäkin hänellä riittäisi paljon johdettavaa, jos haluaisi.
    Julkiset palvelut toimivat todella huonosti. Palvelut pelaavat paksun rahapussin omistaville yksityisiltä markkinoilta. Köyhiä kyykytetään niin, että löytyykö vastaavaa toimintaa muualta?

    • Nimetön

      Pääkaupunkin poliittinen valta on kokoomuksella ja vihreillä. Kaupunginvaltuusto ja-hallitus veroeuroista päättää. Pormestari on lähinnä keulakuva.

Kommentointi ei ole käytössä.