Miksi toimiva työllisyysmalli kuopataan?

Kuvituskuva Alueviestin arkisto.

Aktiivimallin myötä leikkuri käy monen suomalaisen työttömän toimeentuloon. Eri medioissa on uutisoitu laajasti, miten Kelan ennakkotietojen mukaan vain 46 prosenttia työttömyysetuutta saavista oli täyttänyt aktiivisuusehdon tammi-maaliskuussa.

Kelan tilastojen mukaan Pirkanmaan aktiivisimmat työnhakijat löytyvät Punkalaitumelta ja Sastamalasta. Kun esimerkiksi Nokialla aktiivisuusehdot täyttäviä työnhakijoita oli 54,8 prosenttia ja Hämeenkyrössä 58,4 prosenttia, ovat Punkalaitumen ja Sastamalan vastaavat luvut 83,9 ja 75,7 prosenttia.

Sastamalan kaupungin työllisyyspalvelupäällikkö Tiina Leppäniemeä luvut eivät hämmästytä. Paikkakunnalla on tehty pitkäjänteistä työtä vaikeammin työllistyvien ihmisten auttamiseksi jo vuosia.

Elokuussa alkaneen alueellisen työvoima- ja yrityspalvelukokeilun myötä entistä suurempaa työttömien joukkoa on voitu ohjata työ-, opiskelu- ja harjoittelupaikkoihin sekä erilaisten työllistymistä tukevien palveluiden piiriin kunnan omana toimintana.

”Sastamalassa ja Punkalaitumella työttömiä on neuvottu lähipalveluna. Jokaiselle asiakkaalle on nimetty omaneuvoja, jonka kanssa omaa elämäntilannetta käydään läpi ja pohditaan mahdollisia vaihtoehtoja”, Leppäniemi tiivistää.

”Vähemmän byrokratiaa ja odottamista”

Kun kokeilussa mukana olevat kunnat ovat saaneet vastata osasta aiemmin te-toimiston tuottamista palveluista, on saatu paljon aikaan.

Leppäniemi muistuttaa, että kokeilu on ollut ennen kaikkea työttömän ihmisen etu.

”Vähemmän odottamista ja byrokratiaa, enemmän asiakaslähtöistä ja hyvää palvelua.”

Työllisyyskokeilu päättyy kuluvan vuoden lopussa, jolloin kokeilun piirissä olevat siirtyvät takaisin te-toimistojen asiakkaiksi vuodeksi 2019. Jatkossa työllisyyspalvelut ovat siirtymässä vuoden 2020 alusta perustettavien uusien maakuntien hoidettavaksi.

Leppäniemeä kummastuttaa se, ettei hallituksen kärkihankkeena toteutetun kokeilun tuloksilla näytä olevan vaikutusta päätöksentekoon.

”Kokeilun tavoitteena oli hakea julkiselle sektorille 10 prosentin säästöä sekä luoda uusi, asiakaslähtöinen toimintamalli. Tavoitteet täyttyivät kirkkaasti kaikilla mittareilla, mutta silti malli halutaan kuopata. Miksi?”

Työllisyyspalvelut pörssiyhtiöiden hoteisiin?

Vastaus Leppäniemen kysymykseen saattaa piillä uudessa pilottimallissa, jota ollaan valtiovallan toimesta suunniteltu aloitettavaksi syyskuussa 2019. Siinä työllisyyspalvelut tuottaa yksityinen sektori.

Yksityiset palveluntuottajat ovat jo nyt mukana tuottamassa palveluja, mutta Leppäniemen mukaan muutoksella haetaan paljon nykyistä laajempaa toimivaltaa yksityiselle sektorille. Yksityistämisen hinta veronmaksajille on pelkästään tietojärjestelmien osalta yli 2 miljoonaa euroa.

”Yritykset tekevät bisnestä ja monikansalliset pörssiyhtiöiden tavoitteena on maksimaalinen voitto. Kuka valvoo yksityisten palvelutuottajien toimintaa ja varmistaa, että asiakas saa tarvitsemansa avun? Kuka kuuntelee asiakasta, selvittää millaista apua hän tarvitsee ja ohjaa oikeanlaisen avun äärelle?” Leppäniemi kysyy.

Lue koko juttu 5.4. Alueviestistä.

37 vastausta artikkeliin “Miksi toimiva työllisyysmalli kuopataan?”

  • uhri

   Vuosia jatkuneen työpaikkakiusaamisen ja työsyrjinnän uhrina sairauslomalla irtisanottuna , haluan rehellisesti sanoa että en olisi ikinä tehnyt päivääkään töitä jos olisin tiennyt kuinka LÄPIMÄTÄ viranomaisjärjestelmä Suomessa on .

 1. Nimetön

  Käymällä Sastamalan Aurajärvellä ja pilkkimässä siikaa, että ahventa.

 2. Nimetön

  Palvelu kelaan. Siellä on maksajalla ammattitaitoa riittävästi ohjailla ihmisiä oikeisiin paikkoihin ilman välipomppuja.

  • Nimetön

   nyt vasta emävaleen päästelit !

   Siellä 5 – 6 viikon jonot, nyttenkin lomailivat Kiirastorstaina – ja ei ku jonot vaan kasvaa

   • Nimetön

    16:58 Nykyisellä väellä pärjäävät varmasti kunhan Hallituksemme/virkamiehemme ei pompota asiakkaita turhanpäiväsillä aktiivimalleilla/toimilla ja jää varmasti vielä aikaa perehtyä asiakkaisiin tarkemmin kun turjat ”auttajat” on pois jaloista huseeraamasta.

 3. Oho

  Mitähän lähipalvelua. Kadulla on vastaan kävelly te-työntekijä. Ei oo soitellut. Ja kukaan ei vastaa

 4. Nimetön

  OON NY 27.3 ASTI KOITTANU SOITTAA TE-KESKUKSEEN 5-6KRT PV,JA AINA NOIN 10MIN PER PUH KUUNNELLU PIMPELI POMPELIA.EI VASTATA EI.

  • Nimetön

   17:47 Vika on kyl hallituksen ”kokeillaan ny jotain” -poliitikan. Helppo heidän on sanoa että virheet korjataan kun ei ole omasta tämän päivän ruoka-ateriasta kyse. Joo virheet varmaan korjataankin, sitten joskus normaalin valitusprosessin kautta n.2,5v. ETTÄ PISTÄÄ VIHAKSI NÄÄ KAIKENMAAILMAN KOKEILUT. 100v sitten oli jotenkin selkeempää hommaa siellä saunantakana ja keskitysleireillä jos sattu kuuluun väärään jengiin.

 5. ??

  Minna isotalolle kysymys, Miten niin toimiva? Onko omakohtaista kokemusta tästä palvelusta? Entä jotain tilastotietoa tuosta työllisyyspalvelupäällikkön mainitsemasta vuosien pitkäjänteisestä työstä ”vaikeammin työllistyvien ihmisten auttamiseksi”. Millaisia ihmisiä kuuluu tähän kategoriaan ja paljonko niitä on Sastamalan alueella? Jos työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole tai työnantajien tarvitsemaa erikoisosaamista niin löytyykö parannus tilanteeseen puita pilkkomalla tai polkuja tekemällä johonkin hornion metsään?

  • Tarttis tehdä jotain

   Pitäisiköhän työttömän itse tehdä kans jotain…vaikka huolehtia että olisi osaamista tarjolla oleviin tehtäviin

   • Nimetön

    Samaa mieltä 19:46 kanssa. Aktiivimalli pureutuu juuri tähän epäkohtaan. Sitä jäädään odottamaan kotiin, että mahtaisiko tärpätä, vaikka ei juuri ole tullut panostettua osaamiseensa.
    Työttömän päivän pitää täyttyä kouluttautumisesta, työn hausta, aktiivisuudesta, ym.

   • Nimetön

    Esim. ammattikouluihin otetaan kyllä vaikka jo ikääkin olisi. Itse opiskelin aikoinaan lähihoitajaksi n. 50 vuotiaana.
    Ikä on vain numeroita….tehkää perässä tämä.

  • Nimetön

   20:18 Kyllä työtön aina tekemistä keksii, palkkatyötä ne vaille on.

   • Nimetön

    22:16 sinäpä sen sanoit. Ja työtä löytää paremmin, kun panostaa hakemiseen tavalla, jonka juuri kuvasin (kouluttautumisesta, työn hausta, aktiivisuudesta, ym.)

 6. Luetun ymmärtäminen

  Artikkelissa kerrotaan työllisyyskokeilusta jonka asiakkaat palvellaan kunnan toimesta.

 7. Nimetön

  kaikki vaan laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan ja sitten leuhkitaan alhaisella työttömyysprosenteilla. Näin niitä tilastoja putsataan joka paikkakunnalla mutta kukaan ei kerro mikä osuus noista oikeasti työllistyy. Silmänlumetta siis suurin osa.

 8. Työkkäri

  Leppäniemi teki itsensä tarpettomaksi. Työttömäksi.

  • Tasan ei käy onnenlahjat

   Maailma muuttuu ja joitain ammateita/ammattitaitoa vain ei enään tarvita. Yksityisellä puolella potkitaan pois kun yksikkö lopetetaan. Kuntapuolella on oma hyväveliturvaverkko niin eiköhän nämä kouluteta täydellä palkalla johonkin muuhun virkaan tämänvuoden aikana.

 9. Nimetön

  Tiina Leppäniemestä seuraava työllisyydestä vastaava ministeri, niin hyvää tulee. Hyvä, Tiina!!

  • Nimetön

   Toivottavasti ei tule. Itteensä osaa kyllä kehua.

 10. Nimetön

  Asia on monesti niin, ettei työttömät halua työllistyä.
  Kotona on totuttu elämään ja korvaus on varsin kohtuullinen.
  Työssäkäynti aiheuttaa kustannuksia, sekä rajoittaa harrastuksia.

  • Tasan ei käy onnenlahjat

   10:32 Kantsinee siis sinunkin siirtyä tähän työttömän ihanaan rahastavapaaseen elämään ja maksuttomiin harrastuksiin, pullojenkeräilyyn. En kyllä suosittele edes kokeileen, arkitodellisuus voi olla todella rankka kokemus.

 11. Nimetön

  klo 17.32 eilen. Kela on vanhanaikainen, monta työtä kaapannut mukamas asiantuntija. Lue jonojen muodostaja.
  Ei niiden tietosysteemitkään oo tätä päivää.
  Kun asiakas matkaa vaikkapa Kelataksilla, ei tieto välity, kuin apteekkiostoista ajantasaisesti, vaan viikkoja myöhemmin. Ja kaiken aikaa maksattavat varmuuden vuoksi omavastuuta. Ihan suotta.
  Mikseivät systeeminsä toimi edes samalla tavalla?
  Semmonen yhteistyökumppani, ” ohjeineen”.

  • Nimetön

   13:56 näin pienen maan kuin Suomi kannattaisi panostaa vain yhteen järjestelmään ja kehittää sitä. Suurin ongelma on lainsäädäntö jota päättäjämme korjailevat, parantavat ja kokeilevat kuten hölmöläiset peittoaan.

   • Nimetön

    Juu mites se on – monta kertaa miettineenä tätä maakuntajakoa näin pienessä maassa!

    Jos on atk käytettävissä, niin minkä tähden jatkuvasti luodaan maakuntamalleja?

    Eiks näin pientä maata kyetä ottamaan haltuun?

 12. Nimetön

  MIHIN SE JUTTU HULLUSTA JOKA HALUS LÄÄKKEITÄ ON HUKKUNU,,,,,,,,,,,,SAIKO HULLU LÄÄKKEENSÄ,VIETIINKÖ HOITOON VAI PUTKAAN,VAI ETSIIKÖ LÄÄKKEITÄ NYT MUUALTA,MIKSEI HULLUSTA JA SUOMEN NYKY TILASTA JUTTUA ENEMPÄÄ KÄSITELTY

  • Nimetön

   ÄLÄ HUUDA! On hyvien tapojen vastaista juoruilla henkilöiden yksityisasioista, varsinkin mitä tulee sairauksiin ja niiden hoitoon. Se ei kenenkään terveyttä paranna, että juoruämmät supattelevat selän takana., saati, että henkilön terveydentilaa reposteltaisiin julkisesti lehdessä. Nimittelysi hulluksi on hyvä esimerkki siitä, kuinka ajattelemattomia yksinkertaiset ihmiset ovat. Annetaan kanssaihmistemme repiminen olla!

   • Nimetön

    LUOJA on antanut ihmiselle kyvyn huutaa.
    Ajattele että on heitäkin, että ko. kyky puuttuu tykkänään.

    Tosta yksityisyyden suojaan kuuluvasta levittelemisestä; se on sanktioitu, ettei saa levitellä, ei rajoitu vaan hyviin tapoihin.

 13. MitätönTyötön

  Palveluohjaajat aliarvioi työttömiä . Olemme nöyryytettävinä haastatteluissa . Olemme omien alojemme ammattilaisia , mutta silti meille tarjotaan alkeellisia kursseja . Ehdotetaan työpaikkoja työkokeiluna ,joihin meidät ”koulutetaan” lyhyessä ajassa osaaviksi . Sellaisiin töihin johon vaaditaan esim. Kolmen vuoden ammattikoulutus . Kuka haluaa työntekijän , joka on ”pakotettu” työhön , eikä pidä työstään ? Ja kuka sanoo että 602 € on paljon tekemättömästä työstä kuukaudessa ? Kyllä tässä hiki tulee ,kun miettii miten selviää taas seuraavastakin päivästä !!!

 14. Nimetön

  Edustaako tämä kunnan kantaa yrittämisestä?
  Tämähän on hyvä että yritykset alkavat hoitaa työnvälitystä.
  Tähän toimintaan sopii mainiosti esim valinnanvapaus jossa asiakaas saa valita palvelun tuottajan.
  Rohkeasti vaan yrittäjäksi sieltä kunnan palkoilta kyllä asiakkaat osaavat valita palveluntuottajat.

  • Nimetön

   Oikeastaan voisi olla niin, että on pelkästään yhteiskunnan työpaikkoja. Silloin työntekijä voisi olla aidosti ylpeä isänmaastaan, omasta kaupungista, kunnasta ja työpaikastaan. Sanomattakin on ilmeistä, että suuryhtiöt ovat kasvaneet järkyttävän suuriksi. Ja käytös sekä vallantunne sen mukainen. Jäljet pelottavat.

   • Nimetön

    Takavuosina radiosta tuli ohjelma ”Näin naapurissa”.
    Itänaapurissamme toteutettiin klo. 08.:31 kirjoittaneen työläisten unelmavaltiota.
    Harmi tuo Neuvostoliiton ja samalla kommunismin romahtaminen.

   • Nimetön

    8.59 Ei siinä mitään kommunismia tarvita kun töitä tehdään yhteiskunnalle. Vai eikö Suomessa valtion virkamiehet ja kuntien työntekijät, saa vapaasti äänestää vaaleissa? Mitä sitä kommunismia siinä solkotat. Otetaan suuryrityksistä vaikka Facebook. Kyllä toimintatavat ja röyhkeys on isompi kuin missään kommunismissa. Ihmisen pitäisi tehdä työtä ainoastaan yksinyrittäjänä tai yhteiskunnalle. Tai, että useampi henkilö yrittäjänä puurtaisi yhdessä.

 15. Pulinat pois

  Ai niin, ollut ”kynttilänä” ilmeisesti jo tarpeeksi kauan joten nää aktiivimallit ei koske ”Orpoja”.